Mitt 289:e RW Blogginlägg - LG Skoog | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

LG Skoog


LG Skoog är Runner's Worlds egen coach som ger träningsråd och svarar på era frågor i varje nummer av tidningen.

Här kan du ställa dina träningsfrågor till LG

I den här bloggen delar han däremot med sig av stort och smått från sitt eget löparliv, vi får se om du lyckas hänga med i svängarna.

Etiketter


  1. > Blogg

Mitt 289:e RW Blogginlägg

15 sep 2018
av: LG Skoog

-”Some velvet morning when im straight/Im gonna open up your gate (Nancy Sinatra)

 

-Livet är inte alltid lätt. Löpförbud av Dr Eriksson pga av knähelvetet och en knöl jag fått under främre fotvalvet. Det ställer till det i vardagen om det blir långvarigt. Men alternativ träning en tag skall få mig skratta igen. 30 km cykel, 1 tim crosstrainer, 5 km skierg och styrka har roat mig i veckan.

 

-Tobias Karlsson gjorde dundersuccé när han besökte Minervagymnasium i veckan. Föreläsning för 900 personer (Gymnasiet, högstadiet + personal) i Aula Nordica. Mycket bra om värdegrund, följa sina drömmar, allas lika värde och lite anekdoter från Lets Dance trollband alla elever i 80 min. Han inledde med att visa min gratulations video som jag skickade åt honom när han fyllde 40 år. Jag berättade bland annat om att jag rodnat i 5 år sen Pernilla Wahlgrens fruktansvärda historia om henne, Tobias och Agneta Sjödin. Jag jämförde menyn som Tobias hade på sin fest med min 60  årsfest (Björkskogsmarinerad Hjortstek och italiensk hallonparfait vs Kassler med ananaskivor och päronhalvor med after eight. Han hade sin fest på ett slott dit man tog sig per båt. Jag höll till i en kvartersgård och de flesta kom med färdtjänst och rullator...

 

-Tungt för Malin. Efter lite sega resultat sista veckorna och en kropp som drog på sig mjölksyra i 3.50 fart, tog hon en del prover på Norrlandskliniken (där hon jobbar som distrikstsköterska) Usla blodvärden och järnnivåer visade resultaten. Hon minskade träningen och tog järntabletter, blutsaft, spenat mm och kände sig lite bättre efter 10 dar. Men reda efter några km på dagens Stockholm halvmaraton var det kört. Mjölksyran sprutade i benen och han klev av efter 6 km. Nu blir det vila, lugn distans och medicinering. Kostexperten och peppdrottningen Emma Lindblom skall hjälpa henne med upplägg och trodde det krävs 4 veckor med sprutor, kost, lugn träning innan kroppen svarar igen. Trist som fan för Malin som är den mest hängivna löpare jag känner. Hon lever och älskar löpningen.

 

-Kommande vecka är fullspäckad med lärarjobbet, två föreläsningar, Minervaloppet (900 deltagare) Team TG-Umeå FC i div 1 samt hinna träna lite också. Tur att dygnet har 24 timmar och att jag är stenhård och bara mig själv.

-Veckans inköp: 3 pack kalsonger från CDLP (rabattkod Alex&Sigge) , Några klockrena vinyler från Stefan, Vinylanläggning till Acche & Malin (begagnad) Samt beställt Iphone xs och Apple Watch 4 (Malin får min Iphone X och Acche min apple watch 3). Jag tror att man blir gladare när man köper saker. Hade jag varit i kanonform och pumpat tusingar i 3.30 fart så hade jag inte ens köpt en påse polly.

  

-Jag skrev en artikel till kommande RW om vad man gör om motivation tryter i nov-dec. Det blev fyra olika alternativ. Men inget av alternativen var ”Lägg dig ned och lipa”.

Alt 1) fortsätt löpa lugna sköna pass. Gärna i ny terräng. Schemalägg inga fartpass utan håll benen igång som du vill. Lämna gärna klockan hemma

Alt2) Testa alternativ träning som crosstrainer, cykel, rodd, vattenlöp mm

Alt3) Lägg 6-8 veckor på styrka och rörlighet och få ett lyft när du jobbat bort dina svagheter och blivit starkare och rörligare.

Alt 4) Blanda alt 1-3

-Oj vad skitnödiga många blev när jag skrev om fakturan från Transpotstyrelsen. Det kostar 18 :- att köra tur och retur över Sundsvallsbron. Jag missade datumet med några dar och fick en förseningsavgift på 300:-?! Så fakturor blev 318:- istället. Det tyckte många var rimligt. Flera av de usla kommentarerna tyder på att de är sponsrade av Transport styrelsen . Men jag har antecknat vilka det var och ni är mina ovänner länge. länge...

-Idag bröt Lena vår 137 veckor långa tradition med att äta ryggbiff och hasselbackspotatis varje lördag?! En katastrof! Jag är splittrad och osäker på vilken dag det är och sjunker in i en dimma av sorg och osäkerhet.–” Jag är less på ryggbiff nu. Idag blir det fiskgratäng. Det är barnsligt att ha sån extrem tradition. Du blir värre och värre för varje år”sa Lena med alldeles för hög röst.

 

-Peppe skall börja äta solrosfrön till lunch igen. –”Man ser inte mina blodådror på benen längre och äta är överskattat”, sa Peppe. Han blir konstigare och konstigare och skäggigare och skäggigare. Men sonen Ziggy blev 6:a på ett traillopp i Bollnäs i veckan. Utan solrosdiet.

 

-Springtime satsar stenhårt på Training Camp Portugal i år. Fyra olika hotell och ännu tajtare ledarstab med massor av bra pass. Maten är uppgraderad och stranden 5 plus. De testar även en nytt ställe 4 mil söder om Lissabon där Cecilia Gustavsson skall frälsa alla med sina klokheter och underbara pass. Den kvinnan säger bara kloka saker. VD Yderberg tränar på 5 pass/vecka men dock mest padeltennis och bänkpress. Fru Kerstin tycker han är hetare nu när han släppt sin maraton satsning.

  

Veckans Hasse:

Följde ni finnkampen? En mytomspunnen tävling där massvis med legendariska löpare tävlat under åren. På 70-talet hade finnarna ett gäng riktigt vassa löpare som mer eller mindre sprang i 8:or runt svenskarna. 

En story från den tiden utspelar sig i omklädningsrummet på Olympiastadion i Helsingfors innan 10000 metersloppet där en svensk långdistansare trycker öronen fulla med bomull. ”Vad håller du på med?” frågar en av hans svenska löparkollegor. ”Ja, men det är ju ett sån’t jävla liv på publiken där ute. Dom skriker ju som galningar varje gång man blir varvad av en finne”. Alltså… raka motsatsen till finsk sisu!


Kommentarer


2018-09-20 22:28   Hannes Svensson

Jag undrar om du skulle kunna ge mig lite råd. Jag suktade ju efter sub 3 i Berlin i helgen, men jag blev skadad i hälen 4 veckor inför och missade två veckors löpning, sen fick jag rejält ont i halsen några dagar innan loppet och visste inte förrän på söndagsmorgonen om jag skulle kunna springa, så uppladdningen var inte den bästa. Jag kom i mål på 3.07.43 efter att ha fått löparmage för första gången och otaktiskt loppupplägg. Nu vill jag ta revansch och se om jag kan förbättra tiden redan så fort som möjligt i höst. Berlin är det enda lopp jag siktat på och sprungit i år. Nu funderar jag på att anmäla mig till Frankfurt maraton den 28 oktober. Jag vet att det är tätt och att det bara är sex veckor mellan loppen och kanske inte det bäst för att hinna återhämta mig och slipa på formen emellan, eller vad tror du? Hur skulle du lägga upp tiden fram till Frankfurt om du vore jag? Eller skulle du ha hejdat dig och gett det mer tid? Jag känner av söndagens lopp i benen än och har inte sprungit sen dess, men tänkte ta ett väldigt lätt distanspass på lördag, kanske.

 Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken