Mitt 287:e RW Blogginlägg - LG Skoog | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

LG Skoog


LG Skoog är Runner's Worlds egen coach som ger träningsråd och svarar på era frågor i varje nummer av tidningen.

Här kan du ställa dina träningsfrågor till LG

I den här bloggen delar han däremot med sig av stort och smått från sitt eget löparliv, vi får se om du lyckas hänga med i svängarna.

Etiketter


  1. > Blogg

Mitt 287:e RW Blogginlägg

25 aug 2018
av: LG Skoog

”Hur undviker man att hjärtat samlar damm? (bob hund)

-Dålig träningsvecka. Ont i knät och lägerverksamhet med eleverna gjorde att det blev 3 vilodagar. Men några bra morronpass på löpband. Bland annat 24 min backe på 10% lutning enligt ”20 sek löpning – 10 sek vila”. Totalt 48 st korta backar. Inga superfarter men bra för löpsteget. Ett pass i slalombacken och ett pass MTB cykel är ok. Kommande vecka skall jag bomba stenhårt varje dag.

-Förra helgen hade vi familjehelg på Steam Hotell i Västerås. Det var en present jag fick av familjen. Jag, Lena, Malin, Ahmed, Linn, Mattias och lilla Chloe hade det mycket bra med god mat, shopping och bad i actionbadet. Malin körde 5 x (60-45-30-15 sek) på lördag och 19 km distans på söndag. Det var roligt att hinna prata med gänget och leka med lilla Chloe (hon måste vara Sveriges smartaste sub 3 åring). Det enda tråkiga var att Acche fuskade i pingis och vann med 2-1 i set. Han kastade bollen mot racketen vid serven!!!

  

-Jag och kompis Håkan har bokat resa till Liverpool i maj för att se sista matchen i ligan. Och kanske fira guldet. Det blir 6:e gången vi åker. Jag tänker även ta med Mattias till Liverpool (mar eller april)- Det stavas livskvalité.

 

-Malin har haft tävlingsfritt förra helgen och tränat bra i 14 dar. Korta intervaller, backe och lite styrka. Samt kompletterat med distanspass i olika längd. Fyra dar före tävling kör hon ofta 3 x 1000 m + 8 x 30 sek. Tusenmetersloppen skall gå på 3.45 min och hon får inte titta på klockan under loppet, utan försöka bedöma farten. Första loppet gick på 3.33! Sänk farten tänkte hon. Andra loppet gick på 3.36! Sista loppet kändes som distansfart medn gick på 3.39!  Då är man i form. Terränglopp 7 km imorgon, Umemilen nästa helg. Sthlm Halvmaraton 16/9 samt Umemaran 13/10 väntar.

-Komikern Mårten Andersson hade en rolig spaning på sitt Instagram. Det gällde en valaffisch på Liberalernas Nina Lundström. Hon har cykelhjälm och nån fleecebadrock på sig på bilden?!  Hur tänkte hon där? Har hon ingen rådgivare som gav råd. Med mera. Det är många frågetecken som jag delar med Mårten Andersson. Vad säger ni? Jag har inget emot partiet som sådant men det känns sådär...

 

-Jag har även testat Pegasus Turbo vid 4 pass på slutet. Anders Larvia skrev en doktorsavhandling om skon i sitt förra blogginlägg (mycket roligt) Det är en av de skönare skorna för distans, tröskel och intervallträning på länge. Skön passform, bra dämpning, skön hälkappa. Men svindyra. Jag återkommer om dom knäcker Asics olika modeller.

 

-Mitt Umeå FC vann omstarten i div 1 mot Arameiska i Sthlm. Vi ligger nu 4:a och har häng på kval till superettan. Vi har även flyttat upp ytterligare två av våra egna talanger till A-laget. Både Viktor Kampf. Och Yoel Embaye gjorde mål i sin första A-lagsmatch. Visserligen i Sv cupen mot lägre motstånd. Men ändå. Enda molnet är att huvudtränaren Andre Jeglertz fått jobb som ass förbundskapten för Kanada (damer). Han fullföljer sitt kontrakt säsongen ut med Umeå FC men blir borta under 6 matcher i höst. Jag gläds med Andre som får denna fina möjlighet att jobba heltid med ett landslag som är rankade 4-5:a i världen.

-Jag gjorde några fina vinylklipp i Västerås. Perssons Pack, Fugees, Pretty Things och The Vipers. Coola och bra plattor som gör sig bra i mina hyllor. Nu skall jag be Stefan Nilsson på Burmans göra en 10 bästa lista på powerpop. Detsamma skall Hjalle få göra. Båda har bra smak.

 

-Eleverna har börjat igen. Vilket kändes roligt. Vi tillbringade några dagar på Norrbyskär för Teambuildning. Och i fredags fick dom sitt schema och Iksukort mm. PÅ måndag börjar vi på riktigt med lektionerna. På idrotten kör vi Ultimate freesbee samt lacrosse vilket är bra aktiviteter för samarbete och rörelse. Sen blir det pulsträning med pulsklockor och skapa förståelse för belastning-puls mm. Den 5 sept kommer Tobias Karlsson till Minervagymnasium och har sin fantastiska föreläsning samt ett danspass med all personal.  Och den 19 sept kör vi Minervaloppet 3.7 km löpning (550 från gymnasiet och 300 från grundskolan = 850 deltagare) Livet är underbart.

 

-Jag får ju frågor via Runners World till det så kallade fråga coachen. Detta nummer fick jag två bra frågor som ofta återkommer.

Fråga1)

Hej LG. Hur tycker du man skall träna inför ett lopp. Typ veckorna innan

Vissa säger man skall vila mycket och andra säger träna på. Vad tycker du?

Tacksam för svar.

Lena

Svar fråga 1)

Hej Lena. Det finns olika filosofier för förberedelse till tävling. Jag tycker det funkar bäst om

Du fortsätter träna men minskar veckomängden från 80-70-50% sista tre veckorna. Du kör samma antal pass men löper kortare på distanspassen samt löper förre antal upprepningar på intervallerna. Jag tycker också att du skall jogga 20 min samt löpa 3-4 stegringslopp dagen före loppet för att väcks kroppen och hålla igång motoriken/steget. Två dagar före loppet tar du en dags helvila.

Mån vila

Tisdag 3x1 km något snabbare än din tänkta tävlingsfart. Vila 2 min per lopp

Ons lugn distanslöpning 30-45 min

Tors vila

Fre jogg 20 min + 3-4 stegringslopp på 150 m

Lör tävling

Fråga 2)

Hej LG. Finns det nåt universalpass som funkar för alla tävlingsdistanser?

Henry/Undrande nybörjare

Svar 2)

Hej Henry. Bra fråga men jag kan inte ge nåt facit. Smaken är olika och vilken träning man tror på.

Men generellt kan man säga att distanspass på 10-20 km bör alla ha. Och tusenmeters intervaller behövs nog till de flesta lopp. Själv gillar jag ”stegar” i olika farter. Typ 8-6-4-2 min i halvmarafart-milfart-5 km fart- samt avsluta 2 minintervallen nära maxfart. Vilan är 3 min-2 min - 2 min. Då får du ett pass på 20 min med högfart.

CoachLG

Veckans Hasse: 

2 september så arrangerar vi Umemilen. Ett medelstort lopp med sådär 400 deltagare. Under åren har jag som arrangör fått vara med om både det ena och det andra. Jag kan dela med mig av några intressanta upplevelser: 

  • 2 månader innan loppet kommer ett mail där man undrar om vi kommer att ha lika goda hamburgare som ifjol (hallå, är du inte med för att springa??)
  • 80-åringen som åberopar stjärnstatus och vill ha gratis startavgift i och med att han är "känd" i och med att han springer så långsamt (hallå, du gör att våra banvakter får stå en timme extra på banan du borde slanta upp dubbla startavgiften)
  • Segrarinnan som drabbades av lite taskig mage och med nedskitna ben ogenerat gav intervjuer till lokalpressen (hallå, om ni trodde att löpning är en glamoursport så trodde ni fel!)
  • Värsta utskällningen: 1994 när vi stänger målgången och plockar ner skynket på barnloppet i tron att sista knatte gått i mål. 30 minuter efter alla kommer en liten kille och framför allt hans skogstokiga farsa… (Hallå, gratis startavgift, fri varmkorv, gratis läsk och fri ponnyridning på tävlingsledarens rygg – vad gör man inte för att slippa kok stryk...)Följ oss

Loppkalendern

22 sep
Uppsala
22 sep
Umeå
23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken