Mitt 279:e RW Blogginlägg - LG Skoog | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

LG Skoog


LG Skoog är Runner's Worlds egen coach som ger träningsråd och svarar på era frågor i varje nummer av tidningen.

Här kan du ställa dina träningsfrågor till LG

I den här bloggen delar han däremot med sig av stort och smått från sitt eget löparliv, vi får se om du lyckas hänga med i svängarna.

Etiketter


  1. > Blogg

Mitt 279:e RW Blogginlägg

27 maj 2018
av: LG Skoog

-Jag är livrädd för att leva men dödsrädd för att dö .(kent)

-Jag har invigt myren denna vecka. I fredags ensam och i lördags 07.05 tog jag med mig Naprapat-Hasse dit. Men sa…n vad blött det var. Vi sprang 2 varv och jag låg i röd zon 14 min och i orange zon 9 min. Bra träning och skonsamt för knät. Skall försöka vara där 2 ggr/vecka.

 

-Liverpools första 20 min igår var imponerande. Sen sliter grisen Ramos ner Salah så hans axel pajar. Och därefter slänger Karius bollen på Benzemas fot så bollen rullar i mål. Jag applåderar dock Gareth Bales bicycleta som blir årets mål. Liverpool ger sig inte förrän Karius tappar in en boll från 35 meter. Två grova misstag i en Champions Leaguefinal är inte acceptabelt. Livet går vidare. Det är ju bara fotboll.

-Malin körde ”testlopp” runt Ersmark igår 10 km. Uppdelat på 3 km+3km+2km+2km med 3 min vila mellan. Totaltid 36.40. Syftet var att öppna hårt på varje lopp. Och den första km på varje lopp gick på 3.28-3.34 min/km. Första 5 km var rätt stark motvind men hon fixade det jättebra. Nu har hon några 10 km lopp samt 10000 m bana innan halvmaran i Skellefteå.

 

-LG 2.0 fortsätter och går sakta framåt. Jag måste bli lite hårdare i psyket. Ibland blir jag bekväm och vill sitta i musikfåtöljen och trycka röda polly. Det får man säger vissa. –”Du är 60 år, skärp dig gubbjävel!”sa en kompis häromdan. Han fattar ingenting hur min hjärna fungerar. Jag vill ha en kropp som klarar det jag vill. Och jag vill uppleva känslan av odödlighet igen. Inte varje dag men då och då. –” När man är ledig skall man vila”sa en annan kompis. Javisst, men när man är ledig hinner man både vila och träna. Meddelas endast på detta vis.

 

-Jag gick en vandring i måndags med mina Idrott 2 elever på Minervagymnasium. Dom fick göra ett vindskydd, en tillfällig bår samt göra en pyramideld och laga mat i Trangiakök. Otroligt duktiga och trevliga elever som uppskattade naturen runt Hamptjärnsstugan. Samma gäng har också badat isvak och haft vinterhelg i Hemavan med skidåkning och snöbivack. Det känns trist att snart skiljas från dem. Jag tänker ofta på mina gamla elever på Bräntbergsskolan också (min gamla klass går ut åk 9 nu). Tyvärr cirkulerar det en del negativa skriverier om min skola i media. Vissa lärare som slutat tycker att arbetsmiljön och ledningen varit negativ. På gymnasiet har jag inte märkt nånting. Kanske mitt bästa år på länge med fina kolleger, chefer och elever. Grymt schema och positiv feedback på mina hälsoaktiviteter. Men hoppas det reder upp sig och det är svårt att alla skall vara nöjda. I ett fotbollslag är de elva som startar nöjda medans de andra är lite missnöjda. Snart sommarlov men först bal, brännbollsturnering, Minervagalan, studentaktiviteter samt betyg.

 

-Jag köpte ett par fina Linnhögtalare till min Hifi-anläggning i veckan. Och herregud vilket lyft. Jag vill aldrig lämna mitt musikrum igen. Kom förbi och lyssna. Kendrick Lamar lät otroligt bra. Tom Waits lät magiskt. Och Popsicles Hey Princess fick mig att gå ner på knä av lycka.

 

-Variera underlaget när du löptränar. Vissa pass är det skönt med asfalt som ger bra fäste och tryck när du avvecklar steget. Spring på terrängspår som är skonsamt för fötter och underben. Ibland kan du springa på smala skogstigar där du tvingas koncentrera dig hur du sätter ner fötterna vilket ger bra träning för koordinationen. Du behöver också hålla ner tempot för att inte kliva snett. Och testa att springa på bana nångång för att känna responsen från underlaget när du springer lite fortare. Googla även Emelie Forsbergs löpning i utförsbackar (Salomon har gjort filmer när hon bombar på utför)

-Och Burmans musik klarade skatteskulden med hjälp av swishkampanjer, skivförsäljning och stödkonserter. Viktigt att den affären lever vidare. Det är en samlingsplats både socialt och musikmässigt. Bra Stefan.

 

-Bra helg har det varit. I fredags var det Vildmannaträff med gamla kolleger från min militära karriär. När vi ses är det som tiden stått stilla. Massa kärlek till er grabbar. Och sen kom ju min kompis Hasse Castergren upp från Stockholm (gått naprapatkurs hos Micke Johansson). Hasse fick uppleva Tacokväll hos Skoogs (tack Malin och Acche) samt ett besök på godishuset. Han köpte 1.35 kg godis. Vi såg Borgfilmen och Hasse fick magkramp med 4 toabesök som följd. Lör 07.05 tog vi två varv på myren innan Hasse fortsatte reglera magkramperna med ytterligare 4 toabesök. Han är van att äta avocado-smoothie och pulvermos samt köra periodisk fasta. My ass…!

 

-Jag skrev en artikel till nästa Runners World som handlar om tre olika utmaningar. Det är viktigt att man håller skärpan uppe även under semestern eller när det är få tävlingar. Då skrev jag om en backutmaning, en styrkeutmaning samt en fartkänslautmaning. Jättebra tycker jag.

Veckans Hasse:

Det närmar sig Stockholm Marathon. Första året med den nya banan dessutom. Snackar vi marathon så måste jag ju delge er några bra tips inför loppet med exempel från verkligheten:

Tänk på vad ni dricker under loppet. En klassiker är när när allas vår Nicke Berglund fick för sig att lägga om till LCHF-kost någon vecka innan Umemarans 42 kilometer. I Nickes kostupplägg ingick också att dricka youghurt och mjölk vid vätskestationerna. Funkade sådär kan jag säga… Vid 30 km var Nicke ute ur leken.

Gå inte ut för hårt Samme Nicke Berglund öppnade optimistiskt i ett annat marathonförsök. Med 10 km kvar stod väggen utplacerad men Nicke sprang igenom den. In mot mål hade han sällskap av en annan löpare som väggat lika fundamentalt. Fighten stod om tredjeplatsen och det var smått komiskt att se deras kamp som på stela ben såg ut att gå i slowmotion och baske mig blev inte Nicke 3:a.

Ta det lugnt dagarna innan Eller gör som Ola Torstensson som på ett Vindelälvslopp sprang en sträcka på 8 km en onsdag, en sträcka på 12 km på torsdag följt av fartlek i terräng (!) på fredag. På lördag var han mer laddad än någonsin och gjorde sitt livs lopp och sprang i mål på 2.30 

Alla vägar bär till Rom eller så rakt ner i diket – lycka till!

 

 

 
Följ oss

Loppkalendern

20 aug
Linköping
22 aug
Stockholm
23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken