Mitt 277:e RW Blogginlägg - LG Skoog | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

LG Skoog


LG Skoog är Runner's Worlds egen coach som ger träningsråd och svarar på era frågor i varje nummer av tidningen.

Här kan du ställa dina träningsfrågor till LG

I den här bloggen delar han däremot med sig av stort och smått från sitt eget löparliv, vi får se om du lyckas hänga med i svängarna.

Etiketter


  1. > Blogg

Mitt 277:e RW Blogginlägg

5 maj 2018
av: LG Skoog

Welcome to New York/ It´s been waiting for you” (Taylor Swift)

-Vanlig jobbvecka hemma i Umeå igen. Mycket på jobbet gjorde att det blev endast 4 träningspass denna vecka. Cykel 30 km, 2 x Crosstrainer 45 min + 2 styrkepass. Nya tag nästa vecka.

-Malin sprang Kungsholmen Runt 10 km idag. Bra lopp som landade på 37.51 och en 11:e plats. Första 5 km var mycket bra men sen hade hon en svacka mellan 5-8 km innan hon kunde avsluta bra igen. Banan är lite småkuperad och en massa svängar vilket tar ned rytmen lite. Men ett grymt bra startfält med 6 tjejer under 35 min. Sandra Eriksson vann på fina 33.26. En av mina adepter (Daniel Adams Ray) gjorde 36.50 idag (17.33 vid 5 km) Bra gjort av en popidol.

 

-Liverpool i Champions League-final! Äntligen kom framgången. Real Madrid bör vara oroliga den 26 maj i Kiev. Och nästa helg åker jag och min kompis Håkan till Anfield för 5:e gången. Vi skall se sista omgången i ligan mot Brighton. Lite musikpubar, vinylskivor och annat skoj hinner vi med.

-Nu har jag rättat 131 inlämningsuppgifter (Träningslära) av mina elever på Minervagymnasium. Och jag är i chock! Mycket hög kvalite på huvuddelen. Uppgiften bestod i en faktadel med maxpoäng 60. Det krävs 75% rätt för betyget E. (Den som hade minst poäng hade 56!) Sen skulle dom göra två träningsprogram för en tjej som skall springa Tjejmilen och till en kille som vill klara 5 chins och 10 dips. Programmen skulle vara i 8 veckor med relevanta övningar, tider och progression. Det var en fröjd att läsa igenom de flesta. Kul med ambitiösa elever. I veckan har vi kört beachvolley i IKSU:s fina hall. Återstår friidrott och lite brännboll innan sommarlovet. Mina Idrott2 elever (åk3) har kvar en vandring med tillhörande moment.

-Malin behöver jobba med kortbacke 30-45 sek i hög fart samt trösklar på 2 x 20 min i 3.40 min/km den närmsta tiden. Samt fortsätta tävla. TerrängDM 8 km nästa helg och 10 km på Blodomloppet veckan efter.

-Min Record Store Day vägg gör mig gråtfärdig av lycka. Kolla in ex Fireside, Rymdimperiet, Neil Young, Taylor Swift, Ramones.. Jag tappar andan.

-Bra eller Anus (enligt Filip&Fredriks betygsskala)

Jockiboi&Jonna= anus

Röda Polly=Bra

Sondre Moen=Bra

Manchester Uniteds fotboll= Anus

Linneskjorta utan krage från Levis=Bra

Köp 3 för 2 skjorta på Dressman=Anus

Springtimes träningsresor=Bra

Hitta dig själv-resor=Anus

Tomduscha=Anus

Djurmisshandlare=Anus

-Din prestation påverkas av 3 faktorer

  1. Maximal syreupptagningsförmåga (Vo2max)
  2. Hur du kan nyttja din förmåga (ligga nära max länge)
  3. Arbetsekonomi (att du kan springa effektivt) 

För en konditionsidrottare är nog Vo2max viktigast. Det finns dock forskning på att det är svårt att få toppvärden på alla tre parametrar. (idrottsforskning.se) Det finns ett motsatsförhållande i mitokondrien mellan förmågan att ta upp syre och arbetsekonomi.

Med formeln Hastighet=Vo2max x procent av nyttjandegrad x arbetsekonomi skulle man teoretiskt (om man satte in de högsta uppmätta värdena i varje faktor. Dock ej från samma person) skulle man teoretiskt kunna löpa ett maraton på 1.45 Tim. Hjärnfysik-Johan får gärna utveckla detta mera. Hör du det Johan!

Igår bjöd Pär Johansson på middag på Köksbaren. Umeås Michelinrestaurang. Nästan lika god mat som Sirwan på Marias. Vi hade en härlig kväll med mycket skratt och roligas anekdoter. Vi han med fallskärmshoppning (Christina Richardsson), Umeå Event med Sofia och Fredde Åhman, konstiga chefer, lite naket och snusk mm. Pär är en otrolig man som byggt upp Glada Hudikteatern och gett de utvecklingsstörda en röst. Han har fixat ICA jobb åt 1700 personer med nån form av utvecklingsstörning, han har tagit hela gänget till New York, Portugal mm. Kärlek&Respekt

-Szalkai är frisk igen efter sina lungproblem. Idag sprang han 5000 m på 17.52 utan att ta i. Och Moa Lundgren (JVM mästare på sprint skidor) sprang Broarna runt 5 km på 17.49 i onsdags. Idag föddes ett nytt stjärnskott på Umeå Halvmaraton. Evelina Henriksson 18 år vann på 1.21.23 före Charlotte Andersson 1.21.43. IFK Umeå är på gång. Grattis Hasse Nilsson.

Veckans Hasse:

Ett tips till allmänheten: ha för faan mobilen med när ni är ute och kutar! Viktigt!

I lördags när jag var ute på en löprunda vid havet såg jag något som såg lite konstigt ut ute på en klippa. Jag stannade till för att kolla av vad det var för något. Döm om min förvåning när det som på avstånd liknade en säck plötsligt lyfter på huvudet och tittar på mig! En säl! Som låg och värmde sig i vårsolen. Jag kunde komma så nära som 1,5 meter ifrån den.

Men.. ingen mobil! Vilken häftig bild det hade kunnat bli och vilka dåliga skämt jag hade kunnat köra... ”årets sälfie” o.s.v… 

Så, note to sälf: ha mobilen med på rundan, inte för ICE-nummer, 112 o.s.v. utan för att kunna ta säl-lan skådade bilder och spamma era vänners flöden.


Kommentarer


2018-05-05 18:20   Johan Renström

Äh autokorrekt. Laktation :)

 

2018-05-05 18:19   Johan Renström

Om Bolt kunde fortsätta i samma tempo skulle det gå på 1,10... Det finns faktiskt en uträkning för optimalt maraton gjord av M Joyner med vo2max, ekonomi och laktation tröskel. Tiden beräknades till 1,57,58. Men vem vet om 1000 år.

 Följ oss

Loppkalendern

23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken