LG Skoog - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

LG Skoog


LG Skoog är Runner's Worlds egen coach som ger träningsråd och svarar på era frågor i varje nummer av tidningen.

Här kan du ställa dina träningsfrågor till LG

I den här bloggen delar han däremot med sig av stort och smått från sitt eget löparliv, vi får se om du lyckas hänga med i svängarna.

Etiketter


  1. > Blogg

Omstart Blogginlägg nr 30

28 mar 2017

- Jag vet att det är fel av mig/Men varje tjej jag träffar jämför jag med dig (M Scocco)

- Portugal levererar igen!  Visserligen en del regn dag 1, vilket dock inte hindrade oss att köra både distans och löpskola. Vi har en härlig sammanhållning i vårt ledargäng. Detta är en viktig framgångsfaktor i Springtimes verksamhet. Strax dags för måndagens intervallpass som är inspirerat av Mustafa Muhammed. Det är ett kombipass som består av 3-5 serier av (4 min i tröskelfart ca. Vila 30 sek. Därefter 30 sek hårt. Vila 90 sek) Detta upprepar vi 2 ggr för nybörjargruppen,  3 ggr för medelgruppen och 4 ggr för den erfarna gruppen. Så här glada var nybörjar gruppen efter löpskola och 2 serier av Musse-intervallerna

- Lars Södergård har snöat in på hip-hop och går runt och säger ”Yo my brother.” till alla. Han springer bra fortfarande och skall ansvara för morgondagens långpass med min dotter Malin.

 - Hjärnfysik-Johan hänger mig i hasorna hela tiden. Och ställer frågor typ:  ”LG, hur kan du vara så het hela tiden”? ”LG, var har du köpt dina solbrillor”. Ikväll skall han föreläsa om ”Enzympåverkan på underbenets pendling kopplat till hjärnbarkens vulpala centra. Han är supersmart och fin i sina nya kläder

- Naprapat-Hasse har jobbat på bränna och höfter under sina 10 veckor i Australien. Jag älskar den mannen på många sätt. Kolla vilken bra bild när han rullar nerför backen. Han har köpt en Iphone 7 plus med 156GB i svart pianolack för 13000:-. Men jag har finare dator och stereo så jag är inte avundsjuk.

- Dotter Malin skall slipa och bygga form i två veckor efter en grym träningsvinter. Hon har återhämtat sig efter en veckas förkylning. Nu kör hon några dagars distans och leder den snabba gruppen. På fredag blir det en stege på 5-4-3-2-1 min med Södergård, Linus Näslund med flera. Hon fick plocka lite grejer ur Runners Store shoppen som vi har. Men sa….n vad hon tog för sig. Jag fick ta ett topplån på radhuset för att lösa fakturan.

- Cecilia Duberg som är en av våra fina ledare jobbar både en del med Örebro fotboll samt med Carola (sångerskan). Att hon kan hålla isär allt. Hon är en grym mänskokännare och kunde läsa mina tankar vid middan igår. Ida Rautila är en ung, duktig ledare som varit med länge. Igår deltog jag i hennes corepass och upptäckte att hon var ännu bättre nu. Bra instruktionspunkter, bra visning av övningarna och lyckade förmedla glädje på ett skönt sätt. Underbart. Och Anci Näslunds yoga var fantastiskt bra. Hon säger precis rätt saker som går in i hjärtat och hjärnan. Och Åsa "jag kan prata om ingenting i 30 min" Burvall är ytterligare en glädjespridare som är här denna vecka.Vi har verkligen grymma ledare i Springtime. 

- Ryktena har gått om mina storys från förr. Bland annat ”blodpudding och fiskpinnar i brödrosten-storyn”, ”Binda Mattias för att lyssna på nya Linn slutsteget-storyn” samt ”kasta ut möblerna i vardagsrummet för att överraska Lena-storyn”. Det var en både chockad, glad och höjda ögonbryn-stämning vid frukosten imorse. Jag har mognat betydligt på slutet

- Jag hade min ”Allt du behöver veta om löpning på 60 min-föreläsning” igår. Den gick bra och täckte in det mesta. Bra frågor från åhörarna. Och avsnittet om klädkod funkade för idag var det 98% vita strumpor och inga Bempas Måleri Tshirts. Ingen vågar tomduscha heller efter min förklaring om stängda porer och inkapslad smuts.

- Mina spelistor denna vecka är: Stevie Nicks- Bella Donna, Dream Syndicate- The days of wine and roses, Joel Alme- A tender trap och Ossler-en evig himmels fullkomling.

- Mina böcker denna vecka är: Maratonkoden, Olof Lundh-  och Malcolm Gladwell- David och Goliat

- Mitt Umeå FC vann mot seriekonkurrenten IFK Luleå med solklar 3-0 i lördags och 17 spelare fick speltid. Det var snöstorm i tisdags så fotboll var omöjligt. Då körde vi tempotränings-löpningar på planen istället 6 serier med 100+80 m, 80+60 m,60+40 m. Inget gnäll från spelarna. Dom bet ihop och körde på. Dessutom hann vi med ett bra pass explosiv styrka på onsdagen. Som uppvärmning körde dom 2 Tabatabackar (10% lutning och 8 x 20-10) Det kan bli roligt med Umeå fotbollen i år. Dotte Malin är ju fystränare i Umeå andra div 1 lag (Team TG) där hennes sambo Achmed är målvakt. Vi har ganska griniga söndagmiddagar faktiskt.

- Veckans Peppe: Förkylningen är över och jag börjar få ordning på mitt hår.


Omstart Blogginlägg nr 29

18 mar 2017

- Men jag minns en dag, då vi cyklade omkring/Mamma, pappa, syrran och jag/Det var en bra dag, en bra dag att minnas (Joel Alme)

- Marcus Birro-tavlan som jag berättade om i förra inlägget såldes på Tradera för 50100:-?! Det var inte Alex Schulman som vann budgivningen, utan en köpare som ville vara anonym. Det var en halvtaskig oljemålning bestående av Birro och hans exfru Jonna Vanhatalo. Hjon hade slagit en knytnäve igenom tavlan i ren ilska i samband med skolmässan. Nu skall hon använda pengarna till att betala kontokortskulder. Tänk om jag vore kändis, då skulle jag sälja mina gamla tavlor med älgar som dricker ur en sjö eller gråtande barn och söta hundvalpar. Dunka knytnäven rätt igenom och ut på Tradera. Enkla pengar....

- Jag fick en kroppslig och mental dipp i veckan. Skippade träningen både torsdag och fredag. Dock så gjorde jag 60 pushups, 60 situps och 60 bicepscurl med gummiband för att slippa tomduscha. Åt godis, drack cola och funderade om jag var usel eller bara sliten. Dock så blev övriga fem dagar ganska bra. Bland annat 3 pass löpning (30 x 45-15 med bra löpstil och Tabata-backe på 10% lutning) Samt roddmaskin och styrka. Jag har blivit väldigt stark faktiskt.

- Vad gäller roddmaskin så tog jag kontakt med Olof Södergård (bror till Lars Södergård och flera SM silver i roddmaskin 6.28 min på 2000 m). Olof är ju testledare på Löplabbet och i Sverige-eliten på roddmaskin. Han gav mig tekniktips hur man jobbar med ben, rygg och armar på ett väldigt pedagogiskt sätt. Jag höll 1.50/500 m i snitt med min gamla teknik. Med Olofs teknik fixade jag 1.44/500 m. har jag motivation skall jag träna lite extra rodd senare i vår. Tack Olof!

- En livsbloggare (googla detta Södergård) som heter Mia Tjärnlund var inbjuden till Studio ett i P1 tillsammans med en smittskyddsläkare som heter Per Follin. Det diskuterades angående de 7 fall av mässling som drabbat Stockholm (igår rapporterades ytterligare 3 fall) Per Follin berättade att det är 90% smittorisk om de som drabbas av mässling kommer i kontakt med ovaccinerade personer. Han påtalade vikten att vi måste vaccinera våra barn mm. Livsbloggaren Mia hävdade att man inte behövde vaccinera utan istället satsa på att bättra på sitt immunförsvar och borde äta grönkål och kokosolja. Hon berättade att hon dricker kolloidalt silver utspätt i vatten flera ggr om dan. Hon ger även sina barn detta för att slippa kräksjukan.Dessutom vill hon lära människor att höja sina vibrationer. Det gör man genom att äta mat med höga vibrationer (råa växter, nötter och frukt) och minska på mat med låga vibrationer (kött från grisar och kor eftersom dom bär på rädsla och trauma). Nu måste jag sätta mig ned och fundera vart vi hamnat? 2017..

Huden kan bli blågrå om man använder kolloidalt silver. Mannen till höger har använt näsdroppar som innehöll kolloidalt silver. Men Mia sa att man kan slippa kräksjukan. Nu blir jag splittrad.

- På lördag sticker jag och Malin till Portugal 2 veckor. Vecka 13 är Runners World vecka och Vecka 14 löparvecka samt Mikael Näslunds specialle Aktiesparar-vecka. Vädret ser bra ut, stranden är kvar. Rober Melin har styrt upp maten och Springtimes Marie Norrstrand har fixat ledarkit. Så här ser veckor programmet ut. 77 pass och 4 föreläsningar, 1 bergspass och en fest på Nox. Livskvalitet 2.0

- Veckans vinyler håller hög klass. Jennie Abrahamsson (en svensk Joni Mitchell), Depeche Mode (4 +) powerpopparna Bullet Proof lovers och Brinsley Schwartz (Nick Lowe, Ian Gomm och Brinsley S) Mats Olsson hyllade dom förra veckan. Sen har ju Zara Larsson släppt sin andra fullängdare vilket är en klar 3+. Jag gillar Zara. Sen återkommer jag alltid till Joel Alme. Hans platta "Flyktligan" ha jag spelat över 400 ggr under 2016. Jag skrev till honom på messenger och talade om vad mycket plattan betytt för mig. Inom 10 min skickade han ett fint svar. Respekt Joel. Kolla gärna in nä'r han var med i Jills veranda och spelade i fängelset. Mycket starka 6 min.

- Jag skrev en artikel till RW5 om hur man fixar övergången från vinter till vår. Samt gav exempel på 4 jättebra pass för att komma i tävlingsform och hitta sin nivå. Mina 4 pass blev:

1) Splittad 10 km (4 km -3 km- 2 km- 1 km) med 3 min joggvila. Du går från tröskelfart ner till överfart.

2) Splittad 5 km (2 km - 1500 m- 1000 m - 500 m) med 2 min joggvila. Du går från milfart ner till överfart.

3) Musses kombo ( 3-5 x 4 min + 30 sek) 4 min i tröskelfart. vila 30 sek därefter 30 sek hårt. Vila 90 sek.

4) LG:s back-kombo ( 4 x 1 min i backe + 3 x 1000 m platt bana + 4 x 30 sek backe) De första backarna går i distansfart för att förbereda kroppen på de snabba 1000 m loppen. Avsluta med kort backe i högt tempo för att visa att du orkar trots trötta ben.

Mycket utförligare i kommande RW

- Veckans Peppe: Jag tvättar alltid håret med tvål för att få rock-looken. 

omstart blogginlägg nr 28

10 mar 2017

- Blame it on my wild heart/Blame it on me (Stevie Nicks)

- Jag fortsätter att bygga upp min kropp med löpning, crosstrainer och styrka. MEN FAAN VAD SAKTA DET GÅR! Nu klarar jag inte ens 5 x 1000 m i 4.00 min/km. (Ber om ursäkt till läsare som tycker jag raljerar) Jag minns en kall vinter 1998 (då var jag 40 år) Då körde jag varje lördag 3 x 10 min i 2.58 min/km (20.1 km/h på löpbandet) utan att vara död efteråt. Då tänkte jag att jag skulle springa resten av livet regelbundet och att 35 min på milen borde man klara långt upp i åren. Så fan heller...  Mina 2 knäskador och 3 år av kronisk huvudvärk knäckte min grundfysik. Enda trösten är att jag är ganska bra styrkemässigt och att mitt pannben är tjockare än Mo Farahs fotsulor. Jag ger mig aldrig men står för min lilla film sen i somras. Där jag la ut på Instagram och Facebook följande frågeställning: "- Du får välja att göra milen på 33 min och tvingas äta fiskbullar till lunch resten av livet. Eller göra milen på 43 min och äta vad du vill till lunch"? Jag valde milen på 33 min och fiskbullar utan att tveka! Fattar ni hur mitt psyke funkar?

Yes! Snabb och fiskbullar

   

No! Långsammare och ryggbiff

 

- Markus Birros ex-fru Jonna säljer en oljemålning på Tradera som föreställer henne och Markus när dom gifter sig. Det roliga med tavlan att hon slagit sin knytnäve genom ansiktet på Markus, så att det är ett hål i tavlan. När Alex Schulman berättade om auktionen i fredagens podd ökade priset från 6000:- till över 20000:- på 4 timmar!?  Alex är fast besluten att köpa tavlan och är beredd att gå väldigt högt. Skulle ni vilja ha en amatörmålad oljemålning av paret Birro? Med en knytnävshål....

- Jag försöker bygga upp en form igen trots allt. Jag har kört ett roligt pass på löpbandet idag som gick så här: Efter 10 min lätt jogg, lite vadtöj och framlårstöj så sprang jag medelfort i 4 låtar (spellista som heter wow!) gick en minut. Sprang medelfort i 3 låtar och gick en minut. Sprang ganska fort i  2 låtar och gick en minut. Avslutade med att springa fort i en låt. Så det blev 4-3-2-1 låt (ca 15-11-7-3 min) Rätt kul och svettigt. Undrar hur min idol Mo Farah har det nu då?

 

- Jag älskar kvinnor på alla sätt och gjorde en spellista som heter "Girlpower". Då återupptäckte jag den fantastiska Stevie Nicks (ex Fleetwood Mac). Min kompis Micke tipsade om en youtube film på henne från 1981 där hon backstage innan en konsert sjöng låten "Wild heart". Sminkösen som höll på att sminka henne fick avbryta och vänta tills hon sjungit klart. Magiska minuter med en ung fantastisk Stevie Nicks. Sök på "Stevie Nicks Wild heart". Filmsnutten är 5.12 min. Herregud vad bra.

- Lars Södergård vill ha en utmaning under Runners World-veckan i Portugal. Jag skall introducera han och Naprapat-Hasse till en variant av Atlet-officer som vi hade under min tid som yrkesmilitär. Den bestod av 10 km löpning + bänkpress + chins. Varje min löpning x 5 p. Sen drog man av antal kg i bänkpress samt antal chans x 2 och fick en totalsumma. T.ex så gjorde jag innan jag slutade som officer följande resultat när vi avgjorde testet på I20/Fo61: 10 km på 31 min = 155 poäng minus 75 kg i bänkpress och 12 chins = 56 poäng. I Portugal skall Lars utmana Naprapat-Hasse i följande variant: Atlet-civilist 2000 m rodd + 1 km löpning + bänkpress+dips+chins. Poängen blir rodd och löp där var 5:e sekund är en poäng minus bänkpress (varje kg 1 poäng) minus dips (varje reps minus 1 poäng) minus chins (varje reps minus 2 poäng) T.ex Södergårds dagsform 7.30 på rodd (90 p) + 2.50 på löp (34 p) minus 70 kg(70p) i bänk minus 14 dips(14p)  minus 8 chins(16p) = Totalt 124 - 100 = 24 . Jag undrar vad jag och Hasse gör?

- Jag har haft ett härligt sportlov med träning-vila-musik-Netflix-skriva träningsprogram och städa min träningsgarderob. Dessutom har jag bedömt nästan 50 träningsanalyser som mina åk 9 elever gjort. Varje elev skall göra ett träningsprogram åt sig själv utifrån en träningsutmaning (kondition-styrka eller smidighet) Dom skall välja övningar/träningsmetod, skriva dagbok och analysera varför det gick som det gick. Jag är mycket imponerad över kvaliteten på de flesta av uppgifterna. Skall bli kul att delge dem resultatet och kommentarer.

- Veckans Peppe: Förkylning dag 5778. Jag bygger vidare.. 

Omstart Blogginlägg nr 27

4 mar 2017

- And Johnny, Isn't it funny?/My colors turned so dark/I let go in my heart (Henrik Berggren)

- Bra vecka igen. Mina dagar har varit fyror eller femmor (jag betygsätter mina dagar i en skala 1-5) Träningen flyter på med korta pass löpning i tröskel eller intervallfart. Lite crosstrainer och styrka. Samt givetvis några rundor upp och nerför slalombacken. Fortfarande går det för sakta på intervallerna men min löpstil ser ut som löpning i alla fall. Eleverna har skött sig bra under denna vecka som vi tillbringat på vårt nya badhus (Navet) Nu kan alla simma, hämta en docka på 1.80 m djup samt livrädda en kamrat 25 m med livboj. Nästa vecka har vi sportlov i Umeå vilket ger mig möjlighet att köra dubbelpass vissa dagar. Jag skall även rätta 53 st träningsanalyser. Mina åk 9 skall göra ett träningsprogram till sig själv. Sen skall dom träna i två veckor, föra dagbok och avsluta med att analysera varför det gick som det gick. Den första analysen som lämnades in var en tjej i 9A och när jag ögnade igenom den satt jag alldeles häpen. Wow vilken välplanerad och välskriven uppgift. Hon kunde koppla till andra ämnen som biologi och hemkunskap samt hade gjort en löptest (tid-puls) både innan hon började och när hon avslutade uppgiften. Framtiden är ljus....

- Linnea Claeson är en stark tjej/kvinna som spelar elithandboll i Skuru IK. Hon blir ofta utsatt för sexuella trakasserierna hennes matcher sänts i TV motsv. Hon blir kontaktad av män i alla åldrar där dom kommenterar hennes kropp och utseende, istället för hennes idrottskunnade. Hon valde då att starta Instagramkontot @assholeonline (155 000 följare). Där lägger hon upp skärmdumpar på olika konversationer från män. Det är deprimerande att läsa, men Linnea svarar väldigt humoristisk och träffsäkert. Ibland när män skickat bilder på sitt könsorgan och kommit med alla möjliga erbjudanden, så brukar Linnea kontakta deras flickvän eller familj för att dom skall se vad deras son eller pojkvän gör i smyg. Heja Linnea!

- Henrik Berggren är tillbaka med en ny singel. Frontmannen i insomnade gruppen Broder Daniel har kommit upp ur sin djupa period av drogmissbruk och depression. Kolla in "To my brother , Johnny" som den nya singeln heter. Lyssna även på Broder Daniels låt "Shoreline" när du är på gång.

- Billy Landsdowne (engelsk fotbollspelare, och spelat många år i allsvenskan i bl.a Kalmar FF) var gäst i Ekwall&Olssons pod i veckan. Han undrade mycket om olika svenska uttryck. Här följer några exempel:

" Jag anar ugglor i mossen"?  (jag har själv funderat mig sömnlös ibland)

" Jag får trolla med knäna"? (hur gör man?)

Han undrade också hur man skall använda uttrycken "Skriva upp" och "Skriva ner" (skriv upp laguppställningen eller skriv ner laguppställningen)

- Jenny Rissveds är en annan idrottskvinna som fått lägga ner sin blogg och minska tiden på sociala medier pga av sexuella trakasserier. Hon chockade Sverige när hon vann OS guld i Mountainbike. Stenhård tjej som tappade kedjan på andra varvet men höll sig kall och krossade allt motstånd. Hon sa själv att hon var i Rio för att se och lära. Hon var en väldigt lovande fotbollspelare när hon var yngre och berättar i nya numret av magasinet Filter att hon ibland funderar vad som hänt om han valt fotbollen. Hon tränar hårt vilket framgår av artikeln i Filter till exempel körde hon 4 timmar mountainbike på fm och backlöpning med stavar på em. Hon har fått många yngre att söka sig till cykelsporten efter OS guldet.

- Snart är det dags för mina veckor i Portugal med Springtime/Runners World. Långe "snygg-Jens" rapporterar om försommarväder redan nere i Monte Gordo. Jens driver butiken på vårt hotell under säsongen och hjälper till som löpledare. Innan jag styrde upp honom sprang han i svarta "trepacks strumpor" från Jula, och hade billiga bomulls Tshirt med taskig passform. Ofta med typ "Bempas måleri" tryckt på bröstet. Jag satt en kväll med honom och förklarade lugnt och pedagogiskt, utan att höja rösten om vikten att se bra ut när man springer. Och kolla på Jens nu...

- Allmän värnplikt igen. Bra eller dåligt ? Vi får se. Men oj vad många som skall känna sig kränkta och dela på sociala medier.

- Malins form stiger hela tiden. Veckan blev 130 km med tröskel 1 x 30 min (3,45 min/km) Splittad 6000 m (2 x 1500+2 x1000+ 2 x500) 16.43 totalt. Plus distans, långpass och styrka. Hon springer 3000 m inomhus om två veckor. Sen skall hon med till Portugal som löpledare 2 veckor. Då skall Sandra Eriksson lära henne en del finska Sisuknep. 

- Veckans vinyl: Sophie Zelmani (lågmält och vackert) The XX (från hissmusik till housebeats för dansgolvet 10 av 10 i Sonic) och The Old 97's (alt-country eller som ett gladare Jayhawks). Härligt och trevligt 

- Min gamla officers-kollega Tomas Bråndal har blivit träningsfreak på gamla dar. Som officer samlade han på knivar och specialkängor, samt åt frystorkat för att härda. Nu är han glad familjefar (Jag är mentor för hans fina dotter Tyra). Tomas har ett skönt mantra/ordspråk som han använder då och då. " Hålla i, Hålla ut och hålla fast". Det tycker jag var bra.

- Charlotte Kalla 3 medaljer! Marit Björgen 4 guld! Och Ebba Andersson 19 år! Ebba var skön i intervjun i Svt -"När inte kroppen är hundra så måste man koppla in skallen"! (tjejen är 19 år). Friidrottsförbundet vill ha med henne till EM på 3000 m bana också. Hon har vunnit Lidingöloppet (35.26 på 10 km) och var 6:a på JEM 3000 m (pers på 9.29).

- Veckans Peppe: Jag hoppas ni vet vem Anthony Bourdin är. annars måste ni läsa hans bok. Den förstaFölj oss

Loppkalendern

20 jul
Trollhättan
21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken