LG Skoog - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

LG Skoog


LG Skoog är Runner's Worlds egen coach som ger träningsråd och svarar på era frågor i varje nummer av tidningen.

Här kan du ställa dina träningsfrågor till LG

I den här bloggen delar han däremot med sig av stort och smått från sitt eget löparliv, vi får se om du lyckas hänga med i svängarna.

Etiketter


  1. > Blogg

Mitt 105:e RW Blogginlägg

27 sep 2014

- "För du måste vara sjuk, sjuk, sjuk. Du måste va blind, blind, blind" (Håkan Hellström)


- Jag känner mig som ett utskitet äpple! Så skrev fotbollsprofilen Lisa Ek häromdan på FB. Så har jag kännt mig sen i tisdags.Huvudvärken har funnits varje dag och alla träningspass har fått avbrytas. Har gjort MR, datortomografi, kärlröntgen, 1000 undersökningar på neurologen, fixat nacken hos Micke J och i tisdags fick jag besöka Norrlandskliniken och nya teorier runt allt detta. Kanske kanske....

- Alex & Sigge har en underbar podkast varje vecka. Men igår var Alex ute och seglade.. Han tyckte inte att Henrik Schyffert levererade jättebra i föreställningen "The 90 s- Ett försvarstal" ? Hur menar han då? Det är en av de bästa föreställningarna jag sett. Dom bytte snabbt ämne och hade kollat upp vad de vanligaste "den sista måltiden" var för de dödsdömda fångarna i USA.s fängelser. Sigge hade en teori om att fångarna ville minnas ungdomen/barndomens måltider. För hamburgare och kycklingklubbor var de vanligaste valen. Inte lyxmat som man kanske kunde tro.

- När jag surfade runt och kollade olika löparbloggar för ett tag sen så reagerade jag på att många av bloggarna håller små kurser/workshops i löpteknik. Mot betalning lär dom motionärer att springa rätt. Vilket är jättebra och ligger rätt i tiden. Men faan vilka konstiga råd och instruktionspunkter en del hade! Är folk hur lättlurade som helst? Det finns ju olika teorier om hur man skall springa där vissa har mera sprintbetonad inlärning, vissa kör POSE metoden och de flesta lär ut mer tradionell löpteknik för distanser mellan kanske 5 km upp till maraton. Jag vill delge min filosofi (baserad på 14900 mil, 750 tävlingar och massor av coachuppdrag, kurser, böcker mm)

1. Löpteknik är individuell. Det finns inte en perfekt lösning. MEN några grundregler:

2. Hyfsad rak kropphållning 

3. Höftens läge är viktigt. Sitt inte i steget utan få fram höften. Annars belastar du låren och ländrygg mm

4. Använd armarnas pendelrörelse. Bär inte på armarna. Pendla inte tvärs över bröstkorgen utan pendla i löpriktningen

5. Testa olika sätt att sätta i fötterna. Men sätt inte i foten framför kroppen, utan träffa marken ganska rakt under kroppen så det inte blir en bromsrörelse/ett stäm. Ofta får du korta steget lite grann. Ju starkare du blir ju mer kan du löpa på fotbladet.

6. Avveckla steget aktivt när du vill springa lite fortare. Alltså tryck ifrån lite grann med fotbladet/vaden just när den bakre foten lämnar marken. När du springer lugna pass kan du slappna av och inte vara lika aktiv i fötterna.

- Min son Mattias är både klok, snygg och vältränad. Han har ett bra tankesätt som han märkt bland annat i sitt jobb som PT på SATS. Många människor lever bara för helgerna och har veckorna som en transportsträcka. Han tycker att man bör försöka leva och ha lite roligt på veckorna också och inte satsa allt till helgerna. Det behöver inte vara nåt märkvärdigt utan bara nåt att krydda tisdagskvällen med till exempel.

- Mitt Liverpool har börjat trevande (7 poäng på 6 matcher) Idag klippte Gerrard in en frispark  , men i 92:a min kvitterade Everton på ett skott från 30 m. Manchester United som köpt spelare för 104 miljarder nästan är ännu sämre. En sportkrönikör beskrev dom som "En muskelbyggare som inte kört nån benträning." Dom är framtunga (bra offensivt-taskiga defensivt)

- Våga träna på bana (som jag och Lars Södergård gillar) du lär dig att springa energisnålt med ett bra steg och det är lättare att hålla fart.Bra underlag med spänst och grepp. Kör med en kompis och filma varann med mobilen. Jättebra tips! (Coach eye är en utmärkt app om ni vill fördjupa er)

- Många av mina adepter springer Lidingöloppet idag. Peter Svensson 2.17 (öppnade tufft) Hifi delity ägaren Pär Dahne 2.27 , Per Kjellander Egmont 2.44 (öppnade tufft). Södergård låg 14.e vid 20 km men sen förvann han. Min dotter blev förkyld några dar efter DN halvmaran och hann ej återhämta sig. Nya mål för alla.

- Dottern är känd nu

- Jag funderar på framtiden. Sen 1985 har jag vartit fystränare för olika lag (IFK Holmsund 4 år, Björklöven 5 år, Umeå FC 14 år, Umeå IK 14+ 1 år , Tyresö 2 år + några av Umeås innebandylag) Nu funderar jag på att kliva av och behålla mitt idrottslärar/fotbollsprofil jobb 80%, Springtimes sportråd och coach/skribent i Runners World. Jag har också utökat mina adepter samt kört flera föreläsningar detta år. Vi får se. Men tänk om Liverpool ringer... Brendan! Jag har 070-5427313 ring när som helst. 

- Mats Olsson har släppt en deckare. Hårdkokt

- Sons of anarchy har dragit igång igen och imorgom kommer Homeland säsong 3 på Netflix. Hurra!

- Anna-Lena Petterson på Womans Health är rolig och tränar som tusan. Hon heter mypetterson på Instagram. Fräck, snygg, vältränad och skriver fyndigt.

- Brorsan Anders fixade Barkley Fall Classic förra helgen. Nu är han på roadtrip i USA med sambon Karolina. Äter skit och köpert öntiga trailskor.

- Om vi snackar tröskelträning så är tränargurun Jeff Daniels bäst.Han har en generell grudregel som utgår från ex din tid på 10 km. Sen anpassar du farten beroende om du springer bana, väg eller terräng. Säg att du gör milen på 40 min (4.00 min/km) då kör du tröskelintervaller på 3.50 på bana, 4.00 på väg och 4.10 i terräng ca. Jag brukar inte ha sån stor skillnad med mina adepter. Och ör inte tröskel i tuff terräng. Men Jeff har större meriter än mig. Så jag drar ner byxorna och bockar.

- Peppe har slutat skicka bilder. Han är fortfarande mager och har kosntigt skägg och konstiga mössor. Men springer varje dag

- Bäst just nu enligt Broder Anders: Mempis- Nashville 6-0

- Bäst just nu enligt LG: Sirwans kebab och att mina elever gick till final i DM


Mitt 104:e RW Blogginlägg

20 sep 2014

-" See you later alligator, after ´while crocodile"! (Bill Haley/Dr Feelgood)


- Några av mina bloggkompisar har fått kritik i veckan. Först var det Petra Månström (Maratonbloggen) som fick kritik för att hon "inte tar löpningen på allvar och fjantar runt och biter i medaljen när hon sprungit på dåliga tider" Ungefär så var kontentan av mailen som hon fick. Jag tycker Petra hittat en bra nivå både på sin löpning och blogg. Hon skriver bra och älskar träningen. Gillar man inte det hon skriver så behöver man inte läsa. Lars Södergård och Fredrik Uhrbohm fick kritik för att dom "spydde" på motionärer, drack öl, inte gillade Gps klockor och ultra. Lars känner jag hyfsat väl och han är ödmjuk och laidback. Han är ärlig med sina åsikter och skriver bra. Uhrbohm känner jag inte men han är skön och lite extremare i sin träning och frispråkighet. Även Claes Åkesson får kritik här och var om sina tuffa pass i bomulls Tshirt. Men Claes står för att han gillar tuffa pass och kör lite old school. Dessutom gör han det med glimten i ögat. (läs hans reportage om Biten i nya RW). Jag surfade runt på massa löparbloggar i vintras av nyfikenhet och konstaterade att det finns några bra och många mindre bra. Men jag tror dom fyller en funktion och gillar man dom inte så behöver man inte läsa.

- Han som kritiserade Södergård/Uhrbom har en mycket trevlig blogg med snygg layout och bra länkar. (Staffan Dahlgren "med 4.30 fart genom tillvaron".) Han har utvecklats som löpare och redovisar sin träning och tävling snyggt och elegant. Bra länkar, fina bilder och han skriver bra.

- Jag kallar inte min egen blogg här på RW för löparblogg. Eftersom jag skriver artiklar och svarar på "fråga coachen" varje nr i papperstidningen så väljer jag att skriva om musik, fotboll, träning och lite trams här på bloggen. Men jag gillar banlöpning, Gps klockor och öl efter passen. Tycker man att jag är trist och töntig så behöver man inte läsa. Gillar man det så kan man skriva "Heja LG"!

- Nästa nr av RW skriver jag om säsongplanering och ytterligare nästkommande nr gör jag en artikel om prehab styrka för löpare och ger exempel på 8 bra övningar. En övning heter Poliquin step up (se bild eller you-tube) vilket är mycket bra för att stärka muskulaturen runt knät. Tänk på att löpare skall jobba mycket med enbensövningar eftersom löpning sker med ett ben i marken och ett ben i luften. Samt att man kan upptäcka och justera styrkeskillnader mellan höger och vänster ben.

- Min dotter Malin lyckades inte persa på SM halvmaran. Hon öppnade första 10 km på 38.37 men tappade spänsten i steget vid 15 km. Hon kämpade sig i mål på 1.24.20 ca. Dagen efter fick hon problem med en fot och har vilat/kört rehab en vecka nu. Nästa helg skall hon testa Lidingöloppets 30 km. Jag har förövrigt nio adepter som springer 30 km nästa helg. Bland annat Asics-utmaningens Peter Svensson som inte lyssnar på sin coach alla gånger. Han vill gärna tävla på långpassen och pressa sig i tävlingsfart istället för tröskelfart på vissa pass. Nu har jag pratat klartext och av hans senaste blogginlägg är han en klok man igen.

- Om Valet tycker jag: Sådär

- Om Idol tycker jag: Ingenting

- Om Paradise Hotel tycker jag: Fy fan i våld!

- Har ni inte sett Schyfferts "The 90´s - Ett försvartal" så bör ni kolla upp genast. Jag testade vinet Foot of Africa. Det drack Scyfferts mamma vid varje fredagsmys.

- Två magiska låtar: 1. Vanessa Falks "hurt" (Christian Falks dotter) 2. Kent "mannen i den vita hatten"

- Träningsmässigt så har det varit två backpass 10 x 75 sek (då funkar knät) samt crosstrainer, stavgång i backe och lite roddmaskin. Min son mattias tipssade om en bra test man kan köra på roddmaskin. Det är O´Neills test där man ror så långt man kan på 4 min. Det finns tabeller hur långt man skall hinna i olika åldrar och gradering från dåligt till utmärkt typ. Jag klarade 1070 m vilket var utmärkt för en 30-39 åring. Perfekt för mitt ego. Jag har ju slutat med att kolla om jag ser bra ut naken.

- Om min rektor är snäll så tar jag tjänstledigt för Portugal med 200 Stadium chefer i oktober. New York maraton och Miami i nov. Samt Thailand med Springtime jul-nyår. Dubbla pass och solbrännan är två komponenter som måste hållas i.

- Klingberg tog tid till och från stranden på sin och Maries semester nyligen. Han pressade sig från 40 min till 32.14 på några dagar. Underbart! Min far (83 år) tar tid på allt, och då menar jag allt. Han har bland annat ett rekord från att han kliver in i sitt hus, tills första pannkakan ligger på tallriken. (blandar smet, gräddar pannkakan och lägger den på tallriken) Hans rekord är 3.46 min!

- Bäst just nu enligt broder Anders:Barkley Fall Classic i USA. "The hills feels lika a gentle massage" De flesta bryter loppet. Brorsan siktar på 11 timmar.

- Bäst just nu enligt LG: O´Neills roddtest och att jag fick utmärkt som 30-39 åring

Mitt 103:e RW Blogginlägg

13 sep 2014

- Det går en vind över vindens ängar, det fladdrar till i en tyllgardin. Och jag skall skriva en sommarvisa med sol och blomdoft i melodin. (Håkan Hellström och Mats Paulsson)

- Jag vill kunna skriva som Jan Gradvall!

- Sitter på flygplatsen i Göteborg efter ha hållit en föreläsning om fysträning från Guldåren med Umeå IK (7 SM Guld, 5 Cupguld och 2 Champions League guld) samt Tyresö FF ( 1 SM Guld, CL final). Alla allsvenska tränare och elitettantränare samt förbundsfolk med Pia Sundhage, Karolina Westberg och Victoria Sandell i spetsen. Det gick jättebra och jag känner glädje och viss lättnad.

- Läs Jan Gradvalls "nyponbuskar, nyponbuskar, hela vägen nyponbuskar. Krönikor om musik mm. Fantastiskt läsning.

- Minns ni Jordan Dunn 22 år som sprang in på planen mellan West Ham-Tottenham för några veckor sen? Han sprang och sköt bollen som var upplagd för frispark över målet. Han greps och dömdes till 300 pund i böter. Domaren i tingsrätten var rätt cool. Han sa när han läste upp domen: -" Du springer in på planen bland 22 Premier League spelare och 35000 på läktarna. Och sen skjuter du över. Gå hem och träna mer"!

- Coola rockfoton på Jonny Cash, Jimmy Page och Ramones. Det var bättre förr.

- Veckans träning: Två bra löppass ( 3 x 10 min tröskel) och (backe 20 x 1 min) + 1 cykelintervall och 80 min crosstrainer. Massor av bålträning för utseendets skull. Sådär va? Men huvudvärken har dödat mig några dagar.

- Sofie Laanto på Womans Health vill ha tillgång till minahemsidor "www.tryggimigsjälv.com" och "www.ödmjuk.nu". Varsågod Laanto det är du värd.

- Malin vann sitt 6:e lopp på 20 dar när hon vann Ume-milen på 37.30. Nu står hon snart på startlinjen för SM halvmaraton i Stockholm. Hennes sambo Acche-mannen är målvakt i Mariehems SM dv 2 fotboll. Dom ligger risigt till med 3 matcher kvar.

- Bra reportage i förra numret av RW. Bland annat 1.37 Magnus Bergman. Han har alltså gjort 5 lopp på Lidingöloppets 30 km på under 1.40! Han skall testa i år igen och jag tror han kan göra under 1.50. Jag har sprungit Lidingöloppets 30 km 18 ggr. De gånger jag förberett mig bra med backträning och långpass i terräng, har det gått bra. De gånger jag kommit direkt från en banlöpningssäsong utan terrängträning har det gått tyngre. När jag gjorde 1.43 så hade jag helgen innan sprungit 10000 m på ALJ open på 29.57. Och var så lycklig att jag tänkte avsluta säsongen och bara softa resten av året. Men jag körde några distanspass i terräng under veckan och åkte ner till Lidingö på skoj (tänkte jag). Öppnade första relativt lätta första milen på 35 min, sprang nästa mil på 34 min och tryckte sista milen på 34 min också =1.43 tim . Så kan det bli ibland.

- Ice-Bucket challenge har väl ej undgått någon. Lennart Martikainen hade en rolig variant på den. Lennart har varit body-builder.

- Min son Mattias var verkligen stilig på bröllopet. Hans fru Linn var vacker som en dag (gammalt hederligt uttryck). Hennes pappa Pelle var stolt som en tupp. Han viskade i hennes öra innan vigseln "- Det är alltid värst första gången"! Och vi hade verkligen en härlig dag och kväll. Hemkomna från sin bröllopsresa i USA håller dom på att förbereda sin flytt till Hammarby Sjöstad. Livet är underbart ibland.

- Veckans vinyler. två Håkan Hellström. Två Dr Feelgood, en Paul Mc Cartney och John Kays soloplatta (ex Steppenwolf). 

- Tuff träning som ni kan testa en bra dag: 10 x 2 min med 1 min vila. De första 5 loppen går i milfart med joggvila. De sista 5 loppen går 10 sek fortare än millopp med 1 min gåvila.

- Bäst just nu enligt broder Anders: Nanne Bergstrand och Hammarby

- Bäst just nu enligt LG: Riskakor med ostsmak och Livet

Mitt 102:a RW Blogginlägg

6 sep 2014

- " Black man rhythm with a white boy beat. They got him on milc and alkohol" (Dr Feelgood)


- Härlig vecka igen med ganska bra träning och roliga aktiviteter. Bra respons på min omstart av bloggen. Dock har inte Zandra Buud kommenterat nåt ännu. Har hon övergivit mig eller firar hon fortfarande Jonas Ultravasa-seger?

- Finns det regler för bloggar? Hur ofta skall man skriva? Hur långa inlägg skall det vara ? Det finns ju bloggare som skriver varje dag eller flera gånger per dag. Jag har fullt sjå att få ihop ett inlägg per vecka. Betyder det att jag lever ett händelsefattigt liv utan roliga vänner eller upplevelser, eller skall jag börja skriva om vad jag åt till frukost och ge recept på nån löparmusli?

- Lars Södergård (RW:s bäste bloggare) gick från långvårdsmässig till 29.44 på Finnkampen! Jag spådde sub 30 dagarna innan och fick rätt. Bra LG.

- Värvet har blivit tråkigt. Kanske för att de flesta bra gästerna varit där redan. Kristoffer Triumf är lysande som intervjuare men gästerna...

- Ingen har ringt från kungahuset efter min sågning förra veckan. Tarras Wahlberg är på älgjakt och Madde & Chris har är på kärlekssemester nr 7.

- Malmö FF i Champions League! Grattis spelare och ledare. Bra för svensk fotboll. Nu kan MFF köpa spelare och betala bra för dom. Det kan gynna andra mindre klubbar också. Men många menar att dom dödar Svensk Fotboll?

- Veckans träning: 10 x 1 min backträning, 90 min crosstrainer, 6 x 4 min cykel och 2 x10 min tröskel på band + lite uthållig styrka. Ett pass innehöll 900 repetitioner (100 KB sving -100 squats-100 leg extension-100 situps-100 biceps curl-100 bålvridning-100 PQ-stepup-100 Mo farah-100 mountainclimbers)

-

- Erik Hamren tycker att svenska ungdomar förbättrat sin teknik men tappat på den fysiska delen. Han hänvisar till att skolan minskat på idrotten och stillasittande aktiviteter. Bra att en förbundskapten belyser detta. Nästa helg skall jag föreläsa för alla tränare i Damallsvenska och elitettan samt förbundskaptenerna hur jag lade upp fysträningen på Umeå IK:s storhetstid samt mina två i i Tyresö.

- Jag har härliga elever på Bräntbergsskolan. Vi har en skön sammanhållning och roligt tillsammans. I veckan var jag två dar i Tavelsjö på Teambuildning med en åk 9 fotbollsklass. Fiske, paddla kanot, samarbetsövningar, Mästarnas Mästare mm. Kanot-kunskaperna var blandade eftersom 3-4 kanoter välte och gav eleverna lite extra bad och simträning. Men bara glada miner och vi hade det mysigt vid lägerelden på kvällen. Man tjänar på att lägga extra krut på sammanhållningen. Högstadiet kan vara tufft för många och då är det viktigt med en bra miljö i sin klass.

- Alberto Salazar (tränare för bland annat Mo Farah och Galen Rupp) har 10 grundregler för sina löpare:

1. Var konsekvent och håll dig till din träningsplan.

2. Våga vila. Efter de tuffa fartpassen kör lugn distans eller alternativ träning.

3. Öka träningen max 10% i månaden och på året.

4. Spring på mjukt underlag så ofta du kan. Terrängspår, gräs mm. för att stärka senor, ligament och muskler.

5. Du måste träna snabba pass i tävlingsfart eller snabbare då och då. Annars får kroppen en chock på ttävlingen. Vänj dig med högra fart.

6. Kör styrketräning med egen kropp

7. Rätt utprovade skor. 

8. Jobba med din löpteknik så du sparar energi och löper effektivt.

9. Pusha dig mentalt när det går tungt. Ge inte upp. Tro på dig själv

10.Använd gärna tekniska hjälpmedel som pulsmätare, GPS klockor och filma ditt steg

- Ett tragiskt faktum är att många av mina elever följer Paradise Hotel slaviskt. Jag kollade upp lite klipp från veckan och blev nästan stum. Förutom alla sexanspelningar och det grova språket så hade dom en kunskaps-frågesport i veckan. Några utdrag:

" Vad faan är ett landskap?" (Saga)

" Jag vet inte vilken världsdel Sverige ligger i "? (Saga)

" Jag sköter sexet så sköter han påläsningen" (Saga )

" Jag kan räkna upp många länder, men vet inte vart dom ligger" (Calle)

- Några fina vinylinköp i veckan: Ryan Adams (4+), gammal Motley Crue (4+) och Reigning Sounds nya (4+). Dessutom hade Stefan Nilsson fixat en grym spelning med Dr Feelgood i onsdags (inne i skivbutiken) 1 tim 24 min med bara hits. Efteråt gick sångaren och tog oss alla i publiken i hand.

- Lisa Klinga från Tyresö (numera i Norge) är en skön tjej. Nu tränar hon på olika utmaningar. I veckan klättrade hon med rep ändå upp i taket utan hjälp av benen. Förra året sprang hon 96 st Arsenal-löpningar. Däremellan är hon en party-tjej också.

- Imorgon springer Malin Ume-milen (hoppas på 36.30) och nästa helg SM halvmaraton i Stockholm (1.22) Hon är i bra form och körde bland annat detta pass i veckan: 1x 15 min  tröskel (3.40min/km) + 1 x 10 min tröskel (3.40 min/km) + 6 x 200 m bana 34-35 sek med 1 min ståvila. 

- Bäst just nu enligt Broder Anders: Att rösta och Barkley Fall Classic loppet i USA.

- Bäst just nu enligt LG: Liverpools match mot Tottenham och min Linn Majik 1 förstärkareFölj oss

Loppkalendern

24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
28 jul
Åre
29 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken