LG Skoog - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

LG Skoog


LG Skoog är Runner's Worlds egen coach som ger träningsråd och svarar på era frågor i varje nummer av tidningen.

Här kan du ställa dina träningsfrågor till LG

I den här bloggen delar han däremot med sig av stort och smått från sitt eget löparliv, vi får se om du lyckas hänga med i svängarna.

Etiketter


  1. > Blogg

Mitt 91:a RW Blogginlägg

25 maj 2014

- "Because maybe, youre gonna be the one that saves me./ and after all, you are my wonderwall" (Oasis)

Malin klippte in 2 segrar denna vecka, och två nya personliga rekord. I tisdags vann hon Gammliaterrängen/DM i terräng 8 km ( 2 min snabbare än ifjol) och igår vann hon 10km i Skellefteå på nytt pers 37.26 ! Hon har sprungit 7 lopp i år och slagit pers i alla.

-  Löparlegenden Magnus Bergman påpekade lite försiktigt att han hade löparglasögon redan 1992 när han vann Terräng SM på 12 km. Ni får avgöra om det räknas att ha dem på huvudet som Lulu carter brukar ha?

- Norrlands Guld har en skön slogan på sina ölburkar. " Inget tjafs, Inga konstigheter. Bara en god öl"!

- Tyresö gjorde en tapper insats i Champins League finalen mot Wolfsburg trots förlust med 4-3. Underbart att se Marta visa vilken världspelare hon är. Två riktiga klassmål där hon hade lekstuga med försvararna. Vad händer nu med Tyresö?

- Enligt Fredrik Wilkinsson finns det en man som sitter i TV4 huset och är anställd av Canal+ för att granska alla porrfilmer som visas på kanalen? Han ser varenda minut av alla porrfilmer för att det inte skall slinka igenom nån Nazihälsning eller annat olämpligt. Filip tyckte dom bord göra en dokumentär om honom "Världens mest avtubbade man"

- Mikael Nordmark med sonen Hugo är nära sitt mål att springa Sthlm maraton med en specialvagn. Hans insamling går bra. Men stackars Hugo har haft problem och Mikael har varit småskadad. Gå in och stötta på FB  Team Nordmark

- Erik Niva har släppt en ny bok i dagarna "Utväg, fotboll" Den handlar om fotbollen som räddning, som ingång , som utväg. Hans tidigare böcker "Liven längs linjen " och "Den nya världsfotbollen" är ju fantastiska böcker. Han uttrycker sig bra och gör en väldigt grundlig research alltid. De närmsta veckorna är räddade. För även Jan Gradvall har släppt en bok som heter "Nyponbuskar, nyponbuskar hela vägen nyponbuskar". Det är en textrad från Lars Winnerbäcks Söndermarken. Han skildra sin uppväxt i Linköping och en massa möten med kända artister. Bland annat en exklusiv intervju med ABBA. Det var ju även Jan Gradvall som fick göra intervjun med Zlatan i Dagens Industri. Underbart. Dessutom har Lena köpt 438 dagar med Persson/Schibbye. Mycket bra läsning blir det.

- Jag har tränat bra i veckan och trodde att nu jä...... Igår betsämde jag mig för att testa min"Formkontrollsintervall" på Gammlias 3750 m terrängslinga. Man springer 1 minut, drar ett streck dit man hinner. Vilar en minut på stället, springer en minut igen osv tills man hunnit runt. Mitt rekord är från 1997 (10.18) 2012 hade jag 11.31 och igår 12.26 min !  Åtminstone 30 sek sämre än väntat. Men nästa vecka testar jag igen. Styrkemässigt är jag ok. Men flåset och tempotåligheten är katastrof. Får jag bara fixa till mitt knä och huvudet så är jag tillbaka.

- Funderar på att starta två hemsidor. tryggimigsjälv.com  och ödmjuk.nu

- Mina Asics-adepter är i slutfasen av 24 veckors satsningen mot Sthlm maraton. Malin och Peter har slagit pers på både 10 km och halvmaraton redan. Jag tror att alla klarar sina mål. Till helgen skall jag träffa alla fem plus Jonas , Vanessa och gänget. Det blir kul.

- Kompletterade min Smiths vägg i veckan. Världsklass!

- Bäst just nu enligt broder Anders: Nanne Bergstrand och sambon Karolin

- Bäst just nu enligt LG: Sommarklänningar och Marta


Mitt 90:e RW Blogginlägg

17 maj 2014

- You say goodbye, and I say hello ! ( Beatles)

Hemkommen från en härlig Liverpool-tripp med massor av intryck. Är ni med?

1. Hela stan andas musik och fotboll. Dom har två förstklassiga lag (Liverpool Fc och Liverpools reserver)

2. På varje pub kan man höra livemusik 4-5 kvällar i veckan med lovande unga artister eller lysande coverband.

3. Hela stan har fått en rejäl uppfräschning sen dom tilldelades titeln Kultur huvudstad 2008. Fräscht bilfritt city. Husfasaderna är fina och dom har bevarat en del gamla byggnader. De nya byggnaderna smälter in fint.

4. Nere vid Merseyfloden och Albert dock finns restauranger, cafeer och mysiga butiker. Och överlag bra shopping och fina skivaffärer

5. Trevliga människor som är hjälpsamma och glada

- Jag tränade varje morgon. Ca 30-40 min distans, några lätta backpass samt styrka på rummet för uteendets skull. Det var skönt, för i ärlighetens namn åt jag inte enligt hela kostcirkeln. Det är fasen inte lätt att få tag i lite "smalare" mat i Liverpool. Sen kanske man inte sitter på musik pubar och dricker ramlösa på kvällen. Utan det slank ner nån öl emellanåt. 

- Filip Hammar bjöd sina föräldrar på lunch på Ulla Winbladh ute på Djurgården. Han anser att det är en restaurang där man kan äta sin sista måltid. Och när han upptäckte att hans pappa höll vinglaset med båda händerna (för att inte spilla) insåg att han att föräldrarna börjar bli gamla. Dessutom hade hans mamma en fläckpenna? i väskan för att snabbt kunna behandla ev vinspill och liknande. Filip var mycket konfunderad över detta.

- Tyresö spelar Champions League-final den 22 maj i Lissabon mot Wolfsburg. Undrar vad som händer sen med laget och Tony? Tråkigt som fan. Jag hade två fina år med spelarna och ledarna.

- Umeå IK är fortfarande obesegrat i damallsvenskan efter 4 omgångar. De flesta är i mycket bra form nu. Hoppas det blir ännu bättre fart på målskyttet mot Vittsjö imorgon. Jag inleder alltid mina fysträningar med en tävling mellan spelarna. Dom skall springa ett varv runt planen och pricka en tid som jag säger. Ingen klocka får användas utan bara springa på känsla. Priset brukar vara 2 DVD filmer. Men i onsdags fick dom två pingisracketar med bollar. Sen fixade material-mange ett minibord åt dem. Så nu kör dom pingis som uppvärmning. 

Här har Emma Berglund lekstuga med Johanna Nyman

- Mina elever på Bräntbergsskolan går som tåget i fotbolls DM. Vi har 5 finaler framför oss innan skolan slutar. Det känns bra att fokus och inställning håller i sig. Men oj vad prov eleverna har vid denna tidpunkt. Jag fattar att dom är stressade och har prestationsångest. Nya betygssystemet är konstigt med nivåer från A till F.

- Sigge & Alex har ju en lysande podcast som ni bör kolla upp. Roliga anekdoter om när Arja Saijonma skulle sjunga på Sigges bröllop samt hur Alex såg till att få intervjua alla tjejer han var lite kär i. Han såg intervjuerna som dejter och la dom ofta på kvällstid för att ev kunna bjuda dom på vin. Han var kär i en massa "kändisar" (Regina Lund, Tilde de Paula, Christine Meltzer, Emilia mm)

- Claes Åkesson bloggar flitigt och börjar få upp farten på sin löpning efter hans operation. Men han måste skära upp hälkappan på alla sina skor. Och envisas med att ha superlätta och tunna dojor. Men han tydligen alltid kört i tunna läta skor. Han skall ha respekt för sin hängivenhet

- jag testade en av mina adepter i torsdags. Stina från Fjugesta fick köra woden LG300 och en kombibacke. Och hon överraskade positivt. Bra fart på löpningen och 6.59 min på LG300. Kombibacken är: 4 x 1 min backe lugnt + 4 x 30 sek hårt på i platt terräng + 4 x 30 sek backe stenhårt. LG300 är: 50 st KB svingar 16 kg killar/12 kg tjejer + 50 squats+50 pushups+50 bålvridning 16 kg/12 kg KB + 50 mountainclimber+50 stående rodd med KB 16kg/12kg. Jag körde i skjorta och jeans på 6.58 och gäspade mig igenom kombibacken. Jag är i form nu. Skojar bara.

Men här var vi i bra form. Mats Lundin, LG Skoog och Örjan Gustavsson på Hörneforsmilen. Samtliga runt 31 min. Vi sprang för Skellefteå IF då. Jag var först i Sverige med löparglasögon. Tänk om jag haft X-kross då?

- Sveriges bästa svenska-lärarinna , Marianne Eriksson besökte mig i torsdags. Hon fick eleverna att läsa 20-40 böcker per år. Och dom kunde stava och varenda grammatikregel. Hennes man Hasse var SO ämnets motsvarighet. Jag älskar er!

- Lite bilder på Malins lopp. Hon har som sagt persat 5 lopp i rad. 

- Lite nya vinyler också.

- Jag har testat lite kompressionsstrumpor-vadskydd på slutet.  2XU:s vadskydd är lysande, Asics sockar mycket bra. Och zeropoints vadskydd var en positiv överraskning. De kändes tjocka och varma först men fungerade bra. Tack Malin Sandberg.

- Bäst just nu enligt broder Anders: Ingen kontakt denna vecka. Förmodligen är det Star Trek igen eller heminredning

- Bäst just nu enligt LG: Min vinylsamling och Restaurang Marias

Mitt 89:e RW Blogginlägg

10 maj 2014

- All you need is love. Love is all you need. (the Beatles)

- Är i Liverpool för att kanske få se Gerrad lyfta Premier League bucklan i morgon. Liverpool möter Newcastle och måste vinna samtidigt som Manchester City förlorar mot West Ham. Det kan hända..

- Malin persade för femte tävlingen i rad när hon sprang på 37.38 på Kungsholmen runt. Hon är underbar och jag är stolt som fan. En av mina Asicsadepter, Peter Svensson persade också idag på Kungsholmen runts halvmara med 1.23.22. Bra Peter. Nu har han lärt sig att balansera mellan vila-distans-tröskel-snabba intervaller. Nu måste han lära sig att inte tävla på långpassen. Då gör han 2.56 iSthlm. 

- Lars Södergård skrev roligt om de trista sidorna av löpningen. Jag hade en period där allt var roligt med träning. Men det var länge sen. Kanske min tid kommer igen....

- IFK Umeåas Hasse Nilsson har tappat sina splitshorts. Och är otröstlig samt tappat matlusten. dom är ljusblå, urtvättade och jättesmå. Maila mig om ni hittar dom.

- Min kompis Stefan Nilsson på Burmans Musik fyllde 50 år i måndags. Han fick löparskor, löparkläder, löparglasögen och löparklocka av mig. AV andra fick han whiskey. Han har en fin fru och två snälla barn. Samt mer än 15000 skivor. Snart har vi träff nr två med vår musikherrklubb. Undra hur Hjalle sköter sig? Han gillar whiskey och luftgitarr

- åkte en rolig Beatles rundtur idag. Besökte var dom bodde, repade, Penny Lane mm. John och Yoko skänkte över en miljon till Fräslningsarmen så dom kunde fixa ett boende i Strawberry fields för utsatta barn. Varje jul ringer Yoko och pratar med personalen och barnen. Beatles spelade 262 ggr på Cavern club mellan 1961-63!!  Vi såg ett av de bästa Tribute banden igår på Cavern Club. Dom spelade 2.10 Tim bara hits. Och var skrämmande  lika i både röst och utseende

- köpte vinyler och T-shirts idag. Känner mig glad. Körde morronjogg+ backintervaller samt massa pushups och situps för utseendes skull. Skall fortsätta m ed det resten av veckan. Nästa vecka blir det kombibacke, styrka, formkontollsintervall runt 3.7 km på Gammlia. Och extra höftstyrka. 

-Sigge Eklund hade en teori om att våld mellan kompisar tar vänskapen till en högre nivå. Man skall ta strupgrepp på sin kompis och vara lite aggressiv. När man sen försonas efter några dagar så har vänskapen fördjupats. Jag skall testa och ta strypgrepp på mina polare i veckan och se om det funkar.

- det går inte bra att blogga via Ipaden. Inga bilder kan laddas upp. Jag skiter i detta nu

- bäst just nu enligt Broder Anders: Malin och att han döpt Instagram till Konsta  för att hans sambo Karolin är konstant på Insta. 

- Bäst just nu enligt LG: Liverpools ligaguld och min nya Ramones T-shirt

Mitt 88:e RW Blogginlägg

4 maj 2014

- " Are you lovely to ?  High-five !  So am I " (Angel Olsen)

- Bra träningsvecka i mina mått mätt. Fyra pass löpning + 2 pass cykel/crosstrainer och mycket styrka. Kombibacken med Jessica Edlund var bäst. I Gammliaskogens fina spår körde vi 4 x 1 min lugnt (muskeltonus) + 4 x 30 sek hårt på plant under lag + 4  30 sek stenhårt i backe. Jessica gled ifrån mig de sista 30-40 metrarna varje lopp. Bra pass och jag känner mig trygg i mig själv.

- Lars Södergård gillar min blogg och mitt upplägg. Det känns stort. Han brukar säga "Man är aldrig äldre än sitt milpers"! Kolla in hans blogg här i RW där han skriver om träning, tävling och livet.

- Det har pågått en debatt här i Västerbotten om vårt kommunalråd som uttryckte sig klumpigt om de Rumänska tiggare som även nått hit till Umeå. Då såg jag en rolig kommentar i Umeå-tidningen " Alltså Holmlund, medeltiden ringde och vill ha tillbaka sitt tunnelseende"!  Det var ganska roligt tycker jag. På tal om dessa stackars tiggare såg jag en trist scen på Götgatan på Söder. Det satt två kvinnor i varsitt gathörn utanför Waynes Coffee. Då kom en tjock man (Rumänsk ?) och tog deras muggar med mynt och stoppade i sin ficka. Sen skällde han på dem ganska högljutt och gav tillbaka de tomma muggarna och gick iväg till sin bil.

- Min dotter Malin satte pers för tredje helgen i rad när hon sprang på 1.23.56 på Vännäs halvmaraton igår !  Premiärmilen 37.46, Womans health halvmaran 1.25.08 och nu Vännäs halvmaraton 1.23.56. Nästa helg åker hon till Sthlm och springer Kungsholmen runt 10 km. Hoppas hon hinner återhämta sig. Jag rekommenderade 45 min distans idag, vila imorgon , 3 x 10 min tröskel på tisdag och vila onsdag, några lätta tusingar på torsdag, jogga 30 min på fredag och sen Kungsholmen på lördag. Vi får se...

- På hälsofronten är läget följande: Huvudvärken är ungefär samma (25 dar i månaden) dock kanske något kortare perioder (4-6 timmar/gång). Mitt knä har jag underhållit med mycket styrka och rörlighet,vilket är bra. Nu skall jag få göra en magnetröntgen och se om dom kan putsa till brosken lite. Målet är att kunna springa 3-4 bra pass löpning/vecka med nåt längre pass också.

- Asicsutmanarna har fått sina sista 4 veckorsprogram inför Sthlm Maraton. Jag har detaljstyrt sista veckan dag för dag. I övrigt är det 3-5 nyckelpass. Malin Bolte har åkt på ett eget läger i Turkiet och David är på London-tripp för att få inspiration (hipstern ni vet) Peter gjorde ett bra lopp igår (38.21 på 10.5 km ca 37.31 på 10 km) Gökay och Lena kör på enligt plan.  Fina tävlingskläder har dom fått av Vanessa också.

- Igår var jag och några UIK kolleger i Vilhelmina och hade en fortbildningskurs i Fotboll med Vilhelminas damlag och A flickor. Mycket trevliga spelare och ledare.

- Grattis Tyresö till 3-0 segern mot Birmingham (vilket jag tippade innan matchen om ni minns) Nu blir det en tuff final mot Wolfsburg den 22 maj. Champions League finalen spelas i Lissabon. Efter matchen kommer 7-8 spelare att lämna klubben pga av den ekonomiska situationen. Alla spelar gratis i två månader nu.

- Umeå IK gjorde en bra match mot Göteborg (0-0) mot Jitex hade vi 26 maxlöpningar i snitt per spelare. Mot Göteborg var snittet 33 maxlöpningar. Det är en indikation på inställning mm. Kommer bara Hjolman och Hurtig igång med målskyttet så kan Umeå bli 3-4:a i år. Kul med alla unga tjejer från närområdet (8-9 st är födda på 90 talet)

- Dessa plattor har snurrat flitigt denna vecka på min skivtallrik.

- Fick tag i en härlig fotobok där Grahan Nash stått för urvalet. Fantastiska bilder på olika artister, där många bilder skule bli magiska tavlor på väggen.

- Jag lämnade in min fina Tiger of Sweden kostym till skräddaren förra veckan. Den skall sys in i ryggen, korta av armarna och korta av byxbenen. Jag är smalare nu och att modet förändras är anledningen. Vit Etonskjorta och halvhöga skor från Grenson. Allt detta skall jag ha när Mattias och Linn gifter sig den 8 aug. Undrar om jag stjäl all uppmärksamhet ? Jag kanske måste tagga ner lite?

- På fredag åker jag till Liverpool och ser sista matchen i premier league mot Newcastle. Nu har ju inte Liverpool guldet i egna händer längre. Men vi får se.......

- Nu är Patrik Yderberg igång med sitt nya träningsprogram som skall mynna ut i Chicago Maraton i höst. Spännade att se hur han utvecklas. Hasse Lodin är inne på fas två i sitt nytändnigsprogram. Han rapporterar troget med bild och text på Instagram varje pass.

- Ny artist från gruppen Masshysteri . Robert Hurula "Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för" Bra svensk pop i Broder Daniel-Håkan Hellström anda

- På tal om Instagram. Hur gammal skall man vara för att säga "Insta" istället för Instagram ? Och vid vilken ålder slutar man säga "Donken" om McDonalds?  Jag skall fråga min brorsa Anders. Han brukar ha koll. Eller varför inte mina elever på Bräntbergsskolan. Det är inte helt oviktiga frågor.

- Här har ni en mycket bra styrkeövning som ingår i Mo farahs träning. Kör 3 x 15 på varje ben. Håll balansen och spänn det undre benet. 

- Testa även dessa pass:

1. 12-18 km Distans på en 3 km terrängbana. Öka farten lite grann varje varv. Börja mycket lugnt och hitta flytet. Höj farten med 10-15 sek per km för varje varv. T.ex första varvet i 6.00 min/km. Andra varvet 5.45 fart, tredje varvet 5.30 fart osv

2. Supertvåtusingar x 3  (800 m-600 m-400m-200 m) löp hårt och kontrollerat på alla lopp. dock skall 200 m loppen gå snabbare än 800 m loppen. Vila 45 sek per lopp och 2 min mellan varje serie. Här får du 6 km snabb löpning i olika tempon,

- Bäst just nu enligt broder Anders: Fortfarande Hammarby (fansen mer än laget kanske?)

- Bäst just nu enligt LG: Kalle-woden och kombibacke och allt därtillFölj oss

Loppkalendern

24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
28 jul
Åre
29 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken