LG Skoog - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

LG Skoog


LG Skoog är Runner's Worlds egen coach som ger träningsråd och svarar på era frågor i varje nummer av tidningen.

Här kan du ställa dina träningsfrågor till LG

I den här bloggen delar han däremot med sig av stort och smått från sitt eget löparliv, vi får se om du lyckas hänga med i svängarna.

Etiketter


  1. > Blogg

Mitt 87:e RW Blogginlägg

27 apr 2014

- "Jag är dom snabba sms-lånen, jag är drevet på skolgården" (Kent förstås!)

- Jag hatar Chelsea från djupet av mitt hjärta!!! Taktisk triumf , my ass!

- Malin blev 7:a på Womans Health halvmaran igår på 1.25.08. Nytt pers ! Passerade 10 km på 39.40 , blev ordentligt trött vid 18 km och kramp i vaden på upploppet. Stark jobbat gumman. Välarrangerad tävling enligt säkra källor. Bra alla inblandade.

- Som jag tippade blev Tyresö klart för final i Champins League efter klara 3-0 mot Birmingham. (Press 2 , Marta 1) Kul för spelarna och Tony att de får glädjas sportligt i det ekonomiska kaoset. De flesta spelarna spelar gratis nu.

- Umeå IK fick 0-0 mot Piteå. Mycket var bra , men mycket kan bli bättre också. Lina Hurtig stukade foten dan innan och kunde inte delta. På torsdag mot Göteborg blir det 3 poäng.

- Jag har tränat bra i veckan med mina mått mätt. Ed Eystone intervaller i 4.00 min/fart , backträning, 20 st 45-15 plus styrka och cykel. 

- Om jag ser bra ut naken ? Ja , nästan!

- Igår hade jag en  löpkurs för Sävar Running Club (30 deltagare) Fantastiskt roligt gäng som tränar tis, tors, lördag året om med intervaller, styrkapass och långpass. Jag körde en föreläsning om löpning samt löpskola och intervaller 3 x 90-45 + 3 x 60-30 + 3 x 30-30 så dom fick känna på olika farter. Lyckat till Stina, Jonna och alla andra.

- Malins katt (Tyson) har bot här i helgen. Inatt 02.15 hoppade hon på mitt bröst och rev mig så att jag förmodligen får sy och fylla på med blod. Sista gången Tyson!

- Igår var det Record store day på Burmans. Lite sköna fynd blev det. Och idag var det Umeå Skivmässa där jag fick med en bunt. Stor glädje.

- Jag undrar hur Sara Carbonero har det. Länge sen nu. Jag saknar dig och ditt leende.

- Alex & Sigge snackade i veckan om bland annat sitt "sociala batteri". Ibland är man uppladdad och kan vara trevlig, delta i konversationer samt tillföra omgivningen mycket. Men ibland är det social batteriet tomt och man vill hem och lägga sig. Jag har oftast ett uppladdat socialt batteri, men i vissa lägan vill man spy på både sig själv och omgivningen. Som tur är har jag ett jobb samt olika uppdrag som fyller på mitt social batteri. Tack alla!

- Peppe blir värre och värre. Nu äter han solrosfrön till frukost.

- Min brorsa Anders skickade en cool bild från förra Hammarby matchen på Söderstadion/Tele 2 arena. Imponerande med 30000 åskådare i andraligan.

- Mina Asics utmanare har 5-6 veckor kvar innan Sthlm Maraton. Och det går inte helt smärtfritt av olika anledningar. Nu skall jag detaljstyra de sista 32 dagarna så alla kommer på banan. Småskavanker och för hög fart på långpassen samt att alla inte lyssnar ordentligt ställer till det. Men nu skall vi justera så att det blir fina 32 dagar. Alla fem är hängivna och älskar löpningen. Kom igen nu.

- Hasse Lodin har fått ruskigt bra nytändning och springer bättre än nånsin. Nästa vecka skall Patrik Yderberg få sitt långsiktiga program inför höstens maror.

- Bäst just nu enligt broder Anders : Hammarby och Liverpool

- Bäst just nu enligt LG: Intervaller och vinylskivor


Mitt 86:e RW Blogginlägg

20 apr 2014

-Jag är handen som gungar vaggan, jag är staten & kapitalet (Kent )


- Hemkommen från London Maraton och åkte nästan direkt till Stockholm för att överraska sonen som fyllde 30 år. Trevliga middagar och vi hann se skelettet av nya lägenheten i Hammarby sjöstad. Vi åkte även en sväng till Ekensdal där han och Linn gifter sig 8 augusti. Givetvis en sväng förbi Mickes skivor vid Hornstull, lunch på Söder och några inköp på Bengans (Pet Sounds var stängt)

- Team Nordmark (Micke & Hugo) kämpar på mot Stockholm maraton. Kolla in deras Facebook sida och lämna ett bidrag.Hugo har en svår hjärnskada, epilepsi och måste ha en specialbyggd vagn. Pappa Micke är en skön kille som förutom träningen även skärpt till sin klädkod vad gäller löpningen. Han har gått från småsunkig till skitsnygg.

- En annan hjälte är Andreas Wallin som har genom fått ett nytt liv genom träningen. Han har åkt flera gånger med Springtime på Training Camps och i höstas klarade han New York maraton. Han har gått ner 60-70 kg och har en blogg där han berättar om med och motgång. Hans mamma har varit en viktig drivkraft för att nå sina mål.

- Träningsmässigt har veckan bestått av tre pass löpning + 2 pass crosstrainer (8x4 min) samt styrka. Bland annat en kul crossfit Wod som Kalle Dyall visade för 2 år sen: den består av 5 övn: burpees, stående rodd 16 kg KB, sumo squats, pushups full release samt bålvridning med 12 kg KB. Man börjar med 10 reps av varje övn, sen 9 reps av varje övn. Ända ner till 1 reps. Totalt 275 reps på tid. Jag gjorde först 11.01 men några dar senare plågade jag mig ner till 10.09.

- Jag har börjat gilla Alex&Sigges podcast. Sköna diskussioner där framförallt Sigge har fyndiga spaningar ibland. Inlägget om slumpens inverkan på våra handlingar var skoj.  Han hade även en utläggning om hans favoritmusik med citatet "Varje låt är ett rum man kan vistas i" . 

- Fotbollspelaren Therese Sjögran har gjort en fyndig radioreklam för KVd där hon driver med bilhistorien och Zlatan. Kul!

 http://www.youtube.com/watch?v=ykjjwul6ly0

- Om Snabba Cash 4 blir av får jag nog en tung roll. Igår klättrade jag uppför St Eriksbron helt oberörd. I skinnjacka!

- Engelsmannen Sebastian Coe var världens bästa medeldistansare under stora delar av -80 talet. Med bland annat två guld och två silver på OS samt ett världrekord på 800 m som stod sig länge. Han sprang oerhört vackert och var bra på att få till en lång formtopp. Han tränade inte mycket i antalet km (70-100 km oftast) Men han körde mycket fartträning,banintervaller, tempolopp, backe samt styrka. Här är några exempel på hans träning starx innan bansäsongen började:

mån fm 6 km lätt   mån em bana 20 x 200 m (28 sek)

tis fm  6 km lätt    tis em 4 x 400 m + 1 x 1600 m

ons em  4 x 150 m (18 sek) +3 x 300 m (41 sek)+ 1 x 400 m

tors fm  6 km lätt  tors em 10 x 400 m (60 sek)

Fre  styrka med vikter

lör em  7 x 800 m (2.10)

sön fm 1 x 200 + 400 + 20m + 300m + 4 x 100 m  sön em 10 km lätt

- Mera Alex& Sigge. Det var en lumpaskompis som under en kvällsövning tittade upp mot himlen och stjärnorna. Då sa han -" grabbar, tänk att rymden är oändlig"!  . Då fick han heta Djupe resten av lumpartiden. Det tyckte jag var jättekul. Jag minns själv mina 20 år som officer. Det var inte läge att prata känslor eller sånt. Då kunde man lätt få ett sånt smeknamn. Tyckte man om nån hårdare musik än Streaplers , så var man punkare. Och hade man Tshirt med tryck på fritiden så var man hippie.

- Tyresö fick 0-0 i första semifinalen i Campions League mot Birminham på bortaplan. Dom vinner hemma med 3-0. Alla är friska och krya.

- Många bra serier har jag följt sista året:

1. Homeland  2. Breaking Bad  3. Sons of anarchy  4. Bron  . 5. Killing  6. The wire  7. Orange is the new black  

- Umeå IK vinner med 1-0 mot Piteå på tisdag. Och snart är Jenny Hjolman (den vindsnabba forwarden frisk igen).

- Bra musik: Disclosure, Ducan Reid, Green on red och naturligtvis Elvis Costello.

- Imorgon skall jag göra Ed Eyestone -testen (springa så långt jag kan på 6 min) sen tar jag hslvs den sträckan och springer 5 x 3 min. Hinner jag 1600 m på 6 min. Så kör jag 5 x 800 m på 3 min med 2 min vila. 

- Liverpool leder Premier League med 3 omgångar kvar ! Jag skall dit och se sista matchen mot Newcastle. Jag kan hela You´ll never walk alone utantill. Vore jag kvinna skulle jag stöta på Steven Gerrad.

- Bäst just nu enligt broder Anders: Sunderland (som tagit 4 poäng mot Man City och Chelsea)

- Bäst just nu enligt LG: Röda Polly, backintervaller och Steven Gerrard

Mitt 85:e RW Blogginlägg

14 apr 2014

- Jag är halvåret av mörker, i landet som gud glömde (Kent)

Är i London som ledare för Springtimes resenärer som springer maraton. Härlig stad och underbart väder. Vi bor nära Notting Hill och Hyde Park. Strax har jag koll på hur det gick för alla. Jag stod med de anhöriga vid Tower Hill (20.7km och 37 km) Oj oj oj vad fort det går när täten blåste förbi. Damerna öppnade i närheten av välrdsrekord och herrarna likaså. Segertiden 2.04.29 på Kipsang var banrekord. Mo Farah som gjorde poulär debut blev 8:a på 2.08.21. Han hade hoppats slå Steve Jones rekord på 2.07.13. Han var oerhört populär på Londons gator. Folk skrek som galna när han kom. Liverpools mm gamle forward, Michael Owen  samt Game of Thrones stjärnan, Nathlie Dormer gjorde också maratondebut.

- Läktarvåldet tog en 43 årig trebarnspappa förra veckan. Man tappar inresset för allsvenskan nästan. Hoppas debatten för nåt gott med sig.

- Rockgruppen Kiss bandnamn diskuteras i olika forum. Nån hade teorin att det betydde "Knight in satans service" medans andra säger att det kommer från en låt av New York Dolls som heter looking for a kiss. Är det nån som har säkra tips?

- Morronstretch i härliga Hyde Park

- Jag körde supertusingar idag. Bytte om i telefonkiosken. Snabbt och diskret.

- Jag fyllde 56 år idag och blev uppvaktad på puben "The Swan" idag. Jättesnällt av Isabella och Charlotte. Dom köpte godis, ansiktsmask, ögonsalva och hårbottenpulver. Tycker dom att jag är äcklig? 

- Liverpool-Manchester City 3-2. Serieledning med 4 matcher kvar. Jag skall dit och se sista matchen mot Newcastle 9 maj. Såg ni Steven Gerrads tårar idag ? Starka känslor.

- Här är min Rolling Stones samling på vinyl. 32 st fina LP

- Man kan träna på olika sätt. Meddelas endast på detta sätt. 

- STEVEN GERRARD !

- Jag har skaffat en revisor som heter Ingela. Det känns vuxet på nåt sätt.

- Veckans träning är inget att skrika om. Lite backe. lite distans, lite cykel, lite crosstrainer och lite styrka. Men detta skall ni testa:

1) supertvåtusingar x 3-4 ( 800 m-600m-400m-200m) vila 45 sek per lopp och 2 min per serie. Farten bör vara snabbast på 200 m intervallen. Min dotter som gör 37.46 på 10 km kör 3.40 fart på 800 m-3.30 fart på 600m- 3.20 på 400 m - 3.00 fart på 200 m.

2) Kombibacke 4 x 1 min i milfart + 2 x 1000 m plant underlag i snabbare än milfart + 4 x 30 sek backe hårt

- löparen och bloggaren Lars Södergård skrev ett bra inlägg på sin blogg om förra sommarens träning innan SM 10000m. Han hade varit skadad under våren. Det var tre veckor innan SM, och han körde fart varannan dag och lugn kort distans varannan dag. På detta gjorde han 29.43 på SM! Det visar att man kommer långt med en stabil grundträning. Då har "man råd" att missa lite och ändå få till en formtopp.

- Kipsang hade kraftfullt steg och bra hälkick i 2.57 min/km vid 37 km idag! 

- Nu blir det ansiktsmask och ögonkräm. För jag är så trygg i mig själv

- Umeå IK fixade 3 poäng mot Jitex idag. Spelarna i Umeå IK har verkligen lyft sig. Men Tyresö verkar vara i fritt fall. Jag tycker synd om spelarna och Tony G.

- Värvet hade Jonas Åkerlund som gäst. Mycket bra. Men vissa avsnitt/gäster har varit lite sega på slutet. Filip& Fredrik hade en sjuk vinkel idag. Fredrik brukar fantisera att han petar ut de cornflakes liknande skorporna av levrat blod i näsan. Och använder dessa som kontaktlinser ?!

- Bäst just nu enligt broder Anders: Liverpool och träning 11 dar i rad

- Bäst just nu enligt LG: Simian Ghost och Niklas von Arnold. samt London och olika typer av träning

Mitt 84:e RW Blogginlägg

5 apr 2014

- Jag är handen som håller flaggan, jag är ficktjuven på centralen (Kent nya singel)


- Baksmällan efter två fina veckor i Portugal gav mig 4 ofrivilliga vilodar. Mycket jobb på skolan och massor av träningsprogram som skulle ut. Men igår körde jag lite backträning plus styrka. Och idag 20 st 45-15 i hyfsad fart + TRX styrka. Imorgon 90 min cykel/crosstrainer. 

- Stavhopparen Sergei Bubkas son är en framgångsrik tennispelare (spelar Davis Cup i Ukrainas lag) För ett tag sen ramlade han ut från tredje våningen i ett hyreshus. Men klarade sig så bra att han spelar tennis igen?! Vilka gener den grabben har. Minns ni Bubkas alla världsrekord i stavhopp. Hans bonusar med Nike och arrangörerna gav honom extra för varje världsrekord. Han höjde en centimeter per tävling och satte väl ett 30 tal världrekord och skrattade hela vägen till banken.

- Dotter Malin satte nytt personrekord på Premiärmilen förra helgen med 37.46 !  Nu laddar hon för Womens Health halvmaran den 26 april. Igår körde hon 2 x 20 min tröskel i 3.50 fart. Det gick lätt, pappa! sa hon. Sonen Mattias gifter sig den 8 augusti med sin Linn. På nån herrgård i Nacka. Han är PT på SATS och duktig på allt. Så här såg dom ut för 25 år sen. Mina bästa, finaste.

- Vi hade fina Runners Worldveckor i Portugal. RW har sköna medarbetare med Stefan Larsén som den kloke, Gysing som den poetiske, Jonas Lund som den löparnördige, Sofia H som modetjejen, Nina som den lugne , Pernilla som den snygga och Hasse Lodin som rebellen. Min roll är den pratsamme, rolige fd löparen. 

- Såg ett klipp med en ung Carola Häggqvist/Sögaard som gäst hos Hagge. Hon berättade för Hagge Geigert att hon kämpade med körkortet. Hagge ställde några enkla frågor om vägskyltar och ur publiken kom en utklädd polis med ett jättestort körkort. " Varsågod Carola, Här får du ditt körkort"!  Och det var smärtsamt att se när Carola gick på det?! Oj vad bra, då måste jag hem och öva lite ..... Hoppas det blir bra när hon nu skall vara med i "Så mycket bättre". Hon har ju fin sångröst och några fina låtar

- Jag får ibland möjligheten att testa nya skor. Under min karriär sprang jag på Nike (1981-2002) med Springtime har vi Asics (asics är nog marknadens bästa löpskor), jag testade ifjol Pearl Izumi. Tyresö hade Adidas och Umeå IK Puma. Nu fick jag provspringa en helsvensk sko som heter Salming. Lätt, 5 mm drop och mycket fin löpkänsla. Salming running som dom heter på FB och Instagram har också fina bilder mm. Jonas Colting och Ida Salonen är affischnamnen. Jag återkommer efter ett tag. Men positiv känsla på kortintervallerna.

- Peppe är frisk igen efter sin Twar. Nu fick jag en bild där han tycker han gått upp i vikt?? Skärpning Peppe, du är tunn som en räka. 

- På tisdag skall jag ha två föreläsningar på Länsförsäkringar. Löpning för nybörjare och löpning för erfarna. På fredag åker jag som ledare med Springtime till London Maraton i 3 dar. Är det sant att Mo farah får 7.5 milj kronor för att springa halva loppet ?

- Jag och Naprapat-Hasse och Dr Eriksson hade trevligt på vår avslutning på NOX. Hasse äger nästan NOX varje fredag. Själv håller jag låg profil och försöker sköta mig. 

- Asics-utmanarna fick sitt 5:e 4 veckorsprogram idag. Nu kör dom vecka 15-18. Långpass på 30 km. trösklar, backe plus lite tävlingar för att stämma av. Gökay har kört en del på cykel pga av en fot. Han klarade ändå 52 min på Premiär-milen! Jag tror att alla kommer klara sitt mål. Annars får jag brutalst sparken av RW och Asics. Tur att jag är så trygg i mig själv.

- Tung vecka för mina elever i skol SM i fotboll. I torsdags förlorade mina tjejer mot Piteå med 3-0 och igår fick killarna stryk med 2-0 av Prolympia. Annars hade fått åka till Stockholm den 7 maj för semifinaler. Nu lipar vi ett tag och sen önskar vi Piteå och Prolympia lycka till.

- Bäst just nu enligt broder Anders: Obskyra house-singlar NAX ACID-Purple flower on the moon (Phorma)

- Bäst just nu enligt LG: Att Umeå IK vann mot Piteå och att Tyresö gick till semifinal i Champions League samt att jag är så trygg i mig självFölj oss

Loppkalendern

24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
28 jul
Åre
29 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken