LG Skoog - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

LG Skoog


LG Skoog är Runner's Worlds egen coach som ger träningsråd och svarar på era frågor i varje nummer av tidningen.

Här kan du ställa dina träningsfrågor till LG

I den här bloggen delar han däremot med sig av stort och smått från sitt eget löparliv, vi får se om du lyckas hänga med i svängarna.

Etiketter


  1. > Blogg

Mitt 70:e RW Blogginlägg

28 dec 2013

- " Hälften av dom som kämpar, går under. Och hälften av dom som älskar, exploderar"! (Håkan Hellström, Fri till slut)

- Dag 8 på mitt jullov. Och jag har tränat 8 dar i rad mellan 60-90 min. Styrkemässigt är jag MVG och konditionsmässigt VG. Ville helst det skulle vara tvärtom.

- Varför måste Zlatan uttala sig i "bil-debatten". Han är en gigant på många sätt. Därför lider jag extra med damfotbollspelarna här i Sverige. Caroline Seger utryckte det starkt på Instagram.

- Jag har sprungit/varit sponsrad/jobbat som Nikeambassör av Nike mellan 1981-2011. Helt fantastiska skor och kläder. Och vi har haft massa roliga aktiviteter under åren med Wernhult, Wiktorsson och Axel Lönnqvist. Nu har vi Asics som sponsor via Springtime och Asics-utmaningen. Och kvalitetsmässigt så måste jag säga att Asics har det bästa skosortimentet jag testat hittills. Asics har inte heller hoppat på barfota-trenden utan gör istället lätta smidiga skor med dämpning och stöd. Utan att tappa löpkänslan.

- Men jag har även haft förmånen att testa andra märken som Reebook, Adidas samt den stora överraskningen, Pearl Izumi. Vars löparkollektion har gett mig mycket glädje under sommar-hösten. Nu kommer jag få testa den nya löparskon Airia One som är en svensk uppfinning med 0 mm drop från häl-tå. Men speciellt tåparti och en sula som skall ge bättre respons. De tester som gjorts visar på bättre löptider för huvudelen av testlöparna säger VD:n Mattias Geisler. Det blir skoj att testa och se om det stämmer. Kolla lite mera på: www.airiarunning.com

- Om man snackar löpteknik så fokuserar man på armföringen, höftens läge samt fotisättningen. En mycket viktig faktor är att sätta ned foten under kroppen istället för framför. Då slipper du den bromsande rörelsen/stötchocken från underlaget. Och kan istället lära dig och flyta på steget. Se bild.

- Ekwall/Olsson hade en rolig diskussion i senaste Pådden. Om varför äldre män tar på sig strumporna först när man duschat och sen går omkring i omklädningsrummet? Ekwall menar att det bör vara kalsonger, byxor, skjorta och sist strumpor. Han anser att det kommer med åldern och börjar med att man lyssnar på "Ring så spelar vi" (och vinner en kylskåpsmagnet) Sen ser på "Så ska det låta " (ett av de uslaste programmen jag vet) och slutligen bli en sån som tar på sig strumporna först efter dusch. Hur gör du ?

- En av anledningarna varför jag anser att backträning bör finnas med i alla program är att du tvingas ligga på framfoten och jobba aktivt med fotisättning och avveckling av steget. Se bild.

- Jag fick faktiskt fina julklappar. En 90 min massage på en salong av min fru. En Liverpool-tröja med mitt namn på av Malin och Acche samt Svennis bok och skönhetsprodukter av Mattias och Linn. Dessutom låg Svennis bok i min brevlåda strax före jul (utan avsändare) Tack så mycket vem den nu var ifrån. Det finns faktiskt folk som gillar mig. Stina från Örebro blir glad av min blogg. Zandra Buud har börjat gilla fotboll tack vare min blogg och Danne Blom kommenterar alltid positivt.

- Jag har haft förmånen att testa sportklockor under åren. Tidigare var ju Polar helt ledande och hade väldigt bra exakthet på pulsmätning. Men hade en lös GPS enhet.Då kom Garmin med sina 305, 310XT 0ch 610 modeller och tog över helt. Nike har gjort försök och lyckats framförallt på design. I höstas gjorde Tom Tom en modell som levde mycket på enkelt handhavande och snabb lokalisering av GPS signalerna. Men nu när Garmin släppt sin Garmin 620 så tror jag racet är över.

- Garmin 620: Bra pulsmätning, mkt exakt GPS, Vo2 max skattning, förmodade tävlingstider på 5-10-halvmaran och maraton mm mm.(sprang på en uppmätt 1000 m sträcka och den visade 990m) Betyg 9.4 (av 10)

- Nike: Snygg design, stora siffror, snabb lokalisering av GPS signaler, snygg hemsida. Ingen puls. Ganska stor avvikelse på GPSsträckor (sprang på en uppmätt 1000 m sträcka och den visade 920 m). Betyg 7.3 (av 10)

- Tom Tom: Snygg design, snabb lokalisering av GPS signaler, puls, enkelt att handha. Ganska stor avvikelse på GPS (sprang på em uppmätt 1000 m sträcka och den visade 950 m) Betyg 8.0 (av 10)

- Nu vet jag att Polar utvecklat sin modell med inbyggd GPS och min kompis från Norge Frank Rizzo rekommenderade Suunto Ambit.Ingen av dem har jag hunnit testa än. Så i dagsläget så anser jag att Garmin 620 är klart bäst.

- Gylle 42k gillade passet med pulserande tusingar i 10 km. Han landade på 40.13 på 10 km (3.45-4.15) Mycket bra Gylle.

- Mina Asics-klienter har kört 2 veckor nu samt kommit igång med bloggandet. Mycket trevliga och ambitiösa löpare. Vi kommer behöva justera lite farter mm efter den första 4 veckors-perioden. Sen följer 4 veckor med lite mera mängd och mindre fart. Jag märker att dom är rädda för farten. Och så är det ju. Ökar man farten blir man tröttare, blir man tröttare är det lite obehagligt och gör lite ont. Men övervinner man det stadiet så får man en bättre syreupptagning, springer fortare och så vidare. Men det är ju anpassat efter individen och handlar om 3-6 pass i veckan beroende på bakgrund och målsättning.Den 1 februai har vi ny träff i Stockholm. Då hoppas jag att jag inte snöar fast i Umeå.

- Mina elever på Bräntbergsskolan tränar lite grann under lovet, vilket gläder mig. Frida körde ett tufft benpass häromdagen. Men hon sover till 14.30 varje dag ?? Hanna kör cykelintervaller varannadag och en Crossfit wod varannandag. Grabbarna kör mest biceps och bröst. Undrar om dom lyssnar på "Ring så spelar vi" eler ser på "Så skall det låta"

- Vi testade restaurangen/rockklubben "Its only Rock´n Roll häromkvällen. Fantastiska hamburgare och tillbehör, god öl och skön inredning. Grattis John Eden och Co. Tanken är livemusik tre dar i veckan och noll kronor i inträde. 

- Sofia Jakobsson hörde av sig från Tyskland i veckan och ville ha några tuffa löppass under juluppehållet. Idag fick hon köra följande: 5 x 400 m på 14 km/band + 6 x 300 m på 16 km/band + 7 x 200 m på 18 km /band. Vila 30 sek per lopp och 1 min per serie.

- Musikmässigt glömde jag The Weeknd, Joe Nolan och The National. Förlåt!

Bäst just nu enligt broder Anders: Barmark

Bäst just nu enligt LG: träning 9 dar i rad och Håkan Hellström


Mitt 69:e RW Blogginlägg

22 dec 2013

-" Allt jag sjunger om är sant. Det har bara inte hänt än"! (Håkan Hellström)

- Heja Liverpool. Heja Luis Suarez. Tolv poäng och 17-3 på 4 matcher. Suarez har gjort 10 st på de senaste fyra matcherna. Modern passningsorienterad fotboll som det heter. Vi är många därute som är glada (Christer Lundgren, Leif Edeborg, Daniel Nordström, Emil Skoog, Håkan Bergström och Niklas Johansson och några miljoner till)

- Nu är alla fem Asics-utmanare på gång med löpning och bloggning. Några skavanker på Lena och David. Men det löser sig. De första 4 veckorna blir ett prov hur dom kan följa ett program och hitta sitt tempo. Nästa fyra veckor blir mera mängdinriktat. Några av dom vill träna för mycket och några för lite. Vi får se hur vi skall styra upp detta. 

- Min dotter Malin gjorde ett bra pass igår. "Pulserande 10 km" på löpband (ishalt ute) varannan km på 3.45 och varannan på 4.20. Ingen ståvila utan vilan var 1 km i 4.20. Totaltid på 10 km 40.25 min ! Mycket bra Malin. En liten svacka vid 7 km annars inga problem.

- I onsdags hade vi fotbollsgala på Bräntbergsskolan där jag jobbar som idrottlärare/fotbollstränare för våra fotbollsklasser. Bra initiativ av Frida, Hanna, Arcema mfl att behålla våra traditioner. Totalt 22 priser delades ut i allt från Guld och Diamantbollen till årets mål, årets skolprestation, årets överraskning, årets fåfäng, årets ego. Dessutom hade Lina Hurtig och Matilda Seppelin ett hederspris ill bästa kille/tjej. Lite förtäring, tacktal, snack från mig, rektorn samt några äldre fotbollsklasslever förgyllde kvällen. Som avslutades med dans (bugg, jenka och modern disco) Fina elever och mycket glädje. Klädseln varierade från glittriga pumps, tajta klänningar till mjukisbyxor och sneakers.

- Det finns en massa teorier om löpträning och en massa tränare ute i stugorna. Arthur Lydiard var tidig med sin teori som byggde på ganska hög veckovolym på alla löpare från 800 m upp till maraton. Där många av de duktiga finländska löparna skördade framgångar. Renato Canova som nu tränar flera av de bästa maratonlöparna har lyft maratontiderna till nya nivåer med hårda, långa pass i tävlingsfart samt olika block med fart. Alberto Salazar har ett bra stall i Oregon med Mo Farah och Galen Rupp som affischnamn. Han jobbar med långsiktighet-löpteknik-bra träningspartners-backträning/korta intervaller/sprints- mentalt som sina hörnstenar. Marockanerna hade sina teorier, Kenya, Portugal, Italien, GB har alla haft världslöpare under vissa perioder. Nu vill många veta vad Etioperna har tränat som har sån bredd på världslöpare. Det här med träningsmetoder har många svenska löpare varit inne på tidigare här i tidningen också. För med Ståhl, Åke Biten Eriksson, Mats Erixsson, Szalkai, Midde, Ing-Marie, Evy och flera andra kvnnor och män så var kvaliteten bra även i Sverige förr. Nu hoppas jag mycket att Musse får ett lyft nästa år och att det kommer fram ytterligare några män och kvinnor som gör såna tider. 

- " Vi köper saker vi inte behöver. För pengar som inte är våra. För att imponera på människor vi inte gillar"! (Schyffert och Lindström)

- Vilken träningsmetod tror du är bäst?

- Anders Szalkai & Axel Lönnqvist körde 8 x 1000 m på Bosön igår. Szacke körde i mössa inomhus? Är han 14 år?

- Axel Lönnqvist förresten var fotomodell i nya mumret av magasinet Icon. Det är hur stort som helst. Jag skulle ge halva min vinylsamling om jag fick vara klädmodell i en liknande tidning. Det vore bra för min image. Men Axel är mycket snyggare än mig. Och yngre!

- Jag har tränat bra på slutet. Under jullovet blir det 1 timme/dag. Tanken är 3 pass löpning-2 pass cykel-1 pass crosstrainer-1 pass stakmaskin + olika styrkevarianter varje gång. Oj oj oj ! Ni skall få se den 7 januari. Jag har vadkompressionsskydd från 2XU. Det är inte långa strumpor.

- Jag måste bjuda på några bidrag från världens fulaste och snyggaste skivomslag. Ni får gissa vilken kategori dom tillhör:

- Passa på och lyssna på några avsnitt Värvet, Pådden, Filip&Fredrik eller spela favoritskivorna, titta på favoritserierna. Och ett kapitel Erik Niva om dan gör livet lättare.

- Jag var på Håkan Hellström i veckan. Och herregud vilken artist! Två timmar och femton minuter magi. Vilken artist. Nån tråkig jäkel surrar om "han har ingen sångröst" eller "han sjunger bara på svenska". Jag säger bara "och?"  Hans sångröst har utvecklats positivt de senaste åren. Och det bästa av allt. HAN MENAR VARTENDA ORD HAN SJUNGER!

- GOD JUL på alla mina läsare. Nästa blogginlägg kommer nästa söndag

- Bäst just nu enligt brode Anders: Zzzzz fortfarande fast i Star Trek boxen

- Bäst just nu enligt LG: Alberto Salazars träningsmetoder och Håkan Hellström

Mitt 68:e RW blogginlägg

15 dec 2013

- "Min yngste son kallar mig Håkan Hellström istället för pappa" (Håkan efter ett hektiskt 2013)

- Faktiskt några bra träningspass denna vecka. Så här såg jag ut efter 21 x 1 min backe med 30 sek vila (på löpband) samt ett rejält TRX pass.

- Nu har jag skickat iväg det första 4 veckors-programmen till de fem deltagarna i Asics-utmaningen. Bra blandning i ålder och erfarenhet. Från debutant på maran till en som vill göra sub 3 tim. Alla har rimliga målsättningar där vissa måste förbättra sin uthållighet som prio ett. Och andra måste ha fart som prio ett. Här är ett utdrag ur Peter Svenssons sub 3 tim program.

- Min bror Anders kräver en ursäkt för att jag skrev att han snöat in på Star Wars. Det skall vara Star Trek?! För mig är det ingen skillnad. Men enligt honom är det lika stor skillnad som Alcazar-Magnus Carlsson och Weeping Willows-Magnus Carlsson. Förlåt broder Anders!

- Jag har delgett er båda min egen och sonens Mattias lista över årets bästa skivor. I slutet av bloggen kommer broder Anders lista.

- Hasse Castergren har skickat sin lista över världens fulaste skivomslag. Håll tillgodo av topp 3:

- Nu har jag kört en månad med Umeå IK:s fotbollsdamer och det börjar se bra ut. Nu får dom ledigt mellan 15 dec-6 jan. Under den perioden skall dom köra efter individuella program ca 10 pass löpning och 6-7 pass styrka (Andreas Berglund). I början på januari är det tester och sen kör vi.

- På onsdag skall vi ha fotbollsgala med mina fotbollselever. Elva kategorier skall delas ut i allt från Guldbollen, Diamantbollen till årets fåfänga och årets skolprestation. Lättare förtäring, tacktal och dans skall också ingå i programmet.Men det finns några orosmoment innan vi skall kunna genomföra galan. Vi får se hur det blir.

- Vanessa på Asics skickade vinterkollektionen av deras löparkläder i veckan. Otroligt fin kvalite och design. Nu skall det testas i snön och kylan som nyss kommit till Umeå.

Vanessa och Jonas Lund poserar världsvant för kameran.

- Peppe Lindholm skickade in sitt bidrag till världens fulaste skivomslag. Men den går ej att publicera ! Man kan faktiskt bli censurerad på bloggen. Snusk-Peppe!

- Men ni skall få topp 3 på världens snyggaste skivomslag av mig istället.

- Agnes röst i "Så mycket bättre". Wow!

- Vill vi se Ebbots amatörfilm från "Så mycket bättre-veckan ?

- Topp 3 TV serier under året:

1. Breaking Bad

2. Homeland

3. Bron

- Malin skall köra "pulserande 10 km" på onsdag. Det är 10 km med varannan km på 3.45 och varannan på 4.30 utan att stanna. Det blir 41.15 i totaltid.

- Jag önskar mig Svennis bok samt Sir Alex Fergusons bok i julklapp. Men det vete tusan om jag får nåt. Jag tycker jag varit schysst under året mot de flesta. Men förra veckan fick vi dra ett namn på en kollega som vi skulle vara extra snäll emot. Utan att avlöja för den utvalde. Jag var jättesnäll mot "min kollega". Skickade schyssta mail och gav en uppmuntrande klapp på axeln ofta. Men ingen var snäll mot mig ? Kanske var inte mitt namn med bland de namn som drogs? Men ändå. Ingen var snäll på hela veckan? Skit samma eftersom jag är trygg i mig själv och brukar försöka framhålla min förträfflighet så ofta jag kan ändå. Och naturligtvis min söndagstest "Om jag ser bra ut naken" som retar många.

- Bäst just nu enligt Broder Anders: 1. Claudio PRC& Ness (12") 2. Acronym-Dimensional (12") 3. Exploration 002 (12") 4. Burial-Rival Dealer (12")

Bäst just nu enligt LG: Mig själv

Mitt 67:e RW blogginlägg

7 dec 2013

- " Jag förlorade just lusten att leva" (sa Ross flickvän i Vänner med en suck, när dom lyssnat i en timme på vilka olika saker Ross arbetskamrat var allergisk mot)

- Idag skulle jag varit i Stockholm och deltagit som coach för Asics-utmaningen. Men alla plan mellan Sthlm-Umeå-Sthlm blev inställda pga av stormen Sven. Mycket surt att missa uppstarten och träffa de fem deltagarna samt Vanessa på Asics och Jonas och Stefan på Runners World.

- Jag har fått rapporter och lite bilder från uppstarten från Asics-butiken. Här är de fem deltagarna.

- Här är min coach-tröja

- Här kommer en översikt på de fem deltagarnas form och framtida mål. Samt lite kommentarer av mig om det är rimligt och vilken focus på träningen som behövs. Nästa vecka skickar jag ut de första träningspogrammen.

- Tack Jonas Lund som tar första passer i mitt ställe. Jonas är en erfaren löpare och coach som nyss persat på Maran. 2.51 i Valencia. Och tack Vanessa och Stefan som roddade och fixade till första träffen så bra.

- Det är fortfarande mycket underhållande att lyssna på Ekwall & Olssons podcast. Dom ältar fortfarande att det är så usla priser i Ring så spelar vi och Melodikrysset. I Ring så spelar vi kan man vinna skivor och kylskåpsmagneter? Och melodikrysset har man ett badlakan som första pris !

- Bragdguldet till Johan Olsson var ganska självklart tycker jag. All heder till Stensson, Aregawi, Sjöström mfl. Men snacka om bragd att gå solo i 35 av 50 km på masstart.

- Egen träning v 49: två intervallpass med Umeå IK ( 10 x 600 m med ett snabbt 100 m lopp inlagt i varje intervall, och 5 x 400 + 5 x 300 + 5 x 200 m med 10-15-20-25 sek vila och 1 min serievila.) två cykelpass och ett crosstrainer 6 x 4 min. Styrka av uthållighetskaraktär vid tre tillfällen.

- Om jag ser bra ut naken ?  Ja, ganska så 

- Har inte Svenska Dagbladet lagt ner sin sportredaktion? Och ändå står dom som värd för Bragdguldet ?

- Jag har haft lite fystester på mina fotbollselever på Bräntbergsskolan denna vecka:

1. Stående längd = bra resultat i alla årskurser

2. Brutalbänken (mage-höftböjare) = Bra resultat i alla årskurser

3. yo-yo test (endurance nivå 2) = Svaga resultat i alla årskurser. Av 81 elever så är 5-6 st ok.

Normalt vill jag inte köra konditon i åk7-9. Jag brukar jobba med snabbhet, snabba fötter, styrka och lite spänst. Nu får vi nog inleda en lektion i veckan med 24st Arsenal-löpningar 15 sek vila 5 sek. Min känsla är att dom är vakna för länge på kvällarna, ligger och snackar i mobilen/chattar samt äter för energifattig mat. Men innan våren skall alla eleverna var på tå. Vi har gått vidare i SKol SM i fotboll (1/8 delsfinaler 4/4 2014)

- Fredrik Wilkinsson är så otroligt dålig på praktiska saker som att sätta upp en tavla och fylla på spolatvätska i bilen. " När jag går in på en bensinmack så är jag bara 60% av mitt normala jag"! (Fredrik W i senaste podden)

Dotter Malin är i bra form. Snittar 9-10 mil/vecka + 2 styrkepass. Körde igår 3 x 15 min i 4.00 min/km och var helt fräsch. Nästa vecka skall hon springa 10 km på löpband på ca 38 min. Hon skall öppna på 19 min på 5 km och sen ev försöka öka lite. Veckan därpå är det "pulserande tusingar". Hon skall springa 10 km i sträck där varannan 1000 m går på 3.50 min/km och varannan på 4.20- 4.30 min/km. Totalt 10 km på 42-43 min.

- Några sköna klassiker på vinyl blev det i förrgår hos alltid påläste Stefan Nilsson på Burmans Musik.

- Jag och min son Mattias har ganska likvärdig muiksmak. I förra blogginlägget hade jag min bästalista för 2013. Här kommer Mattias Skoogs bästa lista 2013.

1. Jason Isbell

2. Abidaz -In & Ut

3. CHVRCHES - The bones of...

4. Kanye West - Yeezus

5. Drake - Nothng was..

6. The Weeknd - Kiss land

7. Daughter - If you leave

8. Justin Timbrlake - the 20/20..

9. Daft Punk

10. Mack Beats - Centrum

11.The National - Trouble ...

12. Disclosure - Settle

- Bäst just nu enligt broder Anders: Han har fastnat i den där jäkla Star Wars boxen. Okontaktbar är han!

- Bäst just nu enligt LG: Liverpools anfallspel och mina Tiger of Sweden jeansFölj oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken