Kenneth Gysing - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Kenneth Gysing


Om att springa för livet

Etiketter


 1. > 50 nyanser av löpning
 2. > Alla Helgons Löpardag
 3. > Alternativ träning
 4. > AS Nälsta
 5. > Badkarl
 6. > Bellman
 7. > Blötdjur
 8. > Bokmässa
 9. > Bokmässan
 10. > Bokparty
 11. > Boston Marathon
 12. > Brooklyn Half Marathon
 13. > Brytare
 14. > Bröllop
 15. > böcker
 16. > Coney Island
 17. > Crosstraining
 18. > Djurgården
 19. > Drömbad
 20. > Drömmar
 21. > Early rising
 22. > Elaka recensioner
 23. > Ensamsegling
 24. > Entropi
 25. > Eurovision
 26. > Faror
 27. > Filkosofi
 28. > Fjäll stafett
 29. > flamingos
 30. > Fort Green Park Brooklyn
 31. > Förkylt
 32. > Glögg
 33. > Gran Canaria
 34. > Gran Canaria Marathon
 35. > Hash
 36. > Historia
 37. > I skogen
 38. > Intervaller
 39. > Julafton
 40. > Julcykel
 41. > Kajak
 42. > Klimatfara
 43. > Konst
 44. > Konst och löpning
 45. > Konstnärlig löpning
 46. > Kvantfysik
 47. > Kyssar
 48. > Lika som bär
 49. > Litteratur
 50. > litteratur
 51. > Look alikes
 52. > långpass
 53. > Löpande kritik
 54. > Löparbok
 55. > Löparmassage
 56. > Löpning och litteratur
 57. > Matematik
 58. > Matlagning
 59. > Mellanrum
 60. > Morgonjogg
 61. > Motivation
 62. > Motivationsbooster
 63. > mål
 64. > nyårslöften
 65. > OS
 66. > P4 morgonradio
 67. > Phuket runt
 68. > Phuket runt med Jonas Colting
 69. > poesi
 70. > Polish Butter Cakes
 71. > Produktreklam
 72. > Prylgalen
 73. > Påskafton
 74. > Radio
 75. > Radio on
 76. > Rap
 77. > Religion
 78. > Religionskrig
 79. > Runmarö
 80. > Running for Freedom
 81. > Simma Phuket runt
 82. > Singelliv
 83. > Sjuk
 84. > Sjukdomsbilder
 85. > Sjukläger
 86. > Skada
 87. > Skador
 88. > Skogen
 89. > Skriet från vildmarken
 90. > Slutspel
 91. > Snor
 92. > Snö
 93. > Sommarblogg
 94. > Sportdryck
 95. > Spöken
 96. > Stadion
 97. > Stadslopp
 98. > Star Trek
 99. > Stjärnornas krig
 100. > Stockholm Marathon
 101. > Stora Skuggan
 102. > SVT Godmorgon TV
 103. > Swim Run
 104. > Swimrun
 105. > Sömn
 106. > Sömngång
 107. > Tel Aviv Half marathon
 108. > Tel Aviv Halvmaraton
 109. > Thriller
 110. > Tillökning
 111. > Troll Trail
 112. > Träning med barn
 113. > Tävling
 114. > Ultralopp i Karlstad
 115. > Ultravasan
 116. > Vatten
 117. > vetenskapligt experiment
 118. > Victorialoppet
 119. > Viktlöst
 120. > Vinthundsvintern
 121. > Vårkänslor
 122. > Väder
 123. > Väderlek
 124. > Värme
 125. > Winter Run
 126. > Winterrun
 127. > Årstider
 128. > Ö till Ö

Muskelbristning VS Winter Run

29 jan 2015

Visst gör det ont när muskler brista (Karin Boye i modern språkdräkt)!

Det var för tre veckor sedan. Travade fint på i 15 km på löpbandet, och tänkte att lite bänkpress vore ju kul att testa på efteråt. Var visserligen ett tag sedan, men man har ju muskelminne. Gick ut löst, men kändes för lätt, så lassade på. Och lassade på. Man är allt en riktig begåvning. Plötsligt knäppte det till i vänster axel. Blev lite orolig, för där har man ju inga knappar. Prövade några pressar till för att se om jag hade hört fel, men det hade jag inte. Något hade definitivt gått sönder.

Vilade några dagar, och det kändes lite bättre, kunde t o m få på mig jackan utan att grina illa. Men så på väg till skola med barn hittade foten en isfläck och armen for ut som i ett explosivt karateslag av Bruce Lee, för att återfå balansen. Vilket gick så där men jag klarade lårbenshalsarna i alla fall. Armen däremot, aj aj aj, alldeles lam.

Gick någon vecka till, och det blev bättre. Fick för mig att spela innebandy (kanske håller jag på att bli senildement), tänkte det är ju en social sport och putta lite på en boll kan ju inte göra någon skada. Men det kunde det. Efter första skottet mot mål (som hamnade utanför) blev armen lam igen. Och där är vi nu.

Provade springa på löpband i går och benen var riktigt pigga, men axeln blev riktigt ledsen efter ett par kilometer. Körde lite muskeluppmjukande rörelser, har sett på nätets sjukvårdsupplysning att det ska vara bra när någon muskel brustit av överdriven atletisk optimism. Och kanske kanske känns det lite bättre idag.

Och på lördag klockan 16.00 är det Winter Run på Söders höjder i huvudstaden. Det ska bli en ljusfest med reflexer och pannlampor och annat bling bling, en slags tidig Valborgsmässoafton för löpare, skulle man kunna säga. Och efteråt barhäng i Brooklyn Bar.

Det tänker jag inte missa om jag så ska springa i mitella, men med min arma arm lär det inte gå fort. Bara så ni vet. Om nu någon trodde? Finns en och annan i den närmaste bekanskapkretsen som tror jag bara försöker mörka formen inför denna formidlabla ljusfest, men så är det alltså inte. Jag är jätteskadad jag, och nog inte bara muskulärt. Löpare skall bliva vid sin läst, inte börja hissa vikter som en annan Herkules.

I övrigt, Rocky från gårdagens DN. En stor filosof!


Sömnlös i Stockholm

20 jan 2015

Det händer ju ibland. Sömntåget går, och man står kvar på perrongen och undrar, vad nu då? Nä det är ju i sängen man ligger, och där vrider man siig som en mask. Hjärnan har förvandlats till en filmfestival, spelar löparfilmer från all världens hörn. Andra filmer också, läskiga filmer, roliga filmer, onämnbara filmer, men inga filmer man somnar av.

Det händer oss alla. Kan vara stress. Kan vara en lägenhet inplastad på grund av ombyggnad av gård, som får luften inomhus att stå stilla. Kan vara livet självt.  Men resultatet alltid lika - dagen efter vandrar man runt på jorden som en somnalbul. Tillvaron har plötsligt förvandlats till fyra nyanser av grått. Den svarta hunden börjar skälla. Ja, ni vet, Churchills Black Dog. Den som ibland gjorde honom sängliggande i dagar. Han försökte trösta sig så gott det gick med champagne av märket Pol Roger, men det kan ju inte en vanlig människa göra. Man kan inte lukta champagne när man ska lämna på dagis. Då blir man inkallad till enskilt samtal. Inte bra.

Det var rätt dyster innan också. Här sprang jag i helgen.

Ja, alltså då, vid sidan av. Sprang ikapp med skidåkare på Gärdet. De hade det halt i spåren. Jag hade det halt på asfalten. Inge kul alls. Längtade tillbaka till löpbandet.

Hursomhelst. Satt och blinka på kontoret igår. Gäspade som en flodhäst. Tänkte på allt amalgam jag hade i underkäken, som min tandläkare varje gång jag träffar honom tycker att jag borde byta ut. Aldrig i livet, säger jag, varje gång. Här borras inte i onödan. Även om det inte är den vackraste av syner. Men jag har aldrig haft råd med guld.

Nå, var var jag? Jo, bestämde mig för att åka hem och jobba. Åkte hem och tänkte att jag kan ju lägga mig på sängen och jobba. Så då gjorde jag det. Somnade som en klubbad säl. Vaknade 90 minuter senare av mobilen. Inställd hämtning på dagis. Tänkte, skönt, nu fortsätter jag arbeta. Som skrivande människa måste man låta det undermedvetna jobba ibland. Det gör det fint i drömmen. Men det ville sig inte. Jag var inte trött längre. Nittio minuter sömn, och livet var förändrat. Skymningen hade kommit, stjärnorna tindrade förhoppningsfullt på himlen, jag hade plötsligt spring i benen igen. Så. Till gymmet.

25 km senare, efter fartlek med snitt på 4.45 inklusive sex backar på 500 meter i 4% och 11-fart , så hade alla svarta skällande hundar sprungit till skogs.

Det är inte Hunden - det är Sömnen - som är människans bästa vän. Och Löpningen. Voff!

Tunnelseende

15 jan 2015

Tunnel, tunnel, i berget där ....

Det är någonting speciellt med tunnlar; en metafor för djupgående i själen, för avlopp, för maskhål, tunnlar mellan olika delar och kanske också dimensioner av universum. Jag hade nyligen en djuplodande läsupplevelse, P O Enquists roman ”Nedstörtad ängel” där författaren i ett kapitel på en bildskärm kan se sitt inre gestaltat genom enteroskopi.

Det vill säga genom en slang med en liten kamera i spetsen som förs ner genom strupen och vidare till magsäcken. Det gav författaren en allvarlig släng av existentiell svindel, så hade han aldrig sett sig själv förut. Vem var han egentligen, sedd ur det perspektivet?

Själv står jag utanför en bajamaja djupt nere i ett tunnelsystem av lyckligtvis mindre anatomisk art och ställer frågan; vad är jag för slags löpare egentligen?

/utdrag ur "Tunnelloppet" i RW no 1, nu rykande färsk och fet av löpande text i en välsorterad tidningsaffär nära dig/

Vårens lopp

13 jan 2015

Ja, alltså, vår och vår, kanske vårvinter då? Eller vintervår?  Det är viktigt att tänka positivt!

10 km Winterrun, den 31 januari. Det blir en höjdare uppå Söders höjder. Man springer med reflexband och lyser upp när man passerar eldslukare, fyrbåkar och annat upplysande längs banan som slingrar sig runt Tanto och Årstabron. Målet är beläget vid Brooklyn Bar, in S.H.C (Stock Holm City), mittemot Liljeholmsbadet.

Tel Aviv Half Marathon, 27 februari. Bye bye vinterställ. Där springer man halvnaken längs Medelhavet. Som jag längtar.

LA Marathon, 15 mars. Gysing goes Hollywood. Kan bli en stjärnsmäll. I say no more.

Tänkte springa på Stadion idag. Det gick inget vidare.

Först plast, sen snö. Skidhuliganerna har stulit Stadion från löparna. Skandal!

Det blev gymmet igen. 5x2000 m i fyrfart, totalt 15 km. Inomhus, men motvind hela vägen. Tuggade taggtråd ända in i kaklet. Rostig taggtråd. Kusligt kakel. Orkade knappt dra på mig  långkalsongerna efteråt. Jobbigt bara böja ryggen. Men väl utanför gymmet igen, var världen liksom förklarad. Himlen hög, fåglarna kvittrade (om det inte var hörselhallisar?). Man kan bli så av intervall.

Gympanna

12 jan 2015

Gympanna, långpanna på gym, ej att förväxla med långpannkaka. Kan bli pannkaka av allt i o f s, om man är på det humöret. Eller inte på det humöret.

Vaknade okristiligt tidigt söndag morgon, hade visserligen lovat mig själv kvällen innan att springa långpass på morgonen, men på kvällen var man ju pigg.

Kolmörkt ute och lätt snöfall, på TV:n kvällen innan hade de pratat om Egon, en storm full av självupptagna vindar, som ett koppel manliga löpare, men det var det inte. Bara ett ovanligt blåsväder, med manligt namn. Förr döpte man ju alla stormar efter kvinnor, men det var ju både elakt och manschauvunistiskt och icke med sanningen överensstämmande, män kan ju storma lika väl som kvinnor, så nu har de hårda vindarna blivit jämlika.

Jag gick till gymmet jag. Ville springa i kortkorta tajts och linne. Kunde förstås ha sprungit här, se bilden,  bara följt cykeldäcket mot horisonten. Men känslan fanns inte riktigt där, jag är vek till min natur.

Och bilarna, de sov sin söta vintersömn :

Ställde upp en jätteflaska med sportdryck brevid bandet,  hörlurar över öronen, och drog  igång. Det var segare än klistervalla. Benen ville inte, huvudet ville inte, fötterna ville inte. Lyssnade på Spanarna på radion där Göran Everdahl förklarade att Putin fått ett nervsammanbrott vid ett internationellt stormöte med andra världsledare, eftersom ingen ville sitta vid samma middagsbord som Putin. Putin kände sig helt enkelt mobbad, och det tolkade Everdahl som att Putin faktiskt var mänsklig, och därmed fanns det hopp för mänskligheten.

Jag grunnade på det där och funderade på om det fanns något hopp för mig, det kändes knappast så. Jag stretade på 13 km i 5-fart, sedan tog Spanarna slut och jag knappade om till Spotify och musik med upptempo, och plötsligt gick kroppen igång.

Spanarna är bra på många sätt, men inte att löpa till, konstaterade jag, och höjde farten till 4.30 och stånkade på. Efter 25 km ökade jag till 4-fart, i EN kilometer, och så var det stopp. 26 km på band kändes mer än tillräckligt.  Lite stolt ändå att jag fixade det. Man är naturligtvis inte riktigt normal som springer 26 km på löpband, men å andra sidan tycker jag normalitet är en överskattad egenskap. Halkade gjorde jag inte heller.

Ladda fler


Följ oss

Loppkalendern

20 jul
Trollhättan
21 jul
Öland
24 jul
Öland
28 jul
Falkenberg
28 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken