Josefine Antonsson - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Josefine Antonsson


32-årig löpare och fyrabarnsmamma från Småland. Tränar gärna prestationsinriktat och har som mål att springa halvmaran på under 1.20. Här bloggar jag om löpträning, hälsa, föräldraskap och annat som hör livet till. Mina personliga rekord: 10 km 37:16, halvmaraton 1.22.59, maraton 3.00.18.

Säsongspremiär i sommarvärme

27 maj 2018

Long time, no see. Igen. Prioriterar visst andra saker än bloggen just nu (typ att njuta av sommarvärmen) men så får det vara. Tänker ändå att det är bättre att jag skriver lite sporadiskt än inte alls. Eller hur? 

Nu har jag i alla fall sprungit säsongens allra första riktiga lopp! I fredags tog jag mig an Eksjö stadslopp, ett flackt millopp här i närheten som är riktigt lättsprunget och roligt. Det var fjärde året jag stod på startlinjen och jag var helt SJUKT nervös innan start! Hade inte sprungit lopp på väldigt länge och fasade för hur det skulle kännas. Man minns ju ATT det är jobbigt men inte på vilket sätt, liksom. Eftersom träningen gått bra senaste tiden hade jag dessutom förhoppningar om att göra en ganska bra tid (någonstans mellan 36.30 och 37) och att springa på gränsen till vad man klarar av är ju allt annat än...angenämt.

Hur som helst, efter att jag ägnat några timmar åt att oroa mig för vad som komma skulle ljöd startskottet klockan 19.30 på kvällen. Det var fortfarande rejält varmt och soligt, men inte lika hett som mitt på dagen, såklart. De första två kilometrarna kikade jag inte särskilt mycket på klockan utan fokuserade på att inte låta tjejen som ledde springa ifrån mig. Jag tror kanske att tempot var kring 3.35 - alltså en aaaning för fort. Men känslan var helt ok. 

Redan efter tre kilometer började det dock kännas lite slitigt. När vi sprang i skuggan gick det bra, men i solen var det sjukt svettigt och jobbigt. Jag lyckades iaf hålla ett ganska jämnt tempo och tappade inte på ledartjejen, som låg ca 30 meter framför mig. Tyvärr hade jag inte kraft att ta mig ikapp och lägga mig i rygg. 

Fem kilometer passerades på ca 18.30. Redan här började jag tänka tankar som "men varför gör jag det här" och "äsch, det gör inget om jag sänker målsättningen lite". Sedan var det rätt kämpigt hela vägen in i mål, om jag ska vara ärlig. Men jag lyckades ändå hålla tempot uppe rätt bra. Tappade inte på ledartjejen (men knappade inte in heller). 

I mål stannade klockan på 37.10. Lite av en besvikelse, samtidigt som det faktiskt var mitt näst snabbaste millopp någonsin. Och med tanke på att det under mitt perslopp i höstas, då jag sprang nästan 20 sekunder fortare, var helt ultimata förutsättningar, så ska jag nog vara nöjd ändå. Det ÄR jobbigt att springa fort när det är riktigt varmt. Och jag ÄR i helt ok form.

Det jag är riktigt nöjd med är att jag orkade hålla ett hyfsat tempo trots att det var jobbigt redan tidigt i loppet. Jag sprang stabilt och vek inte ner mig. Flera gånger har jag tagit slut totalt mellan kilometer åtta och nio i olika millopp, det gjorde jag inte den här gången.

Jag kom tvåa, fem sekunder efter vinnaren, och vann en mixer (tjoho:) Sammantaget var det en riktigt härlig kväll tillsammans med trevliga bekanta och jag längtar faktiskt redan till nästa lopp!

Småskavanker och majsol

8 maj 2018

Jamen att hålla sig till den tänkta träningsplanen förra veckan gick väl....sådär! Bestämde mig för att hänga med på ett riktigt rejält trail-långpass tillsammans med ett gäng klubbmedlemmar på lördagen i stället för att springa långpass med fartökning. Vilket gjorde att jag fick kasta om passen lite (igen!! ) Men hela nio mil sprang jag under veckan, och två riktigt bra fartpass gjorde jag - så jag får nog vara nöjd. Börjar väl inse att sådär detaljerade träningsprogram kanske inte riktigt är min grej? I alla fall inte just nu, om jag ser till hur livet ser ut och vad jag faktiskt vill prioritera.

Efter lördagens långa långpass (34 km, mestadels på kuperade stigar) har jag tyvärr haft lite känningar i ena knäskålen. Lite väl mycket brutal nerförslöpning tror jag är orsaken. Det går säkert över rätt snabbt, bara jag tar det lite lugnt, men det blir svårt att hålla sig till träningsprogrammet den här veckan. Haha! Ska försöka få till några "lufspass" och ett långpass med fartökning till helgen i alla fall, det känns som att de lite snabbare långpassen är viktiga för att kunna springa en snabb halvmara. I går tog jag fram min cyklokross för första gången detta år och körde några mil, det kanske blir något pass till på den också. Tyvärr ger mig cykling inte ALLS samma kick som löpning!

Annars då? Tja, jag njuter nog mest av livet. Det är så obeskrivligt lyxigt att vara föräldraledig just nu. Visst, det är tvätt och städ och massa gnäll och konflikter. Men det är också blommande träd, sol, värme, löpning i sagolik natur, plask i sjöar, glass, fika med goda vänner och häng med gosiga barn. Bästa, bästa tiden är nu!!

Veckans plan

30 apr 2018

Hur svårt kan det vara att följa ett träningsprogram?

Tydligen VÄLDIGT svårt när man inte har någon man måste "redovisa" sin träning för.

Av förra veckans löppass genomförde jag väl cirka ett enligt plan. I övrigt blev väldigt mycket hipp som happ. Det planerade intervallpasset byttes ut mot tävling. Distanspassen blev kortare än jag tänkt. Helgens planerade långpass blev till två olika löppass som jag genomförde bara några timmar efter varandra. Och söndagens löprunda blev till ett kortare crosstrainerpass eftersom jag kände mig lite småsliten.

Jaja, jag sprang ju i alla fall en hel del. Och den här veckan SKA jag träna enligt plan. Om kroppen blir allt för sliten (detta är absolut på gränsen till för mycket löpning för mig) kanske jag byter ut något pass mot cykel eller promenad. Men så här ser iaf planen ut:

Mån: 10 km 

Tis: 5x5 min intervaller 3.35-3.50-tempo (totalt 11-15 km)

Ons: 10 km lättare löpning + 20 min styrka

Tor: 14 km 

Fre: 10 km lättare löpning

Lör: Långpass 17-18 km med fartökning, sista 5 km i tröskelfart kring 3.55-4.15-tempo

Sön: 10 km + 20 min styrka

Tror det blir en fin vecka! Ser också fram emot några inplanerade luncher med vänner, lite trädgårdsfix, att springa trail + käka på restaurang med klubbkompisar och att cykla ett motionslopp med min mamma och äldsta dotter. Och att njuta av vårmagin och allt som slår ut förstås.

Loppremiär och glädjetider

27 apr 2018

Våren tuffar på och snart är april slut. Hjälp! Jag hänger inte med. De flesta har ju börjat tävla för länge sen känns det som, själv sprang jag säsongens allra första lopp nu i veckan. Inget superseriöst lopp utan ett litet, roligt välgörenhetslopp som några elever på folkhögskolan här i Mariannelund arrangerade. Syftet med loppet var att samla in pengar till Erikshjälpens arbete för syriska barn i Libanon - och det gick ut på att man skulle springa så många varv som möjligt på en bana som var ca 470 meter lång under 20 minuter. Innan loppet hade alla deltagare skaffat sponsorer som sponsrade med ett antal kronor för varje sprunget varv. Man uppmuntrades också att klä ut sig.

Så här såg jag, Fredrik, Lykke och Elise ut. Vi gick all in på temat "Narnia" om det är oklart! Jag ska föreställa enhörningen Juvel, Fredrik är faunen Tumnus, sedan har vi lejonet Aslan och lilla Lucy. Snygga va?

Själva loppet gick bra! Jag skrapade ihop 13 varv (varje påbörjat varv räknades). Om jag ska tro på min klocka sprang jag 5 km på 17.12, glömde såklart stänga av klockan när jag gick i mål men den visade att jag sprungit ca 6,1 km sammanlagt. Då hade jag varit ute i lite mer än 21 minuter. 

Alltså, min klocka kan vara lite knäpp och jag vågar faktiskt inte tro på att detta stämmer. 17.12 är för mig en osannolikt bra tid på 5 km (har aldrig varit under 18 tidigare). Det var dessutom lite knixigt och många tvära inbromsningar. Men men, även om det är en "glädjetid" så är jag jättenöjd med känslan under loppet och väldigt pepp på att springa ett kontrollmätt femkilometerslopp någon gång i maj. Vårruset någonstans kanske?

Nystart efter en lååång vinter

11 apr 2018

Hej!

Nu tänkte jag ta tag i det här igen. Bloggandet alltså. Har inte haft nån blogginspiration alls under denna evighetslånga vinter. Men nu är gatorna sopade, vindarna varmare och jag är äntligen mer pepp på att köra igång både bloggandet och den lite jobbigare träningen som krävs för att jag ska kunna prestera på sommarens lopp (hade tänkt börja köra tuffare intervaller redan i februari men kunde inte alls motivera mig i snön och kylan). 

Nu låter det kanske som jag inte sprungit alls under vintern, så är det ju inte. Jag har tvärtom haft riktigt bra kontinuitet i träningen. Med undantag för två dagar i julas har jag inte varit förkyld eller sjuk, dessutom har jag sluppit skavanker. Jag för ingen träningsdagbok men skulle gissa att jag sprungit mellan 6 och 8 mil i veckan sedan november.  Det är väldigt bra och mycket för att vara mig! Jag har heller inte bara lufsat, utan även höjt farten då och då, men all fartträning har jag gjort på löpbandet - och det har varit ganska softa pass. Typ 4x2 km tröskel eller 10x1 min backe. Jag har alltid legat en bit från max och inte pressat mig onödigt mycket. Tror faktiskt inte jag har gjort ett enda ångestladdat pass under hela vintern.

Men nu så....! Nästa vecka är tanken att jag ska börja träna efter ett tioveckorsprogram inför halvmaran som en tränare som heter Ulf Friberg har skrivit (det finns på jogg.se). Programmet är skrivet för löpare som vill klara halvmaraton på 1.20, men jag tänkte modifiera farterna något med målet att klara det på 1.22. Jag har inte helt spikat vilken halvmara jag ska springa men det lutar åt Kalmar Malkars i slutet av juni. Sen springer jag förmodligen även Stockholm Halvmarathon i september.

Så då har ni fått en liten träningsuppdatering! I övrigt rullar livet på som vanligt. Trivs fortfarande väldigt bra med att vara föräldraledig, även om jag vissa stunder känner mig rätt less på kläng och gnäll. Men de flesta veckor är bra veckor och just nu är jag tacksam för sol och värme, härliga vänner och att ha massa tid att vara utomhus, pyssla med sånt jag tycker om och göra roliga saker med barnen.

Här kommer några vardagsbilder från senaste veckorna. Hörs snart igen, LOVAR att det inte ska dröja en månad.

Ladda fler


Följ oss

Loppkalendern

28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
29 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken