Josefine Antonsson - Bloggare på Runner's World | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Josefine Antonsson


32-årig löpare och trebarnsmamma från Småland. Tränar gärna prestationsinriktat och har som mål att springa halvmaran på under 1.20 men är just nu gravid med fjärde barnet. Här bloggar jag om löpträning, hälsa, föräldraskap och annat som hör livet till. Mina personliga rekord: 10 km 37:16, halvmaraton 1.22.59, maraton 3.00.18.

Vecka 38 - fixarbehov och tävlingsplaner

22 maj 2017

Gokväll!

Nu har jag gått in i vecka 38 vilket betyder att bebisen är typ fullgången. Det skulle alltså vara helt ”normalt” om förlossningen startade nu. Men själv hoppas och tror jag att hen vill vänta till åtminstone vecka 40.

Varför? För att jag inte riktigt är förberedd än! Det är massa saker jag vill hinna med först. Jobba ett antal dagar till, introducera ”färdigt” min vikarie, måla om och inreda en kattvind, leta reda på bebiskläder, köpa vagn… Dessutom har jag en hel del roligheter inplanerade de närmaste veckorna som jag helst inte vill missa. Vissa dagar längtar jag visserligen efter att graviditeten ska vara över (hade t.ex. en helt hemsk dag förra veckan då jag varken kunde andas eller äta ordentligt), men på det hela taget mår jag fortfarande toppen.

Träningen rullar på bra också och jag känner mig i bra form. Förra veckan blev det fyra eller fem löprundor på allt från 5-10 kilometer och några mil på min cyklokross (för övrigt sjukt obekvämt att cykla på den just nu). I fredags tog jag ett dopp i sjön efter den varma kvällsrundan – SÅ underbart. Jag har nog sagt det förut, men kombinationen springa och bada måste vara bland det absolut bästa som finns. En GB Sandwich på det så är det liksom fulländat.

Nu har jag tränat helt kravlöst ända sedan New York Marathon i höstas, och det har faktiskt varit väldigt skönt med en rejäl paus från den prestationsinriktade träningen. Men då och då kommer jag på mig själv med att längta efter att få ta i, kämpa och prestera igen. Det känns som att det var så länge sen jag gav allt! I helgen sprang både min man och min pappa Göteborgsvarvet, och när jag kollade på alla som sprang i mål via SVT:s målkamera blev jag lite smått avundsjuk. Visst kan det vara lite ångestladdat att springa lopp, men det ger samtidigt en så enormt härlig kick! På fredag tänkte jag faktiskt ta på mig en nummerlapp och springa (jogga) ett stadslopp på fem kilometer. Jag kommer såklart inte "tävla", tänker i stället försöka njuta av stämningen och ska för första gången i mitt liv springa ett lopp helt utan tidsmål.

 

Bästa löpvagnen?

14 maj 2017

Bara fyra veckor kvar nu och ytterligare en bra graviditetsvecka har passerat. Jag mår jättebra i både huvud och kropp! Jag minns faktiskt knappt hur jag tränat, men jag tror att jag har sprungit tre gånger och kört tre crosstrainerpass. I går sprang jag 13 kilometer men efter det protesterade faktiskt kroppen lite . Så nu blir det inga pass som är längre än milen de närmaste veckorna. 5-8 km känns ganska lagom just nu.

Jag var på en koll hos barnmorskan i början av veckan och hon frågade om jag började känna mig tung. Jag minns inte riktigt vad jag svarade, men jag känner mig ärlig talat inte särskilt tung. Jag har gått upp åtta-nio kilo men extravikten är inte så jobbig att bära i vardagen och jag har fortfarande hyfsat bra kondis. Däremot blir jag allt mer osmidig och det blir svårare och svårare att hitta bekväma positioner när jag t.ex. åker buss eller sitter i en soffa.

Med mindre än en månad kvar till beräknad förlossning börjar det också bli dags att fixa allt praktiskt inför bebisens ankomst. Vi har ingen vagn ännu och funderar starkt på att köpa en vagn som fungerar bra att springa med, men det är svårt att veta vad man ska satsa på. Någon som har tips på en lättkörd löpvagn som funkar att både springa och gå promenader med? Kraven är att den ska gå att köra på grusväg – och att det finns liggdel till.

Sömnen först!

11 maj 2017

Jag brukar tänka att så länge jag får 1. sova 2. äta 3. hänga med människor jag tycker om och 4. röra på mig så klarar jag allt. Då är jag en superkvinna! Och för mig är sömnen alltid nummer ett.

Vissa människor verkar kunna slarva rejält med att sova och ändå fungera okej. Sådan är tyvärr inte jag. Får jag inte typ sju timmar per natt blir jag deppig, oföretagsam och ledsen. Jag kan inte tänka klart och gör uselt ifrån mig på jobbet. Jag skäller på barn och man och får utbrott för ingenting. Ja, listan på de otrevliga egenskaperna som dyker upp i samband med sömnbrist kan göras lång. En natt med dålig sömn funkar väl, men blir det flera på rad….ja, då funkar helt enkelt inte mitt liv särskilt bra.

Eftersom jag vet att det här är så viktigt för mig ser jag till att få den sömn jag behöver. Mat kan jag slarva med en del med utan prolem, men sömn prioriterar jag ytterst sällan bort. Jag tycker t.ex. nästan aldrig det är värt att vara uppe riktigt sent (inte ens på nyårsafton) eftersom jag vet hur jag mår dagen efter. Jag skulle aldrig, aldrig få för mig att offra värdefull sömn för att få in ett träningspass riktigt tidigt på morgonen. Och har jag sovit dåligt en natt och känner att jag är jättetrött prioriterar jag att få en tupplur någon gång under dagen före allt annat. Sömn går före träning, städning, matlagning, ja, det mesta….

Hur har en sådan som jag kunnat överleva åtta år med småbarn, kan man ju fråga sig? Svaret är nog 1: barnen har en bra pappa som tagit ett STORT ansvar för barnen på nätterna (jag har typ bott i vårt gästrum och han har sovit med barnen) och 2: Jag har tupplurat som bara den! Jag vet att vissa människor bara tycker att tupplurar gör en seg, men för mig funkar de fantastiskt. Ibland behöver jag inte ens somna, det kan räcka att jag får ligga ner raklång i tjugo minuter och blunda för att jag ska kunna hantera  resten av dagen på ett bättre sätt. Och jag tycker ALLA gånger det är okej att sätta barnen framför en film en halvtimme eller timme för att få sova en stund. Mycket bättre det än att de ska stå ut med en mamma som är på uselt humör i x antal timmar.

Senaste åren har både jag och min man fått sova riktigt bra, men om några veckor börjas det ju om med nattamning och vaknätter. Fasar såklart lite, men har strategin klar för mig: sömnen framför allt!  Ojoj, vad många lurar det kommer att bli de närmaste månaderna…

Språngmarscher och nedräkning!

4 maj 2017

När jag skriver det här sitter jag, med skakiga ben, på bussen hem. Eftersom mitt tåg var lite försenat och rullade in på perrongen 16.14 i stället för 16.11 såg det rätt kört ut (bussen går prick 16.15) men efter en rejääääl språngmarsch längs perrongen, uppför trappor, nedför rulltrappor och ut genom entrén kunde jag i absolut sista stund springa ut framför bussen och vinka åt den att stanna. Och den stannade! Så sjukt nöjd med att slippa sitta och vänta en hel timme på nästa buss.

Känner mig mig också glad att kroppen faktiskt fixar språngmarscher trots att jag numera är riktigt höggravid. Ungefär fem veckor kvar bara och jag är rund som en boll. Jag har dragit ner på löpningen ännu mer och joggar mellan tre och fem mil i veckan nu, men det funkar fortfarande förvånansvärt bra att dra ut och springa en mil. Jag märker att jag får lite ont i bäckenet om jag springer för fort (typ snabbare än 5.00-tempo), så jag försöker ta det lugnt. Blir även väldigt trött i vaderna när jag springer, kanske på grund av all extravikt, men det kan jag leva med.

Det jag däremot inte mår så bra av i kroppen längre är hushållsarbete. Dammsuga, svabba, plocka ur diskmaskinen, tvätta, plocka leksaker, klä på barn….just nu mår jag mycket sämre fysiskt de dagar jag är ”ledig” än de dagar jag jobbar -  jag blir öm och stel och trött i korsryggen. Jag vet att jag borde ta det lugnare hemma, och jag försöker verkligen, men det är sjukt svårt. Fasar faktiskt lite för de sista tio dagarna då jag ska vara helledig från jobbet.

Just nu försöker jag även förbereda mig mentalt på att det faktiskt ska komma ut ett… barn! En ny liten människa som vi ska ta hand om Trots att det är fjärde gången känns det totalt overkligt och det är många tankar som snurrar runt i huvudet. Vad är det egentligen för krabat som gömmer sig där inne? Är hen frisk? Hur är det nu en förlossning känns? Hur tar man hand om en liten bebis? Kommer vi få sova något på nätterna? Hur ska att bli? Är det slut på ”lugnet” nu? När kommer jag kunna springa igen? Kommer vi palla kaoset?

Många frågor, inga direkta svar. Men det blir en spännande sommar, det är ett som är säkert!

Några poddtips

25 apr 2017

För bara några veckor sen skrev jag att jag borde lyssna mindre på poddar och mer på naturen och mina egna tankar under löprundorna. Just nu väljer jag bort poddar under vissa rundor (typ när solen skiner, fåglarna kvittrar och jag springer på mina favoritstigar i skogen) men fyra gånger av fem lyssnar jag på något när jag tränar. Och eftersom jag tränar typ varje dag hinner jag beta av en hel del poddavsnitt under en vecka.

Några av mina favoriter är:

Träningspodden
Jessica Almenäs och Lovisa ”Lofsan” Sandström snackar träning, hälsa och en hel massa annat. Det är en härlig och ärlig podd och jag tycker Jessica och Lovisa kompletterar varandra bra. Det här är inget jag lyssnar på för att få t.ex. råd kring löpträning (min egen träningsfilosofi skiljer sig en hel del från Lofsans) men de är trevligt sällskap och pratar ofta om frågor som intresserar mig.

Maratonpodden

En podcast om uthållighetssporter där Petra Månström intervjuar mer eller mindre kända uthållighetsidrottare. Hon har gjort grymt många intressanta intervjuer med massa människor jag är nyfiken på. Tycker hon är en väldigt duktig intervjuare, även om hon ibland hoppar lite väl snabbt från ämne till ämne.

Unika människor
En podd därJojje Borssén intervjuar mer eller mindre kända idrottare. Många bra intervjuer! Jag lyssnar framför allt på de avsnitt där jag känner till intervjuobjekten sedan tidigare.   

Kropp & själ (P1)
Jag är väldigt intresserad av både kropp & själ och det här hälsojournalistiska radioprogrammet tycker jag är grymt. Avsnitten handlar om allt från spelberoende till drömmar till vaccinationer till explosiv träning. Ja ALLT möjligt som har med kroppen eller själen att göra.

Läkarpodden
En podcast om sjukdomar, diagnoser och behandlingar. Låter tungt men det är det inte. Doktor Mikael och Tilde de Paula Eby gör podden på ett roligt och avslappnat sätt. Har inte lyssnat  på alla avsnitt, men vissa utvalda.

Säker stil
Alltså, egentligen är det helknäppt att jag lyssnar på den här podden för jag är SÅ ointresserad av mode och stil! Men jag tycker verkligen om Ebba von Sydow och Emilia de Poret som snackar. Och de pratar inte bara om trender och sånt utan även om livet i allmänhet. Trevlig och mysig podd, helt enkelt!  (fast jag måste erkänna att jag nog zoomar ut och flyger iväg i tankarna när de börjar prata om Chanel-väskor och vårens hetaste accessoarer)

Sen lyssnar jag på utvalda avsnitt av intervjupoddar typ Värvet/Livshjulet/Framgångspodden/Söndagsintervjun i P1. Just nu blir det även diverse gravidpoddar.

Ja, som ni ser så är det ju en hel del. Men om det är någon superbra podcast (gärna inom kategorin träning/hälsa) som jag totalt missat så TIPSA! Mitt enda krav är att det inte får vara allt för ”nördigt”.

Ladda fler


Följ oss

Loppkalendern

28 maj
Mörrum
29 maj
Göteborg
29 maj
Kalmar
29 maj
Uppsala
30 maj
Gävle
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!