Räkna ut din biologiska ålder - Hjärnfysikbloggen | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Johan Renström


Erfaren hjärnägare, trail- och ultralöpare som bloggar om det mesta men mest om löpning och om hjärnan, om naturvetenskap och om hälsa. Min gamla blogg Hjärnfysik finns på: http://hjarnfysik.blogspot.se/
Populära blogginlägg:
Om rödbetsjuice och uthållighet
Allt om fettförbränning
Sanningen om biggest loser
Om överträning
Om morgonlöpning
Löpning är inte farligt
Om sittsjukan
Om pulsträning och hjärtslag
Polariserad träning ger resultat
Vad är fascia?

------------Instagram @jhnrnstrm-----------------

Räkna ut din biologiska ålder

24 okt 2016
av: Johan Renström

För några år sedan gjorde jag och mina kollegor ett VO2-maxtest. Efter mitt test sa sköterskan att jag hade det bästa värdet. Men redan nästa dag fick jag veta att en tyngre kollega hade ännu bättre och sen var det säkert fler som passerade mig. Jag tror vi ligger en bra bit över riksgenomsnittet. Men som när det gäller resten av samhället så tränar ungefär hälften av kollegorna regelbundet och den andra hälften tränar inte alls. Men kanske skulle det vara lättare att övertyga folk om nyttan med bra kondition om den var enkel att mäta och om den översattes till något alla känner igen, som t ex ålder. De flesta vet ju vilken ålder de befinner sig i.


Några vältränade kollegor. Jag har nummer 60 och kortbyxor såklart i kylan.

Det vanligaste sättet att uppskatta kondition är att mäta en persons syreupptagningsförmåga. Det är ingen enkel sak, utan kräver tillgång till dyrbara apparater. Men forskare verksamma vid Trondheims universitet har genomfört en omfattande studie och även utvecklat ett mycket enkelt sätt att beräkna syreupptagningsförmåga och i hur bra fysiskt skick kroppen är i förhållande till sin biologiska ålder.

I studien ingick 4600 personer i åldrarna 20 och 90. Man mätte bl a längd, BMI, vilopuls, HDL och totala kolesterolnivåer. Varje person fyllde också i ett frågeformulär om sin livsstil. Slutligen sprang personerna tills de inte orkade längre på ett löpband, vilket gav ett mått på maximal syreupptagningsförmåga (VO2 max). VO2 max är en ganska bra indikator på hur vältränad en person är i förhållande till sin ålder.

Fem frågor ger svar
För att hitta ett enkelt sätt att uppskatta VO2 max utan att använda dyrbar laborationsutrustning, körde forskarna igenom alla data för att finna ut vilka mätningar som var mest användbara för att räkna ut VO2 max. Lite överraskande fann forskarna att det bara krävdes fem mätningar - midjemått, vilopuls, frekvens och intensitet av motion, ålder samt kön - för att förutsäga en persons VO2 max. Detta anmärkningsvärda resultat publicerades i tidskriften Medicine & Science in Sports & Exercise.

Forskarna sammanställde alla data i en tabell som visade önskvärt VO2 max för en frisk person i alla åldrar från 20 till 90. En 90-åring som har en syreupptagningsförmåga som en 40-åring har alltså en "fitnessålder" på 40. Forskarna utvecklade dessutom en kalkylator där vem som helst kan mata in värden och få sitt VO2 max utan att gå till ett labb. Det enda man behöver mäta på sig själv är midjemått och vilopuls. Kön, ålder och hur mycket man motionerar brukar man ha koll på. Sedan trycker man på beräkna och man får en uppskattad ålder som motsvarar hur vältränad man är.

Här finns kalkylatorn: Fitnesskalkylator

En 40-årig man som tränar måttligt en gång i veckan, har ett midjemått på 100 cm och en vilopuls på 72, kommer att ha en fitnessålder på 57. Det är inte en alltför ovanlig man och kalkylen gör hälsotillståndet tydligt. Kalkylatorn kan därmed vara till hjälp för att förbättra hälsan. Om man minskar sitt midjemått eller om ökar sin träning, sänks fitnessåldern medan den kronologiska åldern tickar på. Den kan sägas motsvara en biologisk ålder och är en mycket bra indikator på nutida och framtida hälsa. Till skillnad från den kronologiska åldern som obönhörligen tickar uppåt, kan man få den biologiska åldern att stanna upp och gå tillbaka. Det gäller särskilt de som är alldeles för gamla i förhållande till sin ålder.


Övre tabellen visar genomsnittligt VO2Max. Den nedre tabellen visar att aktiva äldre har bättre VO2Max än inaktiva yngre. Tabell baserad på källa

Denna kalkylator kan vara ett bra och enkelt redskap för läkare och andra som jobbar med hälsa för att göra en snabb uppskattning av en persons hälsotillstånd.

90 det nya 40
I en svensk studie för några år sedan såg man att 85-åriga skidåkare hade lika bra kondition som 35-åringar som inte motionerar. En del skidåkare var t o m över 90 år och de hade dubbelt så hög syreupptagningsförmåga som jämnåriga som inte tränade. Det finns förmodligen ingen annan grupp som är så vältränad på äldre dar som skidåkare. De kan se fram emot ett långt och friskt liv.


Martin Lundström (som gick bort 98 år gammal i somras) ingick i studien. Han var i en klass för sig. Jämfört med t ex Ed Withlock som sprang maraton på 3,56,58 som 85-åring förra veckan hade Lundström mycket, mycket bättre värden. Bild wikipedia.

Skidåkare brukar ofta fortsätta med sin sport, vilket inte är lika vanligt när det gäller andra sporter. Skidåkning är en skonsam form av träning som aktiverar alla stora muskelgrupper och det är ganska låg risk för skador.

Snart kommer snön och jag åker oftast på ganska låg puls, men skidåkning i kuperad terräng blir ofta naturliga intervaller och fartlek p g a ökad ansträngning i uppförsbackarna. Det är kanske hemligheten bakom skidåkarnas goda hälsa långt upp i åren.

Jag tror kroppen mår bra av omväxling så jag delar vinterhalvåret i lika delar skidor som löpning. Fast i år blir det kanske mer löpning i snö än skidor på snö. Höga kusten wintertrail i snö går i slutet på februari. Tror inte jag kan låta bli att testa det. Det måste nog upplevas tror jag.


Dottern fick till slut en katt och nu när man fått en katt på halsen är det inte lika lätt att skriva. Jag trodde katter var asociala. Han verkar nöjd med det här inlägget.
 
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiotvå med siffror i fältet här


Kommentarer


2016-10-25 19:46   Johan Renström

Ja Björn W det är ganska påfrestande att bli granskad av klockor mm i varje ögonblick och frågan är om man inte blir lurad att bete sig fel ibland (överträning är en epidemi nu) pga info man får från klockor, soc media mm.

 

2016-10-25 19:41   Johan Renström

Hej Christopher, vetenskapen är väl underbyggd. Ett varierat urval på 4600 pers ingick. Slutsatsen i studien är: The nonexercise regression model developed in the present study was fairly accurate in predicting V·O 2peak in this healthy population of men and women. The model might be generalized to other healthy populations and might be a valid tool for a rough assessment of cardiorespiratory fitness in an outpatient setting.
och har publicerats i Medicine & Science in Sports & Exercise.
Forskarna fann att dessa faktorer kunde förutsäga vo2max inom ett hyggligt intervall på ett enkelt och billigt sätt. Fitnessålder är inget annat än den vo2max man har i olika åldrar och påverkas alltså inte av att vi har sämre nu än för 10000 år sedan. Genom att använda begreppet ålder får man begriplig indikator på hälsan.

 

2016-10-25 18:28   Björn W

Garmin klockor förkortar livet med 8 år.
Negativ stress, brist på förmågan att känna av sin egen kropp, beroende, stirrandet (stillasittande) av kurvor på datorn istället för att vara ute och i skogen har lyfts fram som de främsta anledningarna i de studier som gjorts i ämnet.

 

2016-10-25 17:26   Christopher

Intressant! Är 36 och fick VO2-åldern "under 20" och VO2-max på 60 (enligt min Garmin har jag ett VO2-max på drygt 50). Hur som helst har jag en känsla av att referensskalan är fel. Helt ovetenskapligt misstänker jag att de allra flesta har en lägre fitnessålder än sin egentliga ålder beroende på att referensskalan baseras på individer som är relativt otränade. Personligen ser jag mig inte som särskilt vältränad. Jag tror att vi är historiskt sett väldigt otränade just nu, men jag har inga vetenskapliga referenser för att belägga detta. Johan, hur ser vetenskapen ut kring detta?

 

2016-10-25 13:41   Johan Renström

Det är en uppskattning som stämmer bra i genomsnitt och som väl fyller sitt syfte på ett enkelt sätt utan krångliga apparater, Anders. Om du har 59 så motsvarar det en fitnessålder på 20, alltså den vo2max som en 20 åring förväntas ha. Det låter bra tycker jag:)

 

2016-10-25 13:24   Anders

Hmm, är 43 år, blev under 20 år och fick 59 i VO2max (mot Garmins uträknade 52) i kalkylatorn.
Är inte jätteimponerad utan det känns lite som Wii-Sports framräknade ålder :-).

 

2016-10-24 18:05   Johan Renström

Det var starkt Stig:)

 

2016-10-24 18:05   Johan Renström

LG46, du har nog backat några år sista tiden. Kul:)

 

2016-10-24 17:08   Stig Pettersson

Yes! 26
De du LG

 

2016-10-24 16:38   LG58

Yes. Jag blev 46 år! Tack Johan

 


Följ oss

Loppkalendern

22 jul
Öland
26 jul
Öland
29 jul
Falkenberg
29 jul
Åre
29 jul
Åre
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!