Elitsatsning och träning i ung ålder och när du är äldre. - Emma Lindblom | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Emma Lindblom


Instagram:_emmalindblom IOC Sport Nutrition Diploma Leg dietist, Reg. Dietitian (USA) Master: Exercise Science

Elitsatsning och träning i ung ålder och när du är äldre.

15 sep 2017
av: Emma Lindblom

Så här inför fredagsmyset kommer ett inlägg om att ha ett aktivt liv, elitsatsning, kroppsfixering och att ligga på gränsen.

Jag läste Sandras blogginlägg häromdagen och blir så glad över att elitidrottare pratar/skriver om kroppsfixering och hur det är att vara elitidrottare etc.

 http://www.runnersworld.se/blogs/sandraeriksson/index.htm

Mycket av mitt liv är idrott och elitidrott. Elitidrott är inte träning för hälsan men det ska göras hälsosamt. Elitidrott kan absolut vara relativt hälsosamt. Man ligger ofta på gränsen mellan hälsa och ohälsa när man tränar 20–30 timmar eller springer 15+ mil i veckan. Detta är tufft för kroppen men det kan absolut göras på rätt sätt.

Det är också stor skillnad att vara 25 år och satsa eller 12. Man är inte elitidrottare i Sverige som 12-åring. Man ska inte elitsatsa som barn. Man ska skapa rörelseglädje och ge kroppen (och huvudet) bästa förutsättningarna för ett aktivt liv som kanske leder till elitidrott. 

Barn är aktiva människor under utveckling! Inte små vuxna. Man vet inte om en 11-åring kommer att bli en duktig idrottare, det viktiga är att personen fortsätter att röra på sig, framförallt för hälsan och välmående. Föreningsdeltagandet sjunker efter 11 år = många slutar alltså träna vid 11–12 års ålder (!). Det är säkert många stjärnor vi tappat! En av anledningarna kanske är att de inte "platsar" (att inte platsa som 11-åring!?!? Galet!) eller att personen utvecklas sent.

Alla platsar inte i ett landslag eller på OS/VM oavsett hur mycket tid de lägger på idrotten, men att inte platsa i en idrott som 11-åring, inte OK!

Jag träffar många elitidrottare och tyvärr tappar vi många duktiga idrottare på grund av stor press eller skador. Skador är tyvärr en del av idrotten men vissa kan förebyggas. Stressreaktioner/stressfrakturer beror ofta på energibrist eller överbelastning. Här kan vi se till att idrottarna äter tillräckligt och tränar rätt! Mer är inte bättre när det kommer till träning. Tvärtom gäller med vad vi äter – att äta så lite som möjligt är inte bra. Många idrottare (i alla åldrar och nivåer) är stressade över deras kroppar, man vill "deffa" inför säsong eller ha en konstant låg vikt. Ibland är inte kroppsfixeringen orsakad av resultatfokus utan på grund av medias ideal.

Som sagt, elitidrottare (VM/OS aktiva) behöver ofta ligga på gränsen för att prestera men det är ju inte värt att gå över gränsen och få en ätstörning eller långvarig skada. Ätstörningar och/eller för låg vikt leder i många fall till skador. I andra fall leder det till träningsstopp och avstängning. Det är INTE värt det! Jag lovar! 

Att ligga på gränsen kan betyda att man går ned några kilo inför ett OS för att prestera på topp. Det betyder också att man går upp vikten efter OS. De flesta idrottare behöver hjälp för att klara detta på ett mera hälsosamt sätt - alltså inte utesluta alla kolhydrater, vilket bland annat kommer resultera i sämre förmåga att köra högintensiv träning. Det är alltså yttersta eliten som kanske justerar sin vikt (på rätt sätt) inför mästerskap inte något för alla och definitivt inte något för de som inte vuxit färdigt. 

Man ska ha regelbunden mens som idrottare! Flera idrottare börjar reflektera över detta och är oroliga över att deras kropp inte "fungerar" som den ska. Dessa idrottare vill kunna träna hårt med en fungerande kropp vilket är möjligt med rätt kunskap.

Tyvärr hör jag fortfarande personer som säger " ingen mens = bra träning. Dessa kommentarer hör hemma på 90-talet.

Killar har inte mens men testosteronnivåerna sjunker vid energibrist. Detta märks dock inte lika tydligt som utebliven mens ... men till exempel platå i träningen eller ingen muskelutveckling är några av bieffekterna.

Att vara elitidrottare betyder också att du utan problem kan vila på vilodagen eftersom du tränar för att prestera inte för att bränna kcal. Har du en vilodag behövs den. Om en idrottare inte klarar av att vila är det ett varningstecken på att något kanske inte står rätt till.

Att vara elitidrottare betyder att du måste prioritera - idrott är underbart och ger massor men ibland måste man säga nej, man kan inte ha hög träningsnivå och göra allt annat med. En elitidrottare måste ibland vara självisk, och att prioritera idrotten betyder inte att nära och kära är mindre värda. 

Jag vet vilken press våra idrottare är under och hur tufft det är att inte ryckas med i kroppsfixering därför behöver vi idrottare - förebilder som Sandra. Det här är ett ämne som jag verkligen brinner för och det kan inte sägas ofta nog - för att en idrottare ska kunna prestera måste personen må bra och hitta en bra balans! 

Till alla idrottare

 1. Du är bra även om du inte presterar!
 2. Du är inte din idrott! Du är lika mycket värd oavsett resultat.
 3. Låg vikt kan resultera i att du inte orkar att prestera under längre tid.
 4. Låg vikt är inte = bra resultat
 5. Muskler väger.
 6. Är du tonåring måste du ha tålamod och låta din kropp utvecklas. Det är bättre med en lång karriär istället för ett bra år.
 7. Det är ok att inte vilja tävla, man kan träna ändå. Däremot om man har som mål att eventuellt vara med i VM eller OS krävs det att man tävlar men det krävs inte att man elitsatsar som barn.
 8. Hälsa går alltid före prestation!

Till alla föräldrar

Om ditt barn slutar röra på sig, gör saker tillsammans cykla, vandra, det behöver inte vara traditionell idrott men se till att de rör på sig! Man behöver inte prestera och vinna för att vara med och träna. Kom ihåg att man inte kan bedöma i tidig ålder om ett barn kommer att nå eliten. 

Tränar ditt barn mycket se till att de äter och hittar bra rutiner. Det är ok att hoppa nån träning, ibland kanske man måste vara med och styra så det inte blir för mycket. Försök också få fram budskapet att kroppen måste man ta hand om och den behöver bra mat och sömn för att orka träningen.

Sammanfattningsvis:

 1. Vi måste se till att barn fortsätter att vara aktiva.
 2. Barn är inte elitidrottare men med bra rutiner och förutsättningar kanske de väljer att satsa på en idrott längre fram i livet.
 3. Elitidrottare måste hitta balans och fokusera på vad de mår bra av och de måste klara av att koppla bort media och vad alla andra gör/säger.

Kanske inte ett fredagsmysigt inlägg och kanske lite rörigt, nu kan ni njuta av helgen! 


Kommentarer


2017-09-27 13:24   Josefine

Mycket bra skrivet! Också mycket viktigt med bra förebilder i form av ledare som lyckas hålla kvar så många aktiva som möjligt genom att understryka att det viktigaste är att ha kul, inte att bli bäst. Och att när barnen är unga träna/röra på sig allsidigt så att deras kroppar får förutsättningar för att hålla lääänge utan skador.

 

2017-09-17 16:48   M

Precis som du säger, rörelse i olika former, måste inte vara "traditionell idrott". Det kan ju lika gärna vara dans, studsmatta/trampolin-lek, eller geocaching, eller...

 

2017-09-17 06:55   Lars Jonsson

Mycket bra formulerat!

 


Följ oss

Loppkalendern

28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
29 sep
Lidingö
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken