#1 Olympiabloggen: Panathenaikostadion, Aten - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#1 Olympiabloggen: Panathenaikostadion, Aten

24 mar 2015
av: Anders Forselius

Panathinaikostadion i Aten, värd för de första moderna Olympiska Spelen 1896. Det är INTE Spyridon Louis (förste marathonsegraren) på bilden trots att det är samma klipp i steget...

Nästan ett dygn ifrån det att jag lämnade hemmet i Hälsingland befann jag mig på plats i Aten. Flygresan tar bara drygt tre timmar, men bor man i Norrland (även om det så bara är den södra delen) får man även lägga in den där riskfaktorn som det innebär att åka tåg till Arlanda.

Den här gången var det bara en mindre incident med dörrarna som ägde rum på Arlanda. Just precis, dörrarna gick inte att öppna och de förvånade passagerarna som skulle av på Sveriges största flygplats fick alltså åka vidare till Stockholm. För min del innebar detta att jag fick bära på en tung cykelkartong + stor väska + ryggsäck i ytterligare 500 meter för att  fånga ett Arlanda Express i rätt riktning. #gummiarmar

Jag misstänker att det är bara jag (och ingen annan) som har haft otur med SJ. Men eftersom det har hänt så många gånger tidigare så föredrar jag att ta tåget till Arlanda redan kvällen innan så det alltid finns marginal. Det går helt enkelt inte att lita på att tåget kommer på utsatt tid när man befinner sig i Norrland mellan november och april.

Jag har dessutom haft en hel del udda incidenter med SJ. En gång klev jag på nattåget i Norrbotten (tillfälligt jobb) för att åka till Arlanda och flyga därifrån till Helsingfors. Istället för att vakna upp av en konduktörsröst som skrek ut "Uppsala nästa" levererade han endast ett "Sala nästa". Utan att meddela passagerarna hade SJ under natten nämligen dragit om tåget pga underhållsarbete. Jag och ytterligare tre stressade passagerare fick därför dela på en taxi till flygplatsen. Jag kom fram i tid och jag hann (dumt beslut) även checka in väskan med löpardojjorna. Skorna blev naturligtvis kvar på Arlanda och mitt första besök i Helsingfors slutade med att jag fick springa Helsinki Marathon med lånade skor och.. bryta loppet efter halva loppet. #blodblåsor

Jag har all förståelse för försenade tåg och andra konstiga incidenter. Det jag däremot har noll förståelse för är SJ:s minst sagt udda prissättning. Kan någon förklara för mig varför en sträcka med tåget ska kosta olika beroende på vilken tid på dyget det är och om man köper biljetten långt i förväg?

Översätt det här fenomenet till ett bageri: Vad jag vet brukar bagarna ta exakt samma pris på sin limpjävel oavsett tid på dygnet. Och vet bagarna om att det är extra behov av limpor på exempelvis eftermiddagarna så sätter han naturligtvis in fler tågvagnar så bakar han naturligtvis fler limpor till denna tidpunkt. SJ har alltså på ett effektivt sätt mördat all form av spontanåkande med tåg. 

Vänder man på bokstäverna SJ så får man JS. Om jag har ett något ansträngt förhållande till SJ så är det tvärtom med Johan Stegfors, agent för X-Kross sportglasögon. På morgonen innan avresan dök han upp på Arlanda  och bjöd på kaffe, nya linser till mina X-Kross och ett nytt Flipbelt värdebälte för resan. Johan gav mig dessutom ett extra Flipbelt för en kommande tävling, läs nästa inlägg så får ni veta mera.

I morgon startar jag resan mot Rio de Janeiro med en kort "prolog" mellan de två olympiska arenorna i Aten. I morgon är det dessutom tio dagar kvar tills Arsenal slår Liverpool i Premier Leauge. True story.

Välkänd miljö på Arlanda. I fjol tillbringade jag fler nätter sovandes i en fåtälj i Skycity än i min egen säng.

Johan Stegfors, hann precis levererea ett par nya linser till mina X-Kross sportglasögon och dessutom två nya Flipbelt. Det blir snart tävling om det ena bältet. Kolla in mitt nästa inlägg från "Olympia - Olympia" så får ni veta hur ni vinner värdebältet.

Rondellhund av något slag..? Nix, däremot "Temple of Olympian Zeus".

Välkänd miljö för alla löpare som tar sig an Aten Marathon. Det är här, inne på Zappeion, som vi hämtar ut våra nummerlappar.

Nog är väl den här arenan bra mycket häftigare än Friends och Tele2..? Klart läge att flytta hit SM-finalen i bandy. (Kan någon starta en grupp på Facebook om detta?)

Farmor? Nix, marmor! Farmors kanelbullar är däremot vassare än den grekiska sockermissilen "Baklava". Heja farmor!

Växthuseffekt? Maskros på marmor.

Olympiska Ringar - Ring så spelar vi 6-0, 6-0, 6-0...

Wikipedia modell antik: Marmortavlor med namnen på de tidigare generalsekreterarna i IOK (Internationell Olympiska Kommitén).

Excel modell antik: De tidigare olympiastäderna

2016 = Rio de Janeiro, slutmålet för undertecknad. 2020 är OS tillbaka i Tokyo och enligt välunderättade källor ska OS 2024 hållas i Hedemora. True story.

Pallar man med 42 km ifrån Marathon till Athen så väntar denna prispall. För er som ännu inte genomfört Aten Marathon så är det på tiden att ni gör det. Loppet är mycket välorganiserat och den stora bonusen är naturligtvis att ni får gå i mål på Panathinaikostadion, världens vackraste idrottsarena.

Har ni grymma ögon så ser ni en svensk flagga titta fram strax under den grekiska. Där finns...

..den svenska ambassaden! Utsikten ifrån balkongen är av modellen "väldigt mycket okay" och därifrån har man perfekt koll på vilka svenskar som har krafterna kvar på upploppet av Aten Marathon. Maska inte, storebror ser dig!!

Har man en skaplig biljett längst upp på läktaren ser man både Lykabettos, Atens högsta berg med 277 meter och dessutom...

...Parthenon på Akropolisklippan.

Avslutningsvis vill jag bara påpeka att apelsiner lukar j-vligt gott!
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken