#3 Olympiabloggen: Peloponnesos - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#3 Olympiabloggen: Peloponnesos

29 mar 2015
av: Anders Forselius

Korintkanalen, vattendelaren som skiljer det grekiska fastlandet från halvön Peloponnesos.

   Dag 1: Aten - Nea Peramos, Grekland (45 km)

   Dag 2: Nea Peramos - Kiato, Grekland (77 km)

   Dag 3: Kiato - Patras, Grekland (112 km)

Normala dagsetapper för långfärdscyklister brukar ligga någonstans mellan 80 - 120 km, själv brukar jag sätta min "skamgräns" vid 100 km. Gärna mer om vindarna samarbetar.

Det brukar emellertid ta några dagar innan man funnit sig tillrätta i sadeln. Den första dagen handlar ofta om att justera  sadelhöjd och få packningen rätt balanserad. Bli bekväm med cykeln och vänja rumpan.

De följande dagarna handlar därefter om att bekanta sig med utrustningen och lära sig var i h-lvete man har lagt varenda pryl. Efersom jag färdas med fyra väskor (plus tält och sovsäck på pakethållaren) har jag ett speciellt system:

Vänster bakväska innehåller alla prylar jag behöver för natten, typ rena kläder, tandborste och kablar för all elektronik som sak laddas på kvällen. Vänster fram innehåller ombyteströjor och regnjacka, prylar som ska torkas på kvällen.

Höger framväska innehåller reparationsutrustning, cykelpump & slangar plus alla golfbollar. Höger bakväska innehåller kläder (typ jeans) och prylar som jag i normala fall aldrig använder. 

Med det här systemet behöver jag alltså bara öppna de två "vänsterväskorna" på kvällarna, vilket gör följande morgons procedur så mycket enklare.

Det har nu alltså gått tre dagar sedan jag lämnade Olympiastadion i Aten och enligt Saltsjöbadsavtalet (paragraf 97) får man då ta ut en kompdag från jobbet. Av den anledningen befinner jag mig nu på sightseeing i klassiska Olympia, en av mina personliga favoriter på världskartan. I morgon väntar emellertid vägarna igen och om allt vill sig väl så är jag i Albanien om några dagar.

Någonstans precis där ute i läsken utspelades "Slaget vid Salamis" 480 f.kr., det vill säga ett par år innan Bengt Öste ryckte sin första brax i Kattegatt.  Nästan 1000 skepp var inblandade vid detta tillfälle när perser och greker hade en liten dispyt ute till havs.

"Slaget på Peloponnesos" var däremot betydligt fridfullare. Inte en enda svordom avlossades när det var dags för premiärturen med min nya driver från Wilson.

Naturligtvis finns detta historiska ögonblick även på Youtube och jag tror det är 854 miljoner som har sett inslaget hittills: https://www.youtube.com/watch?v=DKJ9MKw4_xg

Min glödheta driver från Wilson och mitt mobila tee från Annonskraft. Vad mer kan man begära av livet?

Det här var fjärde gången jag rullade runt på Peloponnesos och det är som alltid en nästan lika häftig upplevelse som när Ljusdal vann SM-finalen i bandy 1975. Ett måste!

För Christine Compton från Baltimore var det däremot första besöket på Peloponnesos. Christine ska följa med fram till Prag och sedan flyger hon hem.

Hyacinterna (?) har redan slagit ut i Grekland.

Den gamla kustvägen på Peloponnesos löper längs vattnet och som cyklist slipper man därmed klättra i berg. En tacksam start på resan som snart kommer att gå igenom de tuffa bergspassen på Balkan.

Xilokastro, Grekland

Jag har en erkänt dålig "gonzo", men en av de få gånger jag verkligen kan uppleva starka dofter är när jag befinner mig mitt bland citronodlingarna i södra Grekland.

Tack vare min ständige vapendragare Photoshop lyckades jag klippa bort den där kolesterolmissilen Gyro som följde med som ett kompliment till salladen. Bättre för min image (har jag någon kvar?) med en sallad på fotot.

Bron mellan det grekiska fastlandet och Peloponnesos i hamnstaden Patras. I morgon går turen vid sidan av bron (färja) över till fastlandet där det återstår tre dagar till Albanien. Men först ett besök i klassiska Olympia. Häng med!


Kommentarer


2015-03-29 17:55   Anders Forselius

L-G: Vielen dank, som man säger på norskt bokmål... Vi ses på Manhattan!
P.S På lördag gäller det... Go Gunners!

 



Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!



Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken