#2 Olympiabloggen: Spiros Louis Olympiastadion, Aten - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#2 Olympiabloggen: Spiros Louis Olympiastadion, Aten

27 mar 2015
av: Anders Forselius

Jonas Björkman i full färd med att leverera Brysselsteget..? Nix, det handlar om vaktavlösning vid Okände Soldatens grav vid Syntagmatorget i Aten.

   Redan de gamla grekerna förstod att rivsår från en katt kan orsaka infektioner och av den anledningen fick jag påbörja min olympiska turné med att uppsöka apoteket. Blodvite, spöregn och trafikkaos, precis det man minst ville ha under den första etappen från Olympiastadion i Aten till OS i Rio de Janeiro. 

Med på svängen genom Europa följer min kompis från Baltimore, Christine Compton. Vi känner varandra sedan fem år tillbaka och under förra hösten trampade vi bl.a. delar av den amerikanska östkusten tillsammans. Den här gången följer hon med till Prag innan hon tar cykeln med sig på planet och återvänder till Maryland.

I normala fall cyklar jag helst ensam, men har man sällskap av en person som har samma laster (läs: kaffe & okynnessurfande på nätet) så blir livet på vägarna både mer praktiskt och dessutom roligare. Framförallt har man ju någon att dela minnen med efteråt när man på ålderns höst sitter och matar duvor utanför "hemmet".

Temat för den här resan är alltså Olympia och av den anledningen startades resan ifrån den brutalt vackra Panathinaikostadion i Aten och gick via Spiros Louis (Atens Olympiska arena anno 2004) vidare mot Korint. Det var i alla fall tanken, men regnet satte effektivt stopp för en längre etapp under gårdagen.

Istället blev det natthärbärge på ett igenbommat (!) hotell strax innan det lilla kustsamhället Nea Peramos, femtio kilometer nordöst om Korint. Ägarna till hotellet fick syn på oss och erbjöd oss logi för natten. En mycket välkommen inbjuden med tanke på att det just då seglade ner typ en kubikmeter regn i sekunden.

Härnäst väntar en morgontur till Korintkanalen och därefter första etappen på den väldiga halvön Peloponnesos. Om det blir sol i morgon? Det vete katt(jävel)en!

Sockermissilen Baklava, de grekiska tandläkarnas störste arbetsgivare...

Fin päls + vassa klor = Akut besök på apoteket!

Om ni har 35 sekunder över och aldrig har varit i Aten så ska ni spana in denna video: https://www.youtube.com/watch?v=plgUld1UOGw

Panathinaikostadion i Aten, värd för de första moderna olympiska spelen 1896 och startplats för min cykelresa till kommade OS i Rio de Janeiro.

Aten med berget Lykabettos i bakgrunden.

Spiros Louis, Atens Olympiska arena anno 2004.

Aten är en av planetens värsta städer vad gäller transport med cykel. När även vädret spökar till det blir det än tyngre att ta sig igenom den grekiska huvudstaden. (Bilden tagen ifrån en av Atens förorter).

Min cykelpolare Christin Compton från Baltimore avnjuter ångande het soppa.

När regnet var som allra värst och mörkret gjorde sitt intåg insåg vi att alla hotell var stängda för säsongen på den plats där vi var "sjösatta". Det var då lyckan vände. En grekisk familj bjöd oss in att spendera natten på deras säsongsstängda hotell. Middag, logi, frukost och en kul kväll = all inclusive!

John, vår husbonde, är hobbymatematiker, astrolog och spågubbe. Med några enkla penndrag förklarade han att...

..jorden går under 2024! Vi fotbollsälskare kan därmed andas ut, vi får ju se fotbolls-VM både i Ryssland och Qatar innan "domaren" blåser av matchen!

Första cykeletappen avbockad!
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken