Kalamazoo Marathon(120506): 3.49.19 - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


Kalamazoo Marathon(120506): 3.49.19

8 maj 2012
av: Anders Forselius

Epic Crew, min nya löparklubb från Kalamazoo, Michigan. Fotot taget före starten av Kalamazoo Marathon där flera av klubbens medlemmar hade uppdrag som farthållare.

 

   Michigan, delstat nummer 33 på min amerikanska marathonkarta. Kalamazoo var platsen och äntligen var det dags att göra upp med det förflutna. Nästan precis tio år tidigare gav jag mig iväg på en cykeltur som startades inne på Råsunda (VM-arena 1958) och som skulle avslutas i Yokohama, finalarrangören för fotbolls-VM 2002.

Cykelresan gick genom Sverige, England och USA men avbröts i just Kalamazoo. En elak parasit hade då tråcklat sig in i magen via en skum restaurant och kroppen pallade inte med dagsetapperna. Hela fotbollsäventyret slutade därför inne på en brandstation i Kalamazoo, där jag hade tillbringat natten.

Jag återvände därefter hem till Sverige, men hann först ge bort min cykel till den förvånade receptionisten som dagen innan hade kokat mig en utsökt kopp kaffe. (Det här var före Starbucks genombrott och att hitta anständigt kaffe i USA var ungefär lika sannolikt som att få se Elvis spela nyckelharpa i förstamajtåget i Svenstavik).

Det var alltså hög tid att ge Kalamazoo ytterligare en chans och det började ju onekligen bra. Via David Thierjung, klubbkamrat i Marahton Maniacs (världsomspännande långlöparklubb för marathonkonsumenter) fick jag en inbjudan att tillbringa helgen i hans hus i Kalamazoo. 

David är även medlem i den lokala löparklubben EPIC Crew. En klubb som med råge gör skäl för sitt namn (EPIC = Every Person Is Crazy) och som förutom kärleken för ultralöpning även värdesätter samvaron minst lika högt. Det stora pastapartyt hemma hos David för 50 personer och det än större Post Race Partyt efter loppet hade därför en liten aktivitet däremellan som kallas marathon.

Kalamazoo Marathon skulle bli mitt 21:a under 2012, men framförallt det 60:e i karriären. Något som framkallade en viss press när jag ställde mig på startlinjen. Jag ville ju ha en någorlunda anständig tid när jag passerade mållinjen och 3.30 kändes rimligt denna dag. (Mitt PR är 3.04 och snittiden på de tidigare 32 genomförda delstaterna ligger på 3.26).

Mina ben hade dessvärre tagit emot en hel del stryk under de senaste veckorna, framförallt under den intensiva helgen i mitten av april med Gansett Marathon och Boston Marathon. Den här gången kändes det dock betydligt bättre när jag gav mig iväg, den veckolånga vilan i Cincinnati verkade ha gjort susen.

Det var dessutom lätt att få extra energi i Kalamazoo. Publiken fanns i princip överallt och den hördes. Tankarna gick till åskådarhavet i Boston, med en skilnad: publiken i Michigan var nykter...

Till och med trafikpoliserna applåderade löparna, något jag aldrig hade sett förut. En ny favorit på marathonkartan var därmed född.

Dessvärre höll inte kroppen hela vägen. Via en första halva på 1.43 gick det sakta utför och en smärta kom sakta smygandes över sydvästra planhalvan av min kropp; vänstra benet. Vid 30 km tvingades jag till slut kapitulera och jag fortsatte därefter loppet i en smärtsam power walk kombinerad med några sporadiska parodier på löpning.

Jag snubblade in över mållinjen på 3.49 och tog sedan isförrådet inne i läkartältet i besittning. 

Avslutningen till trots var loppet ändå en fantastiskt trevlig bekanstkap. Kalamazoo Marathon är (vid sidan av Chicago naturligtvis) utan tvekan Mellanvästerns Boston Marathon.

Kalamazoo hade fått sin revanch...

 

Delar av EPIC Crew gör en klassisk "Tebowing" efter målgången av Kalamazoo Marathon. 

Det var den djupt troende Tim Tebow, amerikansk quarter back, som introducerade denna ritual före sina matcher och gesten har därefter spridit sig till andra sporter. Löparna på bilden tror också... på att det ska gå betydligt snabbare i nästa lopp. Banan i Kalamazoo var "aningen" kuperad.

Undertecknad är fyra från vänster på fotot.

Andrew Simmons, den snabbaste löparen i EPIC Crew har ett PR på halva distansen på 1.17. Under Kalamazoo Marathon var han farthållare för 3.15 gruppen och hade tydligen mycket energi kvar när han korsade mållinjen. Patrik Sjöberg, typ...

- Kom igen din looser, jag vill ha en promenad!

Mr Bungee, en jycke hemmahörande i Chicago, hade inte minsta förståelse för ispåsen lindad runt mitt knä. Enligt matte Amanda är han, trots sina korta ben, ändå god för en halvmara. Amanda är även hon marathonlöpare och hennes make Brad genomförde precis sitt första halvmarathon.

Cincinnati, Ohio. Bilden tagen från Kentucky. Bron på bilden går över gränsfloden Ohio River.

Jag tillbringade en vecka i Cincinatti mellan mararthonloppen i Kentucky och Michigan.

En bro som är känd från en filmklassiker. Dustin Hoffman promererade ju på den i...

Rain Man!

Restaurant Pompilios, Newport, Kentucky (strax söder om Cincinnati). En annan känd miljö från filmklassikern.

Pompilios, restauranten där Rain Man räknade tandpetare. Samtliga 247 tandpetare finns allt sedan dess fastlimmade på en tavla inne på restauranten.

Tandpetarna landade exakt på denna kvadratmeter.

Tavlan med tandpetarna hänger på väggen ovanför middagsgästerna. Telefonen till höger användes av Tom Cruise i filmen.

Pompilios, Newport, Kentucky.

Newport, Kentucky
Följ oss

Loppkalendern

22 aug
Stockholm
23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken