Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

Veckans lista & blånagel - Träningsmetoder


3. Run - Walk - Run

Jeff Galloway, f.d. amerikansk olympier och stor förespråkare av Run-Walk-Run.

42 km har aldrig varit roligare. Oavsett taktik (4 minuter löpning/30 sekunder gång, 3 minuter löpning/45 sekunder gång etc.) så är det j-kligt skönt med inplanerade avbrott i samband med marathonlopp eller längre distanspass.

Första gången jag testade metoden var i samband med en mara i Florida för tre år sedan, en tävling där nyss nämnde Jeff Galloway var involverad. Det fanns därmed farhållare för varje 15 minuters-intervall.

Jag valde att parkera mina 44:or längst in i den stora 3:30-gruppen, allt för att så få som möjligt skulle se mig när jag började promenera redan efter fyra minuter. Vilken skam! Tio km senare hade jag emellertid ändrat uppfattning om metoden. Lika mycket som jag såg fram emot gångavbrotten såg jag även fram emot att börja löpa igen. 

Jag hade dessutom oförskämt mycket kraft kvar när jag korsade mållinjen och jag kunde därmed även genomföra ett distanspass med cykel under eftermiddagen. Testa!

2. Run - Talk - Run

Klubbkamraterna i Ljusdal Running Club redo att trotsa kylan.

Oavsett samtalsämne; resultatet i senaste bandymatchen eller konditoriet med de godaste semlorna, så blir distanspasset mycket roligare i goda vänners sällskap.

Min egen förening, Ljusdal Running Club, har bojkottat sovmorgnar i över 30 års tid och har indirekt även sett till att bagerierna peakar på lördagarna. Den traditionella lördagsrundan avslutas ju alltid med bastu och kaffe. Löpning krävfa kanelbullar!

1. Run - Bark - Run

Bella, en trestjärnig löpkamrat hemma i Hälsingland.

Löpning med jycke, det ultimata sättet att kombinera punkt 1 (äta, sova, skita) med punkt 5 (självförverkligande) på Maslovs behovstrappa. All inclusive!

5 - 10 km löpning (med korta avbrott för att skälla ut någon konkurrerande tik eller för att sniffa någon fyrfota uppvaktare i häcken) innebär ju en dagens dubbel i form av nöjd jycke & husse. Näst efter broddar finns det alltså inget bättre hjälpmedel än hundar för att hålla igång även under de arktiska vintermånaderna.

Veckans Blånagel: Run - Halk - Run

Snälla SMHI, kan ni inte faxa över all is till någon annan provins än just Hälsingland? Det är en tidsfråga innan jag bryter lårbenshalsen...

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-01-26 10:44


Annons

Veckans lista & blånagel - Äventyr

Veckans lista handlar om äventyr.

Själv älskar jag långdistanscykling mer än något annat och golfdrivern följer naturligtvis alltid med på resorna. På toppen av det 3655 meter höga Loveland Pass i Colorado (bilden) hade jag förmånen att slå min högsta slice drive någonsin. 

3 Kust till kust för Autism (#C2C4AUTISM)

Christer Skoog och Björn Gebenius ska tillsammans med Måns Möller och Agneta Sjödin korsa USA på cykel under våren 2015. Start den 15:e april i San Diego på västkusten och målgång i St. Augustine i Florida 24 dagar senare.

C2C4Autism som projektet heter är ett sätt att samla in pengar till ungdomar med speciella behov och som därmed behöver extra resurser för att kunna idrotta.

Alla har möjighet att följa detta äventyr i TV4 i programmet Vardagspuls (premiär i mitten av februari) med programledarna Kristin Kaspersen och Agneta Sjödin.

Ni kan läsa mer om färdvägen och hela projektet på http://www.c2c4autism.se och ni kan dessutom se ett inslag med Christer Skoog och Måns Möller i TV4:s Nyhetsmorgon via denna länk: http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/420-mil-på-cykel-för-autistiska-barnens-skull-3046460

Långfärdscykling får alldeles för få rubriker i media, men jag är säker på att det här projektet kommer att popularisera denna härliga aktivitet. Stort lycka till!

2 Lars Bengtsson - The Lost Cyclist

Slå er ner med kollegerna runt fikabordet och räkna ihop hur många länder ni har besökt tillsammans. Även om ni arbetar på ett större företag så tvivlar jag på att ni kommer upp i Lars Bengtssons siffror. Han har nämligen besökt 88 länder... med cykel!

Lars har totalt cyklat över 87 000 kilometer i sex kontinenter och han har naturligtvis inga planer på att sluta. Senast trampade han runt i södra Afrika, men har ni tur så kanske ni möter honom på vägarna i Sydostasien om bara några dagar.  Följ hans äventyr här: http://www.lostcyclist.com

Ni kan även läsa om honom i senaste numret av Bicycling eller i gårdagens söndagsbilaga av Aftonbladet. Men det är på egen risk, hans energi smittar av sig!

1 Tommy Caldwell & Kevin Jorgeson - El Capitan's Dawn Wall, Yosemite National Park, Kalifornien

Vad gillar ni denna tältplats? (Foto: Brett Lowell/Big UP Productions, New York Times)

Kevin Jorgeson & Tommy Caldwell bevisade nyligen att det faktiskt är möjligt att klättra uppför det 915 meter lodräta El Capitan's Dawn Wall (Yosemite National Park i Kalifornien). Det tog grabbarna 19 dagar att utföra bedriften och det innebar bl.a. att de tvingades tälta hängandes i luften.

Då jag själv är utrustad med en rejäl svindel har alpina aktiviteter aldrig ens varit ett alternativ för mig och jag blev än mer säker på min sak efter att dagligen ha följt deras äventyr via Internet. Spana in dessa foton i New York Times så förstår ni vad jag menar: http://www.nytimes.com/2015/01/15/sports/el-capitans-dawn-wall-climbers-near-top-yosemite.html?_r=0

Veckans blånagel: Peter Jihdes frisyr

Peter Jihde? Nix, det här är colombianen Carlos Valderrama

Förlåt Jihde, men jag kan inte koncentrera mig på Det största äventyret p.g.a. din frisyr. Det är naturligtvis en petitess i sammanhanget men situationen påminner om när Colombianen Valderrama spelade fotboll en gång i tiden. Jag kunde omöjligen koncentrera mig på vad som skedde på planen när mina ögon hela tiden landade på hans höstacksfrilla.

Min förhoppning är därför att det blir Peter Jihde själv som snabbast hittar electricitet i nästa episod av Det största äventyret. Allt för att han ska kunna trimma frillan med en rakapparat. 

Däremot älskar jag duon Limpar/Fosshaug. Vilket Dream Team, vilka sköna svordomar. Pelle Fosshaug; kom tillbaka, svensk bandy behöver dig! 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-01-19 09:47


Veckans "Blånagel"

Hur var det överhuvudtaget möjligt att resa förr då Internet ännu ej fanns? Varje dag de senaste fem åren har jag haft all anledning att vara tacksam för att detta fantastiska fenomen inte blev en "fluga"...

Här är veckans lista med mina personliga favoriterer på Internet:

3: Skyscanner

Efter att ha testa alla möjliga sökmotorer för att navigera rätt i flygdjungeln har jag fastnat för Skyscanner. En sökmotor som bl.a. ger mig möjlighet att söka en resa från en stad till "överallt". Erfarenheten har nämligen lärt mig att billigaste resan mellan punkt A och B oftast går via punkt C. Och ibland även punkt D...

Ett exempel: Jag sprang Qatar marathon i fredags och jag hade endast bokat en enkelbiljett p.g.a. ett ovisst framtida schema. Väl på plats bestämde jag mig för att åka hem till Sverige igen men då var redan alla attraktiva biljetter slutsålda.

En sökning på Qatar till "överallt" visade att det fanns billiga biljetter till Berlin (Schönefeld Airport) och en ny sökning visade att jag även kunde hitta en billig biljett från Berlin (Tegel Airport) till Stockholm. Det krävdes buss och tåg mellan flygplatserna och en natt på vandrarhem i Berlin, men bankkontot var väldigt nöjd med denna ringa uppoffring.

2. Hostelworld

Vandrarhemmens Google. Det finns naturligtvis andra alternativ som hostels.com etc., men jag har fastnat för upplägget på Hostelworld.

När jag anmäler mig till ett marathonlopp kollar jag alltid upp startplatsen och jämför den med Hostelworlds vandrarhemskarta, allt för att finna ett prisvärt boende väldigt nära starten.

Jag kollar därefter upp 2 - 3 olika vandrarhem och jämför deras gästrecensioner och vad de har att erbjuda. Fri WIFI är naturligtvis ett måste.

Tips: Ta gästrecensionerna med en nypa salt, de ger en bra vägledning om vandrarhemmet men är naturligtvis väldigt subjektiva. Det finns alltid någon som klagar på allt, precis som det finns de som till och med hyllar ett jordgolv.

1. Sleeping on Airports

Den ultimata guiden till flygplatser. Kommer ni någon gång att tvingas behöva tillbringa hela natten på en flygplats så är det här den perfekta informationsbanken. Här får ni exempelvis information om var ni hittar de bästa "sovplatserna" på respektive flygplats eller var ni hittar WIFI.

Den här sidan är också perfekt att vända sig till innan man köper en flygbiljett där mellanlandning ingår. Har ni exempelvis hittat två alternativ med identiska biljettpriser är det naturligtvis trevligare att mellanlanda på en flygplats som har tillgång till fri WIFI och sköna soffor.

På den här hemsidan hittar ni även recensioner av flygplatser samt listor på värsta/bästa flygplatserna. Kul läsning garanteras!

Veckans blånagel: SJ:s prissättning

Köp resa

Jag är glad att inte andra aktörer använder samma prisfilosofi som SJ. Tänk er exempelvis om en kopp kaffe på Starbucks kostar 60 kronor klockan tio på morgonen eller 80 kronor klockan två på eftermiddagen, men bara 30 kronor klockan sju på kvällen? Eller... 20 kronor om ni bokar en kopp kaffe på nätet två veckor innan ni ska dricka den..?

Jag förstår naturligtvis att det finns andra orsaker till prissättningen (exempelvis att populära avgångstider ska subventionera mindre populära avgångstider etc), men att det ska skilja hundralappar för att åka exakt samma sträcka är direkt löjligt. Jag tycker dessutom att X2000 är ett av de obekvämaste tåg som finns. Ett tortyrredskap som hörde hemma på medeltiden.

Nostalgiskt blickar jag tillbaka på den era då man kunde köpa en biljett samma dag och få exakt samma pris. Min slutsats är alltså att SJ har mördat spontanåkandet.

Glädjande nog finns det emellertid alternativ. Jag åker själv mycket tåg (jag älskar tåg), men jag har aldrig möjlighet att boka en biljett i förväg. Lösningen heter regionaltrafik. Istället för att samma dag köpa en biljett med SJ från min hemort Ljusdal till Arlanda för nästan 800 kronor så åker jag istället regionaltåg hela vägen med tågbyten i Gävle och Uppsala för 300 kronor.

Tips: Dela upp sökningen när ni går in på sj.se. I mitt fall söker jag alltså på Ljusdal - Gävle och därefter Gävle - Arlanda.

Fråga till SJ: Ska det verkligen behöva skilja hundralappar för att åka samma sträcka när det är exakt samma tåg som är inblandade? 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-01-12 11:52


Qatar Marathon, långt ifrån en magqatarr...

"Gurkburken" ska snart levereras i Qatar, men först långdistans! (Handbolls-VM kör igång 15 januari i Qatar)

Det tog bara nio dagar att bryta mitt kanske allra viktigaste nyårslöfte: "Läs på om varje marathonlopp innan du ställer dig på startlinjen!"

Om... jag hade haft lite bättre koll på Qatar Marathon hade jag då bland annat sluppit: A) Kapa en polisbil inklusive två poliser B) Kidnappa banchefen och "stjäla" hans fordon C) En puls på 400 slag i minuten.

När jag anmälde mig till Qatar Marathon bokade jag ett hotell knappt 500 meter ifrån det som jag då trodde var loppets startpunkt. Hade jag istället för att "likat" en massa viktiga inlägg på Facebook öppnat något av de mail som arrangören skickade ut innan loppet så hade jag då fått vetskapen om en ganska viktig detalj i sammanhanget: Bansträckningen från fjolåret hade ändrats, en ganska rejäl ändring dessutom...

Den förmodade startpunkten hade istället blivit loppets vändpunkt (maran var uppdelad på 4 X 10.5 km) och starten låg därmed 10.5 km västerut ifrån där jag befann mig tjugofem minuter innan start. Hela vägen var dessutom avspärrad. 

Det här fick ju helt enkelt inte hända. Jag hade åkt tåg i tre timmar (Ljusdal - Arlanda), tillbringat fyra timmar på en skakig kärra till Istanbul och landat i en snöstorm, väntat på Istanbuls flygplats i tre timmar, väntat ytterligare två timmar i flygmaskinen p.g.a. den av snöstormen försenade flygtrafiken, flygit fyra timmar till Qatar, åkt taxi med en gentleman från Pakistan som försökte göra en cover av filmklassikern "Den sista färden" och därefter dragit i mig halva arabiska halvön i form av en sandstorm när jag promenerade till nummerlappsutdelningen.

Jag hade alltså många skäl att komma fram till starten och i det läget kändes det alltså helt befogat att "kapa" en polisbil.

Konversationen i korthet när jag öppnade dörren till polisbilen och kastade mig in i baksätet:

- Kör!

- Ja men.. vi har slutat vårt skift och vi måste iväg till polisstationen...

- Kör!

- Ja men.. vi får inte. Det där är dessutom helt fel riktning för oss.

- Kör!

Jag misstänker att det var åsynen av en skäggig viking i baksätet som fick lagens män att gå emot sina principer men jag kom i alla fall 5 km närmare starten innan det återigen tog stopp i form av en avspärrning.

Lyckligtvis fanns en stressad banchef precis i närheten och med ett hot om "verbalt stryk i min löparblogg" gav även han vika och transporterade mig ytterligare två km närmare mitt mål. Där väntade ännu en avspärrning vaktad av en barsk polis, en beväpnad man som inte såg ut att vilja bli min vän på Facebook. Tvärtom så blev han något "stött" när jag försökte flytta på avspärrningen. 

Inget skott behövde emellertid avlossas, mycket tack vare skotten som precis stannade till i samma veva. En gentleman från Glasgow boendes i Qatar och med vetskap om alla bakvägar. Men det krävdes en extra sväng runt halva Mellanöstern för att ta sig fram till startfållan och det kostade naturligtvis tid. Enligt min klocka hade starten gått för femton minuter sedan, men det var då undret inträffade. Starten hade blivit försenad en hel timme. Ingen Qatastrof alltså.

Med facit i hand visade sig Qatar Marathon vara en mycket positiv upplevelse. Mer en arkitektonisk sightseeing än ett svettigt långpass med gatoradefläckar på tröjan. Ett mycket bra arrangemang som jag varmt rekommenderar. Man ska dessutom inte avskräckas av att "tvingas" springa samma sträcka fyra gånger utan istället se det som en förmån. 

Till skillnad mot Dubai är Qatar dessutom ett under av lättillgänglighet. Allt känns nära i huvudstaden Doha och prisnivån är pris som temperaturen i januari; behaglig.

Tips: Har ni mycket spring i benen så kan ni under fem fredagar i rad avverka lika många arabiska stater i form av Qatar, Egypten (Luxor Marathon), Förenade Arabemiraten (Dubai Marathon), Oman (Muscat Marathon) och Bahrain. Observera alltså att nästan alla lopp i Mellanöstern går på fredagar. Här kan ni läsa mera:

Muscat Marathon: http://marathonplanet.org/listing/muscat-marathon-oman/

Dubai Marathon: http://marathonplanet.org/listing/dubai-marathon-united-arab-emirates/

Bahrain Marathon: http://marathonplanet.org/listing/bahrain-marathon/

Luxor Marathon: http://marathonplanet.org/listing/egyptian-marathon-luxor-egypt/

- Vad i..? Alarmet på min iPhone skulle väcka mig 05:00 ändå vaknar jag upp till denna display på "klockradion". 

Det visade sig att det i själva verket var displayen på tv-boxen som just då var inställd på kanal 534. Jag hade dessutom endast sovit en timme och klockan var i själva verket 22:00. Straffet för att ideligen byta tidszon kan komma oväntat.

Ooredoo var loppets sponsor, men jag tar helt och hållet själv på mig den oreda som var i starten. Ooredoo Qatar Marathon är ett utmärkt arrangemang som jag varmt rekommenderar.

De här tjejerna sprang 10 km. Qatar Marathon är uppdelat på 5, 10, 21 och 42 km.

Nordisk förbrödring innan starten. Min finske kompis är klubbkamrat i Marathon Globetrotters och har så här långt hunnit med 25 länder. Vi sprang både Dubai och Muscat Marathon under fjolåret. 

http://www.marathonglobetrotters.org

Gurkburken..?

Hård kamp om slutsegern i marathonloppet. Fördelen med att löpa samma sträcka fyra gånger är naturligtvis att man får lite koll på vad som händer längst fram i tävlingen.

Start/målområdet bjuder på kullersten i typ 200 meter. För övrigt är det ett perfekt underlag att springa på. Asfalten kändes nästan som vispgrädde!

Jarmo Kihlström och Sarita. Två finska löpare hemmahörande i Qatar respektive Dubai. 

Jarmo lämnade sin hemstad Uleåborg som tonåring och flyttade med sin familj till Stöde i Medelpad, men sedan femton år tillbaka har han varit bosatt i Mellanöstern i form av Kuvait, Dubai och Qatar.

Om någon har åkt med Tjäreborgs resor i sin ungdom så kanske ni också har träffat Jarmo och Sarita. Båda har nämligen varit reseledare för företaget. Jarmo jobbade bland annat i Thailand och Filippinerna.

Arkitekterna har alltså fria tyglar i Qatar...

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-01-11 13:37


2014 - De tio största höjdpunkterna

Team Sinatra, d.v.s. Peter Andersson, Lasse Wahlström och Lasse Jörbrink. Årets absoluta höjdpunkt (utan löpardojjor) är att lyssna på Frank Sinatra tillsammans med dessa grabbar på Hotel Newton (alltid rum 303) i samband med New York City Marathon.

   Dags att sammanfatta fjolåret i löpardojjor. Ett år med många flygplansbyten, jetlag och blånaglar, men desto fler höjdpunkter. Här är min personliga lista från plats tio och uppåt. Jag bifogar även länkar till mina blogginlägg om respektive tävling med mängder av foton.

All annan information om loppen finns på min hemsida: www.marathonplanet.org

10 Curacao Marathon, Willemstad

Två varv runt en av Västindiens allra vackraste städer där det även ingår två "Västerbroar" i form av den blågula Juliana Bridge. En passage som bjuder på en fantastisk vy över Willemstad. Start och mål endast en "tre-putt" ifrån stranden. Ett måste trots att det gyngar så!

Läs mer: http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/cura-ao-marathon.htm

9 The Reggae Marathon, Negril, Jamaica

Redan kvällen innan loppet har varje löpare fått full valuta (och mer därtill!) för sin startavgift i form av "Världens bästa pastaparty". Jag tror faktiskt det var lika många kockar som löpare på det stora utomhuspartyt.

Pricka därför in den första helgen i december för även det här är ett måste. (Nämnde jag förresten att bryggeriet Red Stripes sponsrar tävlingen..?)

Läs mer: http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/the-reggae-marathon-jamaica.htm

Pastapartyt: http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/the-reggae-marathon-world-s-best.htm

8 Hong Kong Marathon

"Miljontals" broar + många löpare = mycket trängsel, men... det är ju ändå Hong Kong. Långdistans i en av världens häftigaste städer, vad kan gå fel?

Läs mer: http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/hong-kong-marathon.htm

7 Muscat Marathon, Oman

Under tre fredagar i rad sprang jag Dubai Marathon (Förenade Arabemiraten), Muscat Marathon och Bahrain Marathon, men det var endast i Muscat som jag fick den där känslan av "Tusen och en Natt".

Marathonloppet är dessutom ett riktigt bra arrangemang med en vacker bana utmed havet. För er som tänker springa Dubai Marathon i framtiden rekommenderar jag därför att även göra en avstickare till detta bergsrike vid Indiska Oceanen.

Läs mer: http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/muscat-marathon-oman.htm

6 Tel Aviv Marathon, Israel (Foto: Jerusalem)

Tel Aviv är staden som aldrig sover och har till och med blivit utnämnd till världens... vad var det nu igen.. världens häftigaste stad? Tel Aviv Marathon är lika mycket party som långdistans och bjuder dessutom på en mycket vacker bana utmed Medelhavet.

Stannar ni ett par dagar extra så gör ni naturligtivs även en avstickare till Jerusalem som bara ligger runt knuten.

Läs mer: http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/tel-aviv-marathon-israel.htm

5 Karlovy Vary halvmarathon, Tjeckien

Världens vackraste halvmara? En timme norr om Prag finner man den här fantastiska kurorten. Väl värt ett besök även utan löpardojjor, men har ni möjlighet ska ni tima in besöket med halvmaran. Varning ska dock utfärdas: Ni kommer att trivas så bra i Karlovy Vary att ni inte vill åka därifrån!

Läs mer: http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/karlovy-vary-halvmarathon-wow.htm

4 Sao Silvestre (Sylvesterloppet), Sao Paulo, Brasilien

Loppet med 40 000 (?) löpare och lika många utstyrslar. Lägg in Sao Paulo i agendan, det finns inget annat alternativ till nyårsfirande!

Läs mer: http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/sao-silvestre-2014-sylvesterloppet-brasilien.htm

3 Tokyo Marathon

Wow! Vilket tryck, vilken stämning. Men vad skrek alla..? Kära läsare; lova mig att någon gång i ert liv springa Tokyo Marathon. Det här är utan tvekan Asiens "New York Marathon".

Läs mer: http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/tokyo-marathon-kan-det-ha-varit.htm

Tokyo Friendship Run: http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/tokyo-friendship-run-2014.htm

2 New York City Marathon

Verrazanobron i bakgrunden, men var i h-lvete tog Sinatra vägen?

I normala fall är maran i The Big Apple strået vassare än Chicago, men i år var det ombytta roller. Mycket tack vare debaclet med startproceduren (de spelade AC/DC isället för Sinatra). Glädjande nog rättades misstaget till sedan första startgruppen vinkats iväg och de övriga startgrupperna kunde därmed avnjuta Frankies "New York, New York".

Läs mer: http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/new-york-marathon-2014-med-springtime.htm

http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/new-york-marathon-med-springtime-travel-3.htm

..hör jag trumvirvlar i bakgrunden? Här kommer fjolårets Etta:

1 Chicago Marathon! 

Världens absolut bäst organiserade marathonlopp. Ett under av lättillgänglighet, en logistikers våta dröm. Lägg därtill en publik som har svart bälte i kreativitet och att Chicago är världens vackraste stad. Vad väntar ni på? Anmäl er!

Läs mer: http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/chicago-marathon-en-religios-upplevelse.htm

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-01-07 14:32< Nyare inläggÄldre inlägg >
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser