Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

Time to say goodbye

"Treat your body like a rental car", det definitiva ledordet för löparåret 2017! (Foto: Chicago Marathon)

   Ny månad, nya möjigheter och... ny cykelturné. Den här gången blir startpunkten Cabo da Roca utanför Lissabon, d.v.s. det europeiska fastlandets västligaste punkt. Slutmålet får bli lite på uppstuds. Kanske Istanbul, kanske Stockholm Marathon, kanske någon annan kontinent.

Som vanligt kommer jag att försöka passera några städer med marathon under resans gång, dessutom svänger jag med all säkerhet även förbi en och annan gammal olympisk arena.

Ni som vill föja resan kan kasta ett öga på mina facebooksidor Anders Forselius & Biking Viking (Instagram AndersForselius & BikingVikingSweden).

Eftersom det här är mitt sista blogginlägg i Runner's World Sweden så vill jag även passa på att tacka er läsare och samtidigt önska er en härlig jul!

Stort tack! /Anders

Dagens Soundtrack: Time to Say Goodbye - Andrea Bocelli & Sarah Brightman

Skriv ut Permalink Kommentarer (6)

2016-11-29 16:20


Annons

Marathonfuskare

Paul Ryan, den förre republikanske vicepresidentkandidaten sprang faktiskt ett helt marathon i sin ungdom. Däremot gjorde han det dumma misstaget att ljuga om sin sluttid i en intervju mitt under valspurten 2012. Han påstod sig ha sprungit under tre timmar när han i själva verket höll på i drygt fyra timmar...

Panathinaikostadion i Aten, den vackra marmorklädda arenan där de allra första moderna olympiska spelen avgjordes 1896. Här ägde även världens allra första marathonfusk rum. (Löparen på bilden är emellertid helt oskyldig!)

   För de flesta amerikanska långdistanslöpare (OS undantaget) är Boston Marathon det allra största som finns. På grund av de "hårda" kvaltiderna har ju tävlingen så hög status bland jänkarna att jag är säker på att en och annan amerikansk löpare till och med skulle kunna ge en kroppsdel bara för att en gång i sitt liv få göra resan mellan Hopkinton och Boston med en nummerlapp på bröstet. 

Varje år är det därför en och annan löpare som fuskar till sig en startplats i Boston antingen genom att ta en genväg i en kvalificerande mara, eller... ber någon annan löpare springa med ens nummerlapp eller chip. Det kan tyckas vara ett relativt oskyldigt brott, men med tanke på att startfältet är begränsat i Boston och att för varje löpare som fuskar sig in in i loppet så finns det en ärligt kvalificerad löpare som aldrig får chansen att uppfylla sina drömmar.

Sedan en tid tillbaka finns därför en hemsida Marathon Investigation som har specialiserat sig på att jaga dessa syndare och även avslöja andra oärliga löpare. Långdistansare som exempelvis jagar "världsrekord" i alla möjliga former, men som är beredda att gå över lik för att få sitt namn inskrivet i Guinness Rekordbok.

Här nedan följer några exempel på några kända och mindre kända fuskare inom långdistanslöpningen, gamla som nya:

Dagens Soundtrack: Take it on the Run - REO Speedwagon

OS i Aten 1896: Spyrdion Louis går i mål som vinnare av historiens tredje marathonlopp (!). Redan innan OS i Aten hade grekerna nämligen arrangerat två marathonlopp som uttagningstävlingar inför olympiaden. Den allra första maran vanns av Charilaos Vasilakos medan den andra vanns av Dimitrios Deligiannis. Spyridon Louis kom på femte plats i den andra kvaltävlingen.

Grekerna tog, vad de trodde, en trippel under OS i Aten. Efter segrande Spyridon Louis kom nämligen hans landsmän Charilaos Vasilakos och Spyridon Belukas. Det visade sig emellertid att Spyridon Belukas hade åkt häst och vagn under delar av loppet och han ströks därmed ur resultatlistan: 

Läs mer: http://alchetron.com/Spyridon-Louis-1233174-W

OS i St. Louis 1904: Frederick Lorz, var antagligen mer en skämtare än en fuskare.

Under de Olympiska Spelen i St. Louis bröt Frederick Lorz loppet redan 15 km in i tävlingen. Han fick därefter skjuts mot målet, men då bilen havererade så valde Frederick att springa återstående sträcka. Publiken var emellertid helt ovetandes om att Frederick Lorz hade brutit loppet och den amerikanske löparen spelade med. Han medgav emellertid senare att han inte hade sprungit hela loppet och diskvalificerades därmed till förmån för tvåan Thomas Hicks.

Med dagens regler så hade även Thomas Hicks blivit diskvalificerad. Thomas fick nämligen två gånger under loppet en utpädd vätska innehållandes giftet stryknin. Vid andra tillfället fick Thomas förutom stryknin även två äggvitor och en cognac! Knappast överraskande var han nära att dö på upploppet. Alltsedan dess är stryknin förbjudit i dessa sammanhang...

Läs mer: http://www.distilledhistory.com/tag/frederick-lorz/

OS i London 1908: Den näst intill medvetslöse italienaren Dorando Pietri fick hjälp över mållinjen i herrarnas marathonlopp, men diskades senare för otillbörlig hjälp. Italienaren kollapsade flera gånger under upploppet och det korta varvet inne i stadion tog honom nästan tio minuter.

Dorando Pietri fick emellertid en viss upprättelse efter marathonloppet då han fick mottaga en pokal ur Drottning Alexandras hand.

Läs mer: https://en.wikipedia.org/wiki/Dorando_Pietri

Boston Marathon 1980: Rosie Ruiz, "segraren" i Boston Marathon 1980. Men varför hade ingen sett henne i täten på banan? Efter ett tag kom sanningen fram då en fotograf hade sett henne på tunnelbanan...

Läs mer: https://en.wikipedia.org/wiki/Rosie_Ruiz

Run across the United States 2016: Britten Rob Young planerade tidigare i år att slå det gällande hastighetsrekordet för löpning genom USA som då lydde på 46 dagar. Rekordet slogs faktiskt i år, men inte av Rob Young. Reglerna säger nämligen tydligt att man inte får åka husbil på nätterna... (Foto: http://www.marathoninvestigation.com)

Redan tidigt inne i världsrekordförsöket fanns det frågetecken kring Rob Youngs världsrekordförsök. Det skulle emellertid dröja ända tills en natt i Kansas som rekordförsöket avslöjades som en bluff. En löpare i Kansas, Asher Delmott, ville nämligen springa en nattetapp med Rob Young och tog därför bilen ut för att möta britten. Eftersom han inte såg någon löpare som befann sig i närheten av husbilen som var Rob Youngs följebil fattade han misstankar. Bluffen avslöjades bland annat med data som Rob Young inte hade lyckats radera. Enligt denna data hade Rob Young vid 18 (!) tillfällen en steglängd på mer än 40 meter...

Diagrammet ovan är hämtat från http://www.marathoninvestigation.com och visar Rob Youngs steglängd under rekordförsöket.

Läs mer: http://www.runnersworld.com/general-interest/ultrarunner-faked-parts-of-record-run-attempt-report-says

Guinnes Rekordbok:

(Foto: http://www.marathoninvestigation.com)

Houston Marathon 2016: Den kända amerikanska löparprofilen Parvaneh Moayedi blev diskvalificerad för att ha fuskat i Houston. Det här var något av en bomb som slog ned i amatörvärlden eftersom Parvaneh innehar två rekord i Guinness Rekordbok. Hon strävar dessutom efter att bli den första amerikanska kvinnan att springa 1000 marathonlopp.

Parvaneh är enligt Guinness rekord den kvinna som har genomfört flest marathonlopp (168) under ett år. Men eftersom Parvaneh driver en egen "marathon-fabrik" (hon har en löparserie på en kort vändbana i San Antiono, Texas, som heter I ran marathon) så har en stor del av hennes lopp skett just där. Det här har naturligtvis väckt många frågor, inte minst med tanke på att hennes namn fanns på hennes resultatlista den 1, 2 och tredje juni i år, datum då hon bevisligen befann sig i Nepal för att springa ett annat marathonlopp...

Resultat från Parvanehs löparserie den 1 juni 2016, en dag då hon fortfarande befann sig i Katmandu efter att ha sprungit Tenzing Hillary Everest Marathon. (Foto: http://www.marathoninvestigation.com)

Enligt sina egna resultatlistor har Parvaneh dessutom under en helg lyckats springa två marathon den 14:e juni, 100 miles den 15:e juni och därefter ett marathon den 16:e juni. Fabricerat? Marathon Maniacs och 50 States Marathon Club har i alla fall sagt sitt och avslutat hennes medlemskap.

Läs mer: http://www.marathoninvestigation.com/2016/05/examination-of-world-record-marathoners.html

America sub-3: Tandläkaren Kip Litton från Michigan blev en snackis då han trots sina patenterat sena starter och klädbyten alltid lyckades springa under tre timmar.

Naturligtvis hade detta ett samband. Han startade alltid längst bak i andra kläder och bytte därefter om under loppet på det ställe där han tog sina genvägar. Inte sällan vann han sin åldersklass, men i Missoula Marathon (Montana) väcktes misstankar mot honom och därefter var stenen i rullning. I slutändan visade det sig även att han hade "tillverkat" ett eget lopp med egen resultatlista och med sig själv som vinnare!

Läs mer: http://www.newyorker.com/magazine/2012/08/06/marathon-man

Comrades Marathon 1999: Brödra-stafetten... 

Varför ensam springa 89 km när man kan dela upp sträckan på två personer tänkte bröderna Sergio och Fika Motsoeneng och delade broderligt på ansvaret i det klassiska sydafrikanska ultraloppet. Första stafettväxlingen var av det mer raffinerade slaget då Sergio sprang in på en baja-maja där hans bror väntade på att överta nummerlappen...

Läs mer: http://www.atlasobscura.com/articles/two-brothers-one-ultra-marathon-and-the-greatest-cheat-in-running-history

Avslutningsvis lite amerikansk politik...

Paul Ryan, amerikansk vicepresidentkandidat och.. sub-3 löpare?

Det var alltså under valspurten 2012 som republikanernas vicepresidentkandidat (och kongressens nuvarande talman) Paul Ryan i en intervju berättade att han hade sprungit ett marathon under tre timmar. Amerikanska Runner's World kastade sig naturligtvis genast över resultatlistorna, men hittade ingen uppseendeväckande tid under tre timmar. Däremot ett resultat på strax över fyra timmar.

Paul Ryan blev, minst sagt, marathonpublikens tacksammaste objekt under hösten 2012 då man i varje amerikansk tävling fick se skyltar med budskapet "Paul Ryan Finish Line" tidigt in i loppen. Amerikanska politiker är duktiga på att föra folk bakom ljuset, men de kan aldrig lura en marathonlöpare!

Läs mer: http://www.newyorker.com/news/news-desk/paul-ryans-marathon-everyone-else-remembers-his-or-her-time


Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2016-11-18 21:21


New York med Springtime Travel (Del 6): Utflykter till Brooklyn & New Jersey

Springtime Travel under sin erövring av Brooklyn. Dessvärre var grannen Manhattan ofin nog att fotobomba bilden...

   Ryktet stämmer: Det finns betydligt mer att göra i New York än att springa marathon! Här nedan kommer sista rapporten från Springtime Travels resa till årets upplaga av New York City Marathon. En resa som bl.a. innefattade dagsutflykter till Brooklyn och New Jersey.

Ett enormt stort tack till alla löpare + medföljande gäster och alla reseledarkolleger för en helgrym tid i New York. Hoppas vi ses snart igen!

Övriga fem inlägg från Springtime Travels resa till New York Marathon 2016:

http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/new-york-med-springtime-travel-5.htm

http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/new-york-med-springtime-travel-4.htm

http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/new-york-med-springtime-travel-3.htm

http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/new-york-med-springtime-travel-2.htm

http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/new-york-med-springtime-travel-1.htm

Dagens Soundtrack: When the Saints go marching in - David Ostwald's Louis Armstrong Eternity Band (Birdland, Manhattan)

Camilla Rahm, Pernilla Eriksson, undertecknad, Björn Lundström, Lasse Wahlström och Marie Norrstrand. En tredjedel av alla de reseledare från Springtime Travel som fanns på plats i New York.

Utflykt till New Jersey - The Garden State

De tre senaste åren har Springtimes Travels gäster erbjudits en dagsutflykt till "The Garden State", New Jersey. En mycket vacker delstat som har så mycket att erbjuda, men som få har upptäckt.

Utflykten börjar med ett frukoststopp i Clinton, en idyll endast en dryg timmes resa ifrån Manhattan. I bakgrunden syns The Red Mill, en gammal kvarn som är New Jerseys näst mest fotograferade objekt efter...

Frihetsgudinnan! Ni läste rätt. Statue of Liberty ligger faktiskt i New Jersey.

Andra stoppet på dagsutflykten är gränspassagen på bron över Delawarefloden mellan Lambertville i New Jersey och New Hope i Pennsylvania. Av alla floder jag har sett så är den vackra Delawarefloden min personliga favorit, inte minst under hösten då alla färger bombarderar dalgången där den flyter fram.

Washington Crossing, den historiskt viktiga platsen på gränsen mellan Pennsylvania och New Jersey. Det var där som George Washington och hans styrkor korsade Delaware juldagen 1776 och vände på utgången av frihetskriget.

Washington Crossing, Pennsylvania

Washington Crossing, Pennsylvania

Princeton University i bakgrunden, en plats där bl.a. Albert Einstein undervisade. I Princeton finns även...

..Triumph Brewing Company, ett microbryggeri som passande nog ligger rakt framför universitetet. Av tradition är det här som utflykten till New Jersey avslutas. Här bjuds man bl.a. på guidad runtur av självaste bryggarmästaren:

Marathonlöpning krävfa dessa drycker...

Spontanutflykt till Brooklyn & Brooklyn Bridge

Turen till Brooklyn avslutas alltid med en promenad över Brooklyn Bridge och startas med en rundtur i härliga Brooklyn. Svenske guiden Douglas bor själv i Brooklyn sedan ett antal år tillbaka och känner därmed till alla spännande platser i stadsdelen.

Douglas och årets Brooklyngäng.

Många kända författare och artister har bott och verkat i Brooklyn, bland annat...

Henry Miller, författaren av bl.a. Stenbockens Vändkrets och Kräftans Vändkrets.

Brooklyn Bridge avslutar utflykten till Brooklyn, men först...

..fika!

Brooklyn Bridge är 1825 meter lång och konstruerades av John A Roebling, d.v.s. samma arkitekt som konstruerade John A Roebling Suspension Bridge över Ohiofloden i Cincinnati. Bron i Cincinnati är framförallt känd från filmen..? Just det: Rain Man! (Dustin Hoffman promenerade över bron i filmen.)

Hockey i Madison Square Garden

Lars Jörbrink och Odd Blakkisrud, två av Springtime Travels reseledare i New York.

Lars Jörbrink är i normala fall ordförande för Allsvenskans succélag Västervik, så jag misstänker att Jörbrink var på plats under matchen mellan New York Rangers och Vancouver Cannucks för att scouta NHL-spelare... Övriga Elitserieklubbar är därmed förvarnade!

Norrmannen Odd Blakkisrud med två landsmän!

Zuccarello i all ära, men Lundqvist är fortfarande Kung av New York!

Jazz på Birdland

Eva Engman, guide/vigselförrättare/balettdansör/lucia + mycket mer. Eva kan allt (och lite till) om New York och tack vare henne fick jag en oförglömlig upplevelse på jazzklubben Birdland som varje onsdag erbjuder en livespelning + drink/öl för sketna 20 dollar!

David Ostwald's Louis Armstrong Eternity Band

Restaurang Aquavit

Kvällen innan New York City Marathon erbjuder Springtime Travel en pastauppladdning på Restaurang Aquavit på Manhattan. Där kan man bland annat få goda råd av mannen på bilden som är... hmmm... Cary Grant..? George Clooney? Jag vet faktiskt inte vem det är, men han ser väldigt bekant ut på något vis... Ahhh... löparklocka på handleden, det måste vara Runner's Worlds egen coach L-G Skoog!!

Yoga med Malin Berghagen

Varje morgon kunde även Springtime Travels gäster få ett yogapass med Malin Berghagen.

Löpning runt Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir

..eller också springer man runt Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, planetens härligaste löprunda? På bilden skandinavisk förbrödring i form av undertecknad och rumskamraten Odd Blakkisrud.

Odd har varit reseledare för Springtime Travel under New York City Marathon typ åttahundratusen gånger, men han har aldrig varit med om ett liknande perfekt väder som det var i år. 

Petra, Karin & Nina från Varberg håller med: Vädret i New York var underbart.

Ett stort tack till alla gäster och kolleger för några grymt roliga dagar i The Big Apple! /Anders

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-11-13 16:55


New York med Springtime Travel (Del 5): New York City Marathon (III) Bronx - Central Park

Bitvis får man slita hund i New York för att få en medalj runt halsen, men det är definitivt värt mödan. Det finns ingen annan bättre plats att befinna sig på den första söndagen i november!

Dagens Soundtrack: America (Live at Central Park) - Simon & Garfunkel

   Del tre av fotobloggen från New York City Marathon 2016 i Springtime Travels regi: Bronx - Central Park, Manhattan.

Upploppsrakan i Central Park.

Middag/Post-Race-Party på Scaletta för Springtime Travels gäster.

Odd Blakkisrud intervjuar några av gästerna under middagen.

Björn Dahlström, den mest bereste löparen i Springtime Travels regi. För fyra veckor stod han på startlinjen i Chicago Marathon och denna helg avverkade han sitt åttonde New York City Marathon.

Anne Lundberg, populär programledare på SVT, intervjuar Springtime Travels VD Patrik Yderberg.

Anne Lundberg intervjuade även Jan Post på NRK ("NRK:s Jacob Hård") om hans tankar kring loppet. Jan Post sprang New York City Marathon på 2:42!

Thomas Pickelner på Hotel Beacon får ta emot priset som den allra snabbaste löparen på Hotellet. Prisutdelare är Anders Szalkai som har fått priset sju gånger tidigare. Anders valde att inte springa loppet i år, men finns med all säkehet på startlinjen nästa år.

Thomas sprang i mål på 3:01, vilket är en utmärkt tid även i vanliga fall, men än mer imponernade med tanke på att han sprang med en filmkamera i 27 km och.. att han sprang Frankfurt Marathon  på 2:48 veckan tidigare! Jag vill ha hans ben!!

Valvaka på Times Square.

Amerika har valt en ny president, en person med en kvinnosyn som skulle göra den mest konservative talibanledare grön av avund. Vad hände..?

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-11-10 14:29


New York med Springtime Travel (Del 4): New York City Marathon (II) Brooklyn - Manhattan

Även om utgången av det amerikanska presidentvalet inte var vad många hoppades på så var det åtminstone ett bra val att springa New York City Marathon!

   En bild säger tydligen mer än tusen ord. Eftersom jag tog nästan 600 foton under New York City Marathon blir det därmed tre blogginlägg från årets upplaga av tävlingen. Första inlägget är redan pubicerat och innehåller foton från Springtime Travels uppladdning inför loppet i kombination med foton från starten:

 http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/new-york-med-springtime-travel-3.htm

Det här inlägget innehåller foton från starten på Verrazanobron på Staten Island och löpningen genom stadsdelarna Brooklyn, Queens och Manhattan:

Dagens Soundtrack: Shadows of the night - Pat Benatar (Brooklyntjej!)

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-11-09 18:38< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560


Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser