Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

"Göteborgsvinst" i Olomouc Half Marathon (Tjeckien)

Olomouc Half Marathon i Tjeckien, en orgie i vacker arkitektur och snabba tider.

Han kom trea i GöteborgsVarvet, men i Olomouc gick det ännu bättre för tjugoettåringen Josphat Kiptis. Trots mördande konkurrens från bl.a. fjolårets segrare i New York Marathon och förre världsrekordhållaren, Wilson Kispang, var han snabbast över mållinjen. Segrartiden blev 1:00:21 och han var därmed endast fem sekunder ifrån banrekordet.

Kiptis älskade publiken i Göteborg och hälsar att han väldigt gärna kommer tillbaka, men först ska han försöka kvala in till Kenyas VM-lag på 10 000 meter. Det väntar ju som bekant ett stort mästerskap i Kina om två månader.

Starka startfält är ingen ovanlighet för arrangören RunCzech, de arbetar stenhårt för att få tunga affischnamn till sina tävlingar. Av den anledningen åker medarbetare årligen ner till Östafrika för att träffa löpare. Dessutom har man ett eget lag bestående av unga talanger som tävlar under namnet "RunCzech". Årets segrare Josphat Kiptis är en av dessa.

Presidenten i RunCzech, italienaren Carlo Capalbo, menar att detta är ett utmärkt sätt att dels stimulera löpintresset i Tjeckien samt även att promota arrangören. RunCzech tog nämligen sjutton pallplatser under fjolårets tävlingssäsong och det innebär ju många tidningsrubriker runtom i världen, menar Carlo Capalbo.

RunCzech arrangerar för närvarande sju egna tävlingar. Förutom Prag Marathon och Prag Half Marathon, ordnar man halvmaror i Karlovy Vary, Budejovice, Olomouc och Usti nad Labem. Dessutom ingår milloppet Birell Grand Prix i Prag i Running League. Årligen har man dessutom ett samarbete med en utländsk arrangör. I fjol var det New York City Marathon och i år är det Beijing Marathon.

Presidenten i RunCzech betonar att kvalitet är det främsta ledordet och av den anledningen har man begränsat deltagarantalet i de olika arrangemangen så att de kan hållas i centrum av städerna. Prag Marathon har därför ett deltagartak på 10 000 löpare trots att man utan problem skulle kunna få ett dubbelt så stort startfält.

- För fem år sedan blev Prag Marathon utsålt för första gången och vi stod därmed i vägskälet att antingen begränsa deltagarantalet eller flytta tävlingen till utkanten av Prag. Vi ansåg emellertid att det var mer värdefullt att ha start- och målområdet mitt i Prag så därför valde vi denna linje, berättar Carlo Capalbo.

Med en stab på nästan fyrtio anställda har man förutom de olika tävlingarna även anställda som ger ut en egen tidning. Man ordnar dessutom löparkvällar där vem som helst har möjlighet att träna med de unga talangerna i RunCzechs löparlag. Många motionärer har nappat på detta vilket i sin tur ökat på intresset ytterligare för löpning i Prag.

- Vi vill skapa en hälsorevolution här i Tjeckien, förklarar Carlo Capalbo.

Det senaste greppet har varit att involvera även funktionshindrade och av den anledningen ordnades en rullstolsstafett i Olomouc för andra året i rad. Under 24 timmar fick vem som helst möjlighet att prova på hur det är att sitta i en rullstol på en 250 meter lång bana. Trots att banan var helt platt och det har hunnit gå 48 timmar så har jag fortfarande spagettiarmar. Jag kan bara föreställa mig hur det är hantera rullstolen i en vardagsmiljö då det även ingår trottoarkanter och andra "osynliga hinder"...

Världens snabbaste buss..? Inte själva bussen, men passagerarna...

Favoriterna i Olomouc Half Marathon

Mary Keitany vann som väntat halvmaran och krossade banrekordet med över två minuter. Segrartid: 1:06:38.

Kenyanskan har ett personbästa på 1:05:50, ett pers som en gång i tiden var gällande världsrekord på distansen. I fjol vann hon även New York Marathon efter en tuff strid på upploppet.

Även Rose Chelimo gled under det gamla banrekordet med sina 1:08:33 och slutatde tvåa i damklassen.

Angela Jemesunde Tanui blev trea i damklassen med 1:08:41

Sverigebekantingen Josphat Kiptis (trea i Göteborgsvarvet i år) vann herrklassen på 1:00:21 trots mördande konkurrens från bl.a. Wilson Kipsang.

Wilson Kipsang till höger är ensam om att ha sprungit under 2:05 på marathon vid sex tillfällen. Dessvärre hade han problem med magen denna dag och slutade femma i loppet. Landsmannen Yirsaw i mitten slutade sexa.

Olymipiske mästaren & Världsmästaren Stepehn Kiprotich från Uganda springer hellre dubbla distansen och kom 10:a i Olomouc Half Marathon. Kenyanen Kandie i bakgrunden var minuten snabbare och slutade fyra.

Birech hade tiden 01:01:01 och med en sådan trippel blir man naturligtvis trea!

Innan halvmaran startar avgörs "Family Run" och juniorerna får därmed chansen att testa en riktig målgång.

Uppvärming inför halvmaran

Mattonis vatten ger dig vingar..? Mattoni (mineralvatten) är sponsor för hela den tjeckiska löparserien Running League.

Detaljen som skiljer ett utmärkt arrangemang ifrån mediokra tävlingar = Baristas vid starten/målet!

De sju tävlingarna som ingår i Running League (den tjeckiska löparserien) har vissa saker gemensamt: 1) Ett brasseband som piskar igång stämningen innan loppet

2) Flaggceremoni (till tonerna av Vangelis) innan tävlingen med de deltagande ländernas fanor.

3) Tjeckiske kompositören Smetanas mäktiga Die Moldau i högtalarna när startskottet går!

https://www.youtube.com/watch?v=Cai_xXEGEbk 

Colombianen Valderrama..?

Olomouc Half Marathon 2015...

U21-landslaget har dragit ner på budgeten och väljer camping istället för hotell..?

Ingen pallplats för undertecknad, men jag fick ändå känna på segerns sötma då jag fick agera "sherpa" till vinnaren Kiptis och baxa hans "lilla" segertrofé till flygplatsen. En anledning god som någon att hålla sig utanför prispallen...

Arrangören RunCzech har sedan ett år tillbaka även en "rullstols-stafett" på programmet för att dels samla in pengar till idrottare med funktionshinder och dessutom ge gemene namn en lektion i hur vardagen ser ut i en rullstol.

En bana på 250 meter fanns till förfogande och där kunde alltså vem som helst testa banan och lämna över stafettpinnen till näste löpare...

Presidenten i RunCzech, Carlo Capalbo, längst till höger i bild och tävlingsledaren vid microfonen.

Undertecknad som efter endast 250 meters färd i rullstolen och.. 48 timmar senare fortfarande har spagettiarmar!

Olomouc är enligt expertisen den tjeckiska stad som närmast kan konkurrera med Prag vad gäller skönhet. Trots hård konkurrens med många andra städer är jag benägen att hålla med även fast jag anser att Karlovy Vary är nummer ett på listan.

Inte sedan den svenska ockupationen av Olomouc i mitten av 1600-talet har det varit så många svenskar i staden. Denna gång dock med ett fredligare syfte, nämligen att supporta U21-laget till vidare avancemang. På onsdag slår vi Portugal...

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-06-21 22:21


Annons

Olympisk revansch i Olomouc?

Olympiske mästaren/världsmästaren Stephen Kiprotich tillsammans med fjolårets vinnare av New York City Marathon: Mary Keitany och Wilson Kipsang. De afrikanska världsstjärnorna finslipar formen inför VM i Beijing med att springa Olomouc halvmarathon i Tjeckien.

Under OS i London vann Ugandas Stephen Kiprotich guldet på marathondistansen och Wilson Kipsang bronsmedaljen. Stephen Kiprotich visade även att han är mästerskapens man när han året därpå även vann VM i Moskva.

Liten revansch fick däremot Wilson Kipsang när han 2014 vann New York Marathon före bl.a. Stephen Kiprotich som blev fyra i loppet.

I Olomouc är det dock halva distansen som gäller och det här blir första gången som världsstjärnorna möts i en halvmara. Båda är i fin form och chansen till nytt banrekord därmed stor.

Tjeckiska mästarinnan Petra Kaminkova har ett personbästa på halvmarathon på 1:12:19 och 2:39:20 på fulla distansen.

Mary Keitany är den kvinnliga favoriten till att vinna Olomouc Half Marathon med sitt personbästa på 1:05:50, en tid som gällde som världsrekord fram till förra året. Hon har även vunnit VM i halvmarathon (2009 i Birmingham).

Mary har bl.a. vunnit London Marathon 2011 & 2012 och New York City Marathon 2014. Hon kom dessutom tvåa i London Marathon 2015. Under OS i London var hon en av favoriterna men hamnade till slut precis utanför prispallen. Hon hoppas därför på revansch 2016 i Rio de Janeiro.

Ni som är uppmärksamma ser att Mary inte vann några lopp under 2013, då blev hon nämligen mamma!

Inte sedan John Akii-Buas guld på 400 meter häck i Munchen 1972 hade Uganda stått överst på pallen under de Olympiska Spelen. Marathonlöparen Stephen Kiprotich såg till att ändra på detta då han tog hem den ädlaste medaljen i London 2012.

Stephen Kiprotich hyllades naturligtvis som stor hjälte när han kom tillbaka till sitt hemland och han blev bl.a. utsedd till årets sportpersonlighet i Uganda 2012. 

Redan året senare kunde Uganda jubla igen då Stephen Kiprotich även vann guldet på marathon under VM i Moskva. Han blev därmed den andre marathonlöparen genom tiderna som lyckades med bedriften att vinna OS & VM efter varandra.

Kenyanen Wilson Kipsang satte världsrekord med 2:03:23 när han vann Berlin Marathon 2013. Rekordet innehas numera av Dennis Kimetto med 2:02:57, men kanske inte så länge till. Wilson Kipsang är ju stabil på låga två timmar och han är den ende löparen att ha sprungit under 2:05 vid sex tillfällen.

Wilson Kipsang vann både London och New York City Marathon 2014. Han vann även London Marathon 2012 och kom tvåa 2015. Dessutom har han vunnit Frankfurt Marathon 2010 & 2011, samt Honolulu Marathon 2012.

Han har alltså vunnit tre Marathon Majors (New York, London och Berlin) och enligt honom själv så är det ingen omöjlighet att vi snart får se honom på startlinjen i Boston, Chicago och Tokyo.

Blir Wilson Kipsang den förste löparen att vinna alla sex Marathon Majors?

Presskonferens inför Olomouc Half Marathon och borgmästeren (mitten) har all anledning att vara nöjd med startfältet, kolla in dessa personbästan:

Det är alltså bäddat för världstider i Tjeckien i morgon och enligt löparna själva så finns det goda chanser att sätta banrekord. Herrarnas bästa tid i Olomouc är 1:00:17 medan bästa kvinna har avverkat halvmaran på 1:08:53.

Arrangören RunCzech arbetar hårt för att få världsnamn till sin löparserie (Prag Marathon, Prag Half Marathon, Karlovy Vary Half Marathon etc.) och de har bl.a. ett eget lag med unga talanger som bor i Prag under tävlingssäsongen.

- Ett utmärkt sätt att få upp löparintresset i Tjeckien samt även utveckla unga talanger, säger Presidenten i RuCzech Carlo Capalbo. 

Centrum av Olomouc, en stad som ligger parkerad 300 km öster om Prag.

..var ni har hört talas om Olomouc tidigare? Just det, EM-slutspel i U21!

Femtio meter framför mitt hotell ligger fotbollsarenan där Sverige tvålade till Italien under gårdagen och på söndag är det engelsmännen som ska få samma behandling!?!

Engelska U21-spelarna Danny Ings och Michael Keane som båda spelar i Burnley. Danny Ings ryktas emellertid vara på väg till Liverpool. 

Frågan är om de är lika glada på söndag kväll när de har fått respass ur U21-EM i och med den kommande förlusten mot Sverige..?

Självklart erbjöd jag mig att vara "hare" till Olympiamästaren Stephen Kiprotich, men någonting säger mig att han klarar sig bättre utan min farthållning...

Glad midsommar alla!

Skriv ut Permalink Kommentarer (4)

2015-06-19 17:13


Prinsen på ärten?

Den enda säng där man garanterat får ro! Även om det skulle ligga en liten ärta under madrassen (eller tre kubikmeter ärtsoppa) så sover jag som en prins i det här slagskeppet.

   Antal träningstimmar sedan Stockholm Marathon = 0.  Inflammerad hälsena, dålig diciplin samt renovering av stuga (kolonilott) har effektivt distanserat mig från all närkontakt med asfalten. Men mest beror det naturligtvis på dålig diciplin. Jag har så förbenat svårt att motivera mig att dra på mig löpardojjorna när det inte är en nummerlapp inblandad.

Nu är emellertid stugan helt klar och det innebär att jag har tio meter till Ljusnan, en "järnsjua" till den oförskämt vackra cykel/promenadvägen runt Kyrksjön och ett vargtjut till Ljusdals golfbana. All inclusive.

Mitt liv ryms nu alltså innanför dessa 25 kvadratmeter och förutom båten är det bokhyllan som tar upp mest plats. Passande nog bestod premiärläsningen i stugan av Markus Torgebys härliga självbiografi "Löparens hjärta".

Utan att dra närmare paralleller till våra liv så fick jag en del "aha-upplevelser" när jag läste Markus bok. 

Markus Torgeby tillbringade ju fyra år i en kåta i Jämtland och jag tvivlar på att jag ens skulle klara av fyra minuter under dessa omständigheter. Det finns emellertid vissa likheter med att bo i en kåta och att tillbringa dagarna fastklistrad vid en cykelsadel. Den frihet man får då man lever "utanför systemet" är ju helt ovärderlig och dessutom starkt beroendeframkallande. Enkelhet är en underskattad lyx.

Härnäst väntar en halvmara i Tjeckien under midsommarhelgen (var i h-lvete ligger Olomouc..?) och en halvmara i Vancouver. Därefter blir det del två av min olympiska cykeltur, en resa som denna gång går igenom de olympiska städerna Vancouver, Calgary, Lake Placid och Montreal. Häng med!

"Vårbruket" är klart! 

Precis som Lasse Lagerbäck, kör jag en 4-4-2 uppställning när det gäller trädgårdsarbetet, dock med en liten skillnad. Istället för 4-4-2 kör jag 1-0-7-7-2 = telefonnumret till morsan som har gröna fingrar...

Premiärläsning i min nyrenoverade stuga = Markus Torgebys "Löparens hjärta".

Fotboll, Damlandslaget, Lagbild och porträtt

Therese Sjögran, Sveriges meste och bäste landslagsspelare! Och.. anledningen till min förlorade nattsömn. Med Sjögran i startelvan finns det ju alltid en liten chans till vinst eller oavgjort oavsett motstånd. Tro mig, klonar man den här bruden i elva exemplar så vinner vi VM-guld.

3-3 mot Nigeria och 0-0 mot USA, visst börjar det lukta VM-sommaren 1994..? De svenska herrarna hade ju liknande resultat i gruppspelsmatcherna även då: 2-2 mot Kamerun och 1-1 mot Brasilien. Blir det 3-1 mot Australien så bör det alltså minst bli brons, kom igen tjejer!

Det krävs motivation för att plocka fram gräsklipparen och av den anledningen...

..pryder Billan Westin dörren till förrådet där gräsklipparen är parkerad. Finns det någon bättre morot för att ta sig an trädgårdsarbete än detta leende?

Billan Westin = Bra klipphöjd på gräsmattan. Tack Billan!

Solnedgång över Ljusnan, kan det bli bätre än så här? Hälsingland, glöm aldrig det!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-06-13 17:45


#26 Olympia - Olympia: Stockholm Marathon

Panathinaikostadion i Aten till Stockholm Stadion blev en cykelresa på 45 dagar inklusive mellanlandningen på Coop i Smålandsstenar för att köpa en butterkaka.

   Dag 45: Södertälje - Stockolm Stadion 56 km (Totalt 3926 km)

   Dag 44: Bergshammar - Södertälje 75 km

   Dag 43: Malmslätt - Bergshammar (Nyköping) 110 km

Sssssh! Lyssna... Vädergudarna försöker säga något: F-L-Y-T-T-A F-R-A-M S-T-O-C-K-H-O-L-M M-A-R-A-T-H-O-N-!

I genomsnitt är det nog ganska bra väder under Stockholm Marathon, men det beror ju å andra sidan på att det kan vara sexhundra plusgrader det ena året medan temperaturen nästa år ligger på den absoluta fryspunkten.

Jag får alltid frågor från utländska löparkompisar om vad jag tycker om Stockholm Marathon och mitt svar är alltid: Oförutsägbart väder, enorm publik, väldigt vacker bana och ett utmärkt arrangemang. I nämnd ordning. Jag önskar jag kunde ta det där med vädret sist eller.. helst inte alls. Vädret påverkar ju loppet så oerhört mycket, inte minst publikmässigt.

Det här var den 10:e gången jag sprang Stockholm Marathon och det är som alltid fantastiskt kul att nåla på sig nummerlappen och njuta av den vackra huvudstaden, den månghövdade publiken och sällskapet av alla entusiatiska medlöpare. Men av alla de tio upplagor som jag har sprungit har det emellertid mest handlat om regn och kyla. Endast vid ett par tillfällen har det varit riktigt varmt.

Stockholm Marathon är så synonymt med den stora publiken och den gör sig ju som allra bäst när kvicksilvret är i rätt ände av termometern. Regn/kyla = mindre publik/utebliven folkfest.

Är det alltså inte dags att börja leta en alternativ helg längre fram under sommaren för Stockholm Marathon? Som norrlänning vore det ju dessutom extremt tacksamt att få några extra veckor på sig att träna inför detta kraftprov.

Vårarna och höstarna är fullständigt nersmetade med klassiska marathonlopp både i Europa och i resten av världen. På sommaren brukar det däremot alltid vara tunnsått med tunga arrangemang, så varför inte flytta fram loppet till exempelvis första helgen i juli? När Stockholm startade en gång i tiden gick ju loppet alltid i augusti. Vädergudarna har talat.

Ett annat tips är att arrangören inte använder startpistol i fortsättningen. I samband med att startern avlossade pistolen började det nämligen regna. Kunde han inte rikta startpistolen mot marken istället för att skjuta hål på regnmolnen..?

Stort tack till alla funktionärer och all den tappra publik som supportade oss löpare under årets upplaga av Stockholm Marathon!

Göta Kanal, betydligt bättre i verkligheten än som film...

Det är alltid en speciell känsla att cykla över ett vattendrag och då spelar det ingen roll om det är Mississippi, Donau, Nissan eller Göta Kanal.

Norrköping

SMHI, institutionen som borde ställas till svars för allt skitregn de sände över Stockholm i samband med marathonloppet!

Bröderna Almberg, Leif & Tommy. Två f.d. vandrarhemsvärdar i Stavsjö (Kolmården) som jag alltid brukar hälsa på när jag trampar till eller ifrån Stockholm. Den här gången passerade vi varandra på vägen strax innan Jönåker i Södermanland.

Delar av familjen Olsson i Bergshammar. Lotta & Dan till höger tog en kvällspromenad med fyrfotingen Nilla och.. passade på att bjuda hem en långfärdscyklist över natten. 

Tanken var att jag skulle tillbringa natten på den dygnet-runt-öppna macken Nyköpingsbro utanför Nyköping, men istället fick jag en spontan och MYCKET välkommen inbjudan att tiiblringa natten hos denna häftiga familj. Stort tack! (Och stort tack till Nilla som timade in sin kvällspromenad med mitt schema...)

Det roliga med långfärdscykling är att man inte har någon helst aning alls om hur dagen kommer att utveckla sig eller var man kommer att tillbringa natten. Men.. det löser sig alltid.

Ett stort tack till familjen Olsson i Bergshammar och alla andra familjer som har supportat mig. Tack!

Mitt tillfälliga hem söder om Stockholm. Ett "slagskepp" där jag även firade jul för ett och ett halvt år sedan då jag var gäst hos...

..Ann Forselius och hennes familj. På detta foto flankeras Ann Forselius i mitten av Linda & Roger Andersson. Roger är ordförande i Svenska Marathonsällskapet och anser att många fler borde bli medlemmar:

http://www.marathonsallskapet.se

Robert Bishton, amerikansk klubbkamrat i Marathon Globetrotters som samlar på marathonländer. Danmark (Köpenhamn Marathon föregående vecka) & Sverige innebar hans 48:e respektive 49:e land. Zimbabwe blir hans 50:e marathonland.

För att gå med i Globetrotters krävs att ni har sprungit i fem länder:

http://www.marathonglobetrotters.org

Gubbar som lubbar...

En marathonlöpare som lyssnade på mitt råd och sprang supertrevliga Texas Marathon på nyårsdagen i Kingwood utanför Houston. Supertrevlig mara som avgörs i fyra varv i en vacker park. Texas Marathon har även en av världens största medaljer som väger över ett kilo!

Jonas Högsberg hade bråttom i Stockholm Marathon och satte nytt pers med 3:43. Stort grattis Jonas!

Johan Stegfors säljer inte bara X-Kross sportglasögon och Flipbelt, numera säljer han även "medaljhängare" och...

..magneter för nummerlappar. En intressant lösning för att avveckla problemet med säkerhetsnålarna som river sönder tröjorna när man nålar på sig nummerlappen.

Gry Isaksson ser så här glad ut när hon kollar in senaste väderleksrapportern ifrån Yr.no, varken regn eller kryptonit biter på Gry!

Thomas  Cahling, klubbkamrat i Ljusdal Running Club, hade även han en hektisk dag under Stockholm Marathon: Löpning på dagen och FA-Cup final på kvällen.

Dagens Dubbel! Jon Carsson är en gammal marathonkompis ifrån London som jag har sprungit tillsammans med i bl.a. Pisa Marathon och Bryssel Marathon. Även Jon hade bråttom tillbaka till hotellet för att se sitt favoritlag Arsenal vinna med 4-0 över Aston Villa. 

Per Spik sysslar med i princip allt som rör löpning. Nästa projekt är att sälja Honey Power till svenskar, en ekologisk energiprodukt för uthållighetssporter.

När Per pluggade på GIH var han kurskamrat med bandytränaren Lännart Nilzon från Ljusdal. Lännart sprang sin 13:e Stockholmsmara och fick i år sällskap av sonen Axel som i normala fall är bandymålvakt.

Frågeformuläret till Garmins besökare på Stockholm Marathon Expo:

1) Vad heter Garmins nya löparklocka med handledsbaserad pulsmätning? 2) Hur många kilometer var min cykelresa ifrån Olympiastadion i Aten till Stockholm Stadion enligt min GPS? Svaret var...

...Forerunner 225 och 3926 km!

Ett stort grattis till Stefan Zetterberg som gissade allra bäst i tävlingen. Stefan vinner ett Vivofit 2 från Garmin. Nästan lika bra gissade Lina Nilsson och hon får ett Flipbelt i tröstpris. Stort grattis till er båda!

Årets motiv på marathonmedaljen, ett motiv till att springa även nästa år!?!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-05-31 20:49


#25 Olympia - Olympia: Runt Vättern...

Saknad.

   Dag 42: Huskvarna - Malmslätt (Linköping) 121 km

   Dag 41: Smålandsstenar - Huskvarna 107 km   

   Dag 40: Halmstad - Smålandsstenar 81 km

Inför fotbolls-VM 2002 hade jag förmånen att intervjua Klas Ingesson i Ödeshög angående det kommande mästerskapet i Japan & Sydkorea. Jag bodde då i Linköping och hade bara en kort bilfärd ner till Ödeshög.

- Ring mig när du kommer fram till Ödeshög så är jag där på ett par minuter.

När jag kom fram till Ödeshög hittade jag en spelbutik med en liten kaffeservering utomhus och jag ringde därefter upp honom igen:

- Jag kom precis fram till Ödeshög och jag sitter utanför en spelbutik i centrum, vet du vilken plats jag menar?

- Jodå, den känner jag till. Mina föräldrar drev den tills för några år sedan...

Ödeshög är alltså inte stort till själva ytan, men det spelar ju ingen som helst roll. För varje fotbollsälskare är den lilla östgötaorten ändå en gigant. Det var ju städer som Ödeshög och Näsviken som levererade hjältar till den magiska VM-sommaren 1994.

Som alltid är sträckan mellan Jönköping och Ödeshög en enda lång njutning när man sitter i cykelsadeln, vyerna är ju helt fenomenala. Enda felet är att sträckan är för kort (jag gissar att alla cyklister i Vätternrundan har en annan uppfattning).

I år har jag dessutom haft en osannolik tur med vinden hela vägen genom Sverige. Varenda dag har nämligen SMHI skickat vindar som har smekt mig i ryggen, ett fenomen som förhoppningsvis fortsätter i ytterligare ett par dagar. Det återstår ju nu endast tjugofem mil på min Europetapp ifrån Olympiastadion i Aten till Stockholm Stadion.

Jag kommer dessutom att behöva medvind under Stockholm Marathon, men enligt prognoserna verkar jag istället få några rejäla regnstänk. Tacka vet jag sommaren 1994!

Noréns i Särö utanför Kungsbacka, min värdfamilj under GöteborgsVarvet.

Fredrik Norén tycker (förutom att spela golf och punktmarkera soffan) om att springa. Vi sprang Melbourne Marathon i Australien 1997 och härnäst siktar Fredde in sig på jubileumsmaran 2021, d.v.s. året då Göteborg fyller 400.

Örjans vall i Halmstad.

Självklart var det ingen tillfällighet att IFK Göteborg vann på övertid när jag rullade förbi Halmstads hemmaplan. Tro mig, det blir Göteborg och Sundsvall i topp i årets fotbollsallsvenska!

Kafferep i Gislaved med nya vänner från Makedonien, Bosnien och Montenegro.

Fyrvägskorsning mitt ute i de djupa skogarna.

Familjen Rangert, min värdfamilj i Huskvarna. Sönerna Elias och Tova sprang båda Göteborgsvarvet (Minivarvet) och Tova knep en andra plats i sin klass.

Gös..?

Skaplig rondellhund i Gränna...

Gränna, Småland

Franssons i Gränna, tandläkarnas störste uppdragsgivare..?

Ekstra vackert på vägarna runt Vättern...

Vättern och Visingsö i bakgrunden. Förlåt Göteborgare, men det här är Sveriges framsida!

Nytt landskap, nya möjligheter.

Ödeshög = Klas Ingesson!

Jennie på Linddalens Blommor i Ödeshög levererade min ros till Klabbes grav. Jag tror det är något med kranvattnet som gör att alla är trevliga i Ödeshög.

(O)Väderstad..?

Magnus Svensson i Malmslätt gick skidgymnasiet i Ljusdal för typ 600 år sedan, men satsar numera på grenar där snö normalt sett inte ingår: Triathlon och långdistans.

Magnus sprang under 2:40 i Rotterdam Marathon tidigare i år, men är ännu snabbare på att grilla hamburgare...

Lax i går och hamburgare i dag = All time high för mina smaklökar!

Familjen Svensson i Malmslätt utanför Linköping. Magnus  har sprungit maran på under 2:40, men på lördag är det Lisas tur att genomföra sin marathondebut. Lisa har slaviskt följt Szalkais program och siktar in sig på en tid runt 4:30.

Istället för att följa ett marathonprogram har jag själv valt att ladda upp med Disney-filmer. Enligt min polare Alex funkar det minst lika bra...

Enda orosmomentet inför Stockholm Marathon är att jag gick miste om nattsömnen i Malmslätt. You´ll never sleep alone borde det stå på det här täcket, jag hemsöktes ju av både Champions League-Spöket och FA Cup-Spöket...

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-05-27 11:16< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Anders Forselius


Marathonsamlare med över 50 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. Innehavare av det inofficiella världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Dessutom långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Under 2015/2016 kommer jag att cykla ifrån Olympia i Grekland till Olympiska Spelen i Rio de Janeiro. En resa som går igenom fyra kontinenter och ett antal olympiska städer. Dagliga rapporter från cykelresan levereras på denna blogg. Häng med!

+46 72 501 2560


Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser
Advertisement