Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

Tjecka löpare i den käckiska huvudstaden...

Strålande nyheter! Jag har fått första tjing på en hundvalp. Nu gäller det bara att hitta någon som kan ta hand om jycken de 364 dagar då jag är bortrest. Morsan..?

Eva Vrabcova från Tjeckien har tillfälligt lagt längdskidorna på hyllan för att satsa på att kvala in till OS i Rio de Janeiro i marathon. Hon har sedan tidigare tävlat i Vinter-OS på längdskidor och I junior-VM 2006 tog hon silver efter Charlotte Kalla i skiathlon.

Nästa år blir emellertid än mer aktivt för Eva som då alltså planerar att fylla hemmet med hundvalpar.

Dagens Soundtrack: Tusen dagar härifrån - Perssons Pack

På söndag är det återigen dags för Prag Marathon, en av årets absoluta höjdpunkter. En fyrtiotvå km lång sightseeing som bl.a. ger långdistansare från hela världen ett tillfälligt monopol på Karlsbron.

Arrangören RunCzech kommer lägligt nog att leverera publikväder inför det 32:a Prag Marathon. Senaste rapporten säger 22 plusgrader och idel solsken.

Brassen Marilson dos Santos är en av de som står på startlinjen i Prag på söndag. Marilson har bl.a. vunnit New York City Marathon två gånger (2006 & 2008) och han placerade sig dessutom femma på OS i London 2012.

Den gemensamma nämnaren för dessa löpare är kvaltider. Det här är sista chansen för alla dessa löpare att kvala in till OS i Rio de Janeiro i augusti. Hur många tar den?

Fjolårssegraren i Prag Marathon, Felix Kandie från Kenya, har ett PR på 2:07:07, men det kommer att krävas ett nytt pers för att han ska vara med i diskussionen om en plats i det kenyanska laget.

Eva Vrabcova från Tjeckien gör kanske den intressantaste starten på söndag, vilket microfonerna skvallrar om. Efter att ha lagt längdskidorna (tillfälligt?) på hyllan satsar hon på att kvala in till OS i Rio. Lyckas hon med bedriften så blir hon den tredje tjeckiskan i historien som dubblerar mellan vinter- och sommarolympiaden. Bl.a. har Katerina Neumannova gjort om bedriften i form av längdskidor och cykling.

Eva sprang 1:11:06 i Prag Half Marathon förra månaden, vilket var endast fyra sekunder bakom det tjeckiska rekordet på distansen. På söndag måste hon springa under 2:35 för att kvala in till OS i Rio de Janeiro.

Biruktayit Eshetu till vänster är storfavorit i damklassen på söndag, men hon måste persa rejält för att kvala in i det etiopiska OS-laget. Hennes nuvarande PR är 2:23:51, men hon kan tvingas ner på tider mellan 2:21 och 2:22 för att få representera Etiopien i OS.

Tjecken Jan Kreisinger i mitten satsar även han på att kvala in till OS. För fyra år sedan kvalade han in till OS just i Prag Marathon och på söndag krävs det 2:15 för att göra om bedriften.

Felix Kandie, Kenya

Biruktayit Eshetu, Etiopien

It's a man's world..? Nja...

Skor tillhörande...

Emil Zatopek! (Fotoutställning på Running Mall i Prag)

Emil Zatopek (Fotoutställning på Running Mall i Prag)

Emil Zatopek (Fotoutställning på Running Mall i Prag)

Dana  & Emil Zatopek (Fotoutställning på Running Mall i Prag)

Trdelnik, den vansinnigt goda "skorstenen" fylld med choklad, glass, grädde eller vad man nu önskar. En Trdelnik motsvarar kalorimässigt 42,2 km löpning...

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-05-05 17:22


Annons

Salzburg Marathon, Österrike

Mozart never ran a marathon! Typ...

   Den korta sammanfattningen av Salzburg Marathon: Ett f-rbannat bra marathonlopp, spring den!!

Den långa versionen: Flygplatsen mitt i "byn", expon endast en toppad järnnia ifrån den stora turistattraktionen Schloss Mirabell, Frukostjogg på lördag morgon för de som önskar träffa löpare från hela världen, Start/mål vid majestätiska Residenzplatz rakt nedanför Festung Hohensalzburg, två varv runt Salzburg och dess omgivningar med Alperna alltid närvarande, en i det närmaste platt bana (!) med utmärkta vätskestationer och ett i övrigt förstklassigt arrangemang. Allt detta förpackat i en av världens vackraste städer.

Mozart har nog roterat åtskilliga varv i graven över det faktum att han aldrig fick chansen att uppleva Salzburg Marathon. Ni har däremot chansen, ta den!

Dagens Soundtrack: Rock me Amadeus - Falco

Banprofilen avslöjar att man aldrig behöver korsa någon alptopp trots att bergen ständigt är närvarande i Salzburg Marathon.

Startproceduren är väldigt smidig i Salzburg Marathon. Det gäller bara att ha koll på tre olika färger.

Mozartplatz i förgrunden, Residensplatz strax bakom hörnet.

Start/målområdet nedanför Festung Hohensalzburg

Schloss Hellbrunn

Första varvet avklarat, en signal till de österrikiska meterologerna att skicka ner regn på de som sprang den dubbla sträckan...

Segraren i damklassen, Tayr Fatuma-Usen, vann på tiden 2:39. Bäste herre sprang i mål på 2:23.

Hmmm... Nej, det blir inget raveparty i natt!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-05-01 22:11


Sound of Marathon...

Välkänd vy för alla älskare av Sound of Music. Mirabellgarten med Festung Hohensalzburg i bakgrunden. 

   Våren är rena smörgåsbordet för marathonlöpare. Varje stad med självaktning vill ju numera även erbjuda en 42:a till sina turister. I USA är tydligen tre av de fem största penninggenererande idrottsevenemangen (inklusive Super Bowl) marathonloppen i Boston, New York och Chicago.

Lokala affärsidkare börjar alltså mer och mer förstå att tillresta marathonlöpare har samma behov och vanor som vanliga turister och att de alltså inte sitter på en campingplats och sköjer ner rödbetor med kranvatten. Marathon ger pengar. Mer pengar ger fler marathonlopp.

I morgon väntar alltså Salzburg Marathon, ett evenemang som inte kan bli något annat än en bal på slottet. Rekvisitan finns ju där i redan. Förutom att det är en av världens vackraste städer så har de ju även planterat bergskedjan Alperna strax bakom infarten till staden. Jodå, det fanns faktiskt en anledning till att de spelade in Sound of Music i Salzburg och inte i Detroit...

Dagens Soundtrack: Do-Re-Mi - Sound of Music

Festung Hohensalzburg med floden Salzach i förgrunden.

Schloss Mirabell, Salzburg

Mozarts "BB"

Salzburg Marathon har expon i "Salzburg Congress", en byggnad som ligger mitt i staden och precis bredvid den välbesöka parken Mirabellgarten och slottet Mirabell.

Tänk om alla andra marathonarrangörer följde Salzburgs exempel och placerade expon precis där de flesta hotellen ligger och nära alla andra "måsten" på marathonturisternas agenda.

London Marathon är ett exempel där man gör det onödigt svårt för de tillresta med sin expo "i en helt annan tidszon". Men det finns många fler exempel. Jag tycker exempelvis att Stockholm Marathon borde flytta sin expo från Östermalms IP till Kungsträdgården eller någon annan central plats. Man behöver ju inte stirra sig blind på att det behöver vara en byggnad, titta exempelvis på Tallinn Marathon. Arrangörerna av Tallinn Marathon har löst dilemmat med expon genom att resa en "tältby" mitt i staden precis där starten och målet ligger.

De borde ligga i varje arrangörsstads intresse att samla löparna där de sprättar mest pengar gör som mest nytta för de lokala affärsidkarna.

Salzburg Marathon Expo

"Skräddarsydda dojjor" för de som så önskar:

Ti...

mo.. 

Timo!

Tidigare på morgonen genomfördes även en Breakfast Run för de marathonlöpare som ville sträcka på benen dagen innan maran. Ett åttiotal löpare hörsammade kallelsen och lunkade runt staden i ett behagligt tempo. Efteråt samlades man på ett cafe 100 meter ifrån expon för att äta frukost.

Kvinnan på bilden har för övrigt en svensk mor och pratade därför perfekt svenska.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-04-30 22:31


London Marathon

Drottning Elizabeth, en av alla de 39,000 löpare på startlinjen av London Marathon. Än kan Bettan!

   Under Springtime Travels pastamiddag inför London Marathon kom diskussionen upp: Vilket är det tuffaste marathonloppet? Själv röstade jag på Pittsburgh Marathon. En stad vars backar går att skrämma barn med. Men det var ju i och för sig innan jag hann uppleva London Marathon...

London Marathon är den absolut tuffaste mara jag har varit med om och då sprang jag inte ens... Det kändes som en mental rotfyllning att stå där vid sidan av startlinjen och se hela starfältet ge sig iväg runt den brittiska huvudstaden. Att därefter på olika platser under loppet få uppleva det enorma publiktrycket kändes ytterligare som amalgam i visdomstanden.

Det värsta var ändå att transportera sig mellan platserna. Van vid att följa en markerad (och avstängd) väg med nummerlapp på bröstet var det en chock att behöva springa ner under jorden för att ta tunnelbanan för att komma framåt. Än värre blev det när man insåg att det var ett antal andra som hade kommit på samma tanke. T-banan var lika full som startledet i London Marathon.

Min totala distans denna dag blev femton kilometer till fots och förmodligen en distans på t-banan som med råge motsvarade ett marathonlopp. Trots detta fick jag ingen medalj vid målet. Nej, jag är inte bitter...

Ett stort grattis till alla som tog sig runt den brittiska huvudstaden i går och ett extra grattis till Springtime Travels löpare!!

P.S. Pål Skyrud spelade in en video från loppet: https://www.youtube.com/watch?v=kcTGQjM3PVE

Dagens Soundtrack: Pomp and Circumstance - Elgar (Last night of the Proms)

Herrarnas prispall i London Marathon: 1) Kipchoge 2:03:05  2) Biwott 3) Bekele

Damernas prispall: 1) Sumgong 2:22:58  2) Tufa 3) Kiplagat

Anne Lill Larsen, en av Springtimes Travels trogna löpare är redo för den brittiska huvudstaden. Senast såg jag henne i Chicago Marathon.

Springtime Travels löpare/gaseller!

Malin Bolte lyckades i sista stund lämna Harrods för att kasta sig på löparbussen till starten av London Marathon!

Göteborgare som satsar på Dagens Dubbel: London Marathon & SM-guld med Frölunda!

Reseledaren Andreas Bergstedt kan konstatera att alla löpare från Springtime Travel (99 stycken i London) är på plats och att de är enormt laddade för uppgiften. Själv var Andreas ofin nog att springa ifrån sina adepter och fick tiden 2:52. (Personbästa 2:31)

Dags för den miljonte löparen någonsin i London Marathon att korsa mållinjen?

Eliten på plats!

Kipchoge till höger på bilden hade bråttom i London och drog till med den näst snabbaste marathontiden någonsin: 2:03:05.

Astronauten Tim Peake fick dispens för att springa London Marathon i rymden, snacka om att peaka formen!

Starten har gått!

Liemannen satsar på Adidas.

En noshörning...

Två noshörningar...

Tre noshörningar...

Fyra... fem noshörningar...

Fjorton noshörningar! Det kanske var fler ändå, men mitt öga upffattade fjorton noshörningar på startlinjen. Varje utrustning väger 15 kilo!

Va..?

T-Rex!

4-0 mot Swansea, nära nu!

Prince har gått bort, men The King lever!

God save the London Marathon

Springtime Travel på väg till post-race-party på Island Grill vid Hyde Park.

Traditionell prisutdelning där priset för snabbaste svenska kvinna på middagen gick till Gällivare, stort grattis!!

Patrik Axenstjärna nöjde sig inte med Boston Marathon förra veckan utan han tog även en runda genom London sex dagar senare. Tack vare denna manöver är han nu historisk då han får sitt namn inristat i Marathon Majors Wall of Fame. Patrik har alltså sprungit alla de sex stora loppen tillhörande Marahon Majors. Stort grattis!!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2016-04-25 15:16


Springtime Travel i London

Nästan hundra löpare från Springtime Travel finns på plats i den brittiska huvudstaden. De här är några av de långdistansare som vågade trotsa en skön sovmorgon för att istället bege sig ut på en morgonjogg i närliggande Hyde Park. (Längst fram reseledarna Janicke Bråthe och Andreas Bergstedt.)

Janicke Bråthe, Andreas Bergstedt och undertecknad i matchande outfits. Nix, vi hade inte hjälp av trendexperten i Go'kvälls "Gör om mig". Vi kan själva!

   Om några timmar är det dags för långdistans i London och kanske är det dags för en skandinav att kliva högst upp på prispallen. Gårdagens pastauppladdning med fyra olika rätter som rundades av med Tiramisu borde vara rena raketbränslet för Springtime Travels löpare. 

Kanske våra löpare till och med har tid att springa in på några pubar under färdvägen för att  dricka en pint beer. Enligt arrangörens hemsida så finns det nämligen 84 pubar utmed banan!

Dagens Soundtrack: London Calling - The Clash

Look left... I genomsnitt är man nära att bli överkörd typ tolvhundraåttiosjutusen gånger om dagen i London p.g.a. att man tittar åt fel håll när man korsar gatorna. De här tecknen i gatorna räddar liv!

Morgonjogg i Hyde Park

Royal Springtime Travels löpare framför Royal Albert Hall. Dagens Dubbel!

Expon/Nummerlappsutdelningen

Gällivarelöpare på plats i London.

Malin Bolte till höger har valt att vila sig i form inför maran p.g.a. ett krånglande knä. Skadeproblemet hindrade emellertid henne ej från att avverka en mara inne på Harrods... 

Norska Anja Vaskin sprang Chicago Marathon i höstas och därefter Los Angeles Marathon i februari. Nu väntar nästa världsmetropol.

Stockholm Marathon på plats i London.

Tomma magar på väg till Ristorante Portobello i Kensington, men en...

..fyrarätters pastamiddag + Tiramisu i efterrätt rättade till problemet.

I genomsnitt ökade varje löpares kroppsvikt med sexton och ett halvt kilo under pastamiddagen...

Nix, trots alla likheter är följande bilder INTE ifrån hälsingemetropolen Ljusdal utan tagna i den brittiska huvudstaden. Jag upprepar: Följande foton är från London!

Towern

Tower Bridge

Themsen

St. Paul's Cathedral

Millenium Bridge

Parlamentet

Westminster Abbey

St. James Park med min kolonilott i bakgrunden...

Buckingham Palace

St. James Park

Buckingham Palace

Den staty i London som orsakar mest bilolyckor med kvinnor inblandade p.g.a...

..bakdelen som exponeras för den livligt trafikerade vägen bakom statyn!

Princess Diana Memorial Fountain, Hyde Park

Hyde Park

Albert Memorial, Hyde Park

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-04-24 06:44< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Anders Forselius


Marathonsamlare med över 50 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Dessutom långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560


Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser