Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

Running... for president!

I skuggan av det svenska valet har det brasilianska presidentvalet gått in i sitt slutskede. Kanske var det den nya presidenten jag hade framför mig i går? Marina Silva är i dagsläget nämligen knapp favorit att vinna vid en andra valomgång mot sittande presidenten Dilma Rousseff.

Marina Silva är född i delstaten Acre mitt ute i regnskogen på gränsen till Peru och Bolivia. En kvinna som tidigare har varit miljöminister och har en grön profil. Läs gärna Henrik Brandao Jönssons artikel om Marina Silva i Sydsvenskan: http://www.sydsvenskan.se/varlden/flygolyckan-gjorde-henne-till-en-av-huvudkandidaterna/

I Brasilien har man inget val, alla måste rösta! Nobbar man valurnan får man förutom böter en rad andra kännbara straff. Man kan exempelvis inte förnya sitt körkort eller få ett statligt jobb. Under självaste valdagen bestraffas alla brassar dessutom kollektivt då det råder totalt alkoholförbud. Något som svider extra i själen för de partyglada brassarna...

Nytt politiskt styre bakom cykelstyret?

De finns många fula fiskar i den brasilianska politiken, firren på bilden är däremot vad jag vet ej inblandad i någon korruptionsskandal.

Fiskmåsar av något slag..? Till vänster på fotot syns arkitekten Oscar Niemeyers (mannen som "ritade" huvudstaden Brasilia och FN:s högkvarter i New York) sista verk, ett konstmuseum i Campina Grande i delstaten Paraiba.

Oscar Niemeyer dog 10 dagar före sitt 105-årskalas! (1907-2012)

Även detta är en skapelse av Oscar Niemeyer: Estação Cabo Branco. Byggnaden ligger i Joao Pessoa i samma delstat som Campina Grande och fungerade som ett rundningsmärke dagen till ära då det 10 km långa Central da Corrida avgjordes.

Central da Corrida i Joao Pessoa. Brassarna är på bettet vad gäller löpning och det finns mängder av tävlingar att välja på, bl.a. tolv marathonlopp.

En pilsnabb löpare!

Någonting säger mig att alla tog rygg på löpare 997...

Kokosnöten, näst efter hjulet och brödrosten, den största uppfinningen i mänsklighetens historia. Det kan ju omöjligen finnas någonting bättre än en iskall kokosnöt efter ett träningspass. 

Dags för avbön: I en tidingsartikel i Hälsinglands Tidning 1999 jämförde jag Cachaça (brasilianskt sockerrörsbrännvin) med Ajax fönsterputs. En kommentar som den svenske brassen Per-Ove Zäll aldrig har förlåtit mig för, så här kommer min dementi: Cachaça av bra kvalitet är gott!

Övriga godsaker på bilden är caldo de peixe och tripa frita de vaca (fisksoppa och friterade kotarmar). 

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2014-09-14 16:35


Annons

VM en plump för Hulk

Hulk, den brasilianske forwarden, plumpade i VM. Den kraftfulle spelaren kunde till slut summera sitt VM med ett bortdömt mål och en missad straff.

Hulk kommer ursprungligen från Campina Grande i nordöstra Brasilien, en stad som även arrangerar "VM i Plump"...

..en tävling som så många gånger förr vanns av Per-Ove Zäll (den ende som ser glad ut på fotot). Den här gången satt det emellertid hårt åt och det krävdes fem rundor innan han till slut kunde lyfta bucklan.

Endast en "offsideavblåsning" söder om Per-Ove Zälls hus ligger Hulks fotbollsskola i Campina Grande. (Personerna på bilden har emellertid inget med skolan att göra).

Dags för ett besök av målarmästaren? Tittar ni noga så ser ni HULK målat på muren.

Det är förkylt i Brasilien och jag får därmed hålla till godo med power walks på morgon respektive kväll. En sex km lång strandremsa punktmarkerar min hemvist Joao Pessoa och ger idealiska förutsättningar för löpning.

I mitten av bilden går cykelvägen, till höger den breda trottoaren som används flitigt av gångare och till vänster stranden. Det finns därmed inga ursäkter att inte motionera minst en gång om dagen.

Min nästa mara går i Punta del Este i Uruguay och jag har tre veckor på mig att komma i form.

När tidvattnet har lagt sig är stränderna "nyasfalterade" och de förvandlas därmed till perfekta cykelvägar.

För några år sedan cyklade jag på stränderna mellan Joao Pessoa och Natal tillsammans med Per-Ove Zäll. En resa på nästan 20 mil som bjöd på spektakulära vyer och kantades av små fiskebyar. Hör gärna av er om ni vill ha mer information om resor/äventyr i delstaten Paraiba.

(Tidigare blogginlägg finns på http://marathonplanet.org under rubriken World Marathon Tour.)

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-09-03 16:53


Campina Grande: Motionsrundor blir zällan bättre än så här...

Familjen Zäll, Moema & Per-Ove, framför sin handarbetsaffär i brasilianska universitetsstaden Campina Grande.

I slutet av november firar den från Färila (Hälsingland) bördige Per-Ove Zäll sin 60-årsdag, men än viktigare är datumet 1:a mars 2015. När den dagen infaller har "Perra" bott halva sitt liv i Brasilien!

Trött på att skrapa rutor på en bil som vägrade starta under de iskalla hälsingevintrarna tog han ett avgörande beslut i början av åttiotalet: Brasilien skulle bli hans nya adress.

En starkt bidragande orsak till flytten var naturligtvis också den blivande frun Moema och nästa år har de varit gifta i 30 år. De har emellertid en bit kvar till Perras svärföräldrar som har hunnit vara gifta i 65 år. "Receptet på deras långa äktenskap är fina svärsöner" förklarar Per-Ove Zäll med glimten i ögat.

Campina Grande som ligger lite högre upp i landet har ett för svenskar perfekt klimat, ett väder som lämpar sig för motion av alla former. Perra har därför tagit tillvara på träningsmöjligheterna och sysslat med allt från multisport till gång. 

Många av hans löprundor har förlagst till den vackra sjön Acudo Velho i centrum av Campina Grande. En 2.2 km lång slinga som drar till sig horder av motionärer.

På grund av diverse skavanker har Perra på senare tid emellertid fått hålla tillgodo med långpromenader i raskt tempo, men förhoppningsvis är han snart redo att återuppta löpningen igen. Målet är det klassiska Sao Silvestre (Sylvesterloppet) i Sao Paulo på nyårsaftonen. En tävling som i år firar 90 år och om allt går som planerat blir Perras första start i loppet.

Själv har jag stått där på startlinjen i Sao Paulo tio gånger och jag kan inte tänka mig någon bättre plats för en nyårsafton. Näst efter New York Marathon är ju Sao Silvestre planetens roligaste tävling! 

Ta er gärna en funderare på Sao Silvestre som snart öppnar för anmälan: http://www.saosilvestre.com.br/embreve/

Vi ses i Sao Paulo?

Den härliga sjön Acude Velho som ligger mitt i Campina Grande. En 2.2 km lång skapelse som är en perfekt motionsslinga med utmärkt klimat.

Campina Grande ligger något högre upp och en bit in i landet och bjuder därmed på en behaglig temperatur året runt.

"Museu de Arte Popular da Paraiba", ett museum designat av den fantastiske arkitekten Oscar Niermayer. Arkitekten som är mest känd för att ha "ritat" den brasilianska huvudstaden Brasilia.

Byggnaden blev Niemeyers sista verk innan han avled "endast" 105 år gammal...

Campina Grande, glöm aldrig det!

Per-Ove Zäll avslutar motionsrundan med att testa några löpsteg. Om allt går som planerat ska han vara fit for fight igen i slutet av december då det klassiska Sao Silvestre (Sylvesterloppet) avgörs på nyårsaftonen i Sao Paulo för 90:e gången!

Solen sänker sig ner över delstaten Paraiba och nu dröjer det en hel dag innan jag får lunka runt där på nytt...

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-08-30 02:30


Bahia Marathon, Salvador, Brasilien

Bahia Marathon i Salvador, ett rykande hett bevis på att hälsingar ska hålla sig norr om Dalälven!

Uppvärmning, men varför? Det var ju 25 grader redan klockan sex på morgonen. Löparna på bilden borde ha satsat på ett isbad istället.

Brasiliansk frukost bestående av tre "K": Kokosnöt, kaffe och...

..knulj-vel (fri svensk översättning). Brassarna kallar emellertid sina mästerverk för coxinha.

Brasilien har ett antal maror att erbjuda och de mest populära är naturligtvis de i Rio de Janeiro och Sao Paulo.

Som landets tredje största stad (och en gång i tiden Brasiliens huvudstad) vill man naturligtvis erbjuda även långdistans utmed de patenterat vackra stränderna i delstaten Bahia. Något man lyckades bra med, det var ett utmärkt arrangemang.

Tio minuter till start (i alla fall vad jag trodde) och löparna har intagit sina positioner. Precis då började tarmsystemet protestera och med vad jag trodde gott om tid promenerade jag till en bajamaja.

Väl tillbaka vid startfållan fanns emellertid INGA löpare kvar i området, jag hade missat starten med två minuter!

Tre vändpunkter på banan innebar att man hade möjlighet att beskåda eliten vid lika många tillfällen. Här är ledartrion halvvägs in i loppet.

Salvador är vid sidan av Rio de Janeiro och Iguazufallen (världens till ytan största vattenfall med sina nästan 260 olika vattenfall) ett av de obligatoriska stoppen i Brasilien med tanke på sin rika historia.

Salvador var en av de första städerna i "nya världen" och dessutom ett centrum för slavhandeln. Salvadors historiska centrum Pelourinho var platsen där slavarna fick ta emot offentlig bestraffning. Platsen är numera klassad som ett världsarv.

Om ni planerar en resa till Brasilien rekommenderar jag att ni gör den i samband med nyår då det klassiska Sao Silvestre (Sylvesterloppet) avgörs i Sao Paulo. Vid sidan av New York Marathon världens roligaste löpartävling.

Och... missa inte delstaten Paraiba och dess huvudstad Joao Pessoa, Sydamerikas östligaste stad, världens näst grönaste stad (!) och Brasiliens tredje äldsta stad. En fantastisk stad med otroliga stränder och ett avkopplat tempo. 

Tillbaka i Bahia...

Söndag morgon innebar ganska många människor utmed banan, men de var tydligen mer intresserade av strandfotbollen.

..revanschlystna brassar?

..och kanske någon ny tränare som är beredd att ta över efter Dunga om han inte lyckas bättre än sin företrädare?

Typ var tredje (ibland även tätare) kilometer levererade funktionärerna ut iskalla vattenmuggar. På några ställen även Gatorade. Återigen, ett utmärkt arrangemang.

Smarta grabbar!

Det här var mitt 130:e marathonlopp, men den första gången jag sprang iförd hatt. Ett val jag med facit i hand var mycket nöjd med. Solen - Hälsingelöpare 1-1...

Kritisk punkt drygt halvvägs in i loppet. Kombinationen dålig form och tropisk hetta tvingade ner mig på ett intervall bestående av 15 sekunders löpning och 1 minuts promenad. Skuggan var dessutom lika obefintlig som det brasilanska försvarsarbetet i semifinalen mot Tyskland...

Om jag hade haft med mig fetaost, spenat och ett par höns så hade jag fixat till en grekisk omelett på bara några sekunder. Asfalten kokade i Salvador!

Det kanske går...

Upploppet!

Den brasilianske försvararen David Luiz frisyr har även gått hem hos jyckarna.

Efter sol kommer solsken i Bahia...

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-08-25 23:33


Brasilien, enkelt val!

Röstfiske? Det är valår i Brasilien, en tillställning som rör om känslorna på samma sätt som ett fotbolls-VM. Personerna på fotot har emellertid inget med presidentvalet att göra. Tror jag...

Soluppgång strax efter 5 på morgon i Joao Pessoa, Sydamerikas östligaste stad och dessuotom en beachvolleymetropol. Bland annat har den svenska stjärnan Karin Lundkvist spenderat många timmar på den här stranden.

Soluppgången innebär även startskottet för ett lämmeltåg av morgonpigga löpare och motionärer. Under flera års tid har det varit en hälsotrend i Brasilien där läkarna "ordinerar" daglig motion.

Den normalt sett hårt trafikerade strandvägen på fotot är alltid avstängd på morgnarna så att alla motionärer och cyklister ska få plats. Något att ta efter i Stockholm? Strandvägen?

På ett par ställen kan även vem som helst kolla sitt blodtryck och vikt om så önskas.

Nästa gäng som kollar sitt blodtryck.

Kuriosa: Mittemot denna grupp pågår uppförandet av ett stort lyxkomplex med lägenheter för personer med onödigt mycket pengar. Där har bland fotbollsspelaren Hulk köpt en paradvåning.

Det finns fortfarande lägenheter till salu om någon är sugen på att pensionera sig i paradiset. Prisexempel fär den billigaste: 47 m2 = 2 miljoner kronor. (Enorma löpmöjligheter och några av Brasiliens vackraste stränder ingår i priset...)

Så här kommer byggnaden att se ut i färdigt skick:

Hulk har lagt beslag på paradvåningen längst fram, men det finns billigare alternativ om ni vill ha en langslagsspelare i fotboll som granne.

Tre Kronor för en frukost? Förvåningen var av modellen gigantisk när den här brassen slog sig ner på mitt favoritbageri i Joao Pessoa.

Ingen större risk att jag står på den där pallen i morgon när Bahia Marathon ska avgöras i Salvador. Kombinationen usel form och hetta är sällan bra ingredienser för bra tider.

..istället tänker jag njuta av den vackra banan som uteslutande följer Atlantkusten.

Rekvisita för morgondagen...

Mitt hotell till vänster och start/målområdet till höger: Pole position före loppet och pool position efter loppet!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-08-24 01:20< Nyare inläggÄldre inlägg >
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser