Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

Berlin Marathon med Springtime Travel

September + Berlin + Marathon = Oktoberfest!

Springtime Travels löpare lyckades undvika väggen/muren i den tyska huvudstaden och belönades välförtjänt med medaljer. Grattis alla och stort tack för sällskapet i Berlin!!

   Många bra insatser överlag av de skandinaviska löparna, inte minst av elitlöparna. Av de svenska löparna kom Mikaela Larsson på en 13:e plats och Mikael Ekvall på 14:e plats (bäste europé!). Bästa norska kom på 16:e plats och bäste norrman på 19:e plats.

Berlin Marathons segrare Kenenisa Bekele var som bekant endast sex sekunder från att tangera världsrekordet/banrekordet. Det mindre lustiga i sammanhanget är att både Bekele och Ekvall ratades från OS av sina respektive länders olympiska kommitté när trupperna togs ut till Rio de Janeiro. Hur hade resultatlistan sett ut med dessa två på startlinjen..?

Berlin Marathon 2016 var en härlig solskenshistoria med stor supportande publik och musikunderhållning, som det kändes, i nästan varje gathörn. Totalt fanns det åttio orkestrar på plats för att supporta de drygt 36 000 löpare som så småningom tog sig hela vägen in i mål.

Överlag var det som väntat en bra tävling, men... arrangörsmässigt fanns det ända små irriterande detaljer som drar ned helhetsintrycket, inte minst dessa:

Chipet, en antik konstruktion som hör hemma på neandertalarmuseet i "Bedrock". En hel del trötta löpare glömde dessutom att lämna in sina chip då det var inte helt uppenbart var dessa skulle lämnas in efter målfållan. Straffet för att inte lämna in denna sketna plastbit: 25 Euro!

Vätskekontrollerna förvandlades snabbt till sopberg då det saknades funktionärer som med jämna mellanrum krattade bort skiten. Eftersom Berlin Marathon dessutom använde plastmuggar (!) i vätskekontrollerna så blev den normalt sett platta banan bitvis "kuperad".

Det är antagligen lättare att finna en pokemon med en kobratelefon än att hitta igen kilometermarkeringar i Berlin Marathon. Hur svårt kan det vara att placera ut tydliga kilometerskyltar?

Men det här är som sagt petitesser. Vi hade ju i alla fall tur med vädret. Och publiken. Och musiken... Men jag är positiv, nästa år kommer loppet att vara en fullträff och då ryker även världsrekordet!

Dagens Soundtrack: Take my breath away - Berlin

Delar av den nästan trehundra personer stora styrkan från Springtime Travel som erövrade Berlin i löparskor.

Curt Sandberg (t.v) jubilerade med sin 30:e raka mara i Berlin!

Isabella Råhlen, reseledare på Springtime Travel "trummar på" i Berlin.

Sven-Erik Boström, evigt ung marathonlöpare som avverkade sin 52:a mara i samband med Berlin Marathon!

Post Race Party med Springtime Travel direkt efter Berlin Marathon. "Våra löpare" är lika grymma med eller utan nummerlapp. Stort grattis alla!!


Skriv ut Permalink Kommentarer (2)

2016-09-27 22:27


Annons

Springtime Travel - Then we take Berlin...

Springtime Travel mönstrar en grym laguppställning i Berlin Marathon!

   Av de trehundra skandinaver som åker med Springtime Travel till Berlin så värmde merparten av gruppens löpare upp sig med den sex km långa traditionella frukostjoggen mellan Charlottenburg och Olympiastadion. En träningsrunda som avslöjade att världsrekordet med all säkerhet kommer att ryka i morgon då det vankas marathon i den tyska huvudstaden.

Som en av reseledarna för denna grupp har jag alltså fått ett nytt bekymmer på halsen: Kommer Springtime Travels löpare att springa så snabbt i marathonloppet att jag måste tvingas söka tillstånd av luftfartsverket för våra atleter?

I värsta fall får jag haka på några traktordäck efter löparna så att de åtminstone inte springer fortfarande än ljudet. Det är ju synd om alla de 80 orkestrarna som ska underhålla löparna under marathonloppet om de ideligen blir störda av alla ljudbangar.

Eller... också ska vi köra all-in och satsa på en tid under en och en halv timme i morgon. Men då krävs det nog kanske att vi anlitar en travare som pacer åt Springtime Travels löpare. Kan någon faxa över ett kalblod från Solvalla till Berlin..?

Nåväl, jag har mycket att fundera på i natt, men som sagt... världsrekordet ryker i morgon. Kom ihåg var ni läste det först!

Dagens Soundtrack: First we take Manhattan - Leonard Cohen

3 x reseledare: Janicke, Isabella och Charlotte.

Två kubikmeter olja och tre nyfångade torskar var allt som krävdes för att jag skulle skriva på för Norge!

W= Win! Chicago Cubs ångar på i MLB (Major League Baseball) och under gårdagskvällen slog de ärkerivalerna St. Louis Cardinals med 5-0.

Finnkampen och World Cup... Sorry Finland!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-09-24 21:45


Usti nad Labem Half Marathon - Tjeckien

Arrangören RunCzech hälsar alla skandinaver välkomna till Prag Marathon nästa år!

Följ gärna med Springtime Travel till den tjeckiska huvudstaden den 7:e maj nästa år med mig som reseledare. Anmäl er på denna länk: http://springtime.se/resor/prag-marathon/

Usti nad Labem i norra Tjeckien ligger utmed vackra Elbe och är en "gammal bekant" från i våras då jag cyklade utmed floderna Vltava (Moldau) och Elbe mellan Prag och Dresden. Den här gången vankades det emellertid långdistans i den tjeckista staden.

   Som vanligt fanns det ett starkt startfält på plats när den sjunde och sista deltävlingen i tjeckiska Running Leauge skulle avgöras i samband med Usti nad Labem Half Marathon. Fem halvmaror + Prag Marathon och Prague Grand Prix 10 km ingår i serien och det här var alltså årets sista drabbning.

Samtliga tävlingar ingåendes i Running League har fått utmärkelsen Gold Label av IAAF, vilket bl.a. innebär att det måste finnas högklassiga löpare från minst fem länder i tävlingens herr- och damklass.

I Usti nad Labem fanns därmed bl.a. världsmästarinnan från VM  i halvmarathon 2016 (Cardiff, Wales): Peres Jepchirchir. Där fanns även Barselius Kipyego som inför tävlingen hade sprungit världens sjätte bästa tid på halvmarathon under 2016. Innan dagen var över kunde han emellertid stoltsera med årets världens fjärde bästa tid och ett nytt tjusigt personbästa på 59:15. Naturligtvis innebar detta även nytt banrekord.

Peres Jepchirchir vann som väntat damklassen, men var sju sekunder ifrån banrekordet. Något som hon hade fixat om det inte hade varit för en incident med en sko som hon tappade i slutet av loppet. Där försvann åtminstone tio sekunder.

Dagens Soundtrack: Faster Than The Speed of Night - Bonnie Tyler

Loppets två favoriter höll för trycket: Barselius Kipyego och Peres Jepchirchir. Peres är även regerande världsmästarinna i halvmarathon.

Wesley Korir, vinnaren av bl.a. Boston Marathon 2012, fanns på plats i Tjeckien som inbjuden gäst. Wesley sitter faktiskt även med i kenyanska parlamentet!

För några veckor sedan sprang Wesley marathon under OS i Rio de Janeiro, men där tvingades han emellertid bryta tävlingen. Wesley har främst lagt krutet på Chicago och Boston Marathon och har nått imponerande resultat och topplaceringar i dessa städer. Han har dessutom vunnit Los Angeles Marathon vid två tillfällen.

Václav Skřiváneke är tävlingsledare för samtliga sju deltävlingar ingående i den tjeckiska löparserien Running League. Alla dessa tävlingar har certifierats med IAAF:s (International Association of Athletics Federations) Gold Label, en kvalitetsstämpel som man får om man bland annat uppnår dessa krav:

# Elitlöpare från minst fem länder ska finnas på startlinjen och det gäller både män och kvinnor. Det här är kraven för att kalla sig elitlöpare i en Gold Label-tävling:

  •   Marathon: Men: 2:10:00 and Women: 2:28:00

  •   Half Marathon: Men: 1:01:00 and Women: 1:11:00

  •   10km/10,000m: Men: 28:00 and Women: 32:00 

# Minst tolv löpare ska dopingtestas efter loppet och minst sex löpare ska även testas för EPO.

# Prissummorna i loppen ska vara exakt samma för män och kvinnor.

# Hela tävlingen ska sändas i sin helhet endera live eller i en eftersändning.

Presskonferens inför tävlingen.

Från vänster: Carlo Capelbo (President i RunCzech och även ledamot i IAAF:s utskott för långdistanslöpning), Barselius Kipyego, Peres Jepchirchir, Anezka Drahotova, Milan Kocourek och borgmästaren Vera Nechybova.

Tjeckiskan Anezka Drahotova tävlade i gång under OS och blev tia på sin distans. Den här gången sadlade hon emellertid om till löpning.

Floden Elbe klyver Usti nad Labem.

Giancarlo Colombo, fotografernas Ayatollah! Denne härlige italienare må även vara den sportfotograf som har de allra starkaste axlarna i världen, det hängde nämligen alltid två blygtunga kameror på hans axlar så fort man såg honom. 

Giancarlo Colombo syns ofta med sina kameror på diverse Diamond League-galor runtom i Europa. Han har även bevakat åtta sommar-OS, bland annat Rio de Janeiro.

På frågan om vilket foto han är allra stoltast över så var det när han fick fotgrafera sin landsman och vän Stefano Baldini när han korsade mållinjen som olympisk guldmealjör i OS i Aten 2004.

Giancarlo Colombos hemsida: http://www.giancarlocolombo.it/index.php

Aziz Lahbabi och Abdelkabir Saji från Marocko fanns på startlinjen i Usti nad Labem.

Med sitt personbästa på 59:25 hade Azis startfältets allra snabbaste PR. Aziz trivs även bra på bana och har bland annat tävlat i Diamond League.

Usti nad Labem tjuvstartade med det tre km långa DM - Family Run, en "tävling" där bl.a. stadens borgmästare deltog:

Borgmästaren Vera Necybova med sitt barnbarn.

Flaggparad inför Usti nad Labem Half Marathon

Brasilianska toner inför halvmaran och...

...brasilianskt på startlinjen! 

Paulo Paula blev bästa brasse i OS i Rio med sin 15:e plats. Här värmer han upp inför halvmaran med.. fotboll?

Lucy Cheruiyot kom tvåa i halvmaran, men var ohotad i klassen "snyggaste frisyr"!

Japanskan Misato Horie vann Gold Coast Airport Marathon (Australien) tidigare i år med fina 2:26. I Usti nad Labem sprang hon in på en elfte plats med tiden 1:14:05.

Tävlingsledaren Václav Skřiváneke försöker hålla ordning på startfältet som alla är ivriga att ge sig iväg.

Barselius Kipyego var hetast av alla löpare och sänkte banrekordet kraftigt. Det förra rekordet låg på 1:00:38, men från och med 2016 lyder det på 59:15. Världens 4:e bästa tid 2016!

Barselius Kipyego med endast 700 meter kvar till upploppet och i en helt ohotad ledning. I mål var han 2 minuter och 16 sekunder före tvåan!

Peres Jepchirchir vann damklassen på 1:07:24 och hade tagit banrekordet om det inte hade varit för incidenten med den tappade skon som kostade henne minst tio sekunder.

Herrarnas prispall: Adugna Takele (Etiopien), Barselius Kipyego (Kenya) och Abraham Kapsis Kipyatich (Kenya). Loppets trea Abraham Kipyatich vann Prague Grand Prix veckan innan.

De bästa tjeckerna i Usti nad Labem Half Marathon 2016

Segraren i herrklassen Barselius Kipyego, Ivana Sekyrova (bästa tjeckiska), Jiri Homolac (bäste tjeck) och vinnaren i damklassen Peres Jepchirchir.

De tävlingar som arrangeras av RunCzech vill ge alla löpare samma uppmärksamhet i loppet, inte minst den atlet som behöver mest tid för att komma fram till mållinjen. Något som samtliga tävlingar borde anamma!

Hela tävlingsorganisationen för RunCzech tar emot de sista löparna när de går i mål!

Om ni är intresserade av att springa andra långlopp tillhörande den tjeckiska långlöparserien Running League så är det dessa datum som gäller för 2017:

Sortisimo Prague Half Mrathon - April 1, 2017
Volkswagen Prague Marathon - May 7, 2017
Mattoni Karlovy Vary Half Marathon - May 20, 2017
Mattoni Ceske Budejovice Half Marathon - June 3, 2017
Mattoni Olomouc Half Marathon - June 24, 2017
Prague Grand Prix 10 km race / Adidas 5 km Women Race - September 9, 2017
Mattoni Usti nad Labem Half Marathon - September 16, 2017

Mer information om loppen:

https://issuu.com/runcz…/docs/brochure_2017_rc_final_eng_web

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-09-20 17:30


Världsmästare Pragtiskt taget överallt i Tjeckien!

Martin Koukal, den siste "riktige" världsmästaren på 50 km längdskidåkning. Efter VM i Val di Fiemme 2003 (där han för övrigt hade med sig hälsingegrabbarna Anders Södergren och Jörgen Brink upp på prispallen) så är det ju masstart som gäller på femmilen.

   Den svenske längdskidtränaren Christer Skog har varit förbundskapten för fyra olika landslag (Storbrittanien, Sverige, Australien och USA) och var bl.a. med om Torgny Mogrens guld på femmilen i samband med VM i Falun 1993. Han har dessutom varit "Kunglig hovvallare åt vår nuvarande konung under OS i Salt Lake City. Det han rankar högst i sin tränarkarriär är ändå VM-guldet med Martin Koukal i Val di Fiemme.

Egentligen var det sprinten som Martin fokuserade på under VM 2003. Han hade till och med beslutat att strunta i femmilen om han lyckades vinna sprint-finalen i Val di Fiemme. De gjorde han ju också, men.. det var fel final. Martin vann B-finalen i VM 2003 och blev därmed totalt femma i tävlingen.

Av den anledningen blev det även start i femmilen för Martin Koukal. Med ett minimalt team på plats (Christer Skog som tränare och Christer Majbäck som vallare) lyckades han med det omöjliga och vann till slut med en marginal på femton sekunder ner till Anders Södergren.

Martin Koukal kan därmed hålla huvudet någorlunda högt under de framtida familjemiddagarna. Hans lillebror har ju också ett VM-guld... i ishockey! Lillebrorsan Petr Koukal spelar nämligen ishockey för finska Jokerit och i det tjeckiska landslaget. Petr var bland annat med i VM-turneringen i Finland 2010 där Tjeckien tog guld.

Äpplen (VM-guld) falla inte långt ifrån trädet... 

Dagens Soundtrack: Little Willie John - Peter Lemarc

Ni kan läsa hela min intervju med Christer Skog i Hälsinge Allehanda på denna länk:

http://halsingeallehanda.se/christer-skog-kungens-skidvallare/

Några dagar innan Martin Koukals entré i Prag så dök även den tjeckiska världsmästarinnan och olympiska guldmedaljören Katerina Neumannova upp i den tjeckiska huvudstaden. Utan längdskidor (eller cykel!) men väl med löpardojjor på fötterna.

Martin Koukal

RunCzech, arrangören av bl.a. Prag Marathon bedriver klubbträningar sex dagar i veckan under ledning av bl.a. huvudtränaren Michal Vitu. Den här gången lämnade han emellertid över ansvaret till Martin Koukal.

Prag är en helgrym stad för löpning och det finns nästan obegränsat med variationer på löprundor. Om man tröttnar på den vackra och mycket populära promenadvägen utmed Vltava (Moldau) mitt i staden så kan man exempelvis välja någon av parkerna i närheten av slottet.

Det kryllar av grönområden i Prag. Karlsbron ligger för övrigt mitt i kartan och sexhundra meter nordost om denna bro ligger Old Town Square som är start- och målplats för Prag Marathon (7:e maj 2017).

Vänta inte för länge med att anmäla er till Prag Marathon 2017. Loppet är garanterat utsålt i november. Vill ni åka med Springtime Travel (jag kommer att vara reseledare) så använder ni denna länk: http://springtime.se/resor/prag-marathon/

Den kanske mest populära parken ligger bara femhundra meter ifrån RunCzech's lokal på "fel sida av älven" (Peter LeMarc) och där finns bland annat en skön runda på fem km.

Martin Koukal hade kvällen till ära lagt upp ett träningspass som bl.a. innehöll...

Löpteknik!

Återsamling utanför RunCzechs kontor efter en timmes löpskolning.

Fruktfatet i centrum. (Lugn kära läsare, det fanns en pizzeria runt hörnet!)

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-09-15 19:38


Prag Grand Prix 10 km - Världstider!

Katerina Neumannova, olympisk guldmedaljör och dubbel världsmästarinna på längdskidor, fanns på plats när Prag Grand Prix skulle avgöras på lördag kväll. En tävling på tio km eller halva distansen om man så önskade.

Katerina Neumannova tillhör den unika kategori idrottsutövare som har deltagit i både vinter- och sommarolympiaden. Katerina tävlade förutom på längdskidor nämligen även olympiskt i moutainbike i Atlanta 1996. En plats hon förtjänade genom att ta brons i mountainbike under EM 1995.

Katerina har därmed tävlat i sex OS: 1992, 1994, 1996 (mountainbike), 1998, 2002 och 2006.

Hon åkte sin första världscuptävling i Kiruna och avslutade dessutom sin karriär i Sverige i samband med Världscupen i Falun 2007. Däremellan hann hon alltså ta OS-guld 2006 i Turin och VM-guld både 2005 och 2007. Katerina har dessutom fyra OS-silver och ett OS-brons i samlingen.

Ytterligare två tjeckiskor har deltagit i både vinter- och sommarolympiaden. Eva Vrabcova från Brno är en av dessa. Hon har förutom sin längdskidkarriär även sprungit marathon i OS, något som skedde för en månad sedan i Rio de Janeiro. 

Eva Vrabcova kommer att springa halvmarathon kommande helg i Usti nad Labem då RunCzech arrangerar årets sista tävling i den tjeckiska löparserien Running League. En serie som omfattar Prag Marathon, Prag Half Marathon, Karlovy Vary Half Marathon, Budejovice Half Marathon, Prague Grand Prix, Olomouc Half Marathon och Usti nad Labem Half Marathon. Mer information om tävlingsprogrammet på RunCzech's hemsida: http://www.runczech.com/en/

Dagens Soundtrack: Die Moldau - Smetana

Viola Jepchumba var endast tre sekunder ifrån Paula Radcliffes världsrekord på tio km landsvägslöpning. Viola hade tiden 30:24 i den varma tävlingen i den tjeckiska huvudstaden.

Tre kvinnor tog sig under 31 minuter på den delvis kullerstensbelagda banan i Prag.

Bland herrarna var Abraham Kipyatich vassast och persade rejält när han vann på tiden 27:40. Hela fem manliga deltagare tog sig in under 28 minuter och tolv löpare var under 29 minuter.

Den tidigare världsrekordhållaren på marathon, Patrick Makau, tvingades emellertid bryta tävlingen halvvägs in i loppet. Patrick satte världsrekord med tiden 2:03:38 i Berlin Marathon 2011.

Abraham Kipyatich och Viola Jepchumba var snabbaste man respektive kvinna i Prag Grand Prix. Milan Kocourek och Kristiina Mäki var snabbaste tjecker i tävlingen. Kristiina Mäki har en finsk pappa som är född strax utanför Vasa.

Få olympier på plats i Prag, men Paulo Paula från Brasilien var ett lysande undantag. Paulo kom på femtonde plats i Rio de Janeiro och var därmed den bäste brassen i OS.

Paulo tog sig precis under halvtimmen med tiden 29:59 i Prag och siktar nu in sig på halvmaran nu på lördag i den tjeckiska staden Usti nad Labem. En sträcka som passar Paulo betydligt bättre.

Fler "brassar" på plats i Prag. Inför alla tävlingar arrangerade av RunCzech piskas stämningen upp av detta gäng.

Tre ryssar från vackra Kazan i provinsen Tatarstan. Vadim i mitten tog för två år sedan initiativet till Kazan Marathon (en stad som annars är mest känd för fotboll och bandy). Nästa år kommer med all säkerhet även undertecknad att stå på startlinjen i Kazan som går av stapeln 21:a maj.

Kazan Marathons hemsida: 

http://kazanmarathon.org/?lang=en

En vido från vackra Tatarstan: 

https://www.youtube.com/watch?v=-zGiw_bda4E

Chak, Chak. En specialitet (GOD!!!) från Tatarstan. Jag delar hotellrum med Vadim från Kazan och han valde att ladda upp med denna läckra delikatess. Förmodligen därför han slog mig med en kvart...

Uppvärming inför Prag Grand Prix, start & mål mitt i Gamla stan.

Starten har gått!

Upploppet inkluderar bl.a. bron över Vltava (Moldau).

Kristiina Mäki blev snabbaste tjeckiskan med tiden 34:19 och kom därmed på elfte plats bakom omöjliga...

Viola Jepchumba!

30:24 är världens näst snabbaste tid på landsvägslöpning för kvinnor. Nästa år lovar Viola att ta rekordet från Paula Radcliffe!

Det finns bara fördelar med att springa i Prag...

Följ med Springtime Travel till Prag Marathon 7:e maj 2017:

http://springtime.se/resor/prag-marathon/

För mer information om resan:

http://www.runnersworld.se/blogs/andersforselius/prag-marathon-2017-springtime-travel.htm

Skriv ut Permalink Kommentarer (2)

2016-09-13 12:46< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560


Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser