Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

#65 Olympiabloggen: Emma!!!

En bild säger mer än typ 457 miljoner ord... Emma!!! (Foto: Anders Forselius)

Dagens Soundtrack: Rio - Duran Duran


  Tack Emma!

Efter att ha blivit uttråkad av drygt 43.000 brassar inne på Estádio Olímpico João Havelange efter 5-1 förlusten mot Brasilien i fotboll så kändes ett OS-silver i cykel som en fantastisk återupprättelse. Vilket race!!!

Näst efter SM-finalen i bandy 1975 då Ljusdals Bandyklubb krossade Villa på Söderstadion så är det här ta mig fan det finaste jag upplevt i idrottssammanhang. Wow! Stefan Johansson gjorde fem mål i den matchen, men Emma Johanssons insats i Rio de Janeiro var nog strået vassare ändå. Jag fick dessutom, tack vare en vänlig funktionär, se dramatiken från första parkett på Copacabana tillsammans med två vänner från Ljusdal.

Tillsammans hade vi lämnat vi tv-apparaten på en restaurant i nära anslutning till upploppet för att om möjligt kunna köpa biljetter till evenemanget. Molokna tvingades vi emellertid lämna biljettluckan då samtliga biljetter redan var utsålda.

Men.. det var då ödet ingrep och vi fick belöning för god karma som vi fått genom att vi hade källsortarat noga och alltid grattat våra mödrar på deras morsdagar det helt osannolika inträffade: En funktionär ropade tillbaka oss och berättade att hon hade tre "funktionärsbiljetter" över som hon kunde ge bort till vem som helst och vi kunde ta dessa!

Vad är sannolikheten? Typ ungefär lika stor som att alla Zika-myggor blir uppätna av liberon i Borussia Dortmund på Tjugondag Knut 2017..?

Framför en storbildsskärm och endast en "treputt" ifrån upploppsrakan kunde vi därmed följa Emmas fantastiska cykelresa fram till prispallen. En resa där vi vid ett antal tillfällen hade räknat bort henne från toppen av resultatlistan, men glädjande nog insåg att det fanns mer energi i hennes kropp. Vår hjälte kom igen och det med besked. Jag älskar dig Emma!

 

Packat framför storbildsskärmen på Copacabana när damernas linjelopp i cykel avgjordes.

Hans Lystedt, Ola Bengtsson & undertecknad, tre ljusdalingar som höll zikamyggorna på behörigt avstånd från Copacabana. Myggor är nämligen rädda för hälsingar. True story.

Emma Johansson på storbild.

Upploppsrakan på Copacabana, Rio de Janeiro. 300 m kvar till målet.

Emma Johansson vann ett OS-silver efter en otrolig finish. Vad kan överträffa detta? Spontant känns det som att Sarah Sjöström måste sätta världsrekod med en och en halv minut på 200 frisim för att det ska kunna konkurrera med denna prestation.

Första medaljen!

Marta!!! Två mål mot Sverige, men jag är ändå beredd att förlåta världens bästa fotbollsspelerska. Grattis Brasilien till det kommande första OS-guldet i er historia!

(Pssst... glöm ej att Sverige fiskade hem ett OS-guld redan 1948!)

In med bollen i mål! En brasse (iförd Sverige-tröja) visade sig ha dolda talanger gällande svensk musik...

..eller vad är oddset på att en brasse kan sjunga klassikern "In med bollen i mål"..? 

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-08-09 04:55


Annons

#64 Olympiabloggen: Intervju med Karin Lundqvist, Drottning av svensk beachvolley

Karin Lundqvist, svensk beachvolleybolls mest framgångsrika spelare, har efter tjugoett år som elitspelare beslutat sig för att avsluta karriären. (Foto: Wesley Pinheiro)

Dagens Soundtrack: Bateu Saudade - Bamda Mel

   Det var under en morgonpromenad i brasilianska paradiset Joao Pessoa på julaftonen 2010 som jag för första gången träffade Karin Lundqvist. Då helt ovetandes om att Joao Pessoa var en metropol inom beachvolleyboll och att Karin drev ett träningsläger där tillsammans med sin make Wesley Pinheiro.

Wesley Pinheiro tränade förutom Karin även Ricardo Santos, den mest framgångsrike spelaren någonsin i beachvolleyboll. Ricardo tog medalj i tre raka olympiska spel, bl.a. OS-guldet 2008.

Karin nådde själv stora framgångar inom sporten och 2011 blev hon historisk då hon som förste europé någonsin tog en semifinalplats i den prestigefyllda brasilanska beachtouren "Banco do Brasil". Året senare tog hon sig dessutom upp på prispallen på samma tour.

I svenska landslaget har hon bl.a. spelat VM 2001 och 2009 och dessutom tagit sju svenska SM-guld med sin klubb Katrineholm. Här följer en intervju med Karin inför OS i Brasilien:

Karin Lundqvist och hennes make Wesley driver företaget Play 4 Life Beachvolley som arrangerar träningsläger runtom i världen. (Foto: Wesley Pinheiro)

Efter tjugoett år som elitsatsande volleybollspelare har du beslutat dig för att avsluta karriären. Var det ett svårt beslut?

Det var svårt att ta beslutet, men väl taget var det en enorm lättnad.

I början av din karriär bytte du college från Bozeman i Montana till Honolulu i Hawaii, men det visade sig att ett collegebyte kan vara lika impopulärt som att exempelvis byta fotbollsklubb. Hur var reaktionen från din gamla skola?

Jag trodde att reaktionen skulle vara positiv, att de brydde sig om att alla trivdes, men jag fick min största utskällning i mitt liv!

När bytte du från traditionell volleyboll till beachvolleyboll?

Jag bytte efter jag hade spelat klart för Universitet på Hawaii. Jag hade då möjligheten att antingen satsa på att bli proffs inomhus eller se hur långt jag kunde komma inom beachen.

Du har bland annat bott och tränat i Joao Pessoa och Fortaleza i Brasilien under några år. Hur skiljer sig livet som beachvolleyspelare i Brasilien jämfört med andra platser där du har bott?

I Brasilien är beachvolley en sport där man kan tjäna pengar och som ger jobb till väldigt många. Synen på sporten är väldigt professionell, man lämnar inget åt slumpen. Det är en väldigt inspirerande miljö att vistas i. Alla tränar otroligt hårt och resultat går före allt.  

Karin Lundqvist och Ricardo Santos under ett träningspass i Joao Pessoa 2011 (Foto: Anders Forselius)

Hur ser en genomsnittlig träningsvecka ut för en beachvolleyspelare och hur stor del är konditionsträning/löpning?

Kondition är väldigt viktigt för att kunna hålla en hög nivå matchen igenom. Som längst är en match ca 1 timme, men under hela den perioden är det max fokus som gäller och du har inte råd att tappa koncentrationen.

Veckan består av ca 5-7 beachvolleybollpass i sanden, 4 ggr på gymmet samt ca 4 konditionspass.

Du är gift med din tränare. Hur ofta hände det att du kasta bollen på honom under ett hårt träningspass?

Ha ha ha, det har aldrig hänt. Jag vet att han vill mitt bästa och gör allt för att få mig att utvecklas. Självklart har vi haft våra dispyter, men när vi väl har lugnat ner oss efter adrenalinkicken så är allt bra igen.

Vilket är ditt bästa personliga minne från din karriär?

Att som första europé någonsin, ta medalj på Banco do Brasil i Salvador, den bronsmedaljen värderar jag högst av alla mina framgångar. 

Du var med om en svensk OS-satsning som inte gick ända fram. Men du kommer ändå att ha ett uppdrag under de olympiska spelen. Kan du berätta mer?

Jag kommer att sitta som expertkommentator för beachvolley samt volleyboll under OS-sändningarna. Ett ärofullt uppdrag som jag verkligen ser fram emot. Så om du är vaken mitt i natten svensk tid så gör jag dig sällskap.

Hur ser livet ut efter karriären, var kommer du exempelvis att bo någonstans?

Sedan jag var 18 år har jag aldrig varit hemma i Sverige en hel vinter. En del av mig ser fram emot att kunna vara mer hemma och att äntligen få skapa mig ett hem i Sverige, men samtidigt kommer ”brassen” inom mig att vilja ha värme och lite mer energi när vintern väl är på väg hit till Sverige. Mitt hem är där mitt hjärta är.

Annars, så ser jag fram emot att skapa en framtid där jag jobbar med att inspirera andra att nå sina drömmar. Om det är som coach, mentaltränare, föreläsare etc spelar ingen roll, men det är det jag vill göra!

Vilka är ditt bästa olympiska minnen genom tiderna från tidigare olympiader?

Att få se min man på invigningen under OS i Peking var väldigt häftigt, då han var coach för Georgien.

Avslutningsvis, vem tror du tänder den olympiska elden i Rio de Janeiro?

En klurig fråga… Jag hoppas på Emanuel eller Ricardo eftersom de är legenderna inom beachvolley men den jag tror på är Pelé. 

Undertecknad tillsammans med Karin Lundqvist och brassen Ricardo Santos. Den senare är den framgångsrikaste beachvolleyspelaren någonsin i den olympiska historien med guld (2004), silver (2000) och brons (2008).

Ricardo Santos tränades under sin aktiva karriär bl.a. av Karin Lundqvists make Wesley Pinheiro i Joao Pessoa, Brasilien. (Foto: Anders Forselius)

Ricardo Santos, Joao Pessoa, Brasilien (Foto: Anders Forselius)

Under ett par år drev Karin Lundqvist och hennes make Wesley Pinheiro träningsläger i Joao Pessoa. Där var bl.a. de norska tjejerna Elin Lauvås och Anne-Lene Hvalen med och tränade.

Längst till höger på bilden står den brasilianske beachvolleyspelaren Màrcio Araùjo som tog OS-silver 2008 i Beijing.

Bilden ljuger, Karin vänder inte helt ryggen åt beachvolleysporten. Under OS kommer hon bl.a. att vara expertkommentator för svensk TV. (Foto: Wesley Pinhero)

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-08-05 17:56


#63 Olympiabloggen: Jag har mött Gud!

Jag har mött Gud! Egentligen rankar jag Stefan Schwarz som ett ännu högre väsen, men enligt Expressens Mats Olsson så är han "bara" en Gud. Hur som helst så är Schwarz Sveriges genom tiderna bäste fotbollsspelare. Ordet medioker fanns ju inte i hans ordförråd.

Fotboll har dessutom aldrig någonsin varit så vackert som när Stefan Schwarz drog på sig sitt andra gula kort i förlängningen mot Rumänien i VM 1994. Istället för att som alla andra fotbollsspelare käfta emot i tjugo minuter och låta onödig tid ramla iväg så lämnade Stefan fotbollssplanen utan att röra en min. Tänk om.... det var just dessa dyrbara sekunder som gav Sverige och Kennet Andersson den där extra tiden att pricka in kvitteringsmålet? Alla snackar om Ravellis straffräddning, men den sanna hjälten var ju Stefan Schwarz!

Dagens Soundtrack: Uma vez Flamengo (Hino do Flamengo)

   Min portugisiska är minst sagt ringrostig, men glädjande nog fick jag åtminstone ett besked på att den var på rätt väg när jag tittade på gårdagens andra match mellan Brasilien och Kina. Det var då som en äldre kvinna på läktaren vände sig om med en kommentar som sade det mesta: - Sujo! (Fritt översatt: Fult språk!)

Jag har alltså prioriterat mina språkstudier något annorlunda i år och anpassat ordförrådet till där jag behöver det som allra bäst, exempelvis inne på en adrenalinfylld fotbollsläktare. När en brasilansk baklängesnick såg ut att hamna i egen kasse slank det därför ut ett "puta que pariu" utan att jag ens tänkte på det. Det är ju en relativt vanligt förekommande svordom i Brasilien och skulle i Sverige förmodligen röna samma ringa uppmärksamhet som ett "helvete" eller "jävlar". 

Det var alltså en stor dag för mig i Rio de Janeiro. Jag mötte Gud och jag blev åthutad av en brasiliansk kvinna. Men framförallt sjöng jag för nästan 30.000 inne på Olympiastdion i Rio de Janeiro.

När matchen mellan Sverige och Sydafrika var över och de brasilanska spelarna hade intagit arenan så gick nämligen ett brasilianskt TV-team runt på arenan och gjorde några intervjuer med supporters av olika nationaliteter. Reportern i tv-teamet fick syn på min svenska tröja och undrade därför om jag kunde säga något på portugisiska i direktsändning på de stora tv-skärmarna inne på arenan, vilket jag naturligtvis tackade ja till.

- Kan du säga något på portugisiska? frågade reportern och gav mig därefter microfonen.

Ska jag skämma ut mig så kan jag ändå göra det rejält hann jag tänka och började därefter sjunga de första stroferna ur Rio-laget Flamengo's kampsång "Uma vez Flamengo, sempre Flamengo"

Eftersom den enkla matematiken sade att minst hälften på läktaren var fans av Flamengo så visste jag att det här var ett säkert kort, vilket även det efterföljande jublet avslöjade.

Jag har alltså sjungit för 30.000 människor, vilket är något mindre än Håkan Hellströms publikrekord på Ullevi, men jag har å andra sidan bara inlett min musikaliska karriär. Watch out Håkan!

Svenska högerbacken Jessica Samuelsson hade hela familjen på plats på läktaren: Föräldrarna, mormor, pojkvän och syster.

Familjen Samuelsson ska se Sveriges alla gruppspelsmatcher, inklusive den sista mot Kina som spelas i Belo Horizonte. Förra året var de även i Kanada för att supporta under VM.

Familjen Samuelsson hade till en början mycket gott om utrymme på läktaren. Lite anmärkningsvärt att inte fler hade letat sig dit med tanke på att det var det allra första som hände under hela OS. Det blev emellertid bättre under matchens gång då brassarna började leta sig dit för att titta på Brasilien - Kina.

Fin arena, men... man tappar hela inramningen när man spelar fotboll på en friidrottsarena. Det hade ju varit så mycket häftigare om arrangören hade prioriterat annorlunda och lagt alla fotbollsmatcherna på klassiska Maracana.

Olympiastadion Engenhão, elller... Estádio Nilton Santos, eller... Estádio Olímpico João Havelange. Kalla den vad den vill, men här ska det friidrottas och spelas fotboll under OS.

Nilton Santos var en av Brasiliens VM-hjältar 1958. Vänsterbacken hann spela 75 matcher i det brasilianska landslaget och var med i VM-truppen redan 1950 (spelade inte en match). Därefter spelade han emellertid varje match under VM-slutspelen 1954, 1958 och 1962. 

Nilton Santos dog för övrigt på min egen födelsedag den 27:e november 2013, åttioåtta år gammal.

- Bafana Bafana! Eller... Go Springbocks! Sydafrikanerna må vara mycket snyggare, men.. vi vann matchen!

Stefan Schwarz är redo för olympisk premiärmatch i Rio de Janeiro!

Kära Modo, jag ber om ursäkt för att det råkade komma med en Linköpingsflagga längst upp i bilden. P.S I love you!

En historisk bild: Det här var det allra första som hände under hela OS 2016!

Med facit i hand var det väl knappast någon match som går till historien. Stundtals kändes det svenska anfallsspelet omständigt och impotent, men.. det är ju tre poäng som räknas. Grattis tjejer, på lördag när vi möter Brasilien så har jetlagen släppt!

Nix, bilden ljuger. Förbundskapten Sundhage sitter INTE och sover i det svenska båset!

Det blev en svensk Seger till slut, även fast den satt långt inne.

1-0 till Sverige av Nilla Fischer. Det svenska landslaget verkar ha fått stallorder om att alltid låta Nilla Fischer göra premiärmålen. Hon var den förste svenske målskytten även i OS 2012, EM 2013 och VM 2015!

Jessica Samuelsson skadades i slutet av matchen. Lyckligtvis var det tydligen ingen fraktur på foten, men hon missar nog desvärre nästa match mot Brasilien.

När skadan skedde hade Sverige redan utnyttjat alla byten och som extra salt i såret fick Sverige alltså avsluta matchen med tio spelare på planen.

Kära FIFA: Varför använder fotbollen den antika regeln om att inte tillåta avbytare precis som man exempelvis gör i bandyn?

A) Låt varje lag använda åtminstone tre avbytare som får hoppa in när de vill under matchen så blir det högre tempo.

B) Ta bort det pinsamma utvisnings- och varningssystemet. Ge en spelare som gör något fult på planen tio minuters utvisning istället för att ge det lag man ska möta härnäst fördelen av denna bestraffning i form av en avstängning. Hur kunde man ens komma på denna idiotiska regel? Fotbollen har så mycket att lära av bandyn.

Jag tycker dessutom att man ska ta bort andra-serven i tennis (jag somnar alltid halvvägs in i andra setet), men det här är kanske en fråga som FIFA inte kan göra något åt...

Jessica Samuelsson fick hjälpas av planen, men förhoppningsvis är hon frisk åtminstone till nästa vecka då Sverige ska möta Kina.

Portugal gjorde heller inget större avtryck i sin premiärmatch i EM, men.. det gick ju hela vägen ändå. Upprepning?

Än så länge ser det bra ut!

Mer publik i matchen mellan Kina och värdnationen Brasilien. Uppskattningsvis närmare 30.000 på läktaren.

Marta och Cristiane gör sig redo för OS-premiären mot Kina.

Tre mål framåt och inget bakåt. På lördag kommer emellertid första förlusten för Brasilien...

Friidrottsarenor är till för friidrott medan fotboll ska spelas på fotbollsarenor som...

..Maracana!

Den 19:e augusti kommer jag att sitta på den här arenan och titta på damernas OS-final. Vågar man hoppas på Sverige - Brasilien..?

Maracana, Rio de Janeiro. Tittar ni väldigt noga så ser ni även Kristus-statyn sticka fram på berget Corcovado längst upp till höger på bilden.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-08-04 16:40


#62 Olympiabloggen: Intervju med trefaldige olympiern Dag Wennlund.

Dag Wennlund, trefaldig olympier och svensk mästare. (Foto: Storagrabbar.se)

Dagens Soundtrack: En dag - Tommy Nilsson

   Han har stått på prispallen i SM tio gånger, varit femma på VM och åtta på OS. Han hjälpte dessutom Sverige att ta hem första svenska finnkampssegern på femton år när han vann sin specialgren i Finnkampen 1985.

Men framförallt har spjutkastaren Dag Wennlund ett rekord som ingen någonsin kan ta ifrån honom. Dag kastade nämligen 92.20 under en spjuttävling 1985 i Austin, Texas. Ett rekord som med facit i hand kom att bli det allra sista svenska rekordet med det "gamla spjutet".

Här nedan följer en intervju med Dag Wennlund med anledning av kommande OS i Rio de Janeiro:

Du är själv trefaldig svensk mästare i spjutkastning, din fru är landslagsmeriterad höjdhoppare, din svåger höjdhoppare och din svärfar friidrottstränare. Ändå går din son och blir landslagsspelare i ishockey. Vad var det som gick fel i uppfostran..?

Våra barn (har en dotter också) har fått välja själva. De har testat friidrott men fastnat för andra sporter.

Två generationer Wennlund. Barnen valde andra idrotter än sina föräldrar, något som bl.a. resulterade i att sonen Max blev landslagsspelare i ungdomslandslaget i ishockey. (Foto: Petra Dydiszko, Sveriges Radio)

Du hann med tio stora utomhusmästerskap varav tre olympiska spel (1988, 1992, 1996). Känner man som idrottsatlet ute på arenan någon skillnad mellan de ”vanliga mästerskapen” och ett OS?

OS är så mycket större, både när det gäller själva arrangemanget men även i betydelse och uppmärksamhet. Du har inte så många chanser att delta i ett OS, du ska pricka formen och klara alla förväntningar.

Är det fullt fokus på de egna förberedelserna under OS eller hinner ni atleter med att se även andra idrotter? I ditt fall tävlingar utanför friidrottsarenan.

Fram till tävlingsdags är det fullt fokus på den egna prestationen. Efter tävlingarna kan du ägna tid åt att kolla och heja fram övriga svenskar.

Hur mycket hinner deltagarna umgås med varandra i Olympiabyn? Blir det en internationell förbrödring eller umgås man mest inom sin egen landslagstrupp?

När jag var med umgicks vi mest med svenskarna och lite med övriga atleter som man kände sedan innan. Men visst knyts det kontakter på olika sätt utöver det.

Vilket är ditt bästa personliga minne från dina tre olympiader i Seoul, Barcelona och Atlanta?

Jag får nog säga Seoul då jag och Peter Borglund höll på att missa kvaltävlingen. Vi skulle upp tidigt och hade ställt klockor och bett ledare att väcka oss, men ändå höll det på att gå åt pipan. Jag vaknade av att jag behövde gå på toan och fick se att vi hade sovit över rejält.

Peter var i första kvalgruppen och han fick ingen uppvärmning överhuvudtaget. Han hann precis till callroom och in på stadion. Jag fick det något bättre men även här blev det stressigt. Vi hann aldrig bli nervösa och kvalade in till finalen av bara farten.

Du är unik som spjutkastare i flera avseenden, bland annat fick du kasta spjutet fyra gånger (!) i kvalomgången under OS i Atlanta 1996. Vad hände?

Det blev fel när de skulle mäta mitt kast så jag fick en ny chans eftersom de redan hade tagit bort spjutet från landningsplatsen

Du kan dessutom för evigt titulera dig svensk rekordhållare i spjutkastning med 92.20. Ett rekord som sattes med det ”gamla” spjutet. Hur gick snacket bland de aktiva när man införde det nya spjutet?

Alla experter trodde att det skulle komma stora starka killar och ta över sporten eftersom bedömningen var att teknik skulle ha mindre betydelse och kraft mer betydelse. Oj vad fel de hade. Det skulle krävas lika mycket teknik men med vissa justeringar av utkastvinkel mm.

Dag Wennlund satte svenskt rekord med det gamla spjutet 1985 i Austin, Texas. 

Vilka är dina två bästa olympiska minnen genom tiderna, herrar och kvinnor?

Anders Gärderud och Bernt Johansson 1976 kommer jag ihåg väl. På damsidan är det Klüft 2004.

Om du får bjuda hem fyra olympiska profiler på middag, vilka väljer du?

Usain Bolt, Jan Zelezny, Carolina Klüft och Carl Lewis.

Avslutningsvis, vem tror du tänder den olympiska elden i Rio de Janeiro?

Pele

Dag Wennlund hann med tio stora utomhusmästerskap innan han avslutade spjutkarriären. (Foto: Petra Dydiszko, Sveriges Radio)

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-08-02 11:05


#61 Olympiabloggen: Transamazonica

Transamazonica. Den berömda brasilianska "djungelvägen" startar i Cabedelo vid Atlantkusten och slingrar sig så småningom ända in i Amazonas.

Fyra dagar kvar till öppningsceremonin, men endast två dagar kvar tills att Sveriges fotbollsdamer "inviger" hela OS med matchen mot Sydkorea. Självklart finns jag på plats under matchen mot Sydkorea liksom den mot Brasilien. Jag har dessutom en biljett till damernas OS-final i fotboll. Vågar man hoppas på en guldmatch mellan Sverige och USA eller en repris på matchen mot Brasilien?

Dagens Soundtrack: Vermelho - Marcia Freire

   Joao Pessoa (Sydamerikas östligaste stad) är en ständig påminnelse om att gräset inte är grönare på andra sidan. Av den anledningen stannar jag här ända fram till onsdag morgon då ett flyg tar mig till Rio de Janeiro.

Joao Pessoa har helgrymma förutsättningar för cykling, löpning, beachvolley och alla andra möjliga idrotter. Stränderna inbjuder dessutom till härlig barfotalöpning när det är lågvatten. Varje dag sker det emellertid en fördröjning av tidvattnet med ungefär 45 minuter, så av den anledningen tvingas man anpassa strandlöpningen till tidvattentabellen. Eller.. gnugga asfalt på strandpromenaden.

Det kryllar dessutom av intressanta alternativ till cykelbanorna. Man kan exempelvis följa de mäktiga stränderna norrut på den halvö där Joao Pessoa är beläget för att så småningom komma fram till Cabedolo, en stad som är startpunkten för den mäktiga djungelvägen Transamazonica. Som namnet avslöjar går Transamazonica alltså ända in i regnskogen och den är därmed Brasiliens tredje längsta väg med sina 4223 km.

För egen del nöjde jag mig emellertid med sträckan Joao Pessoa - Cabedelo tur och retur. Den patenterade bastuvärämen i Amazonas är ju inte riktigt det ultimata klimatet för svenskar. Något som vårt manliga fotbollslandslag snart kommer att bli varse om när de ska spela OS-fotboll i Amazonas huvudstad Manaus. Lycka till grabbar!!

Transamazonica/Djungelvägen

Enkelväg är det 20 km mellan min startpunkt i stadsdelen/stranden Cabo Branco i Joao Pessoa fram till startpunkten av Transamazonica i Cabedelo. En sträcka som innebär ett antal stränder:

Praia de Tambau, Joao Pessoa (Eu amo Jampa = Jag älskar Joao Pessoa!)

Messina Palmeira (t.v.) är president för turistrådet i delstaten Paraiba där Joao Pessoa är huvudstad. Hon hälsar att hon gärna vill se fler svenskar här i framtiden. Vad väntar ni på?

Praia de Tambau, Joao Pessoa

Praia de Manaira, Joao Pessoa

Praia de Manaira, Joao Pessoa

Den hippa gallerian Mag Shopping är gränsen mellan stränderna i Manaira och Bessa.

Praia do Bessa, Joao Pessoa

Praia do Bessa, Joao Pessoa

"Joga Bonito"..? https://www.youtube.com/watch?v=qJ48A0btiu4

Praia de Intermares, Cabedelo

Praia de Intermares, Cabedelo 

Intermares är i själva verket ett naturreservat som framförallt uppskattas av surfarna (fina vågor!) och...

..sköldpaddorna! Intermares har en koloni med sköldpaddor och för att skydda deras föryngringsplats så är stranden ett naturreservat där inget får byggas. (Sköldpaddorna på bilden är enda "byggnadsverken" på hela stranden.)

Praia do Poço, Cabedelo

Praia do Poço, Cabedelo

Praia do Poço, Cabedelo

Praia de Camboinha, Cabedelo.

Tittar man noga på fotot så ser man "ön" Areia Vermelha resa sig. Ön existerar bara när det är lågvatten och den är ett populärt utflyktsmål under denna dagliga happening.

Praia Formosa, Cabedelo

Praia Formosa, Cabedelo

Praia Formosa, Cabedelo

Forte de Santa Catarina do Cabedelo

Varje stad med självaktning ska naturligtvis även ha en fästning. Forte de Santa Catarina byggdes redan 1589 och är ett populärt turistmål i Cabedelo.

Cabedelo

Transamazonica "Km 0". Det är i Cabedelo denna mäktiga djungelväg startar som totalt sett är 4223 km lång. Som jämföreslse är sträckan Treriksröset - Smygehuk 1572 km lång...

Brasilianskt valmöte modell fyrahundratusen decibel!

Första kilometern av Transamazonica, Cabedelo

Det finns många nybyggda lägenheter till salu i Joao Pessoa precis vid Atlantkusten och alla byggnader har en gemensam pool. Prisnivån i Joao Pessoa är dessutom en av de absolut lägsta om man jämför den med alla de övriga städerna som finns på den brasilanska Atlantkusten.

Dona Branca, Bessa. Den kanske mest berömda "cachaçarian" som finns i delstaten Paraiba. Dona Branca har ett imponerande urval med hundratals sorter av det brasilanska sockerrösbrännvinet Cachaça.

Dona Branca, Bessa

Managern på Dona Branca visar upp dyrgripen Havana som är den i särklass dyraste Cachaçan som finns.

En 6:a Havana kostar 66 Reais (175 kr) men är värd varenda centavo. Den smakar som en bal på slottet!

Vill man ha ett blågult tilltugg till cachaçan så kan man glädjande numera även hitta våfflor i Brasilien. På fotot en våffla fylld med räkstuvning!

Naturligtvis går det precis lika bra att springa eller promenera samma väg till Cabedelo och då hålla till på stränderna. Jag har gjort sträckan många gånger, men aldrig tröttnat på den. Nordöstra Brasilien väntar på er!

Stränderna jag passerade under cykelturen var i tur och ordning: Cabo Branco, Tambau, Manaira, Bessa, Intermares, Poco, Camboinha, Formosa och Cabedelo.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-08-01 16:20< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560


Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser