Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

#58 Olympiabloggen: Joao Pessoa, Sydamerikas östligaste stad

Ljusdal, Afrika eller Rio de Janeiro? Ponta do Seixas i Joao Pessoa är Sydamerikas östligaste punkt och därmed ett vägskäl: Bli blöt om fötterna eller fortsätta söderut?

   Köttsår på hälen (halkolycka) = alternativ träning. Den två veckor långa löpträningen i nordöstra Brasilien för att komma i form till marathonloppet i Paraguay i slutet av augusti får därmed skjutas upp några dagar.

Å andra sidan spelar det ju mindre roll när jag har underbara cykelvägar att gå i klinch med i Joao Pessoa, Brasiliens Mecka för allehanda utomhusaktiviteter. Jag behöver ju dessutom inte halta mer än typ trettio meter från lägenheten förrän jag befinner mig mitt ute på cykelbanorna. 

I väntan på att OS ska starta blir det till en början alltså mycket cykelträning på agendan. Jag kommer bl.a. att träna med en lokal cykelklubb i Joao Pessoa, något som innebär revelj redan klockan fem varje morgon. Än så länge kan jag ju njuta av en positiv jetlag då kroppen fortfarande är inställd på den svenska tidszonen fem timmar bort, men det är väl bara en tidsfråga innan jag blir tvungen att koppla en dynamitgubbe till väckarklockan...

Sexton dagar kvar till OS, nära nu!

Dagens Soundtrack: Asa Branca - Luiz Gonzaga (Nordöstra Brasiliens inofficiella nationalsång)

Joao Pessoa är i tur och ordning Sydamerikas östligaste stad, världens näst grönaste stad (!) och dessutom Brasiliens tredje äldsta stad. 

Experter har kommit fram till att Paris är världens grönaste stad och att Joao Pessoa är tvåa på listan. Enligt denna uträkning ska varje invånare i Joao Pessoa ha 18,5 kvadratmeter grön yta.

Sky City på Arlanda, en plats där jag tillbringat många nätter sovandes i en fåtölj. För att hålla kostnaderna nere och dessutom slippa all onödig logistik så sover jag hellre på flygplatser än väljer ett närliggande hotell.

Kommer jag till en okänd flygplats där jag fortfarande inte har "mutat in" en fåtälj så använder jag denna faktaspäckade hemsida: http://www.sleepinginairports.net

How I met your mother - bästa resesällskapet!

HIMYM är uppdelad på 24 avsnitt x 9 säsonger och jag har nog hunnit veva igenom hela serien minst 7 - 8 under tråkiga buss/flyg/tåg-transporter.

Coxinha ("knuljävel" på svenska) och café grande com leite = Brasilien!

Inrikesflyget från Rio de Janeiro till Campina Grande i nordöstra Brasilien passerar bl.a. den väldiga delstaten Bahia. På bilden syns Salvador från luften, Brasiliens första huvudstad och i dags dato Brasiliens befolkningsmässigt tredje största stad efter Sao Paulo och Rio de Janeiro.

Salvador var även den plats där jag själv gjorde min marathondebut i Brasilien för två år sedan. Det gick betydligt snabbare att avverka de 42 kilometrarna med flygplan...

Campina Grande är delstaten Paraibas näst största stad och en plats som bl.a kan skryta med världens största "Festa do Sao Joao". En kulturell tillställning som pågår under hela juni månad i centrum av Campina Grande.

Per-Ove Zäll är Färilabon som tröttnade på vinterkylan hemma i Hälsingland och emigrerade till Brasilien. Nu har han hunnit bo över halva sitt liv i Campina Grande och ångrar sig inte en sekund. Men han försöker att ta sig till hembygden i Hälsingland åtminstone varannan sommar för att "hålla gäddbeståndet nere i Ygsjön".

Antarctica Original, den absolut godaste ölen som Brasilien har att erbjuda. Bara den är en anledning att åka till Sydamerika. Vad väntar ni på?

Per-Ove Zäll med frun Moema och sonen Christian. Sonen bor numera i stadsdelen Botafogo i Rio de Janeiro och var under helgen på ett tillfälligt besök i hemstaden Campina Grande. Observera Hälsingebocken på väggen!

Undertecknad håller däremot mest till i Joao Pessoa, huvudstaden i delstaten Paraiba. En stad som kan locka med några av Brasiliens allra bästa stränder, bra snorkling, magiska solnedgångar och ett fantastiskt utbud av fritidsaktiviteter.

Joao Pessoa är bl.a. ett centrum för beachvolleyboll. En av världens mest framgångsrika beachvolleyspelare, Ricardo Santos bor här och dessutom har den svenska beachvolleystjärnan Karin Lundqvist bott och tränat här under några år.

Den kanske mest populära aktiviteten just nu i Joao Pessoa är cykling. Varje morgon är den över fem km långa strandvägen avstängd för all trafik för att gångare, löpare och cyklister ska få extra mycket utrymme att röra sig på. Övriga tider på dygnet finns en rejält tilltagen strandpromenad och en dubbelfilig cykelbana att aktivera sig på. 

Många cyklister träffas klockan fem varje morgon för att cykla i grupper några mil söderut innan de sedan vänder tillbaka till Joao Pessoa. För de som så önskar finns dessutom sjuksköterskor strategiskt utplacerade vid strandpromenaden så att vem som helst kan kolla sitt blodtryck och vikt.

Ponta do Seixas, Sydamerikas östligaste udde, ligger sju km söder om Joao Pessoa och innebär därmed en vacker cykeltur eller löprunda utmed Atlantkusten.

Estação Cabo Branco, ett centrum för vetenskap och konst i Joao Pessoa. Byggnaden är ritad av den världsberömde arkitekten Oscar Niemeyer, mannen som bl.a. designade huvudstaden Brasilia och FN:s högkvarter i New York. Oscar Niemeyer var aktiv in i det sista innan han dog 105 år gammal.

Joao Pessoa satsar stenhårt på cyklingen och som ett led i denna satsning har man delat av en av huvudvägarna i staden varje söndag så att cyklister/löpare ska kunna åka säkert mellan stranden och centrum av staden. Vid varje korsning finns det dessutom flaggvakter uppställda för att ytterligare öka säkerheten.

Medicinsk personal finns strategiskt utplacerade efter strandpromenaden i Joao Pessoa, redo att ta blodtrycket på morgonpigga motionärer.

123/61 innebar en tumme upp och ett inofficiellt klartecken att senare på kvällen gå lös på den patenterat goda brasilianska matsedeln...

För er som är intresserade av att besöka Joao Pessoa så är det smidigast att flyga till Reicfe och därifrån ta en taxi (80 - 90 minuter) till slutdestinationen. Alternativt (och billigast) flyger man till Sao Paulo och tar därefter en inrikeskärra tre timmar norrut till Joao Pessoa. (Det tyska lågprisbolaget Condor säljer enkelresor till Brasilien om man exempelvis vill luffa runt i Sydamerika och vill ta ett senare beslut om hemresan.)

Stadsdelarna närmast stranden i Joao Pessoa heter Tambau, Cabo Branco och Manaira. Tambau är den populäraste stadsdelen och det är där man hittar de flesta hotellen. Om ni behöver mer information om staden så hojtar ni till.

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2016-07-20 05:36


Annons

#57 Olympiabloggen: Intervju med SOK:s nye ordförande Hans Vestberg

Tjugofem dagar kvar till OS i Rio de Janeiro!

SOK (Sveriges Olympiska kommité) har som bekant en ny ordförande i form av Hans Vestberg. En hälsingegrabb och f.d. handbollsspelare (vänstersexa) som förutom sitt uppdrag som VD för Ericsson även är ordförande i Svenska Handbollsförbundet. Nu ska han alltså även navigera SOK in i framtiden.

Hans Vestberg kommer naturligtvis att finnas på plats i Rio de Janeiro när OS kör igång den 5:e augusti. Här nedan följer en kort intervju med honom där han bl.a. avslöjar sina bästa olympiska minnen.

Dagens Soundtrack: É Uma Partida de Futebol - Skank

SOK:s nye ordförande Hans Vestberg (Foto: Jens Littorin, DN 20160419)

Med en SOK-ordförande från Hälsingland, kan vi då räkna med att snart få se bandy på det olympiska programmet?

Möjligheten finns i framtida OS att värdnationen kan föreslå ett antal nya grenar, Bandy och Innebandy borde vara intressanta om Sverige skulle få ett vinter-OS men det finns många andra sporter också.

Kommer du att följa OS på plats i Rio de Janeiro?

Ja, jag har preliminärt planerat  att vara i Rio några dagar under min semester, planerat sedan tidigare då jag var ordförande i Handbollsförbundet

Förutom handbollen, vilken idrott ser du mest fram emot under kommande OS i Rio de Janeiro?

Alla grenar där Sverige har deltagare samt friidrotten.

Handbollen är ju en "vintersport" i Sverige, hur ser du på det faktum att den tillhör sommarolympiaden? Finns det några olympiska sommarsporter som du istället vill se på vinterprogrammet?

Historiskt så var ju handboll en utomhussport i OS vilket gör att det varit en sommarsport – tycker det funkar bra.

Det olympiska programmet är ju under ständig förändring. Är det några idrotter som du själv saknar i dag och gärna vill se i ett framtida OS?

Nej inte riktigt – vi ser ju en utveckling att inkludera mer moderna sporter vilket jag tror är bra.

Kan du i framtiden tänka dig att låta svenska folket välja fanbärare genom omröstning?

Har inte tänkt på det –får ta med mig det som en bra ide till SOKs styrelse.

Vilka är dina egna största minnen från sommar- respektive vinterolympiaderna?

I sommar- OS är det självklart alla OS-silver i handboll!! Senast i London 2012 men även oförglömliga upplevelser i friidrott. I vinter-OS så kan man ju inte glömma hockey och längdskidor där Sverige har haft stora framgångar. Men det blir många minnen, stora som små, när svenska idrottare är i hetluften i OS.

Om du får bjuda fyra olympier (levande eller döda) på en surströmmingsskiva i "hemstaden" Hudiksvall, vilka skulle då sitta till bords?

Bob Beamon (hur kunde han flyga 8.90), Michael Jordan (världens bästa bollspelare genom tiderna), Charlotte Kalla (enorm vilja och målfokusering), Bella Gulden (Sveriges och världens bästa handbollsspelare)

Som maratonlöpare tycker jag att det vore en fantastisk idé om man tillät vanliga motionärer i det olympiska maratonloppet för att få ett stort startfält. Hur är din syn på att i framtiden involvera även vanliga motionärer i någon enstaka gren under OS?

Den idén har jag inte hört förut, tror nog att IOKs reglemente är styrande i detta.

Kristus-statyn på det 710 meter höga berget Corcovado i Rio de Janeiro. Ett "måste" när ni besöker Rio, ni bör emellertid undvika att klättra på statyn...

Copacabana, Rio de Janeiro.
Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-07-11 16:13


#56 Olympiabloggen: Antwerpen 1920

Europamästerskap i fotboll..? Sorry alla belgare, men till och med TV-Pucken smäller ju högre! Nej, jag är inte bitter...

Etapp 130: Antwerpen - Olympiastadion - Antwerpen, Belgien: 15 km

Etapp 129: Delft, Nederländerna - Antwerpen, Belgien: 119 km

Lasse Lagerbäck, kom tillbaka, allt är förlåtet!!!

Dagens Soundtrack: Back for Good - Lasse Lagerbäck...

   Det var flera nyheter som presenterades under de olympiska spelen i Antwerpen 1920. Inte minst så fick de Olympiska ringarna se dagens ljus vid denna olympiad i form av den flagga som IOK-hövdingen själv, Baron Pierre de Coubertin, hade designat.

Under OS 1920 fick man dessutom för första gången svära den olympiska eden. Men kanske atleterna även skulle ha tvingats att svära sin trohet mot de kära som troget gick hemma och väntade på sina idrottsmän/kvinnor. Läkarna hade nämligen ett tufft jobb i Antwerpen, tjugofyra fall av veneriska sjukdomar konstaterades!

Det här kan man läsa på SOK:s hemsida:

"Läkarna förde detaljerade journaler och de har en hel del bitska kommentarer som är värda att lyfta fram. De två läkarna fick under OS i Antwerpen bland annat behandla 24 fall av veneriska sjukdomar. Om dessa skriver de: "Erfarenheten ger vid handen att idrottsmän i likhet med andra unga män - idrottsmän dock mindre - särskilt i främmande länder falla offer för en nästan magnetisk dragningskraft åt det håll där de könsliga drifterna kunna bliva tillfredsställda."

Avslutningsvis konstaterar OS-läkarna: "...efter vad jag senare har erfarit hava många ytterligare fall noterats, men dessa unga män hava av blyghet ej låtit sig behandlats och därför drabbats av en minnesbeta för livet."

Eftersom jag själv har svurit trohet mot min cykel och alltid lägger mig på rätt sida av dygnet (definitionssak) så klarade jag mig undan veneriska sjukdomar i Antwerpen. Däremot svor jag många eder under kvällen. Först under matchen mellan Island och Österrike där jag upprepat skrek åt domaren (han hörde mig inte) att han skulle blåsa av den j-vla matchen någon gång. Till domaren mellan Ungern och Portugal på den parallella tv-apparaten skrek jag samma sak, men även denne domare vägrade lyssna. Nåväl, det redde ju upp sig till slut. Tack Lasse Lagerbäck för att du räddade min midsommar, om jag någonsin får ett barn ska hen få heta Lagerbäck i förnamn!

Cykelturen genom Europa är nu avslutad och härnäst väntar ett intensivt träningsläger ett par veckor hemma i Hälsingland. Jag ska försöka komma i form till marathonloppet i Paraguay i slutet av augusti och dessförinnan cykelturen fram till OS i Rio de Janeiro.

Det här innebär alltså att jag kommer att tvingas gå omvägar runt kolonigrannens utegrill de närmaste veckorna, allt för att hålla ett BMI som är lägre än summan av Greklands samlade budgetunderskott. Trevlig midsommar alla och.. grattis alla islänningar!!

Island!!!

Delft, nederländsk skönhet som framförallt är känt för sitt porslin. 

Nieuwe Kerk i Delft, en 108 meter lodrät aktivitet för de som så önskar. Om vädret tillåter så får man en fin vy från kyrktornet som bl.a. inkluderar grannstäderna Haag och Rotterdam. (Det tar 30 minuter att promenera upp och ner.)

Delft

Flugsnappare eller fiskmås av något slag..?

Delft

Delft

Delft

Gouda ligger, förutom på den här hyllan, endas ett vargtjut norr om Delft.

Delftporslin

Nederländerna är världens bästa cykelland. Man behöver nästan aldrig dela väg med bilister i Holland så jag tror faktiskt att chansen är större att man krockar med en båt!

Mitt värdpar första natten i Antwerpen. Två hängivna cyklister som upplät sitt gästrum åt mig mitt i centrum.

Stadshuset i Antwerpen, Belgien

Antwerpen

Antwerpen

Rubens Hus, Antwerpen

Rubens Hus

Rubens Hus

Olympiska stadion i Antwerpen anno 1920. En arena som ligger något offside en bit söder om stan. Knappast någon större turistattraktion. Inte ens lokalbefolkingen kände till att det var en olympisk arena!

Olympiastadion i Antwerpen är numera tillhåll för fotbollslaget KFCO Beerschot-Wilrijk. Skylten med "Olympisch Stadion" är det enda yttre tecknet på att arena en gång i tiden arrangerade OS. Lite synd med tanke på att det var här som flaggan med de olympiska ringarna vajade för första gången.

Olympiastadion kan knappast beskyllas för att vara vacker, det är däremot diamant-metropolen Antwerpen.

Långa bollar på Bengt..? Tack för den här tiden Zlatan, men skriver du på för Manchester United så hoppas jag att din måltorka fortsätter! #Arsenal

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-06-23 20:23


#55 Olympiabloggen: Amsterdam 1928

"Olympisch Stadion" i Amsterdam, en klassisk arena som bjöd på två spännande nyheter när de Olympiska Spelen kom på besök i Nederländerna 1928: Kvinnliga friidrottare och Olympisk eld. 

Etapp 128: Weesp - Olympiastadion Amsterdam - Delft, Nederländerna 86 km

Etapp 127: Zwolle - Weesp (Amsterdam), Nederländerna 103 km

Etapp 126: Haselünne, Tyskland - Zwolle, Nederländerna 122 km

Etapp 125: Bremen - Haselünne, Tyskland 119 km

   Det var hårt motstånd mot kvinnligt deltagande i OS, inte minst ifrån IOK-hövdingen själv, Baron Pierre de Coubertin, som kom med detta uttalande: "Kvinnornas deltagande i Olympiska Spel är jag fortfarande motståndare till. Mot min vilja har det blivit tillåtet och detta i ett ökande antal idrottsgrenar."

I samband med OS i Paris 1900 kunde kvinnor ställa upp i segling, tennis och golf, men det skulle alltså dröja ända fram tills 1928 innan friidrott kom med på det kvinnliga OS-programmet.

Vissa kvinnliga friidrottsgrenar överlevde emellertid inte speciellt länge. I samband med damernas final på 800 meter (svensk bronsmedalj av Inga Gentzel) tog löparna ut sig fullständigt vilket inte delar av publiken uppskattade. Resultatet av den efterföljande debatten blev att man valde att stryka samtliga kvinnliga löpgrenar över 200 meter från det olympiska programmet ända fram tills 1960 i Rom!

   För egen del var det en tung cykelresa från Olympia i Helsingborg som ledde mig fram till Olympiastadion i Amsterdam. Förutom att varje dag ha tvingats parera regnskurar så har det varit en ständig kamp mot klockan (läs: EM-fotboll). Det är ju svårt att planera in fotbollsmatcher när man ständigt tvingas söka skydd för regnet. Av den anledningen lyckades jag missa de fyra första minuterna av Sveriges inledningsmatch mot Irland på grund av ett skyfall en kilometer ifrån mitt tilltänkta hotell. Å andra sidan missade jag tydligen heller ingen svensk målchans...

Bättre lycka hade jag i den holländska staden Lelystad, fem mil öster om Amsterdam. Staden föddes samma år som jag (1967) och är byggd på gammal sjöbotten som holländarna har dämt upp och bebyggt. Av den anledningen saknas alla de där naturliga navigeringstecknen (höga kyrktorn, rådhus etc.) i centrum och det gick därmed åt värdefull tid att finna en restaurang eller liknande med en tv-apparat påslagen.

Med endast fem minuter tillgodo hittade jag en bar precis framför stadens järnvägsstation. En lokal som kunde erbjuda en tv-skärm knappt större än nummerlappen för Stockholm Marathon, men som ändå fungerade utmärkt. Ägaren var dessutom vänligheten själv och bjöd frikostigt på kaffe och tilltugg när jag drog på mig den svenska landslagströjan. "Oroa dig inte för cykeln" förklarade han när jag frågade honom om jag skulle låsa den. "Mina kompisar som sitter vid bodet närmast cykeln har stora muskler och många tatueringar!"

En kvick inspektion av hans kompisar gjorde mig lugn, inte ens Ronaldo hade velat bryta sig igenom det där försvaret...

Dagens Soundtrack: I see a star - Mouth and MacNeal

Meppen, Tyskland

Coevorden, Nederländerna

Tysk cykelväg och...

..holländsk cykelväg!

Tyskland har ett fantastiskt system med cykelvägar där man nästan aldrig behöver dela väg med bilister. Holland är emellertid ännu vassare. Dubbelfiliga cykelvägar är standard i Nederländerna.

Ett annat tungt plus för att cykla i Holland jämfört med Tyskland är att man hittar wi-fi överallt i de holländska städerna. Eftersom jag själv har gjort mig beroende av Internet i mitt resande så är det här en anledning till att jag helst undviker Tyskland även fast de har ett otroligt system av cykelvägar.

Jag är väldigt spontan när jag reser och planerar etappmålen under dagen. Vill jag då ha kontakt med eventuella värdfamiljer för natten i exempelvis www.warmshowers.org (couchsufing för långfärdscyklister) så krävs det att jag har tillgång till wi-fi flera gånger under dagen. Tyskarna erbjuder nästan aldrig öppna nätverk till sina kunder. Inte ens MacDonalds i Tyskland (såvida du inte har ett tyskt telefonnummer) erbjuder denna service till sina besökare.

Holland - Tyskland 6-0 6-0. 6-0...

Wilhelmina-singel..? Jag tror det finns en hel del singlar även i Storuman och Burträsk!

Imponerande fågel. Själv hade jag storknat om jag tvingats leverera alla dessa nyfödda barn med den där smala näbben.

BB..?

Holland har ett imponerande kanalsystem, men har de även kanalen med Sverige - Italien..?  Med trettiofem km kvar att cykla och två timmar till avspark lämnade jag den holländska staden Kampen för att bege mig till Lelystad:

En av planetens minsta (och charmigaste) barer blev räddningen. Här kunde jag konstatera att Sverige hade spelat upp sig ordentligt sedan matchen mot Irland. Däremot så anser nog både jag och islänningarna att en fotbollsmatch bör blåsas av efter 86 minuter...

Ägaren av baren och undertecknad med den nummerlappsstora tv-apparaten ovanför mitt huvud.

Jag tyckte det luktade skunk utmed denna väg... #Gunners!

Weesp, en av de absoluta höjdpunkterna på resan genom Tyskland och Nederländerna. Efter en inbjudan från ett långfärdscyklande par hamnade jag i denna idyll två mil söder om Amsterdam.

Weesp

Eva & Tomek, mina nya holländska vänner som bjöd på härbärge för natten. I bakgrunden deras hus som är gjort av trä pga ett reglemente som är flera hundra år gammalt.

Framför huset ligger nämligen ett fort vars uppgift var att försvara staden Weesp från anfall i sydostlig riktning. De som ändå vill bo nära fortet tvingades därför bygga sina hus i trä av den anledningen att försvaret skulle kunna skjuta kanonkulor i den riktningen utan att de stoppades upp av robusta hus!

Väderkvarnar, ett lika naturligt inslag som kanaler i den holländska geografin. Nederländerna är det ultimata cykellandet för en familjesemester. Cykelvägar, intressant landskap (trots att det är helt platt), vackra städer och härliga människor. All inclusive!

Innandömet i väderkvarnen.

Weesp, Nederländerna

Weesp

Holländska cykelvägar = tvåfiliga!

Amsterdam

Olympiastadion anno 1928, Amsterdam.

Ni som funderar på Amsterdam Marathon får avnjuta både starten och målet inne på denna gamla arena.

Innan startskottet brinner av ska alla löpare in på arenan vilket skapar ett enormt tryck. Vid sidan av starten av New York City Marathon med Frank Sinatra (New York, New York) i högtalarna så är det här den mäktigaste start jag har varit med om!

De olympiska ringarna fanns precis som den olympiska elden ej med vid de första moderna olympiska spelen 1896. Vid vilket OS infördes ringarna..? 

Amsterdam

Där det inte finns separata cykelvägar kan man ända räkna med tydligt markerade cykelbanor i Nederländerna.

Leiden, en annan nederländsk skönhet.

Leiden

Leiden

Leiden

Löningen för att cykla genom världen är usel, men definitivt värd veckopengen. Vad väntar ni på..?

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-06-19 18:28


#54 Olympiabloggen: Olympia & Rio-Kalle

Lubeck, flaggskeppet i det gamla tyska handelsförbundet Hansan. Foto: Undertecknad framför  Holstentor. Tor betyder för övrigt mål på tyska, ett i det närmaste helt okänt begrepp för den svenska startelvan mot Irland...

Etapp 124: Grasberg - Bremen, Tyskland 19 km

Etapp 123: Hamburg - Grasberg, Tyskland 80 km

Etapp 122: Lubeck - Hamburg, Tyskland 87 km

Etapp 121: Rostock - Lubeck, Tyskland: 119 km

Etapp 120: Olympia, Helsingborg - Köpenhamn, Danmark 59 km

   Klassiska Olympia i Helsingborg har aldrig arrangerat OS. Däremot har man stått som värd för några fotbollsmatcher i VM för såväl herrar som damer.

Under VM 1958 spelades två gruppspelsmatcher på Olympia och totalt fick publiken se elva (!) mål: Västtyskland - Tjeckoslovakien 2-2 och Tjeckoslovakien - Argentina 6-1.

När Sverige stod som värd för FIFA Women's World Cup 1995 spelades sju matcher på Olympia, bl.a. Sveriges två inledande matcher mot Brasilien och Tyskland. Förlust mot Brasilien och vinst mot Tyskland efter underläge med två mål. Därefter blev det respass i kvarten mot Kina efter straffsparkar.

En viss anknytning har Helsingborgs fotbollsarena emellertid  till kommande olympiska spel i Rio de Janeiro. Detta i form av Kalle Svensson som under större delen av sin karriär vaktade målet i Helsingborgs IF. En målvakt som naturligtvis var mer känd under nämnet Rio-Kalle trots att hans svettiga räddningar skedde i Sao Paulo (!) under fotbolls-VM 1950. 

Rio-Kalle har ett unikt rekord i det svenska fotbollslandslaget, ett rekord som med all säkerhet dessutom kommer att stå sig. Under fyra stora mästerskap tog han nämligen fyra medaljer: OS-guld 1948 i London, VM-brons 1950 i Brasilien, OS-brons 1952 i Helsingfors och VM-silver 1958 i Sverige.

Sorry Andreas Isaksson, du räddade oss i går, men du måste spela ytterligare några mästerskap för att komma i närheten av Rio-Kalles meritlista!

Dagens Soundtrack: Vi är svenska fotbollsgrabbar - VM 1974

Helene & Christian Cronberg i Helsingborg tog hand om min cykel och utrustning då jag tog ut "kompledigt" i samband med Stockholm Marathon. På ett föredömligt sätt såg dessa mästerkockar även till att mina smaklökar nådde en nivå som måste ha varit gastronomins Nirvana!

Makarna Chronberg är hängivna kanotister och tillbringar nästan all ledig tid på öppet hav. Kolla gärna in deras hemsida för värdefulla tips (framförallt många matlagninsgtips för havsäventyrare): https://gottuteochinne.com

Erik Nilsson, en kompis från Färila i nordvästra hörnet av Hälsingland, har begått sin författardebut. Under pseudonymen Erik Nilshammar har han släppt mästerverket "Apokalypsen i Storå". En bok som garanterat kommer att sälja mer än både Bibeln och Stieg Larsson!

Här är en intervju med Erik Nilsson: http://www.helahalsingland.se/kultur/bocker/farilabo-gor-debut-som-forfattare-det-ar-en-glesbygdsskrona

Cykellås med bluetoth och larm! Företaget Viking Locks håller till i Helsingborg och det här är en av deras produkter. Cykellåset styrs enkelt med en app på telefonen, genialt!

Viking Locks hemsida: http://www.vikinglocks.com

Fotbollsarenan Olympia i Helsingborg, dags för avspark avfärd mot Rio!

Danmark, ett av världens bästa cykelländer. Vårt grannland kan dessutom skryta med författaren Karen Blixen och...

..pölse!

Ett extra plus för Danskarna är att de även har fotbollshistoriens bästa kampsång i form av den här gamla klassikern: https://www.youtube.com/watch?v=f-eAhyMi54c

Rostock, tysk skönhet och gammal Hansastad.

Schleswig-Holstein, den tyska provinsen som antagligen har planetens mest känsliga travare då de har egna apotek!?!

Travhästarna i Schleswig-Holsein nöjer sig alltså inte med ett par aspirin om de har fått ont i hovarna efter en dag på Åby eller Valla. Nej, de här känsliga nordtyska kusarna har ju till och med egna apotek!

Holstentor, Lubeck

Lubeck

Lubeck

Kanoncykel!

Min Merida Speeder 300 har så här långt snurrat ett varv genom Japan & Korea + Grekland, Italien, Alperna i Schweiz & Österrike, Tjeckien, Tyskland och Danmark.

Meridan har så här långt varit en grymt kul bekantskap som har fungerat helt prickfritt och generat mycket åkglädje. Dessutom är den i sammanhanget lätt (10,4 kg) vilket gör att livet blir betydligt enklare i alla möjliga sammanhang, inte minst när den ska transporteras med flyg.

All teknisk data om cykeln: http://www.merida-bikes.com/en_int/bikes/road-fitness/fitness/2016/speeder-300-4403.html

Lubeck

Hamburg

Hamburg

Hamburg

Mycket kärlek även i Hamburg...

Alte Elbe Tunnel, den gamla tunneln under floden Elbe. En fyrahundratjugo meter lång tunnel under den mäktiga floden. Tänk om... femtio varv fram och tillbaka i tunneln = Elbe Marathon! 

EM är naturligtvis stort även i Tyskland, snudd på galet stort. De har ju dessutom målskyttar i Tyskland... Bastian Schweinsteiger - Schweden 1-0!

Andreas Schier, författare och lärare, med sin familj.

Andreas var en gång i tiden "cyklande lärare" i USA. Han tog alltså med sig tyska elever (max 9 åt gången) under tre månader för att cykla genom USA. En resa som kombinerades med att eleverna samtidigt fick använda sig av egenskaper som de normalt sett aldrig använde i skolan.

Eftersom Andreas numera har fru & barn så "reser" han istället genom att bjuda hem långfärdscyklister till hans hem utanför Hamburg. Jag tillbringade en natt hos denna härliga familj och timade in besöket med Tysklands första gruppspelsmatch i fotbolls-EM mot Ukraina.

Vill ni ha besök av cyklister så anmäler ni er på: www.warmshowers.org

Andreas har skrivit två böcker, bl.a. en bok om förre tyske storbacken/landslagsmannen Horst Hrubesch.

Horst var lagkapten i Hamburg SV som förlorade UEFA-Cupen mot IFK Göteborg 1982. Sedan dess har Horst haft en framgångsrik tränarkarriär och var bland annat assisterande tysk förbundskapten innan han tog på sig uppdraget som tränare för tyska U21/OS-laget.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-06-14 22:23< Nyare inläggÄldre inlägg >
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser