Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

#18 Olympia - Olympia: Garmisch-Partenkirchen

Tyskarna är fenomenala på att skaka fram cykelleder, till och med i storstäderna. Under dagen åkte jag på cykelleder i stort sett hela vägen de sista fem milen in till världsmetropolen Munchen. Dags att vakna Stockholm..?

   Dag 26: Mittenwald - Garmisch-Partenkirchen - München, Tyskland 109 km (totalt 2213 km)

Trots sovmorgon till 07:00 (i normala fall går larmet 06:15) var det mental motvind hela dagen. Dunbolstret kändes ju så där extra skönt när jag vaknade upp på det härliga Pension Karner i världens vackraste by Mittenwald på morgonen. 

I stort sett varenda dag på resan, förutom etappen genom grekiska Peloponnesos, har det bjudits på slitsamma höjdkurvor, inte minst de tre sista dagarna genom Alperna.

Den sista backen mellan Innsbruck och Seefeld var dessutom den allra tuffaste jag någonsin har bekämpat. I vanliga fall brukar man ju kunna butta på cykeleländet när det blir extrem lutning på backarna, men det hjälpte inte denna gång. I tre kilometrar hängde jag på cykeln i något som bara kan  liknas med ett framstupa sidoläge med pannan "fastklistrad" mot sadelväskan. Tyst räknade jag för mig själv varje steg jag tog med cykeln. Jag försökte göra 25 dubbelsteg åt gången innan jag var tvungen att vila en minut för att få ner pulsen.

Lyckligtvis lever man dock numera med fina mentala verktyg som exempelvis GPS och webbsidor som www.mapmyrun.com så man vet alltså exakt när backj-veln ska ta slut samt vid vilken höjdmeter. Det går ju trots allt att motivera sig att fortsätta mot toppen om man vet exakt var den är belägen.

Det var alltså svårt att brotta av sig dubolstret på morgonen och hoppa upp i sadeln igen, men det var absolut värt det. Morgonens första etapp gick nämligen till Garmisch-Partenkirchen, vintersportmetropolen som arrangerade OS 1936. 

Sverige gjorde bra ifrån sig under dessa spel och kom trea i nationstävlingen, slagen endast av värdnationen Tyskland och.. just det, Norge. Våra grannar levererade bl.a. guld i backhoppning genom Birger Ruud (Sven Eriksson Selånger tvåa) och i skridsko genom Ivar Ballangrund som tog tre guld och ett silver.

Norska konståkerskan Sonja Henie tog dessutom sitt tredje raka OS-guld och drog sig därefter tillbaka endast 24 år gammal med 10 VM-titlar, 6 EM-guld och 3 OS-guld. Vid den här tidpunkten var hon världens mest kända idrottskvinna.

På femmilen i längdskidor hade norrmännen däremot inte en chans mot svenskarna som tog de fyra första placeringarna. Sverige hade det desto tyngre i ishockeyn och förlorade redan i gruppspelet mot de blivande olympiska mästarna... Storbrittanien!

Mer om OS 1936 på denna utmärkta länk: http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/garmischpartenkirchen1936.5.18ea16851076df63622800010170.html

Avslutningsvis; ni som funderar på om det verkligen var en tillfällighet att min ankomst till München skedde samtidigt som Bayern München gjorde fem mål mot Porto på 40 minuter kan sluta fundera. Det var faktiskt bara en tillfällighet...

I samband med min första tågluffning i slutet av åttiotalet spenderade jag resans första natt i Mittenwald. En liten alpby som jag redan då var övertygad om att det var planetens vackraste by. Nu vet jag det med all säkerhet...

Mittenwald, Tyskland

Mittenwald, Tyskland

Linda Johnston, en skotte som via olika affärsrörelser så småningom ville leva ett lugnare liv med maken David. Valet föll på ett B&B i Mittenwald med Alptoppar rakt framför huset. Ett fantastiskt Bed & Breakfast med en imponerande frukostbuffet. Linda kliver faktiskt redan upp 05:30 för att baka bröd, plocka in ägg etc. 

Ni kan ta tåget hela vägen från Stockholm (med byte i Hamburg) till Mittenwald, eller naturligtvis ta cykeln. Byn är absolut värt ett besök och ni har ju dessutom ett häftigt tåg som går mellan Mittenwald, Seefeld och Innsbruck, om ni vill se även andra vyer. Eller ta kabinbanan upp i bergen och fotvandra. Utsikten är emellertid starkt beroendeframkallande.

Här är hemsidan om ni vill besöka Pension Karner i Mittenwald: http://www.pensionkarner.com/Wilkommen.html

Jag har ju ett hedersuppdrag att sprida ut askan av Alex Blackburn, en tolvårig kille från Kalifornien som dog i en virussjukdom och vars sista önskan var att få sin aska spridd över hela världen. Numera ligger han även i Mittenwald, världens vackraste by.

Linda Johnston fick genomföra uppdraget. Lindas egen far hette för övrigt Alex...

Hela vägen mellan Mittenwald och Garmisch-Partenkirchen är punktmarkerad av alptoppar. 

Garmisch-Partenkirchen, den fjärde orten som fick arrangera ett vinter-OS.

130 000 människor såg backhoppningen under spelens avslutningsdag 1936!

Vinterspelen i Garmisch-Partenkirchen var ju dessvärre även en del av Hitlers propagandamaskin som senare samma år fortsatte på samma spår under OS i Berlin.

Inuti i den olympiska anläggningen finns även ett litet museum som redovisar det mesta av det som hände under de olympiska spelen 1936.

Tyngden på dalskidan..?

Finska öldrickare!

En känga åt de som tyckte att det var bättre förr..?

Nyårsbackhoppningen ifrån Garmisch, vilken klassiker! Till och med min gamla farmor som i övrigt var totalt ointresserad av idrott satt klistrad framför sin gamla svart-vita tv och var i det närmaste okontaktbar.

Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

Floden Loisach i södra Tyskland, ett vattendrag som är omringat av fina vandrings- och cykelleder.

Lyckligtvis var det här ett undantag, oftast såg leden istället ut så här:

Floden Loisach rinner bl.a. igenom den lilla byn Eschenlohe

Eschenlohe, Tyskland

München, ett Mecka för cykling. Biltrafik till vänster, cykel i mitten och löpning till höger. Under dagen mötte jag flera hundra (kanske tusen?) cyklister på de tyska cykelvägarna.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-04-22 02:17


Annons

#17 Olympia - Olympia: Innsbruck, dubbel olympier

Innsbruck, huvudstad i Tyrolen och en av världens vackraste städer. Dessutom en stad som kan skryta med att ha arrangerat två vinter-OS. 

   Dag 25: Vipiteno, Italien - Innsbruck & Seefeld, Österrike - Mittenwald, Tyskland 100 km

   Dag 24: Moso Moos - Vipiteno, Italien 95 km (totalt 2004 km)

Endast tre städer har arrangerat vinter-OS vid två tillfällen: St Moriz, Lake Placid och Innsbruck. Österrikes femte största stad arrangerade sina olympiska spel 1964 och 1976, d.v.s. endast med tolv års mellanrum. I normala fall brukar det ju handla om ett ljusår innan man är aktuell som ny OS-arrangör igen, men i Innsbrucks fall handlade det om att man fick rycka in p.g.a. ett sent avhopp.

I själva verket var det egentligen Denver, Colorados huvudstad, som skulle arrangera spelen 1976, men då miljörörelsen protesterade och fick ihop tillräckligt många namnunderskrifter var den redan utsedda arrangören tvungen att tacka nej. I konkurrens med bl.a. konstellationen Tammerfors/Åre fick Innsbruck därför rycka in igen.

Endast två svenska OS-medaljer 1976 i form av Benny Södergren på längdskidor och Ingemar Stenmark i slowfox storslalom. Bättre gick det då under OS 1964 då bl.a. Sixten Jernberg och herrarnas stafettlag på längdskidor tog guld.

Läs mer om OS i Innsbruck här:

http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/innsbruck1964.5.18ea16851076df63622800010103.html

http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/innsbruck1976.5.18ea16851076df63622800010067.html

I morgon väntar ytterligare två olympiska städer: Garmisch-Partenkirchen och München. 

B&B i den italienska skidorten Moso Moos (Sydtyrolen).

Efter att ha frusit häcken av alla fingrar och tår (antagligen även blindtarmen) i en brant nedförsbacke på dryga 1600 meters höjd fick jag en "religiös uppenbarelse" i form av detta B&B. Långfärdscykling krävfa dunbolster...

Moso Moos, Sydtyrolen

San Candido Innichen, Sydtyrolen

Sydtyrolen, Italien

Sydtyrolen, Italien

Sydtyrolen, Italien

Bruneck, Sydtyrolen

Hela Tyrolen kryllar av väl uppmärkta cykelleder.

Sydtyrolen, Italien

Castelbadia, Sydtyrolen

Mühlbach, Sydtyrolen

Mühlbach, Sydtyrolen

Sydtyrolen, Italien

Sydtyrolen, Italien

Sydtyrolen, Italien

Vipiteno, Italien, etappmålet efter en dag med 70 km nedförsbacke följt av en 20 km lång uppförsbacke.

Måndag 20 april innebär Patriots Day i New England = Boston Marathon. En påminnelse om detta fick jag några svordomar in i förmiddagspasset (uppförsbacke fram till Brennerpasset) då denna skylt visade sig: Innsbruck 42 km.

Grattis alla skandinaver som trots skitväder tog sig i mål i Boston Marathon!

Brennerpasset mellan Italien och Österrike

Gries am Brenner, Nordtyrolen

Nordtyrolen, Österrike

- What's up bro..?

Nordtyrolen, Österrike

Nordtyrolen, Österrike

Bergisel, olympisk bakchopparanläggning i Innsbruck

Bergisel, Innsbruck

Innsbruck arrangerade OS 1964 och fick även gå in och rädda spelen 1976 då Denver var tvungen att tacka nej efter protester från miljörörelsen.

Personen på bilden var Sveriges fanbärare 1976. Han satt alltså hemma i soffan och ropade "fan" varje gång Sverige missade medalj...

Bergisel, Innsbruck

Innsbruck, Tyrolens huvudstad

Innsbruck, Österrike

Schloss Ambras, Innsbruck

Schloss Ambras, Innsbruck

Innsbruck, Österrike

Innsbruck, Österrike

Backen mellan Innsbruck och Seefeld är av den kalibern att man kan skrämma små barn med den!

Vissa sporter under OS 1964 och 1976 (bl.a. längdskidåkning) avgjordes i Seefeld ett vargtjut norr om Innsbruck.

Seefeld, Österrike

Medaljörerna i OS 1976 (Seefeld). Jodå, det finns även ett svenskt namn där...

Benny Södergren tog brons på femmilen vid OS 1976.

Betydligt bättre gick det vid OS 1964...

Seefeld, Österrike

Italien & Österrike är därmed avbockade och nästa stopp blir istället...

..Tyskland! 

I brist på rondellhund fick man använda en fiol i den fantastiskt vackra byn Mittenwald längst ner i Tyska Alperna.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-04-21 00:57


#16 Olympia - Olympia: Dolomiterna, för goda att kolsyras!

Dolomiterna, nästan lika vackra att se på som när Ljusdals Bandyklubb höjde bucklan efter SM-finalen 1975!

   Dag 23: Tolmezzo - Moso Moos, Italien 86 km (Totalt 1909 km)

   Dag 22: Udine - Tolmezzo, Italien 50 km (Totalt 1823 km)

Dolomiterna hette tidigare Monti Pallidi "De bleka bergen", men döptes sedan om på grund av kalkstensarten dolomit. Ett betydligt mer passande namn på denna brutalt vackra bergskedja som ju är allt annat än blek.

Min första etapp genom Alperna (Dolomiterna) regnade mer eller mindre bort och det blev därmed bara en femmil till foten av bergen under gårdagen. Samma dystra rapport utlovades i dag, men där gissade John Pohlman & Co. helt fel. Det blev med facit i hand en strålande dag i cykelsadeln, och bredvid den... Backar med 10% lutning innebär numera per automatik att jag hellre skjuter på den än avlossar svordomar och svett. Åldern?

Enligt min kära Garmin 810 återstår nu knappt 150 km till Innsbruck (OS 1964 & 1976) och ytterligare 150 km till Munchen (OS 1972) via Garmish-Partenkirchen (OS 1936). Jag kommer däremot att cykla precis norr om Cortina d'Ampezzo som arrangerade OS 1956. 

Med all säkerhet kommer jag däremot att cykla igenom Cortina vid ett senare tillfälle. Jag har ju hört av även denna by ska vara allt annat än blek.

Synd på bergen i bakgrunden, annars hade man fått en perfekt bild på kraftledningen!

Purple Rain? Ett ihållande spöregn förkortade första dagen i Alperna till en sketen femmil.

Venzone, Italien

De italienska reptilerna har gjort sitt val: Forza Skellefteå! (De byter däremot om till marinblått matchställ när de går på allsvenska fotbollsmatcher för att sympatisera med Giffarna Sundsvall. True story.)

Venzone, Italien

Pissebus..?

Ahhh Pissebus... när man inte fäller ner toalettringen!

Corneglians, Italien

Forni Avoltri, Italien

Dolomiterna, Italien

Sappada, Italien

Sappada, Dolomiterna, Italien

San Pietro di Cadore, Italien

Dolomiterna, Italien

Antichita..? Ahhh... försäljningsställe för Imodium!?!

Forni Avoltri, Italien

10% lutning och snart 1300 meter på höjdmätaren.

Sappada, italiensk skidort insprängd i Dolomiterna.

Sappada, Italien

Sappada, Italien

Sappada, Italien

Finns det något härligare (näst efter närkontakt med mjällschampo när man har fett hår) än alpbyar? Om dygnet ändå vore 600 timmar långt så man kunde pimpla kaffe i var och en av dessa.

Dolomiterna, Italien

Dagens högst punkt: 1638 meter

Dagens etapp startades på 300 meters höjd och gick via ett bergspass på 1300 meter ner till 900 meter och avslutades därefter med en 10 km lång uppförsbacke till 1638 meter.

I morgon väntar nya backar, men först en nedförsbacke i nästan 60 km. Innsbruck ligger mindre än 150 km nordväst om Moso Moos där jag befinner mig nu.

Vill ni se all utförlig info om etapperna så kan ni lägga till mig som kontakt på Garmin Connect: Anders Forselius

Tyrolen nästa!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-04-18 23:45


#15 Olympia - Olympia: Slow motion i Slovenien

Sista rycket utmed Adriatiska havet, nu väntar Alperna!

   Dag 21: Mucici - Slovenien - Udine, Italien 130 km (1773 km)

   Dag 20: Sveti Juraj - Mucici, Kroatien 92 km (totalt 1643 km)

Kommer ni ihåg den tyske målsprutan Oliver Bierhoff? Avbytaren som kom in och sänkte Tjeckien i EM-finalen 1996 med sina två mål, varav ett var det avgörande i förlängningen. Bierhoff hade även en grym målform i de lag han representerade, bl.a. italienska Udinese.

Första gången jag var ute på en långturné med cykel tillbringade jag en natt i Udine kvällen innan Oliver Bierhoff och gubbarna i Udinese skulle spela ligamatch. Dumt nog valde jag emellertid Alperna nästa dag istället för Serie A. Och trenden verkar dessvärre sitta i, för även denna gång missade jag Udines hemmamatch. Jag var nämligen fyra dagar för sent ute med cykeln.

Däremot kommer jag inte att missa Alperna, för precis bakom hörnet på Udine har de planterat denna mäktiga bergskedja. För säkerhets skull har jag tjuvtränat på backar de senaste tre veckorna, inte minst under den senaste etappen då ett mindre berg i Slovenien skulle bekämpas.

Färddatan avsöjade att mina ben var uppe och fladdrade på 675 meters höjd på gränsen mellan Slovenien och Kroatien. Inte lika högt som det nästan 1100 meter höga Llogarapasset i Albanien som jag trampade igenom för två veckor sedan och inte på långa vägar lika höga som de bergspass som just nu ligger framför mig. Det handlade ändå om slow motion i Slovenien, långt ifrån den speed som Bierhoff hade i straffområdet då det begav sig på nittiotalet.

Vinoteka Kuk, en kroatisk vinkällare med stake!

- Va, det är ju vinprovning, då ska man väl få testa några pavor!

Senj, Kroatien

En av alla dessa kroatiska skönheter vid Adriatiska havet. "Hårddisken" börjar bli full och på slutet har det varit svårt att ta åt sig av alla intryck. Dags för en avstickare till tyska Ruhrområdet..?

Sveti Juraj, Kroatien

Lokvica..?

Ahhh... Lovika-vante!

Vad jag gör på kvällarna? Bakar surdegsbröd!

Redipuglia, Italien. Minnesmonumentet och kyrkogården med över 100 000 stupade soldater från 1:a världskriget.

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-04-17 00:25


#14 Olympia - Olympia: Balkan, en rökare!

Bron över till månen? Pag, Kroatiens största ö, har vissa likheter med vår planets närmaste polare i yttre rymden.

   Dag 19: Pag - Sveti Jurej, Kroatien 78 km (totalt 1549 km)

   Dag 18: Vodice - Pag, Kroatien 113 km (totalt 1471 km)

Sydösteuropa = Rökning!

Jag misstänker att lungcancer är betydligt vanligare än tonårsfinnar på Balkan. Alla röker och i alla möjliga sammanhang. Säga vad man vill om alla kroater, albaner, monenegriner och greker, men simultanförmåga har de. Grabben med cementblandaren, verkstadsmekanikern, brevbäraren, alla har de en cigarettfimp i käften medan de utför sina sysslor. Jag misstänker att även hjärtkirurgerna har en fimp i munnen när de utför kranskärlsoperationer...

Det finns alltså alltid en viss tvekan när man går in på en restaurant för att avnjuta en kopp java och okynnessurfa på nätet på Balkan. Risken för akut nikotinförgiftning är mycket hög.

Senast i går tvingades jag och min äventyrarkollega inta en kopp kaffe i en restaurant (hade restaurangen i själva verket varit en kärnreaktor hade strålinspektionen stängt av den per omgående!) vars luft var så dålig att jag förmodligen fick i mig ett nikotinintag som motsvarade en hel Tipsextra-säsong för en storrökare.

Hur står personalen ut att arbeta i en sådan miljö? Och hur får de ren lokalen? Tvingas de anställa rökdykare som lokalvårdare? 

Min kompis har en intressant teori om varför rökningen är så utbredd på Balkan och det handlar om kaffet. I Slovenien och norrut på den europeiska kartan dricker vi ju kaffe i stora muggar som tar sin tid att tömma. På Balkan nöjer man sig däremot med en fingerborg espresso eller i värsta fall den där "dyn" som de kallar turkiskt eller grekiskt kaffe. De tar alltså mindre än en minut att tömma sin espresso och då behöver man någonting annat att uppehålla sina händer med, typ en cigarett...

Åldersstatistiken visar i alla fall att en kroat har en genomsnittsålder på 76 år med en sloven lever fyra år längre. Jag misstänker att rökning är en starkt bidragande faktor till detta. Man märker ju direkt när man passerar gränsen till Slovenien att folk lever helt annorlunda. 

Om allt går som planerat passerar jag gränsen till just Slovenien i morgon eftermiddag. Mina lungor jublar...

Zadar, kroatisk hamnstad och...

..musikinstrument! 35 pipor (rätta mig om jag har fel) inbyggda i strandpromenaden låter vattnet spela musik för de förbipasserande. Men när vattnet efter fem minuter fortfarande inte hade spelat "New York, New York" med Frank Sinatra gav jag upp och lämnade "vattenorgeln".

Just det ja.. en liten påminnelse om vad som kommer att hända om tvåhundra dagar:

https://www.youtube.com/watch?v=8qxb9YuZFco&feature=youtu.be

Ni följer väl med till New York Marathon, världens häftigaste mara..? Gå in på www.springtime.se och sätt upp er på väntelistan eller anmäl er till nästa år.

Zadar, Kroatien

Zadar, Kroatien.

Byggnaden till höger är av sengustaviansk stil med vissa inslag av barock och rokoko medan spiran är uppförd i gotisk stil. Inuti tornet står det dessutom en bokhylla från IKEA av modellen "Billy". True story.

Zadar, Kroatien

Veckans buspojk...

Isoleringstejp är inte bara ett utmärkt redskap till att linda bandyklubbor med...

Heja Brage, ni är snart tillbaka i Allsvenskan på Djurgårdens bekostnad!

Undrar om Brage tycker lika illa om UEFA som kroaterna..?

Tillbaka till Pag... 

Enligt min storebror (som var fem år vid det tillfället och därmed påläst) var månlandningen bara en bluff. Kanske var det i själva verket på den kroatiska ön Pag som Apollo 11 landade..?

Pags mest värdefulla invånare. Av detta fantastiska djur får man...

..en fantastisk ost! Pags stora specialitet.

Och så här ser den ut uppskivad. Fullständigt utsökt! Om denna ost istället hade varit en formel 1-bil så hade den definitivt rattats av Lewis Hamilton.

Pag, Kroatien

Pag, Kroatien

Saltutvinning i Pag

Pag, staden med samma namn som ön.

Pag, Kroatien

Pag, Kroatien

Kroatiska fastlandet, en färjetur på femton minuter. Drömmen om en kopp kaffe på morgonen dog precis där. Inte ett Starbucks på flera ljusårs avstånd.

Adriatiska havet

Färjan mellan fastlandet och Pag. Det var alltså där som Neil Armstrong och hans besättning i Apollo 11 landade 1969... eller?

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-04-14 23:41< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Anders Forselius


Marathonsamlare med över 50 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. Innehavare av det inofficiella världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Dessutom långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Under 2015/2016 kommer jag att cykla ifrån Olympia i Grekland till Olympiska Spelen i Rio de Janeiro. En resa som går igenom fyra kontinenter och ett antal olympiska städer. Dagliga rapporter från cykelresan levereras på denna blogg. Häng med!

+46 72 501 2560


Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser