Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

#30 Olympia - Olympia: Kameler & Zombies

Washington, The Evergreen State, är nästan helt gul i dess östra delar. Vetefälten är av modellen enorma!

Dag 54: Dayton, Washington - Clearwater River, Idaho  122 km

Dag 53: Walla Walla - Dayton, Washington  50 km

Dag 52: Arlington, Oregon - Walla Walla, Washington  174 km

   Columbiafloden och vetefälten (Washington & Oregon) ligger nu till handlingarna och strax framför mig har någon illbatting planterat en bergskedja. Klippiga Bergen väntar alltså de närmaste dagarna vilket borde innebära något svalare temperaturer än den sommarbölja som jag (och alla brandmän) har bekämpat den senaste veckan. Trots den tuffa värmen kommer jag ändå att sakna den nordvästra delen av landet.

USA är ett fantastiskt vackert land och de allra flesta delstater har något helt unikt att erbjuda. Oregon har förutom Stilla havets allra vackraste kustremsa (!) även den förtjusande dalgången utmed Columbiafloden. En sträcka de delar med grannen i norr, delstaten Washington.

Enligt mina ögon är det just Washington som är den allra vackraste (i hård konkurrens) amerikanska delstaten. Den har i princip allt att erbjuda förutom bra baseboll (Seattle Mariners är ju rejält på dekis). Regnskog, floder, berg och enorma vetefält kryddar landskapsbilden och man tröttnar aldrig på vyerna.

Många långfärdscyklister väljer dessutom att starta just i Washington eller Oregon. Anledningen är att man då kan åtnjuta bra vindar ifrån väst och en något skonsammare klättring över bergen. Redan i morgon får jag se hur skonsamt det blir...

Dagens Soundtrack: Himlajord - Magnus Johansson (Svenska Eliten sjunger Taube)

Olympia, Washington, USA till Clearwater River Casino & Lodge – Google Maps

Washington, Oregon och... Idaho!

The Everyellow State..?

Columbiafloden, älskad och saknad. De närmaste dagarna väntar emellertid en annan blöt jätte i form av Snake River. Ett substitut gott som något.

Columbiafloden precis på gränsen mellan Oregon och Washington.

När jag tre år tidigare passerade igenom "vattenmelonens huvudstad" Hermiston i Oregon åt jag middag med Nancy & Ken Gummer. Två cyklister som mer än gärna ger sig ut på långturer i Amerika.

I år kom de och överraskade mig när jag passerade igenom Hermiston och hade då med sig ytterligare en cyklist i form av födelsedagsbarnet Ariel Zemb (mitten av fotot). Avdelningen "Världen är inte bara liten, den krymper..."

Så ska det vara!

Twin Sisters, välkänt landmärke på gränsen mellan Washington och Oregon.

Highway 12 rankas som en av Amerikas absolut vackraste vägar vilket alla långfärdscyklister kan vittna om. Framförallt är det sträckan genom Washington, Idaho och Montana som driver upp betyget.

Dayton Court House, Washington

Waitsburg i östra Washington, en stad jag cyklade igenom redan för sju år sedan. Det kryllar av amerikanska småstäder som trots endast tusentalet invånare har kolossalt mycket charm att erbjuda.

Waitsburg, Washington

Efer en het diskussion på restaurangen The Q Wood-Fired Grill i Waitsburg kom vi fram till att (trots att en tidigare quarterback i New England Patriots och en av de första aktörerna som spelade Batman växte upp i staden) Waitsburgs störste kändis ändå är Izzy. En kamel som snart ska göra skådespelardebut i en film om zombies.

Dagens Dubbel!

Kamelen Izzy stortrivs i östra Washington. 36 grader enligt kvicksilvret, en siffra som har förföljt med mig hela veckan utmed Columbiafloden.

Camelbak (eller vilket märke man nu använder sig av) är ett absolut måste för långfärdscyklister. Förutom att det är en livförsäkring i form av en "airbag" om olyckan är framme så är den dessutom ett utmärkt mobilt kylskåp.

Ett par gånger varje dag stannar jag till på exempelvis McDonalds och fyller hela vattenpåsen (3 liter) med is och toppar med vatten. Resten av dagen kan jag därefter åtnjuta iskallt vatten och härlig kyla för ryggen.

Vill jag dessutom transportera känslig föda (typ en smörgås eller liknande) så förvarar jag dessa produkter närmast ispåsen = kylskåp!

Fredagskvällen avslutades med Sabbat hos nya vänner i Dayton, Washington. Makarna Lorang har eget jordbruk och bjöd på otroliga delikatesser, inte minst sabbatsbrödet.

Exakt sådär önskar jag också att jag kunde böja ryggen efter mina dagliga cykelpass...

Tidig morgon hos familjen Lorang innebär bl.a. mjölkning av getter.

Precis sådär ska en slipsten spene dras!

Resultatet av morgonmjölkningen, tre liter getmjölk på två getter. Hur i h-lvete får de plats med "tetrapacken" i sina små getkroppar?

Filtrering...

Två flaskor som märks med ett A (AM) för morgonmjölkningen. På eftermiddagen blir det ytterligare en omgång getmjölk. Flaskorna åker sedan in i frysen i exakt två timmar för att förstöra de dåliga bakterierna men rädda de bra rackarna och därefter kan resultatet bli detta:

Getost av alla möjliga varianter.

Tara Lorang (frun i hushållet) är förutom sjuksköterska även en virtuos inom osttillverkningen. Tro mig, mina smaklökar fick multipla orgasmer av all god mat under sabbatsfredagen!

Dagens Murtaugh: Jag älskar amerikanarna, men.. inte när de står i kön inne på Starbucks. Förutom att de ska ha fyra miljoner olika smaker i sitt förbannade kaffe så ska de även ha en viss temperatur på javan. 

Är det mer än två personer i kön inne på Starbucks vänder jag på klacken och går ut därifrån. I'm getting too old for this shit...

..apropå kaffe: "Small coffee" i Oregon = större än en senapsflaska!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-07-26 07:10


Annons

#29 Olympia - Olympia: Reese Whiterspoon

"Bridge of Gods", Cascade Locks i Oregon. Ni som har sett filmen "Wild" med Reese Whiterspoon i huvudrollen har sett denna bro på filmduken.

Dag 51: Cascade Locks - Arlington, Oregon  158 km

Dag 50: Portland - Cascade Locks, Oregon  77 km

Dag 49: Clatskanie - Portland, Oregon  95 km

Dag 48: South Bend, Washington - Clatskanie, Oregon  128 km

Dag 47: Aberdeen - South Bend, Washington  67 km

Dag 46: Olympia - Aberdeen, Washington  79 km

Dagens Soundtrack: The River - Bruce Springsteen

Sacaawea, en bronsstaty skulpterad av amerikanskan Heather Söderberg. Skulpturen finns att beskåda i den förtjusande staden Cascade Locks sju mil öster om Portland, Oregon.

Sacagawea och jycken Seaman deltog båda i den expedition som Lewis & Clark genomförde på dåvarande presidentens order i början av artonhundratalet. En expedition som gick ut på att kartlägga den då i det närmaste okända nordvästra delen av USA som man precis hade köpt av Frankrike. Tanken var dessutom att undersöka Missourilflodens vattensystem.

Columbiafloden bildar gräns mellan Washington och Oregon och är dessutom stolt innehavare av en av solsystemets allra vackraste dalgångar.

Cascade Locks, Oregon, en plats jag har cyklat igenom fyra gånger och som alltid har varit en stor favorit. Staden är ju i det närmaste helt enkelt perfekt, något som allt fler turister nu upptäckt. 

Innan filmen Wild hade premiär brukade det årligen promenera 50 personer över "Bridge of Gods". Men redan i år (turistsäsongen har bara börjat!) har 500 personer spatserat över bron. Reese Whiterspoon är väldigt populär bland företagarna i Cascade Locks...

Under mina tre tidigare cykelbesök i Cascade Locks var inte denna näringsgren representerad...

Tre grabbar från Texas som påföljande dag skulle göra precis som Reese Whiterspoon och promenera delar av Pacific Crest Trail. Besöket på Thunder Island Brewery var därmed sista närkontakten med civilisationen på två veckor.

Nästan all amerikansk humle produceras i delstaterna Washington, Oregon och Idaho. Det finns alltså en naturlig orsak till framväxten av alla nya microbryggerier i nordvästra USA.

Brad & Debora Lorang äger ett konstgalleri i Cascade Locks och har märkt av Reese Whiterspoon-effekten.

För tre år sedan blev jag inbjuden att tillbringa natten i makarnas hem och blev bjuden på middag där även bronsskulptören John Stipan och hans blivande fru Brenda deltog.

John Stipan & Brenda tog mig under sina vingar under årets cykelturné genom Cascade Locks och det var naturligtvis lax från Columbiafloden på menyn.

- Laxen är inte klar än, vi hinner med en sång till! Det blev många sånger innan kvällen (och morgonen) var över. 

Brenda till vänster + två nya vänner i mitten och.. lax på tallriken. All inclusive!

Den sista färden..? Avdelningen: - Paddle faster, I hear banjos!

Columbiafloden

Colombia Gorge (Cascade Locks)

Hood River, vindsurfingens huvudstad. Folk från hela världen kommer till Hood River för att vindsurfa.

The Dalles, Oregon

Mt Hood, ett skolexempel på hur ett berg ska se ut!

Dagens Murtaugh: Många av de amerikanska vägrenarna ser ut som soptippar. Det går knappt 100 meter utan att det ligger rester av trasiga bildäck i färdvägen.

Under mina fem cykelresor genom Europa har jag mig veterligen inte haft en enda punktering, i USA är det däremot vardagsmat. I'm getting too old for this shit...

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-07-23 09:13


#28 Olympia - Olympia: Stilla Havet & Goonies

Bron över Columbiafloden mellan Megler och Astoria fungerar även som delstatsgräns mellan Washington och Oregon. Om man istället för att trampa över bron istället simmar rakt västerut så hamnar man däremot i Japan.

   Jäkla späckhuggare att luras! Illussionen krossades ju fullständigt när jag klev in på turistkontoret i Astoria, Oregon. Den vänliga kvinnan bakom disken upplyste mig om allt värt att veta och inte minst vilka filmer som hade spelats in i staden. Point Break, The Goonies och Rädda Willy bara för att nämna några. 

Med sitt finger svävande över den lokala kartan berättade kvinnan om var respektive film spelats in och avslutade samtalet med: "..och precis där spelade man in avslutningsscenen i Rädda Willy. Du vet den där scenen där Willy hoppade över till friheten. Ja, man förstärkte ju naturligtvis hoppet senare i klipprummet..." Willy är alltså en fejk. Jag ger mig fan på att den där j-kla braxen inte ens klarar 1:30 i höjd!

Efter att under sex veckor ha "ömsat skinn på hemorrojderna" hemma i Sverige har resan till OS i Rio de Janeiro startat igen. Denna gång är det alltså Nordamerika som gäller med start i Olympia på västkusten och målgång i Montreal i slutet av september.

Oavsett hur många cykelresor man tidigare har gjort så tar det alltid några dagar att bli "bekväm i sadeln". Inte fysiskt i form av skavsår, utan bekvämlighet vad gäller rutinerna. Att exempelvis veta exakt var man har respektive pryl i packningen för att slippa slösa bort tid på att gräva i varenda väska när något saknas.

Det tar dessutom några dagar innan man får till diciplinen på allvar. Det är ju väldigt frestande att glida in på Starbucks och okynnessurfa på nätet istället för att pedala vidare. Kaffe & WIFI är ju som bekant betyligt roligare än uppförsbackar och motvind.

Nu närmast väntar närkontakt med den väldiga Columbiafloden och dess biflöden österut genom Oregon, Washington och Idaho. 

Dagens Murtaugh: Jag har tältat tre nätter i rad, vilket innebär att jag redan har tangerat antalet tältnätter jag hade när jag cyklade sträckan New York - Seattle - New York för fyra år sedan. Min kropp behöver en king size bed! I´m getting too old for this shit...

Vi börjar där vi slutade senast, nämligen i Aberdeen (Washington), Kurt Cobains uppväxtstad. Under den här bron ska grunge-hjälten ha tillbringat många nätter. Avdelningen: Jag ska aldrig mer klaga när jag reser upp mitt tält...

Precis vid denna bro har Aberdeen tillägnat honom en park. Platsen ligger bara två kvarter ifrån det hus där han växte upp.

Observera att någon inte uppskattade F-ordet och därför mejslade ut några bokstäver.

Kurt Cobains luftgitarr...

Strax söder om Aberdeen ligger ett utmärkt café med namnet Luna Rana vars ägare har som policy att bjuda alla jorden-runt-cyklister på kaffe!

Cyklar man en sträcka motsvarande ett marathonlopp söder om Aberdeen så kommer man till Raymond, en häftig stad som har hittat sin speciella nisch att locka till sig turister...

South Bend, världens ostron-huvudstad!

Världens största ostron finns att beskåda i South Bend i Washington.

Stilla havet gjorde äntligen skäl för namnet.

För första gången på tre år tvingades jag slå upp tältet och.. det kändes riktigt bra.

Jag har blivit expert på att couchsurfa och tillbringa nätter på brandstationer runtom i Amerika så av principskäl åker bara tältet upp om alla andra alternativ är uttömda.

Brittiska vänner som cyklar från Vancouver i Kanada till Mexikanska gränsen. Tjejerna har bara tre veckors semester och måste kruta på typ 130 km om dagen för att klara målet.

Halvvägs över Columbiafloden (bron är över 6 km lång!) kommer man alltså in i Oregon och.. slipper då betala moms! Grannstaten Washington har 9,9 % i påläggsmoms medan Oregon kör med en nolla i kolumnen.

Stort nordiskt inslag i Astoria i Oregon. Finskt på bilden.

Många äldre volontärer sköter turistinformationerna i USA. Billigt för städerna och.. bra för besökarna. De äldre volontärerna har all tid i världen att prata och de har ju dessutom samlat på sig mycket kunskap om sina städer genom åren. Kanske läge att recycla PRO..?

I Astoria har många filmer spelats in, bl.a. The Goonies (Dödsskallegänget) som i år firar 30 år. Andra kända filmer är exempelvis "Rädda Willy" och "Point Break".

The Goonies House i Astoria. 

Astoria, Oregon

Yngsta amerikanska kontinentalcyklisterna..? En familj ifrån Georgia med bl.a. två tvillingar på 12 år valde att ta en cykelsemester från huvudstaden Washington D.C. på östkusten till Astoria på västkusten. 

Deras blogg: https://www.crazyguyonabike.com/directory/?user=gypsyfamily

Tittar ni noga på bilden så ser ni en... trandem? En cykel för tre, vad blir de´..?

Mt Hood, Oregon

..och från en annan vinkel där det majestätiska berget vakar över Portland som ligger på andra sidan av brofästet.

Columbiafloden med Portland i bakgrunden.

Mina värdar (inklusive Lucy) i Portland. Båda ska representera USA i mountainbike-orientering i Liberec i Tjeckien nästa vecka.

Olympia, Washington, USA till Clatskanie, Oregon, USA – Google Maps

Den körda sträckan så här långt genom USA: Olympia, Washington - Portland, Oregon.

Panathenaic Stadium till Stockholm – Google Maps

Och den nyligen avslutade turnén genom Europa.

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-07-21 09:05


#27 Olympia - Olympia: Kurt Cobain!

Kurt Cobain avporträtterad i sten. Enligt en av bandmedlemmarna i Nirvana var monumentet emellertid så fult att han lovade att slå sönder den om den placerades ut i en offentlig miljö. Av den anledningen fick den i åratal stå bakom ett skynke i en bilverkstad!

För sju år sedan passerade jag Aberdeen (huvudstaden i delstaten Washington) för första gången och stövlade då in på stadens turistinformation totalt ovetandes om vad staden mest var känd för. På min fråga om det fanns något av intresse i staden fick jag full valuta direkt av den äldre kvinnan bakom disken: 

- Kurt Cobain och.. jag var hans barnvakt när han var liten!

Nystart på min olympiska turné, denna gång väntar Nordamerika och självklart börjar touren i Olympia, huvudstaden i delstaten Washington.

Vi tar det från början... Efter sex veckor som kolonitomte (det är ingen dans på rosor att vara ägare av en kolonilott, jag vill helst klippa ner rosorna!) var det dags att ladda cykelväskorna igen. Det stora landet i väst väntade...

Cattis Olsson (min hovleverantör av kompressionsstrumpor http://www.bauerfeind.se) dyker upp precis överallt i min färdväg. Denna gång sprang jag på henne på Arlanda tillsammans med sin sambo Jesper Marmstad. Toscana väntar.

Nytt roligt inslag på Arlanda: Klimatanläggningar. Man kan alltså kliva in i någon av dessa tre hytter och få en försmak av vad temperaturen är i exempelvis...

..Grönland: Två minusgrader!

Mellanlandning i Chicago. Basebollsäsongen har snart kommit halvvägs och mina favoriter Cubs har i skrivande stund en plats i slutspelet i form av ett Wild Card. Många matcher återstår dock.

Som så många gånger förr har jag påbörjat eller startat en cykeltur genom Nordamerika i Olympia, delstatshuvudstaden i Washington. Då passar det perfekt att ha släktingar precis bredvid flygplatsen i Seattle. Foto: Cheryl Baker & Buddie

Min tremänning Paul Baker gör som alltid ett fantastiskt jobb i köket och han har dessutom alltid ett välfyllt kylskåp med lokala ölsorter. 

Delstaten Washington producerar 70% av all humle i USA (Idaho och Oregon står för resterande del) och av den anledningen finner man mängder av microbryggerier i exempelvis Seattle och Portland.

Seattle Seahawks lyckades inte försvara sin titel då de förlorade årets upplaga av Super Bowl. För undertecknade spelar det emellertid en underordnad roll då sympatierna ligger i Maryland hos mina hjältar Baltimore Ravens.

Tre jyckar huserar numera hos familjen Baker i Renton, strax söder om Seattle. Huset är alltså...

...ingen tax-free zone!

Cheryl & Paul trivs betydligt bättre i sin 34 fot (10 meter) långa husbil och påstod att de inte hade några som helst planer på att följa med mig på cykel till östkusten. Istället gav de mig lift till Olympia där min nya resa startade.

"Come as you are" går äntligen hem i Aberdeen.

Kurt Cobains hemstad har haft ett komplicerat förhållande till sin grunge-hjälte p.g.a. hans drogproblem. Staden har emellertid vaknat upp och hyllar numera honom med denna skylt vid infarten till Aberdeen. Passande nog pågick även en Kurt Cobain-festival när jag rullade in i staden.

Kurt Cobain..?

Kurt Cobains uppväxthem i Aberdeen.

Den amerikanska kusten har numera utrustats med tsunami-varnare, så här ser de ut.

Min värd i Aberdeen, sjukgymnasten Lauri Paulsen.

Lauri tillhör cyklistorganisationen www.warmshowers.org och erbjuder därmed sitt gästrum till förbipasserande långfärdscyklister. Jag skrev henne ett mail på förmiddagen och fick genast en inbjudan att tillbringa natten i hennes hus.

Lauri är en hägiven cyklist och tillhör en grupp inom kommunen som bl.a. har tagit fram en ny cykelkarta och dessutom påverkat staden attt bygga cykelbanor.

Avslutningsvis ett tack till mina samarbetspartners. Livet som äventyrare är betydligt enklare när man har riktig utrustning.

I mitten en Garmin Edge 1000 som har underlättat livet väsentligt. Nu vet jag exakt var på kartan jag hittar en anständig kopp kaffe från Starbucks...

Johan Stegfors är agent för X-Kross sportglasögon, Flipbelt (värdebälten för löpning) och magneter för nummerlappar.

Genom Johans försorg har jag numera en perfekt syn när jag cyklar runt i världen eller springer marathon. Kort och gott; grymma glasögon för alla väderlekar!

Tack vare Haglöfs är jag dessutom skyddad när regnet kommer och.. jag är ganska säker på att skurarna snart kommer trots att termometern har visat 30C ganska länge på den amerikanska västkusten.

Wilson Golf ser dessutom till att jag varje dag kan slå en spikrak (!) golfdrive någonstans i världen. Wilson D200 är marknadens lättaste driver och därmed ett perfekt redskap för en långfärdscyklist som hela tiden måsta räkna gram.

Annonskraft i Ljusdal ser till att jag har ett perfekt tee att pegga upp mina bollar på...

Och Fjällvägen genom södra Norrland (en av Sveriges absolut vackraste vägar!) ser till att jag har tryck på tröjorna. 

För er som är på väg norrut på semestern rekommenderar jag att ni lämnar Fjällvägen (Riksväg 83) i Vallsta och följer Ljusnans norra sida till Järvsö. Oförskämt vackra vyer utlovas!

Och.. ett stort tack till alla fantastiska människor som erbjuder mig husrum där jag drar runt med cykeln. På bilden familjen Olsson från Bergshammar utanför Nyköping som spontant bjöd in mig att tillbringa natten i deras hus efter endast en minuts (!) bekantskap!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-07-18 17:41


Fotbolls-VM, ingen plump...

Seattle, delstaten Washingtons största stad. Dess huvudstad heter emellertid Olympia och det är där som jag fortsätter min Olympia-turné med cykel nästa vecka.

   Fotbollsdamerna har orsakat mig jetlag. Även fast de blågula inslaget i årets fotbolls-VM (förlåt FIFA, jag menade naturligtvis Dam-VM i fotboll) gick på pumpen ganska tidigt i turneringen så fanns det ju så många andra sevärda lag att titta på. Grymt kul att bredden nu är så pass bra att inte ens Tyskland tar sig upp på pallen. 

Själv led jag mest med fransyskorna som körde över det tyska laget men ändå fick se sig utslagna på straffar. Dagens dubbel i negativ bemärkelse då även min skönhetssömn blev bestraffad.

Förhoppningsvis ska jag emellertid kunna utnyttja de sena matcherna till min favör nu när nästa etapp av min cykelresa från Aten till Rio de Janeiro fortsätter. Jag bör ju vara ganska acklimatiserad till nordamerikansk tid efter alla sena drabbningar under årets fotbolls-VM.

Cykelresan påbörjas denna gång i Olympia strax söder om Seattle och går därefter norrut till Vancouver och sedan över Klippiga Bergen till Calgary. Därefter söderut mot Yellowstone innan jag vänder österut mot Mt Rushmore, Chicago och slutmålet Montreal. Det blir även några maror under färdvägen, bl.a. i Montreal. Häng med!

Olympia, Washington, USA till Montréal, Québec, Kanada – Google Maps

Olympia - Montreal

För femte året i följd blev "brassen" Per-Ove Zäll världsmästare i Plump då VM avgjordes i Yg i nordvästra Hälsingland.

(Per-Ove bor i normala fall i Campina Grande i nordöstra Brasilien, men har sina rötter i Yg.)

VM i Plump är en stenhård aktivitet som bara kan jämföras med en bergsetapp i Tour de France. Det är alltså viktigt med kosten och av den anledningen serverades stekt abborre och färskpotatis i halvtidsbreaket.

Klubbkamrater i Ljusdal Running Club, en förening som har producerat svett varenda lördag i exakt 30 år!

Enligt en kompis så försvinner garvsyran om man blandar i kardemumma kaffet. Kan någon bekräfta detta?

På onsdag går alltså flyget till amerikanska västkusten och där fortsätter etapp II av mitt olympiska projekt: Aten - Rio de Janeiro. Rapporter kommer!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-07-10 10:32< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Anders Forselius


Marathonsamlare med över 50 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. Innehavare av det inofficiella världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Dessutom långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Under 2015/2016 kommer jag att cykla ifrån Olympia i Grekland till Olympiska Spelen i Rio de Janeiro. En resa som går igenom fyra kontinenter och ett antal olympiska städer. Dagliga rapporter från cykelresan levereras på denna blogg. Häng med!

+46 72 501 2560


Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser