Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

Rosario Marathon, Argentina: Löpning på Messis bakgård

Rosario, Lionel Messis hemmaplan. På tisdag ska han ösa in mål mot Schweiz och vinna skytteligan i VM, det är i alla fall vad undertecknad har satsat en hundring på.

   Argentina var ett fantastiskt land redan när valutan var knuten till dollar för 15-20 år sedan. I dagsläget är till och med den svenska kronan starkare än peson vilket gör landet än mer intressant. Växlar man officiellt får man ut 8 pesos för en dollar, men väljer man att göra som alla andra och växlar öppet på gatan så får man ut 10 - 11 pesos för en dollar. Utländska plånböcker älskar alltså tango!

Rosario ligger vid Paranafloden typ fyra timmars bussresa norr om Buenos Aires och är mest känd för sina "söner" Che Guevara och fotbollshjältarna Angel di Maria och Maxi Rodriguez. Och så Messi förstås. Den argentinske lagkaptenen är ständigt närvarande i Rosario. Dessutom bor Argentinas vackraste kvinnor i Rosario och provinsen Santa Fe, ett påstående jag har hört från många håll i landet. 

Staden har även ett trevligt marathon, en familjär tillställning nästan kliniskt befriad från backar. Loppet går under den argentinska vintern vilket innebär perfekta förhållanden med typ 15 plusgrader och sol. All inclusive!

Loppet kanske inte sticker ut i mängden, men det finns en detalj som skiljer loppet från alla andra marathon jag har sprungit: löshundarna. Jyckarna i Argentina har samtliga gått charmkurs och de uppskattar mänskligt sällskap till fullo. Av den anledningen mötte jag vid flera tillfällen klungor av löpare som ackomanjerades av en löshund.

Jag har cyklat igenom Sydamerika (Montevideo - Valparaiso + Valparaiso - Samborombon) vid två tillfällen och samma sak inträffade då. Varje gång jag slog upp tältet på kvällen hade jag sällskap av ett gäng jyckar som slogs om min gunst. När jag lämnade platsen nästa morgon hade jag sällskap i flera kilometrar innan de tröttnade. Bland annat ackomanjerades jag av två löshundar från den sista byn i Argentina (längst upp i Anderna) i över fem kilometer genom tunneln över till den chilenska gränsen. Där blev de "arresterade" av gränspolisen.

Rosario Marathon innebar att jag äntligen fick pricka av Sydamerika på min marathonkarta och nu återstår alltså bara Antarktis. En kontinent som emellertid är av lägre prioritet. Just nu prioriterar jag helt andra saker som exempelvis fotbollsmatchen som går på tisdag eftermiddag: Argentina - Schweiz. Vamos Argentina!!

Messi spelade i Newell's Old Boys i Rosario som junior innan han värvades till Barca. De två mest kända klubbarna i Argentina är annars Boca Juniors och River Plate. Löparen till vänster håller på mina antagonister Boca Juniors som faktiskt tog sina färger efter ett svenskt skepp som lade till i Buenos Aires. Blå/gult till trots; jag är de röd/vita River Plate ständigt trogen.

Klart för start för årets upplaga av Rosario Marathon!

Rosario Marathon visade sig vara ett riktigt hundgöra. Det kryllade nämligen av löshundar som tyckte att det här med marathon var en bra idé och följde med löparna under loppet. Här är några andra exempel:

Messi, ständigt närvarande i Rosario Marathon!

Uruguay fick upprättelse efter förlusten mot Colombia.

Man fick mycket för pengarna (25 dollar) i Rosario Marathon. Bland annat massage efter loppet. 

För det mesta var det vatten i vätskestationerna, men det serverades även sportdryck på tre ställen under loppet, d.v.s. två platser mer än Paris Marathon. Argentina - Frankrike 2-0!

Uma sprang inte loppet som sina fyrfotade vänner, men fick ändå vara i rampljuset.

Blåvitt x 2: Vamos Argentina!!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-06-30 13:59Meximal utdelning i Brasilien!

Coqueirinho strax söder om Joao Pessoa, en strand som med all rätt har blivit utnämnd till en av Brasiliens tio vackraste stränder.

   Min VM-vecka i Brasilien är till ända och jag kan konstatera att det blev maximal utdelning. Hög stämning, bra matcher och säkra arrangemang. Speciellt kommer minnet från matchen mellan Mexiko och Kroatien att leva kvar länge. Inte ens Ljusdals Bandyklubbs supportergrupp kommer i närheten av de mexikanska fansen. Wow!

Speciellt kul var det att ha familjen Sjöquist-Falkeborn på besök. En klan med rötterna i Bollnäs och Stockholm (numera boendes i New Jersey) som älskar livets goda, inte minst fotboll. Eftersom jag vintertid har min bas i den vackra strandmetropolen Joao Pessoa var det härifrån vi utgick när det var fotboll på agendan. Eller strandutflykter. I delstaten Paraiba avlöser ju stränderna varandra och av någon anledning är det fortfarande relativt oexploaterat i denna del av Brasilien.

Precis innan jag bokade min biljett till Sydamerika fick jag dessutom nys om en mara i Rosario i Argentina, ett arrangemang som har gått de större marathonkalendrarna förbi. Därför befinner jag mig nu i Lionel Messis, Che Guevaras och Marcelo Bielsas (förre förbundskaptenen i både Argentina och Chile) hemstad norr om Buenos Aires.

Om jag har tolkat alla nysningar rätt så har emellertid en förkylning kommit på besök, vilket innebär att det blir ett väldigt lugnt tempo i morgon. Av någon anledning har jag aldrig lyckats pricka in en mara i Sydamerika och jag vill gärna sätta denna kontinent på kartan innan jag åker hem till Sverige. Däremot har jag sprungit andra lopp i denna del av världen, bl.a. Sylvesterloppet i Sao Paulo vid tio tillfällen. Ett lopp som går varje nyårsafton med start & mål på den väldiga Avenida Paulista i kontinentens största stad. Har ni tid och möjlighet rekommenderar jag varmt denna tävling. Det finns liksom inga andra alternativ till nyårsfiranden!

Coqueirinho i delstaten Paraiba

Ponta do Seixas, Joao Pessoa, Sydamerikas östligaste udde.

Coqueirinho

Coqueirinho

Praia Gramame

Praia Tambaba

Beach buggy-turné på de fantastiskt vackra stränderna söder om Joao Pessoa. En bil (med chaufför) kostar typ 900 kronor för en hel dag (4 personer) och inkluderar besök på 6 stränder inklusive Coqueirinho, den allra vackraste.

Mina svensk-amerikanska vänner som besökte mig i Joao Pessoa för att titta på fotbolls-VM. En mycket belåten grupp som trots regnperiod lyckades tima in vädret maximalt.  

Castelo da Princesa, Paraiba

Praia do Amor, Jacuma

Går man in genom denna portal och samtidigt tänker på den kvinna/man som man vill leva med resten av sitt liv så uppfylls denna önskan!

Hotel Viking i Jacuma, Paraiba

Leif Örnestrand från Katrineholm med familj, ägare av Hotel Viking och mycket annat i Jacuma. Vill ni slå er ner på ålderns höst i det erkänt härliga klimatet i Brasilien så är det Leif ni ska snacka med!

..eller Ljusdalingen Per-Ove Zäll som har tillbringat över 30 år i Campina Grande i samma provins.

Bollnäsbor, amerikanare och Katrineholmare församlade hemma hos Per-Ove Zäll i hans hem "Per Lars II" i Campina Grande. "Per Lars I" är hans föräldrahem i Hälsingland.

Solnedgång i Jacaré strax norr om Joao Pessoa. Saxofonisten i båten har tydligen världsrekordet i att framföra en sång (Ravels Bolero) flest dagar i rad.

Horder av turister och lokalbefolkning åker till Jacaré varje eftermiddag för att beskåda solnedgången, äta god mat och lyssna på Bolero. Har jag övertygat er om att besöka paradiset Joao Pessoa?

Jacaré, Joao Pessoa

Far och son Sjöquist samt undertecknad testar hattmodet 2014.

..och lite fotboll förstås. Mexiko vann matchen mot Kroatien både på och utanför planen.

Även jänkarna slog Tyskland på läktaren. De förlorade dock på planen men gick ändå vidare ur den tuffa gruppen där Portugal och Ghana blev utslagna.

Svensk-Amerikanerna Hans & Ylva Falkeborn Sjöquist stog upp för sitt nya land på väg till Arena Pernambuco i Recife.

Fotbolls-VM överlevde med minsta möjliga marginal (matchens sista spark) då Brasilien eliminerade Chile. Vad hade väl hänt om Brassarna hade åkt ut redan i sextondelsfinalen..?

Två celebriteter kommer från Rosario: Lionel Messi och Che Guevara. Mitt vandrarhem ligger bara hundra meter från Guevaras uppväxthem. Även Argentinas förre förbundskapten Bielsa kommer från Rosario.

I morgon väntar alltså Rosario Marathon. Hade jag fortfarande befunnit mig i Brasilien hade jag laddat upp med favoritfödan Pure de Macaxeira. (Typ pärgröt & fläsk för de som har besökt Hälsingland).

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2014-06-29 00:24


Dagen då alla blev centralamerikaner...

Costa Rica vann matchen i dubbel bemärkelse, det var mycket rött på läktarna i Arena Pernambuco i Recife.

   Jag hann med en tidig morgonjogg innan jag gav mig iväg med mina svensk-amerikanska vänner till Arena Pernambuco i Recife. En joggingtur som var betydligt bekvämare än den två timmar skumpiga bussfärden på de erkänt dåliga vägarna i delstaten Pernambuco. Till på köpet var matchen den på papperet mindre upphetsande historien mellan Costa Rica och Italien. Costa Rica..? Var det ens värt att åka dit?

Med facit i hand blev det som bekant en fantastisk tillställning, inte minst på läktaren där Costa Rica hade i stort sett alla med sig som inte var födda i Italien. David mot Goliat eller rättare sagt Ruiz mot Balotelli.

Årets VM har definitivt visat att ingenting är säkert längre och det kommer att bli en grymt spännande fortsättning. Kanske vi till och med får se Costa Rica långt fram i årets slutspel, det är ju en klar Grekland-varning på mina nya hjältar.

Brasilien är inte bara fotboll, landet erbjuder även härliga löpmöjligheter. Det vill säga om man går upp i tid. Joao Pessoa, min bas i Brasseland, är farligt nära ekvatorn vilket innebär att det ganska tidigt blir höga temperaturer. Senast halv sex bör man ha skorna knutna för att undvika den värsta hettan. Det är alltså inte bara i Costa Rica som det är högtryck...

Nu känner alla till den här flaggan!

Strax innan avspark var det faktiskt två lag på planen...

Pirlo.. who? Balotelli.. who?

Och där kom målet!

Goooooooooal!

Gooooooal part II!

Balotelli & Co. hade en tung dag på jobbet i Recife.

Bit ihop italienare, ni har en chans kvar!

Slutsignalen...

Ylva Falkeborn-Sjöqvist från Bollnäs/New Jersey tröstar en italienare.

Centralamerikansk glädje på Arena Pernambuco i Recife.

Hans Sjöqvist & Ylva Falkeborn Sjöqvist försvarar de svenska färgerna i Brasilien.

Costa Sweden..?

Familjen Falkeborn-Sjöqvist avfyrar segerleenden. Samtliga blev centralamerikaner denna dag...

Dagens roligaste samtal:

Niklas Sjöqvist: - Kan du klippa mig som Toby Alderweild?

Brasilianske frisören: Toby.. vem?

Niklas Sjöqvist: - Den belgiske försvararen!

Brasilianske frisören: - Försvarare..?

Niklas Sjöqvist: - Anders, fixa wifi, vi måste googla Toby Alderweild!

Så här ser han ut den gode Toby Alderweild från Belgien.

Slutresultatet. Ganska likt va..?

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-06-22 01:07


Don't mess with Messi! I alla fall inte i Buenos Aires...

Messi, ständigt närvarande i den argentinska huvudstaden. Jag tror till och med att det finns fler affischer på Messi i Buenos Aires än gnuer på den afrikanska savannen!

   Den här bloggen ska tydligen handla om löpning, men vad f-n.. det är ju fotbolls-VM! Jag nöjer mig därför med att studera Arjen Robbens löpteknik på tv:n tills det är dags för nästa tillställning: Rosario Marathon i Argentina den 29:e juni. Måtte jag då ha korsat mållinjen före 13.00, för då är det nämligen sextondelsfinal på agendan.

Snabbaste vägen mellan två punkter är inte alltid raka spåret mellan A och B, i alla fall inte när det pågår ett stort mästerskap i Brasilien. De mest attraktiva rutterna var sedan lång tid tillbaka fullbokade.

Av den anledningen blev det en rejäl omväg via Buenos Aires för att så småningom hamna i Recife där jag nu befinner mig. Mitt favoritbolag, British Airways, har direktflyg till den argentinska huvudstaden vilket gjorde det än enklare att ta denna omväg till Brasilien. Alternativet att mellanlanda i Paris är ungefär lika lockande som att äta en skallerorm till frukost.

Som alltid kommer jag att ha min bas i den "lilla" idyllen Joao Pessoa (600 000 invånare) för att där idka morgonlöpining inför marathonloppet. Joao Pessoa är också en perfekt bas för fotbolls-VM då de matcher jag ska se sker i Recife en och halv timme söderut.

Första matchen jag ska se går i morgon och innebär en "gruppfinal" (!) mellan Italien och Costa Rica. Vem kunde ha trott det för en vecka sedan? Därefter väntar Kroatien - Mexiko och Tyskland - USA. Hur turneringen ska sluta? Jag satsar en hundring på en upprepning av finalen från 1978 fast med ett omvänt resultat. Holländarna slår Argentina i finalen. Sorry Messi...

Självklart finns han uppspikad på paradgatan Avenida 9 de Julio...

..och två gånger om dessutom!

Och han gör sig lika bra som väska!

Vi är emellertid två om att kämpa om den pretigefyllda tröja nummer 10!

Under hela fotbolls-VM går de argentinare som så önskar till Plaza San Martin för att avnjuta världens häftigaste evenemang tillsammans. Denna dag Brasilien - Mexiko.

Ansiktsmålning för de som så önskar.

Vad ska det bli..?

Ahhh... Danmark! Brasilien!!

Mina argentinska vänner avnjuter det som är så typiskt för den södra planhalvan av kontinenten: Mate!

Vintern har till och med kommit till Buenos Aires...

Esto es frio!!

Ingen resa till Buenos Aires utan ett obligatoriskt stopp på klassiska Cafe Tortoni.

..och givetvis ett besök på en parilla. Min mage älskar Argentina!

Vad nu..? Inget fotografi av Messi på obelisken? Ok, det finns ju ett skapligt foto av honom till vänster på bilden.

El Congresso...

..och Casa Rosada, maktelitens boningar.

Vamos!!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-06-19 12:25


Stockholm Marathon (42 195 foton, typ...)

Alla heter Glenn i... Djurgården?!? Glenn Hysens insats i bortamatchen mot England i kvalet till fotbolls-VM 1990 var på samma nivå som årets Stockholm Marathon: 6 getingar!!

   Jag försöker sprida ut mina maror på så många platser som möjligt, men det finns naturligtvis undantag. New York, Boston, Chicago, Aten och Philadelphia är platser jag gärna återkommer till. Och så Stockholm förstås. J-klar vad kul det är att gå i klinch med den kungliga huvudstaden iförd löpardojjor!

I fjol sprang jag min 99:e mara totalt när jag nålade på mig nummerlappen i Stockholm och i år var det mitt 9:e besök i huvudstaden. Jag längtar redan nu efter att få jubilera under nästa år.

Ett stort tack till alla funktionärer, löpare, publik och arrangörer för en fantastisk löparfest. Ni gjorde det igen!!

Årets upplaga av Ljusdal Running Club i Stockholm innehöll en intressant bandyduell. Undertecknad är nämligen flankerad av tränarna för Ljusdals Bandyklubb respektive Bollnäs GIF.

Bollnästränaren Jesper Söderbäck vann så småningom duellen med Ljusdalingen Lännart Nilzon, men som ordspråket säger om "dåligt genrep, ger...". Bollnäs kommer alltså att få storpisk av Ljusdal i årets bandymatcher!

Amerikanskt på startlinjen i årets upplaga av Stockholm Marathon: Larry Wasson, klubbkamrat i Marathon Maniacs.

- Pssst, gubbar... glöm inte att spola!

- Var är husse? 

- F-n vilket hundgöra det är att hitta husse bland 21 500 löpare!

Roger Andersson (t.h), ordförrande i Svenska Marathonsällskapet gör sig redo för sitt farthållaruppdrag. 

Gå gärna med i Svenska Marathonsällskapet och få en häftig medlemstidning!

Klart för start. Hur många steg tar jag i Stockholm Marathon? Stegräknaren står på 6424, men var landar den på när jag korsar mållinjen inne på Stockholm Stadion? De tre som gissade bäst under Garmins tävling under expon vann ett Garmin Vivofit fitnessband.

Yeeeeah! Trappan ner till Östermalms IP!!!

Uffe Ring och Curt Sandberg, två ungdomar som härnäst springer Liechtenstein Alpin Marathon.

Populäraste funktionärerna..?

Hur många steg tog jag i Stockholm Marathon?

Målet: 42 845 - Starten: 6424 = 36 421

Vinnarna underrättas av Garmin under veckan. Gå gärna in på Garmin Sweden så kommer resultatet där under veckans gång.

Lizzy får sista ordet och hon säger: "Vi ses näst år igen!"

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2014-06-01 17:13< Nyare inläggÄldre inlägg >
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser