Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

Det går att lära gamla gubbar att springa...

Johanna Hillberg, f.d allsvensk fotbollsspelare som numera har en annan tuff utmaning framför sig då hon ska lära ut ett riktigt löpsteg till hälsingar.

   "Hur svårt kan det vara?" tänkte jag och joggade ner till Älvvallen i Ljusdal. "Mycket svårt" konstaterade jag några minuter senare. Jag har aldrig någonsin tränat löpteknik utan lagt ner allt fokus på långa distanspass eller helst av allt; tävlingar. Dumt nog har jag även slagit ifrån mig alla tankar om löpskolning med "det är ju ändå för sent, jag är för gammal". Men var det verkligen för sent?

Johanna Hillberg är utbildad på GIH och spelade allsvensk fotboll i sin ungdom (hon är fortfarande ungdom!) för bl.a. AIK. Hon arbetar numera som lärare och driver dessutom sitt företag Träningslust vid sidan om sitt ordinarie jobb. Hennes senaste klient är Ljusdal Running Club. En förening med framförallt medelålders löpare där merparten har Stockholm Marathon, Lidingöloppet och gärna en årlig internationell mara på agendan.

Det finns visserligen några duktiga banlöpare i klubben som redan har det "perfekta" löpsteget, men även de hade stor nytta av nya övningar för att stärka bålen. Merparten av oss behövde däremot tänka om fullständigt. Några av oss hade dessutom ett löpsteg som definitivt hade sorterats under genren skräckfilm om de hade stått i en videohylla.

Det tog bara en minut att konstatera att jag själv tillhörde denna kategori. Under en minuts löpning fick vi kolla upp vår kadens (steg per minut) och istället för de idealiska 180 - 190 låg jag själv på ynka 160. En siffra som ger en onödigt hård belastning på knäna och kanske är orsaken till att jag själv just nu brottas med ett risigt knä.

Efter ett antal övningar och praktiska tips var det dags att testa oss igen. Glädjande nog befann jag mig denna gång på 172. Fortfarande fjärran ifrån idealet, men ändå en betydlig förbättring och framförallt en morot för att fortsätta jobba med tekniken i framtiden.

En och en halv timmes löpskola gick snabbt (även fast klockan gick väldigt långsamt under vissa övningar) och glädjande nog har Johannas drillningar etsat sig fast i huvudet. Något jag inte minst insåg under morgonen då jag tog en promenad runt Kyrksjön med jycken. Omedvetet jobbade jag extra med bålen och fotisättningen under promenaden. Till och med när jag böjde mig ner för att plocka upp hundskit efter Bella! Det är alltså aldrig för sent att lära gamla gubbar att springa...

Ljusdal Running Club anno 2014

Johanna Hillberg var bokstavligen "på tå" inför hennes första träningspass med Ljusdal Running Club.

Kordinationsövningar som ställde stora krav på tankeverksamheten. Koncentrerade blickar.

Finns det hopp även för dessa löpare?

Plågade långdistansare. Sista milen i en mara kändes som en bal på slottet i det här läget.

Det gör ont... (Lena PH) http://www.youtube.com/watch?v=jF4Sp2p8X1Q&feature=kp

Strålande väder på Älvvallen i Ljusdal, en arena där ortens damlag snart kommer att sopa banan med sina motståndare i division 1.

Karin Wåhlstedt meriterad banlöpare med mängder av EM- och VM-medaljer från veteranmästerskapen grinade illa när hon tvingades hålla i dynan med AIK-loggan... Gefle IF håller ju fortfarande Norrlandsfönstret öppet!

En bild ljuger aldrig... Det kommer naturligtvis att ta tid, men förhoppningsvis ska mitt gamla löpsteg (bilden till höger) snart vara ett minne blott.

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-04-14 12:37


Annons

Bratislava Marathon, Slovakien

Maximal utdelning för Max som fick medalj trots att han inte sprungit en meter!

   Perfekt väder, vältrimmad organisation och en "lättillgänglighet" som få andra lopp kan konkurrera med. Expon, arrangörshotellet, starten/målet och efterpartyt/prisutdelningen var på exakt samma ställe. Det enda man alltså behövde göra i Bratislava var att.. springa!

Bratislava Marathon löps i två varv och har dessutom två skepnader. Dels den mindre upphetsande första halvan av varje varv, men den vägs å andra sidan upp av andra halvan som går genom "gamla stan" och utmed Donau. Överlag en kul tävling trots att det saknades publik under vissa avsnitt av första halvan.

Tävlingen ökar dessutom i popularitet år från år och 2015 kommer det med all sannolikhet att finnas över 1000 deltagare i marathonloppet och kanske 10 000 löpare totalt. Det finns egentligen ingen övre gräns för deltagarantalet i Bratislava. 

Slovakien innebar mitt 33:e "marathonland" inom 365 dagar och mitt "marathon-år" är därmed till ända. Nu återstår endast en marathonresa hem till Hälsingland och därefter några föredrag under våren. Hör gärna av er om ert företag etc. vill boka upp en föreläsning. Mer info finns på min hemsida: www.bikingviking.net

Skånskt på startlinjen i Bratislava Marathon.

Marathon Globetrotters representaredes av Rich Holmes (North Carolina) och undertecknad.

Tunga killar som fått uppdraget att hålla ordning på löparna vid starten...

Ny dag, nya möjligheter!

Varför göra det lätt för sig..?

Oops... it happened again!

Tävlingens yngsta supportrar!

Gamla stan i Bratislava

Donau!

Favoritföda: Marathonlöpare!

Rich Holmes på andra varvet av Bratislava Marathon. Slovakien innebar hans 46:e land och mitt 40:e.

Boston strong!

33:e "marathonlandet" inom 365 dagar avklarat. Nu väntar med all säkerhet tre veckors återhämtning.

Tävlingens tuffaste "backe" kom direkt efter målgången...

..och det var minst lika besvärligt nedför. Spana in fotografen!

I wish... Lugn morsan, det stannade vid en tanke!

Susanne Gren kom på tredjeplats i sin åldersklass men missade dessvärre prisutdelningen. Susanne kom in på sin tredje bästa tid någonsin, grattis!

Norrmännen blev tydligen inte nöjda med sitt medaljregn i Sotji...

Jozef, en nöjd tävlingsledare andas ut efter det största marathonarrangemanget någonsin i Bratislava. Totalt över 8000 löpare inklusive alla distanser. Marathonlöparna var 860.

Slovensko till handlingarna!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-04-06 21:22


Prag halvmarathon

Prag Halvmarathon gick som en dans första halvan av loppet, men undertecknad var rejält trött på slutet. Ovan vid distansen kanske..?

   Halvmarathon, en underskattad distans. Så här trött är jag aldrig när jag springer en helmara. Jag gissar att det handlar om en mental underskattning av sträckan. "Det är ju bara" 21 kilometer...

Som alltid är det fantastiskt trevligt att besöka den tjeckiska huvudstaden, inte minst i löparskor. Prag Halvmarathon har en något annorlunda bansträckning jämfört med Prag Marathon och själv föredrar jag helmaran. Den bjuder på fantastiska vyer från första metern.

Det finns emellertid några mindre upphetsande partier i halvmaran. Man ska dessutom vara på sin vakt med var man sätter ner fötterna i Prag. Förutom kullerstenen är det spårvagnsspår lite överallt. Trots detta (och trots två trötta ben) kul att vara tillbaka på tjeckisk mark för några dagar. Glöm inte att anmäla er till Prag Marathon i framtiden, den ska vara på alla löpares måste-lista!

Fyra timmars bussresa sydost om Prag hittar man den slovakiska huvudstaden Bratislava och i morgon är det dags att avsluta mitt "marathon-år" med Bratislava Marathon. Om allt går som planerat blir Slovakien mitt 33:e land under detta år, vilket arrangören hade tagit fasta på och överraskade mig med en specialdesignad tröja. Bilder finns längst ner i blogginlägget. Nu väntar 8 timmars vila. Dobrú noc!

Springa-fort-löparna gör sig redo att ta bussen från hotellet till starten.

Kul att få följa med i deras förberedelser, men... vi har det betydligt roligare "back in the pack", jag hörde exempelvis ingen som drog någon rolig historia (inte ens någon dålig Norge-historia!) på bussen eller i omklädningsrummet. 

Rätt man på fel plats..?

Fullständig tystnad och samma procedur...

Mesfin, en av favoriterna som till slut hamnade på 10:e plats.

Kolleger från Holland och Italien med Ieva i mitten som ansvarar för internationell marknadsföring av RunCzechs tävlingar.

Ieva, en av många anledningar att älska Litauen. Ieva är ursprungligen från Vilnius.

Kaffe av modellen obegränsat = lycklig löpare!

Det vill säga om man klarar dopingkontrollen...

Inlämningssystemet i Prag, en smart lösning med...

..slutsiffrorna på nummerlappen.

Baja-major för kvinnor "Jenny"...

..och karlar; "Johnny"!

Bilden ljuger; det är inget hundgöra att springa i Prag.

Norskt (Tröndelag) på startlinjen!

Och blå/gult i form av Ukraina.

Och blå/gult i form av researrangören Peter Fredriksson, en hängiven Skellefteåsupporter. Jag träffade honom redan på planet till Prag och då hälsade han med: 8-2! När jag träffade honom i dag leverade han denna hälsning: 4-1!

Alla Linköpingsbor vet vad han menar...

Alla hjärtans dag..?

..hela dagen tydligen!

Tjeckien, ett land som uppskattar drycker. På bilden Rom...

...och här den kända vätskan från grannstaden Plzen.

Svensk släktfejd i Prag. Nio springande familjemedlemmar + 12 supporters som invaderade den tjeckiska huvudstaden.

..här ytterligare en familjemedlem.

Taggade löpare på startlinjen i Prag.

Next stop Bratislava! 

En överraskning från arrangören väntade när jag checkade in på hotellet. Bratislava Marathon blir mitt 33:e land inom 365 dagar vilket arrangören hade tagit fasta på. Kul!

Svédsko blev land nummer 9!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-04-05 23:49


Svag för Prag del II...

Vilken pragt prakt! Den tjeckiska huvudstaden har mycket att erbjuda ögonen.

   Halvmara på agendan i Prag, en av sju tävlingar som arrangören RunCzech anordnar i Tjeckien. Den mest kända är naturligtvis Prag Marathon i maj, men även halvmaran är mycket populär.

Springer man minst tre av dessa lopp så tävlar man per automatik även i Running League. En löparserie som är uppdelad i 68 (!) olika kategorier med bl.a. åldersklasser och yrke. Ni läste rätt, en läkare kan exempelvis tävla mot en annan läkare!

Varje år kryddar man dessutom löparserien med att lägga in ett internationellt lopp. I år är det Kosice Marathon som ingår som det åttonde momentet. Den slovakiska maran är Europas äldsta marathonlopp och endast Boston Marathon är äldre.

Man har även ett visst samarbete med New York City Marathon och för alla som springer minst tre deltävlingar så får man vara med i utlottningen av 25 attraktiva startplatser till New York Marathon.

RunCzechs kontor "Running Mall" innehåller dessutom en träningslokal med bl.a. löpband och en avdelning för power-yoga. Varje kväll arrangeras löpträningar och där kastar man gärna in någon lokal eller internationell kändis med jämna mellanrum.

I går sprang exempelvis en av morgondagens stora kvinnliga favoriter Joyce Chepkirui med i en av grupperna i ett lugnt tempo. I morgon väntas hon däremot springa betydligt fortare och kanske, kanske vi får se ett nytt världsrekord i Prag halvmarathon.

Joyce Chepkirui med hennes tillfälliga adapter.

Träningskväll med RunCzech.

Beviset; jag har skrivit på för RunCzech. Övergångssumman: Två glas champagne. Sorry Ljusdal Running Club...

En ny bil fick jag däremot inte, jag behöver en bättre agent.

I morgon är det alltså dags för en av årets stora begivenheter i den tjeckiska huvudstaden: Prag Halvmarathon. Helmaran går i maj och erbjuder en av världens vackraste banor, man får bl.a. den stora förmånen att springa över Karlsbron. Jag räknar kallt med att halvmaran blir minst lika sevärd.

Katie Anderson från Colorado (manager för RunCzechs kontor/träningslokal och Carlo Capalbo från Neapel, president i organisationskommittén.

RunCzech har näsan fyrtio anställda och ungefär hälften av dessa kommer från andra länder än Tjeckien.

Organisera löpartävlingar, kan det överhuvudtaget finnas ett roligare arbete? Ok, jag är säker på att det ingår en stor del huvudvärk i planeringen etc. men belöningen i form av alla  (för det mesta) glada miner som passerar mållinjen måste väl ända vara den allra bästa?

Springer man 3 tävlingar av de 7 som RunCzech arrangerar så är man med i utlottningen av en startplats till New York Marathon!

Prag Marathon och Prag Halvmarathon är alltså bara två av de tävlingar som finns på agendan och den stora orsaken till att det krävs nästan 40 anställda för att få företaget att gå runt.

Varje kväll arrangeras löpträningar för medlemmarna och de som kommer för sent "straffas" med att springa på löpbandet i källaren.

Kolhydratuppladdning i Running Mall kvällen innan halvmaran. Många afrikanska löpare är inbjudna och på måndag ska det för övrigt tillagas östafrikanska specialiteter i lokalen.

Ieva Razbadauskyte till vänster arbetar med internationell marknadsföring för RunCzech. Marius i mittne arbetar för Runner's World Holland och Emanuel till höger för ett italienskt löparmagasin.

Marius i mitten är unik i sitt slag. Förutom att han inte är med på Facebook (!) så har han alltid med sig en gammal polaroidkamera i packningen.

Många svenskar kommer att finnas på starlinjen i morgon, bl.a. Eva och Erika från Örnsköldsvik respektive Stockholm. Go Modo!!

"John Lennon Wall" i centrala Prag. Prags mest kända klotterplank. John Lennon har själv inte varit vid denna mur, det har däremot Yoko Ono.

Karlsbron, en plats där svenskar har pucklat på katoliker en gång i tiden!

Gammal kärlek rostar aldrig, eller..?

Och för er som har missat det; baseballsäsongen har äntligen startat!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-04-05 00:32


Rom och Ljusdal, de eviga städerna!

Alpin lutning på Peterskyrkan och.. Apenninerna i bakgrunden.

   Den gamla klyschan "...hemma bäst" visade sig än en gång hålla. Rom är en fantastisk by och det krävs nog en hel livstid för att göra den eviga staden rättvisa, man upptäcker någonting nytt varje dag. Trots detta förlorar den med uddamålet mot Ljusdal. Det är ju en fantastisk känsla att få rulla in på perrongen i Hälsingland med vetskapen om att man får varva ner i ett lugnt tempo. Inte ens ett besök vid Fontana di Trevi ger samma känsla som att mata duvorna vid Kyrksjön. Rom - Ljusdal 0-1 ! 

Veckan på hemmaplan gick emellertid alltför fort och nu väntar en ny marathonresa. Denna gång i Tjeckien och Slovakien. Halvmara på lördag i Prag och fulla distansen på söndag i Bratislava. Om allt går som planerat blir Slovakien mitt 33:e marathonland under 365 dagar. Ett projekt som startade i och med Paris Marathon i fjol och innefattade 3 världsdelar och ett okänt antal blånaglar.

Mina starkaste minnen av året som gick? De få gånger jag befann mig på hemmaplan och inte behövde borsta tänderna/armbågstacklas med vandrarhemsgäster!

Vy över Vatikanstaten så som den ser ut när man har dragit in på sovmorgonen. "Publiken" är något större senare på förmiddagen.

Exakt så här anser jag att sargvakterna ska vara klädda vid allsvenska bandymatcher, håller ni inte med?

Petersplatsen, den ultimata platsen för ett annandagsderby i bandy!

Påvens "kontor"!

Promenad utmed Tibern

Tibern

Mitt resesällskap vilar benen efter Rom Marathon.

Villa Doria Pamphilj. Måtte man för all framtid flytta OS-finalen i 110 meter häck till denna plats!

Villa Doria Pamphilj, romarnas Central Park. En enorm parkanläggning med pefekta förutsättningar för löpning.

Villa Doria Pamphilj

Italiensk mage krävfa denna mat!

Ljusdal Running Club, redo för traditionsenligt lördagspass.

"Lördagsrundan" på 12,8 km går bl.a. runt Kyrksjön och över Ljusnan. Vem fan behöver Central Park..?

Kyrksjön i Ljusdal. Nå, har ni bestämt er? Tänker ni emigrera till Hälsingland?

Ljusdal är en stencool plats!

Skriv ut Permalink Kommentarer (3)

2014-04-03 13:12< Nyare inläggÄldre inlägg >
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser