Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

Bahia Marathon, Salvador, Brasilien

Bahia Marathon i Salvador, ett rykande hett bevis på att hälsingar ska hålla sig norr om Dalälven!

Uppvärmning, men varför? Det var ju 25 grader redan klockan sex på morgonen. Löparna på bilden borde ha satsat på ett isbad istället.

Brasiliansk frukost bestående av tre "K": Kokosnöt, kaffe och...

..knulj-vel (fri svensk översättning). Brassarna kallar emellertid sina mästerverk för coxinha.

Brasilien har ett antal maror att erbjuda och de mest populära är naturligtvis de i Rio de Janeiro och Sao Paulo.

Som landets tredje största stad (och en gång i tiden Brasiliens huvudstad) vill man naturligtvis erbjuda även långdistans utmed de patenterat vackra stränderna i delstaten Bahia. Något man lyckades bra med, det var ett utmärkt arrangemang.

Tio minuter till start (i alla fall vad jag trodde) och löparna har intagit sina positioner. Precis då började tarmsystemet protestera och med vad jag trodde gott om tid promenerade jag till en bajamaja.

Väl tillbaka vid startfållan fanns emellertid INGA löpare kvar i området, jag hade missat starten med två minuter!

Tre vändpunkter på banan innebar att man hade möjlighet att beskåda eliten vid lika många tillfällen. Här är ledartrion halvvägs in i loppet.

Salvador är vid sidan av Rio de Janeiro och Iguazufallen (världens till ytan största vattenfall med sina nästan 260 olika vattenfall) ett av de obligatoriska stoppen i Brasilien med tanke på sin rika historia.

Salvador var en av de första städerna i "nya världen" och dessutom ett centrum för slavhandeln. Salvadors historiska centrum Pelourinho var platsen där slavarna fick ta emot offentlig bestraffning. Platsen är numera klassad som ett världsarv.

Om ni planerar en resa till Brasilien rekommenderar jag att ni gör den i samband med nyår då det klassiska Sao Silvestre (Sylvesterloppet) avgörs i Sao Paulo. Vid sidan av New York Marathon världens roligaste löpartävling.

Och... missa inte delstaten Paraiba och dess huvudstad Joao Pessoa, Sydamerikas östligaste stad, världens näst grönaste stad (!) och Brasiliens tredje äldsta stad. En fantastisk stad med otroliga stränder och ett avkopplat tempo. 

Tillbaka i Bahia...

Söndag morgon innebar ganska många människor utmed banan, men de var tydligen mer intresserade av strandfotbollen.

..revanschlystna brassar?

..och kanske någon ny tränare som är beredd att ta över efter Dunga om han inte lyckas bättre än sin företrädare?

Typ var tredje (ibland även tätare) kilometer levererade funktionärerna ut iskalla vattenmuggar. På några ställen även Gatorade. Återigen, ett utmärkt arrangemang.

Smarta grabbar!

Det här var mitt 130:e marathonlopp, men den första gången jag sprang iförd hatt. Ett val jag med facit i hand var mycket nöjd med. Solen - Hälsingelöpare 1-1...

Kritisk punkt drygt halvvägs in i loppet. Kombinationen dålig form och tropisk hetta tvingade ner mig på ett intervall bestående av 15 sekunders löpning och 1 minuts promenad. Skuggan var dessutom lika obefintlig som det brasilanska försvarsarbetet i semifinalen mot Tyskland...

Om jag hade haft med mig fetaost, spenat och ett par höns så hade jag fixat till en grekisk omelett på bara några sekunder. Asfalten kokade i Salvador!

Det kanske går...

Upploppet!

Den brasilianske försvararen David Luiz frisyr har även gått hem hos jyckarna.

Efter sol kommer solsken i Bahia...

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-08-25 23:33


Annons

Brasilien, enkelt val!

Röstfiske? Det är valår i Brasilien, en tillställning som rör om känslorna på samma sätt som ett fotbolls-VM. Personerna på fotot har emellertid inget med presidentvalet att göra. Tror jag...

Soluppgång strax efter 5 på morgon i Joao Pessoa, Sydamerikas östligaste stad och dessuotom en beachvolleymetropol. Bland annat har den svenska stjärnan Karin Lundkvist spenderat många timmar på den här stranden.

Soluppgången innebär även startskottet för ett lämmeltåg av morgonpigga löpare och motionärer. Under flera års tid har det varit en hälsotrend i Brasilien där läkarna "ordinerar" daglig motion.

Den normalt sett hårt trafikerade strandvägen på fotot är alltid avstängd på morgnarna så att alla motionärer och cyklister ska få plats. Något att ta efter i Stockholm? Strandvägen?

På ett par ställen kan även vem som helst kolla sitt blodtryck och vikt om så önskas.

Nästa gäng som kollar sitt blodtryck.

Kuriosa: Mittemot denna grupp pågår uppförandet av ett stort lyxkomplex med lägenheter för personer med onödigt mycket pengar. Där har bland fotbollsspelaren Hulk köpt en paradvåning.

Det finns fortfarande lägenheter till salu om någon är sugen på att pensionera sig i paradiset. Prisexempel fär den billigaste: 47 m2 = 2 miljoner kronor. (Enorma löpmöjligheter och några av Brasiliens vackraste stränder ingår i priset...)

Så här kommer byggnaden att se ut i färdigt skick:

Hulk har lagt beslag på paradvåningen längst fram, men det finns billigare alternativ om ni vill ha en langslagsspelare i fotboll som granne.

Tre Kronor för en frukost? Förvåningen var av modellen gigantisk när den här brassen slog sig ner på mitt favoritbageri i Joao Pessoa.

Ingen större risk att jag står på den där pallen i morgon när Bahia Marathon ska avgöras i Salvador. Kombinationen usel form och hetta är sällan bra ingredienser för bra tider.

..istället tänker jag njuta av den vackra banan som uteslutande följer Atlantkusten.

Rekvisita för morgondagen...

Mitt hotell till vänster och start/målområdet till höger: Pole position före loppet och pool position efter loppet!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-08-24 01:20


www.marathonplanet.org - Ny marathonkalender!

www.marathonplanet.org - Världens bästa marathonkalender! (Enligt en enväldig jury - undertecknad...)

   Är ni trötta på att googla runt bland marahtonkalendrar (om ni överhuvudtaget hittar dessa) för att hitta ett marathonlopp på er kommande semesterort så kanske mitt lilla hobbyprojekt marathonplanet.org kan vara lösningen.

Tanken bakom marathonplanet.org var att konstruera en väldigt enkel kalender/karta med direktlänkar till respektive lopps hemsida. Projektet har emellertid växt och nu adderar jag även info om respektive land och i de fall där jag har sprungit loppen, även en direktlänk till mina rapporter.

I skrivande stund finns det 307 marathonlopp inlagda från hela världen, men den här siffran kommer ständigt att utökas. Målet är att åtminstone ha 1000 av de mest populära eller spektakulära marathonloppen inlagda på världskartan.

Vill man botanisera vidare i löpardjungeln så har jag även lagt in länkar till populära löparkalendrar och löparklubbar. Där finns även en lista på bloggare. Har ni en blogg som ni vill promota så får ni gärna höra av er till mig via email. Det behöver inte vara er egen blogg utan det kan vara någon som ni tycker bör uppmärksammas.

Jag kommer successivt även att addera all annan tänkbar information till loppen, som exempelvis respektive lands valuta och språk.

Ni får gärna komma med feedback för att göra kalendern ännu bättre:

anders@marathonplanet.org

Tack!

Över 300 inlagda marathonlopp så här långt. Pilar markerar på världskartan var loppen ligger och genom att klicka på dessa får man enkelt fram loppets hemsida (i vissa fall även rapporter om loppet + logistik) och dessutom "onödig fakta" om respektive land. 

Visste ni att 80% av Afrikas gorillor bor i Gabon? Ett land som inte ens är lika stort som delstaten Colorado. Nu vet ni!

Världskartan växer och målet är att lägga in alla länder som arrangerar marathonlopp.

Genom att exempelvis klicka på Nice så får man fram "Marathon Des Alpes - Maritimes" i Frankrike.

Lite information om Frankrike under faktarutan tillhörande "Marathon Des Alpes - Maritimes".

En lista med löparbloggar från världens alla hörn är också under konstruktion. Har ni en löparblogg ni vill promota så sänder ni mig: Namnet på bloggen, namnet på bloggaren och bloggarens nationalitet.

Sänd infon till: anders@marathonplanet.org

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2014-07-28 14:30


Rosario Marathon, Argentina: Löpning på Messis bakgård

Rosario, Lionel Messis hemmaplan. På tisdag ska han ösa in mål mot Schweiz och vinna skytteligan i VM, det är i alla fall vad undertecknad har satsat en hundring på.

   Argentina var ett fantastiskt land redan när valutan var knuten till dollar för 15-20 år sedan. I dagsläget är till och med den svenska kronan starkare än peson vilket gör landet än mer intressant. Växlar man officiellt får man ut 8 pesos för en dollar, men väljer man att göra som alla andra och växlar öppet på gatan så får man ut 10 - 11 pesos för en dollar. Utländska plånböcker älskar alltså tango!

Rosario ligger vid Paranafloden typ fyra timmars bussresa norr om Buenos Aires och är mest känd för sina "söner" Che Guevara och fotbollshjältarna Angel di Maria och Maxi Rodriguez. Och så Messi förstås. Den argentinske lagkaptenen är ständigt närvarande i Rosario. Dessutom bor Argentinas vackraste kvinnor i Rosario och provinsen Santa Fe, ett påstående jag har hört från många håll i landet. 

Staden har även ett trevligt marathon, en familjär tillställning nästan kliniskt befriad från backar. Loppet går under den argentinska vintern vilket innebär perfekta förhållanden med typ 15 plusgrader och sol. All inclusive!

Loppet kanske inte sticker ut i mängden, men det finns en detalj som skiljer loppet från alla andra marathon jag har sprungit: löshundarna. Jyckarna i Argentina har samtliga gått charmkurs och de uppskattar mänskligt sällskap till fullo. Av den anledningen mötte jag vid flera tillfällen klungor av löpare som ackomanjerades av en löshund.

Jag har cyklat igenom Sydamerika (Montevideo - Valparaiso + Valparaiso - Samborombon) vid två tillfällen och samma sak inträffade då. Varje gång jag slog upp tältet på kvällen hade jag sällskap av ett gäng jyckar som slogs om min gunst. När jag lämnade platsen nästa morgon hade jag sällskap i flera kilometrar innan de tröttnade. Bland annat ackomanjerades jag av två löshundar från den sista byn i Argentina (längst upp i Anderna) i över fem kilometer genom tunneln över till den chilenska gränsen. Där blev de "arresterade" av gränspolisen.

Rosario Marathon innebar att jag äntligen fick pricka av Sydamerika på min marathonkarta och nu återstår alltså bara Antarktis. En kontinent som emellertid är av lägre prioritet. Just nu prioriterar jag helt andra saker som exempelvis fotbollsmatchen som går på tisdag eftermiddag: Argentina - Schweiz. Vamos Argentina!!

Messi spelade i Newell's Old Boys i Rosario som junior innan han värvades till Barca. De två mest kända klubbarna i Argentina är annars Boca Juniors och River Plate. Löparen till vänster håller på mina antagonister Boca Juniors som faktiskt tog sina färger efter ett svenskt skepp som lade till i Buenos Aires. Blå/gult till trots; jag är de röd/vita River Plate ständigt trogen.

Klart för start för årets upplaga av Rosario Marathon!

Rosario Marathon visade sig vara ett riktigt hundgöra. Det kryllade nämligen av löshundar som tyckte att det här med marathon var en bra idé och följde med löparna under loppet. Här är några andra exempel:

Messi, ständigt närvarande i Rosario Marathon!

Uruguay fick upprättelse efter förlusten mot Colombia.

Man fick mycket för pengarna (25 dollar) i Rosario Marathon. Bland annat massage efter loppet. 

För det mesta var det vatten i vätskestationerna, men det serverades även sportdryck på tre ställen under loppet, d.v.s. två platser mer än Paris Marathon. Argentina - Frankrike 2-0!

Uma sprang inte loppet som sina fyrfotade vänner, men fick ändå vara i rampljuset.

Blåvitt x 2: Vamos Argentina!!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-06-30 13:59


Meximal utdelning i Brasilien!

Coqueirinho strax söder om Joao Pessoa, en strand som med all rätt har blivit utnämnd till en av Brasiliens tio vackraste stränder.

   Min VM-vecka i Brasilien är till ända och jag kan konstatera att det blev maximal utdelning. Hög stämning, bra matcher och säkra arrangemang. Speciellt kommer minnet från matchen mellan Mexiko och Kroatien att leva kvar länge. Inte ens Ljusdals Bandyklubbs supportergrupp kommer i närheten av de mexikanska fansen. Wow!

Speciellt kul var det att ha familjen Sjöquist-Falkeborn på besök. En klan med rötterna i Bollnäs och Stockholm (numera boendes i New Jersey) som älskar livets goda, inte minst fotboll. Eftersom jag vintertid har min bas i den vackra strandmetropolen Joao Pessoa var det härifrån vi utgick när det var fotboll på agendan. Eller strandutflykter. I delstaten Paraiba avlöser ju stränderna varandra och av någon anledning är det fortfarande relativt oexploaterat i denna del av Brasilien.

Precis innan jag bokade min biljett till Sydamerika fick jag dessutom nys om en mara i Rosario i Argentina, ett arrangemang som har gått de större marathonkalendrarna förbi. Därför befinner jag mig nu i Lionel Messis, Che Guevaras och Marcelo Bielsas (förre förbundskaptenen i både Argentina och Chile) hemstad norr om Buenos Aires.

Om jag har tolkat alla nysningar rätt så har emellertid en förkylning kommit på besök, vilket innebär att det blir ett väldigt lugnt tempo i morgon. Av någon anledning har jag aldrig lyckats pricka in en mara i Sydamerika och jag vill gärna sätta denna kontinent på kartan innan jag åker hem till Sverige. Däremot har jag sprungit andra lopp i denna del av världen, bl.a. Sylvesterloppet i Sao Paulo vid tio tillfällen. Ett lopp som går varje nyårsafton med start & mål på den väldiga Avenida Paulista i kontinentens största stad. Har ni tid och möjlighet rekommenderar jag varmt denna tävling. Det finns liksom inga andra alternativ till nyårsfiranden!

Coqueirinho i delstaten Paraiba

Ponta do Seixas, Joao Pessoa, Sydamerikas östligaste udde.

Coqueirinho

Coqueirinho

Praia Gramame

Praia Tambaba

Beach buggy-turné på de fantastiskt vackra stränderna söder om Joao Pessoa. En bil (med chaufför) kostar typ 900 kronor för en hel dag (4 personer) och inkluderar besök på 6 stränder inklusive Coqueirinho, den allra vackraste.

Mina svensk-amerikanska vänner som besökte mig i Joao Pessoa för att titta på fotbolls-VM. En mycket belåten grupp som trots regnperiod lyckades tima in vädret maximalt.  

Castelo da Princesa, Paraiba

Praia do Amor, Jacuma

Går man in genom denna portal och samtidigt tänker på den kvinna/man som man vill leva med resten av sitt liv så uppfylls denna önskan!

Hotel Viking i Jacuma, Paraiba

Leif Örnestrand från Katrineholm med familj, ägare av Hotel Viking och mycket annat i Jacuma. Vill ni slå er ner på ålderns höst i det erkänt härliga klimatet i Brasilien så är det Leif ni ska snacka med!

..eller Ljusdalingen Per-Ove Zäll som har tillbringat över 30 år i Campina Grande i samma provins.

Bollnäsbor, amerikanare och Katrineholmare församlade hemma hos Per-Ove Zäll i hans hem "Per Lars II" i Campina Grande. "Per Lars I" är hans föräldrahem i Hälsingland.

Solnedgång i Jacaré strax norr om Joao Pessoa. Saxofonisten i båten har tydligen världsrekordet i att framföra en sång (Ravels Bolero) flest dagar i rad.

Horder av turister och lokalbefolkning åker till Jacaré varje eftermiddag för att beskåda solnedgången, äta god mat och lyssna på Bolero. Har jag övertygat er om att besöka paradiset Joao Pessoa?

Jacaré, Joao Pessoa

Far och son Sjöquist samt undertecknad testar hattmodet 2014.

..och lite fotboll förstås. Mexiko vann matchen mot Kroatien både på och utanför planen.

Även jänkarna slog Tyskland på läktaren. De förlorade dock på planen men gick ändå vidare ur den tuffa gruppen där Portugal och Ghana blev utslagna.

Svensk-Amerikanerna Hans & Ylva Falkeborn Sjöquist stog upp för sitt nya land på väg till Arena Pernambuco i Recife.

Fotbolls-VM överlevde med minsta möjliga marginal (matchens sista spark) då Brasilien eliminerade Chile. Vad hade väl hänt om Brassarna hade åkt ut redan i sextondelsfinalen..?

Två celebriteter kommer från Rosario: Lionel Messi och Che Guevara. Mitt vandrarhem ligger bara hundra meter från Guevaras uppväxthem. Även Argentinas förre förbundskapten Bielsa kommer från Rosario.

I morgon väntar alltså Rosario Marathon. Hade jag fortfarande befunnit mig i Brasilien hade jag laddat upp med favoritfödan Pure de Macaxeira. (Typ pärgröt & fläsk för de som har besökt Hälsingland).

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2014-06-29 00:24< Nyare inläggÄldre inlägg >
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser