Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

Springtime Travel i New York - Morgonjogg & Expo

Historiens allra vackraste löpare..? Springtime Travel på plats i Central Park i New York för traditionsenlig morgonjogg. Resten av löparvärlden håller andan, det kommer att gå undan för denna grupp på söndag i New York Marathon!

Även New Yorks borgmästare Bill de Blasio är laddad inför söndagen. Över 50 000 löpare kommer att samsas om utrymmet i New Yorks fem stadsdelar på söndagen. Stort!

Kvinnan som har ett av världens tuffaste (och roligaste?!?) jobb: Mary Wittenberg, President i New York Road Runners Club. Jag älskar dig Mary!

Stefan Larsén, chefredaktör på Runner's World Sweden, och Roger Lundqvist.

Lugnet före morgonjoggen...

Reseledare Odd informerar löparna om vad som kommer att ske när löparna har korsta mållinjen. Varje morgon inleds med en jogg på 4 eller 8 km i lugnt tempo.

Fred Lebow, loppets skapare. Plus.. grundare av många andra lopp. Fed Lebow sprang sin sista mara 1992 tillsammans med Drottningen av New York; Grete Waitz. Spana in denna video: https://www.youtube.com/watch?v=MGLoZR-bxB8 (Tårar utlovas!)

Expo...

Prag Marathon, ett av världens bästa marathonlopp!

Göteborgsvarvet på plats i New York!

Nära nu...

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-10-31 00:38


Annons

Tävling - Vinn ett Flipbelt! Gissa tiden på snabbaste svenska kvinnan i New York Marathon

Precis som rubriken säger: Gissa tiden för den snabbaste svenska kvinnan i New York Marathon 2014 och vinn ett Flipbelt! http://flipbelt.se

Skicka in era svar antingen som en kommentar nedan eller via mail: anders@marathonplanet.org  Glöm ej heller att uppge en email. Vill ni inte ha er email offentlig så mailar ni mig.

Det svar som kommer närmast vinner ett Flipbelt. (Vid två likadana svar sker lottning.)

OBS! Det är inte min mage på fotot!

Skriv ut Permalink Kommentarer (20)

2014-10-28 20:34


Cape Cod Marathon, Falmouth, Massachusetts

Marathon i New England = Bal på slottet!

   Så mycket skönhet, så många uppförsbackar, Cape Cod Marathon innehöll precis allt. Ett av de vackraste loppen jag har genomfört, men även det allra tuffaste. Maran innehöll backar som man kan skrämma barn med, men trots detta var det ändå värt ansträngningen. Höstarna i New England bjuder på otroliga färgspel och Cape Cod var naturligtvis inget undantag.

Cape Cod Marathon är dessutom en organisatorisk fullträff där man har tänkt på precis allt och... lite till. Parkeringsvakter som hälsar löparna välkomna på morgonen, nummerlappsutdelning även på tävlingsdagen (!), ombyte/dusch i en stor skola precis vid start/mål, tröjtryck då löparna hämtar ut sin tröja (!), smidig startprocedur, engagerad publik, cyklande funktionärer, upploppsraka med stor publik och en stor portion familjär inramning. All inclusive.

Dessutom... Clam Chowder Soup (ni får googla receptet), sallad och pastatallrik till alla löpare efer loppet. Efter att ha sprungit på tok för många lopp där man efter målgången får en powerbar och gatorade, vem fan vill ha gatorade efter målgången? och en banan var det här en befrielse. Om soppan var god? Utsökt är ett för svagt superlativ, det var snarare en erotisk upplevelse, ett viagra för smaklökarna.

Givetvis erbjöds även löparna massage efter loppet. Jag har varit bortskämd med många bra arrangemang under åren, men Cape Cod Marathon är ny etta på min lista. Är ni inte känslig för lite alpina stigningar så är det här ett lopp jag verligen rekommenderar. Det är värt att korsa Atlanten bara för soppan!

Mayflower, så såg hon ut när hon landade på Plymouth Rock...

..1620, d.v.s. exakt 355 år innan Ljusdals Bandyklubb tog sitt första (enda) SM-guld i bandy. Tillfällighet?

Plymouth Rock ligger i säkert förvar i minnesmonumentet.

Pilgrim Memorial State Park i Plymouth, Massachusetts. Platsen som varje november förbannas av alla nordamerikanksa kalkoner, det var ju här Thanksgivingmiddagen såg dagens ljus.

Pilgrimerna överlevde bl.a. tack vare support av denne herre: Massasoit. Själv hade jag Massa Ont i låren i slutet av Cape Cod Marathon efter alla tuffa backar.

Plymouth, Massachusetts.

Allen Thomas, klubbkamrat i Marathon Maniacs och 50 States Marathon Club. En kompis som vid flera tillfällen har räddat mig från logistiska katastrofer under mina marathonäventyr i Nordamerika.

Min mest kritiska punkt i jakten på mina 50 delstater (2011/2012) skedde när jag en septmemberlördag sprang en mara i Portland, Oregon, med en chaufför väntandes på mig vid mållinjen med motorn igång. Hon tog mig direkt till flygplatsen i Portland där jag checkade in med nummerlappen fortfarande fastnålad på bröstet och Gatoradefläckar på tröjan.

Jag hann med flyget och blev därefter upphämtad på flygplatsen i Jackson Hole i Wyoming (en stad knappt större än en Baja-Maja) av Allen Thomas som också sprang Jackson Hole Marathon påföljande dag. Direkt efter loppet körde Allen iväg till grannstaten Idaho där jag äntrade en Greyhoundbuss som via ett antal mellanlandningar så småningom tog mig till New Hampshire (typ fyrahundra tidszoner österut) för nästa marathonlopp.

Allen ryckte även in och hjälpte mig med logistiken i hans hemstat New Mexico för två år sedan och denna helg var det alltså dags igen. Allen jagar 50 delstater och Massachusetts var hans 41:a. Hans femtionde delstat beräknas bli i Hartford, Connecticut, nästa höst.

Tröjtryck på expon, en helt ny erfarenhet. Ett smart sätt att inte få ett överskott av tröjor med "fel årsmodell". 

Klubbkamrater i Marathon Maniacs. Det krävdes en hel del galenskap för att springa Cape Cod Marathon, men det var definitivt värt det!

Kjell Kvarfordt från Sollentuna, min nye hjälte!

Kjell antog utmaningen Clam Chowder Challenge, d.v.s. sprang en halvmara på lördagen följt av maran på söndagen. Typ som att klättra K2 på lördagen och sedan varva ner med att ta en sväng upp på Everest påföljande dag. Grattis Kjell!!

Raksträckan i starten avverkad, nu återstod nästan bara backar...

Yay!

Jag hade samma tanke halvvägs in i loppet...

Black Toe Down..?

Cool Koala!

Allen Thomas avnjuter sin Clam Chowder Soup..

..och får därefter massage av Sandy. Återigen; vilket kanonarrangemang!

Makarna Kvarfordt. Båda sprang halvmaran på lördagen och Kjell sprang dessutom maran på söndagen. 

Roscoe slapp slita hund under loppet men fick ändå en välförtjänt medalj. 

Ni kan följa Roscoe på instagram: http://instagram.com/roscoe73010?modal=true

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2014-10-27 16:28


New York Marathon med Springtime Travel: Sista-minuten-tips

Nedräkningen har börjat inför årets allra häftigaste upplevelse i ett par löpardojjor: New York City Marathon. På fotot syns några av de löpare som reste med Springtime Travel under fjolåret.

   Om bara några få dagar börjar de allra första löparna dimpa ner i The Big Apple och det är därmed dags att se över packningen. Några sista-minuten-tips:

Skarvdosa för all elektronisk utrustning!

Det kan räcka med en skarvdosa för tre uttag, men tar ni en ännu större med er så kanske ni får vänner för livet i form av glada rumskompisar... Det brukar alltid bli kamp om uttagen i hotellrummen och med hjälp av en skarvdosa slipper ni även använda er av onödigt många adaptrar för de amerikanska eluttagen.

Bläckpenna!

När ni sitter på flygplanet får ni ett formulär som ni ska fylla i och visa upp för tullen. 

Gamla träningskläder (eller nya som ni inte använder), mössa och varma handskar!

Det kommer att vara kallt vid starten på Staten Island och det är en lång väntan. Passa på att rensa ut byrålådan från kläder som ni ej längre använder och använd dessa i starten.

Alla kläder som kastas i startögonblicket samlas sedan ihop och delas ut bland hemlösa i New York. Ni har alltså chansen att göra en dagens dubbel: Storstädning av garderoben som gynnar sämre ställda på andra sidan Atlanten.

Ni har naturligtvis möjlighet att även köpa prylar på second hand i New York. Springtime Travel tipsar om adresser till några av dessa butiker när ni kommer till New York.

Behåll den svenska tidsrytmen!

Det finns en klar fördel med att inte försöka anpassa sig till den amerikanska dygnsrytmen och den kommer ni att märka när ni ska upp tidigt i ottan under New York Marathon.

Utnyttja den svenska dygnsrytmen under er vistelse och försök istället få ut maximalt av New York genom att kliva upp tidigt på morgnarna och gå till sängs tidigare på kvällarna. Tänk även på att Manhattan är energikrävande så ta gärna även en tupplur mitt på dagen.

Undvik expon under lördagen!

Försök (om ni kan) att hämta ut nummerlappen redan på torsdagen eller fredagen. Det kommer att vara långa köer under expon och det kostar energi att vandra omkring i trängseln bland alla montrar.

Missa inte New York Marathons öppningsceremoni på fredag kväll! En fantastiskt kul tillställning där respektive land visar upp sig i sina respektive färger. Ta gärna på er blå/gula kläder och möt upp i Central Park.

Missa inte minnesmonumentet...

...och One World Trade Center (tidigare Freedom Tower). Minnesmonumenten över 9/11 är ett måste under er vistelse i New York.

One World Trade Center är för övrigt den högsta byggnaden i USA och den mäter 1776 fot. 

Brooklyn Bridge!

På fredagen (10.00) erbjuds en spontanpromenad över vackra Brooklyn Bridge tillsammans med reseledare från Sprintime Travel. Tjejerna på bilden var med under fjolårets spontanpromenad.

New Jersey, The Garden State!

På måndag morgon 3:e november går en guidad busstur till New Jersey. Första stoppet är Clinton där vi äter frukost och fotograferar Red Mill på fotot. Därefter följer vi Delawarefloden och besöker bl.a. idyllerna New Hope och Washington Crossing.

Resan avslutas med ett besök i den kända universitetsstaden Princeton där bl.a. Einstein undervisade. Det finns fortfarande några platser kvar och hör av er till Springtime Travel om ni är intresserade av att följa med på resan.

..sist men inte minst: Spring fort som bara den om ni hör en banjo i New York!

Ställ gärna frågor om det är någonting speciellt ni funderar över. Under morgonjoggarna från respektive hotell kommer vi bl.a. att gå igenom proceduren i slutet av loppet då vi springer på upploppsrakan.

Skriv ut Permalink Kommentarer (5)

2014-10-26 04:51


Baltimore - New York på cykel (dag 2): Seriemördare i Delaware..?

Undertecknad har äntligen funnit ett vattenfall (fallhöjd 2 meter) på "Eastern Shore" i Maryland, den pannkaksplatta halvön på östkusten.

Vattenfall? För precis ett år sedan följde jag med några vänner till Eastern Shore för att besöka något som jag då trodde var en "waterfall festival", men...

..efer två timmar hade jag endast sett apporterande hundar. Det var då ljuset gick upp: Det var en "waterfowl festival" (sjöfågelfestival) och inte en waterfall festival.

Cykelresan mellan Baltimore och New York fortsätter. Första natten tillbringades i den forna amerikanska huvudstaden Annapolis i Maryland, men var skulle jag och min touringpartner Christine spendera följande natt?

Lösningen kom minst sagt oväntat. Efter att ha lagt ut foton från min första dag i sadeln fick jag ett meddelande från en kompis på Facebook:

"Jag ser att du är i krokarna, kom gärna förbi Rehoboth Beach i Delaware. Du får gärna bo här, allt för en gammal vän!"

Jag har många amerikanska FB-vänner, men vem var han? Det ringde ingen klocka när jag såg hans namn. Jag hade ju dessutom ALDRIG varit i de där krokarna tidigare, vem var mannen?

Supernöjd över att ha blivit erbjuden logi exakt där vi behövde tillbringa natten gav jag ändå det glada beskedet till Christine. Min touringpartner var dock tveksam till denna inbjudan och förklarade varför:

- Tänk om det är en seriemördare!

Jag var naturligtvis tvungen att studera honom närmare och började då med att kolla upp vår ende gemensamme vän på Facebook. Dråpslag. Den gemensamme vännen hade en översiktsbild med texten: Serial killers (seriemördare)!

Christine hade alltså rätt, vi hade blivit hembjudna till en seriemördare!

Nyfikenheten visste nu inga gränser och nästa steg blev naturligtvis att studera hans foton på Facebook, det var då pusselbitarna föll på plats. Inbjudan kom från Chris & Beth O'Connell, ett par som jag för två år sedan träffade genom www.warmshowers.org (couchsurfing för långfärdscyklister). Jag tillbringade två dygn med denna underbara familj som då bodde i Goshen i delstaten New York, men som nu alltså hade flyttat till delstaten Delaware.

Familjen O'Connell är alltså inga seriemördare, tvärtom. De är bland de finaste människor jag någonsin har träffat. Kvällen slutatde alltså med en minst sagt överraskande återförening 10 meter ifrån Atlanten.

Kaffebreak modell tjugohundratal. Tiderna har definitivt förändrats i den här "branschen". För femton - tjugo år sedan satt man med en god bok under pauserna, nu är det statusuppdateringar som gäller.

Just denna dag fanns även ett vakande öga på slutspurten i Superettan. Hur ska det gå för Giffarna Sundsvall..? Förlåt Ljungskile, men kan ni inte ta ännu ett varv i Superettan? Please?

Eastern Shore är alltså pannkaksplatt och mer eller mindre helt uppodlat.

Majs, nice!

Delaware, "The First State". Delaware var alltså den delstat som var först med att "rita på" för Amerika.

Vithövdade havsörnar (den till vänster är fortfarande en snorunge och har därmed ej fått den vita täckningen) är ganska vanligt förekommande i Delaware och Maryland där fisket är utmärkt.

..under ytan finns naturligtvis även dessa godsaker: Maryland Crabs!

Mina vänner i Delaware: Chris & Beth O'Connell tillsammans med "George" och min touringpartner Christine Compton. Ingen av dessa är seriemördare!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2014-10-22 03:09< Nyare inläggÄldre inlägg >
Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser