Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

Got a wife and kids in Baltimore, Jack...

Ibland förstår jag inte själv hur jag får livspusslet att gå ihop...

Dagens Soundtrack: Hungry Heart - Bruce Springsteen

Baltimore Marathon - Check!

   Om allt går som planerat blir det fem maror på fem veckor i fem delstater under hösten. Förutom Chicago (Illinois) och Baltimore (Maryland) blir det även långdistansbesök i Dover (Delaware), Atlantic City (New Jersey) och New York City (New York).

För att hinna komma i form till New York City Marathon där jag planerar att slå Thomas Björnemark (chefen på Springtime Travel) med minst tjugo minuter, så kommer jag dessutom att cykla mellan Clinton och Trump. Ni läste rätt! Fortsättning följer i ämnet...

För att undvika verbala felsteg i det politiska minfältet håller jag under hösten i "blåa områden" på den amerikanska kartan. Donald Trump anses ju exempelvis ha endast 0.1% chans att vinna valet i Maryland, Baltimore är därmed en säker plats att vistas på för en liberal svensk.

I morgon är sista valdebatten och det verkar som att Hillay Clinton som vanligt kan låta sin motståndare göra jobbet åt henne. Allt pekar på att Hillary & Bill redan nu kan boka flyttbilen till 1600 Pennsylvania Avenue i Washington D.C.

I natt (svensk tid) går match nummer tre av stapelen i NLCS (en av semifinalerna i basebollslutspelet). Ställningen mellan Chicago Cubs - Los Angeles Dodgers är 1-1 efter de två inledande matcherna i Chicago.

Los Angeles Dodgers har emellertid använt sin bästa pitcher (kastare) Clayton Kershaw och om allt går som planerat ska Cubs därmed vinna i kväll då Jake Arrieta (fjolårets bästa pitcher i hela ligan) ska stå på kullen och göra livet besvärligt för Dodgers. I normala fall så roterar lagen på fem "starting pitchers", vllket ger varje kastare chansen att vila sig i 6-7 dagar mellan matcherna. I slutspelet händer det emellertid att man använder kastarna flitigare.

Chicago Cubs tränare Joe Maddon vann priset som bäste tränare i fjol och är även favorit till att vinna årets titel. Maddon är känd för att ha minst en räv bakom varje öra.

I den andra semifinalen har Cleveland Indians en komfortabel ledning med 3-0 i matcher mot Toronto Blue Jays. Vinner de även i kväll så har Cleveland Indians chans att därefter vinna hela World Series för första gången sedan 1948!

David Hunter och hans fru Margaret bor i basketspelaren LeBron James födelsestad Akron i Ohio. LeBron James återkomst till Cleveland Cavaliers resulterade i lagets första NBA-titel när laget vann mot Golden State Warriors tidigare i år.

David Hunter är advokat men arbetar även för Track & Field där han skriver om friidrott och i synnerhet långdistans. Jag träffade David och hans fru i Tjeckien för några veckor sedan och blev hembjuden till parets vackra hem vid Silver Lake i Ohio.

David har själv ett personbästa på 2:31 på maran och är en i organisationen bakom Akron Marathon. Varje år bjuder David in en celebritet till evenemanget och då får de den stora äran att bo hemma hos David & Margaret istället för att bo på ett tråkigt hotell. För två år sedan bodde olympiasegraren från 1972, Fran Shorter, hemma hos makarna och i år bodde en annan kändis där...

Meb Keflezighi, segraren i New York City Marathon 2009 och Boston Marathon 2014! Meb tog även silver i OS i marathon 2004 i Aten.

På min bussresa mellan Chicago och Baltimore skedde alltså mellanlandnignar i Cleveland, Akron och...

Pittsburgh! Den forna stålmetropolen är numera en av USA:s vackraste städer:

Pittsburgh kan även skryta med den kanske allra vackraste basebollarenan i hela MLB (Proffsligan). Vyn från PNC Park över downtown Pittsburgh är formidabel!

Federal Hill Runners, mina klubbkamrater när jag är på besök i Baltimore.

Christine Compton: Långfärdscyklist, seglare, marathonlöpare, ultralöpare och min ständige couchsurfing-värd i Baltimore.

Måndag 18:30 oavsett årstid möts Federal Hill Runners i korsningen Cross Street/Light Street i Baltimore för att avverka allt från 5 - 10 km. Därefter träffas man på baren Little Havana för att äta en hamburgare.

James Boicourt brukar aldrig springa med Federal Hill Runners. Han dyker däremot alltid upp efteråt på Little Havana och äter en måndagshamburgare med klubben efter träningspassen.

James är nästan allt man kan tänka sig: Marinbiolog, biodlare och... tillverkare av mjöd! Hans mjödbryggeri har fem heltidsanställda men kommer att behöva ytterligare bemanning nu när företaget ska byta lokal. Målet är att bli den störste mjödbryggaren i hela USA!

Baltimore & Annapolis är något av ett Mecka för segling i USA. Undertecknad är däremot på djupt vatten i dessa sammanhang och låter därför andra göra jobbet.

Sonny brukar aldrig missa en måndagsträning med Federal Hill Runners. Han är dessutom  en hängvien seglare och är utrustad med betydligt bättre sjöben än mig...

Komprimerad vecka i Baltimore med marathon och.. flyguppvisning:

Två transportfartyg som är redo att lämna hamnen i Baltimore så fort "telefonen ringer".

Baltimore Inner Harbor

Skepparen Christine Compton och...

Styrman Gail Houppert

Det går naturligvis snabbare att ta sig till New York med denna farkost, trots detta faller valet på cykeln. Next stop: Atlantic City!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-10-19 01:08


Annons

Baltimore Marathon, Maryland

I am getting too old for this shit! Jag börjar mer och mer få full förståelse för vilket helvete Roger Murtaugh hade med sin kollega Martin Riggs (Mel Gibson) i "Dödligt Vapen"...

Dagens Soundtrack: Good morning Baltimore - Hairspray

Baltimore, en kanonstad! Alla uppförsbackar till trots så är det här en jätterolig mara i en av de historiskt (och i största allmänhet) mest intressanta städerna i hela Nordamerika. Det var ju bland annat här som...

..nationalsången föddes!

Den amerikanska nationalsången spelas nästan alltid innan starten av alla amerikanska marathonlopp och naturligtvis kändes det extra speciellt att få höra Francis Scott Key's mästerverk precis innan starten av Baltimore Marthon.

Klubbkamrater i Marathon Maniacs och 50 States Marathon Club.

Fler klubbkamrater!

Baltimore Marathon påminner en hel del om Chicago Marathon. Det finns dock några skillnader: Chicago Marathon är i det närmaste helt platt till skillnad mot Baltimore Marathon som är en enda stor buffé av backar. 

Det är av förståeliga skäl även en större publik i Chicago som är USA:s tredje största stad efter New York och Los Angeles. Baltimore kommer på plats 19 med sina knappt 800 000 invånare. Men... det är en stor publik även i Baltimore och den hörs!

Vad gäller organisationen så är även Baltimore Marathon ett superbra arrangemang med en enorm support under och efter loppet. Det här är nog dessutom den enda maran där man kan gå upp i vikt under tävlingen. Det finns nämligen bl.a. en station med godsaker från Dunkin Donuts och en station i slutet av tävlingen där du kan välja mellan chips, ostkrokar och andra godsaker! 

Precis som i alla andra amerikanska marathonlopp ställer dessutom åskådare upp med egna stationer utmed vägen så du aldrig slipper vara hungrig eller... törstig. Jag såg åtminstone tre vätskestationer där åskådare delade ut öl i små koppar. (Tro mig; en mugg öl efter 30 km är rena raketbränslet! Det dämpar smärtorna man har i benen och avlägsnar den där hemska smaken man har i munnen efter all sportdryck man har intagit under loppet.)

Är ni sugna på två mycket trevlig maror i ett normalt sett perfekt höstväder så rekommenderar jag varmt höstmarorna i Baltimore och Philadelphia. Två underbara städer som förutom sin intressanta historia även erbjuder högklassiga marathonlopp. Ni kan kombinera dessa maror med New York City Marathon om ni har möjlighet att ta ut en något längre semester.

Baltimore är min "amerikanska hemmahamn" och av den anledningen kan jag alltid räkna med lite extra support utmed banan. Här i form av klubbkamraten Gail Houppert från Federal Hill Runners och den fyrbente löparen "Sonny". 

Bandy är på frammarsch i Maryland och glädjande nog verkar alla hålla på Ljusdals Bandyklubb!

Kelly Cagle och Christine Compton hyr ett radhus tillsammans i den härliga stadsdelen Federal Hill i Baltimore. Sedan flera år tillbaka har de alltid varit mina hyresvärdar i Baltimore så fort jag har haft vägarna förbi. Christine är långfärdscyklist och har följt med mig på några av mina cykelresor genom USA, Europa och Japan/Korea.

Kellys sambo Dean Jephson sprang dessutom Baltimore Marathon och satte ett prydligt pers med nästan tjugo minuter:

Dean Jephson

Spana in händerna som sticker upp bakom skylten!

Det finns en kul vändpunkt i Baltimore där man under tre kilometer möter löpare i motsatt riktning. Ett perfekt sätt att fördriva tiden med att spana efter klubbkamrater eller vänner. 

Banor med "vändpunkter" har ofta en dålig klang bland löpare, men jag tycker fler arrangörer borde testa detta. Det är ju hur kul som helst att träffa löpare i motsatt riktning och få support eller ge support.

Sportkonfektionsföretaget Under Armour har sitt huvudsäte i Baltimore och det är på deras område vändpunkten är förlagd.

Bandysupporters överallt i Baltimore!

Valdagen kommer allt närmare...

Två Pittsburgh Steelers fans i ett Baltimore där alla normalt sett håller på Ravens.

Amerikanarna är fenomenla på att tillverka supportande skyltar. Och av alla åskådare jag någonsin träffat så är nog den här mannen den mest hängivne. Han hade nämligen ett helt artelleri med skyltar:

..I just did!

Bandysupporters precis överallt i Maryland!

Mest klappade jycken i Baltimore..?

Hundgöra att vara funktionär..?

Nja, inte i Baltimore!

Nära nu...

Klassisk mark till höger: Basebollarenan Oriole Park at Camden Yards. Hemmaplan för Baltimore Orioles. Babe Ruth, den legendariske basebollspelaren, växte faktiskt upp i ett hus som fick rivas när de byggde denna arena. 

Målsnöret!

Precis bakom målet ligger det amerikanska fotbollslaget Baltimore Ravens arena.

Baltimore Ravens arena M & T Bank Stadium.

Baltimore Inner Harbor

Självklart ska ni även få ta del av basebollslutspelet. Dessvärre åkte ju Baltimore Orioles ut i Wild Card-matchen mot Toronto Blue Jays, men... Chicago Cubs är ju i semifinal och där spelades precis första matchen (bästa av sju) som slutade med...

W = Win!

Chicago Cubs vann den dramatiska första semifinalen mot Los Angeles Dodgers med 8-4 efter att stälningen var oavgjord (3-3) i slutet av matchen. Catchern (den som tar emot pitchern/kastarens bollar) Miguel Montero klämde då i med en Grand slam home run och mer eller mindre punkterade matchen. Därefter klämde även centerfieldern Dexter Fowler i med en solo home run.

Bäst av sju matcher gäller och redan i kväll går nästa drabbning i Chicago innan lagen möst i två matcher i Los Angeles.

I den andra semifinalserien ångar Cleveland Indians på och leder med 2-0 i matcher mot Toronto Blue Jays.

Javier Baez, basebollvärldens kanske mest spektakuläre spelare, bjuder alltid på de mest oväntade situationerna på basebollarenan. Här lyckas han med något som ingen spelare i Chicago Cubs har gjort i ett slutspel sedan 1907: Han "stal" sista basen och fixade därmed en poäng på egen hand: 

http://m.mlb.com/video/topic/11493214/v1206857483/must-c-crafty-baezs-historic-steal-of-home

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-10-16 18:24


Springtime Travel i Chicago - Andersonville & Wrigleyville (Dag 4)

Springtime Travel utanför Wrigley Field, den amerikanska proffsligans näst äldsta arena efter Fenway Park i Boston. Marathonlöparna på bilden hade endast fokus på löpning, hockey och fotboll innan besöket i stadsdelen Wrigleyville. Fem minuter var emellertid allt vad som krävdes för att de skulle bli hängivna basebollsupporters!

   Det är dags att komma ut ur garderoben: Jag "gillar" baseboll.

Eftersom sista punkten på Springtime Travels resa till Chicago var ett besök i stadsdelen Andersonville så passade det då utmärkt med att kombinera med en långpromenad till stadsdelen Wrigleyville och den 102 år gamla basebollarenan Wrigley Field.

Det var ganska lugnt utanför arenan denna eftermiddag eftersom Chicago Cubs spelade sin fjärde match (bäst av fem) mot San Francisco Giants borta i Kalifornien. En match som Giants var tvungna att vinna. Giants har emellertid en gedigen vinnarkultur och har bl.a. tagit hem World Series (Basebollens Super Bowl eller Stanley Cup) 2010, 2012 och 2014. Det vill säga vartannat år. Eftersom vi nu befinner oss i 2016 så fanns det naturligtvis en rädsla för att mönstret återigen skulle upprepa sig.

Det finns statistik på allt inom baseboll och med den kunde man även bevisa att San Franciscos tränare är van att spela under press. Han har spelat tio raka "måste-matcher" som han har vunnit. Rekordet för en tränare lyder på elva raka matcher och han hade alltså möjlighet att upprepa denna siffra och även bli ensam om redkordet om San Francisco plockade upp hela underläget på 0-2 i matcher.

Allt tydde även på att match nummer fyra skulle sluta i hemmalaget San Franciso favör. Men... undret skedde och i den sista inningen (basebollmatcher spelas i nio innings) plockade Cubs in fyra poäng och vann till slut hela matchen med 6-5. 

Cubs är därmed klar för en mästerskapsserie i National League mot antingen Washington Nationals eller Los Angeles Dodgers. Vinner de även denna match så får de möta vinnaren i American League, d.v.s. antingen Toronto Blue Jays eller Cleveland Indians, i den bäst av sju matcher långa drabbningen som går under namnet World Series.

World Series startar i slutet av oktober och kolliderar alltså med valspurten. Det är mycket nu...

Ett stort tack till alla som åkte med Springtime Travel till Chicago i år! Jag hoppas vi snart ses på en ny resa.

Dagens Soundtrack: Go Cubs Go! - Steve Goodman

Guidning runt den gamla svenska stadsdelen Andersonville med Karin från Göteborg. Karin är intendent på det svensk/amerikanska museet i Andersonville, en byggnad som varmt rekommenderas för ett besök.

Swedish American Museum, Andersonville, Chicago

Svenska Kyrkan i Andersonville, Chicago

Swedish Bakery, Andersonville, Chicago

Finska pinnar i mitten!

Lunch på.. Restaurant Svea!

Bästa svenska pannkakorna utanför Sverige..?

Nästan som morsans pannkakor!

En gång i livet måste man göra pilgrimsvandringen till Mecka Wrigley Field, världens vackraste basebollarena. Från Andersonville är det en skön promenad på 3,5 km till Wrigleyville. Ryktet säger att arenan dessutom är omgiven av mängder av barer om man vill släcka törsten...

Foto: Eftermiddagsmatch på Wrigley Field 2015

Mogna män gör saker tillsammans, exempelvis sköljer ner "promenad-damm". Fotot taget precis utanför Wrigley Field.

Modo tar steget upp i år! (Läs på tröjan)

Wrigley Field nås lätt med metrons röda linje från centrum av Chicago. Man kliver av vid Addison. På denna gata springer man även Chicago Marathon, men man viker av innan arenan. Man kan emellertid se den i ögonvrån, precis som man kan se Yankee Stadium i ögonvrån när man springer genom Bronx under New York City Marathon.

Art Institute of Chicago. Flaggan med "W" signalerar att Chicago Cubs har vunnit senaste matchen. W = Win!

I går kväll hissades denna flagga inte bara i Chicago. Cubs har fans över hela USA och har ungefär samma status som Hammarby i fotboll. Ett lag som aldrig (med få undantag) lyckas nå ända fram i slutspelet.

Det blev en gastkramare mot San Francisco Giants där Cubs i sista inneningen plockade in en ointaglig ledning och vände matchen. Nu väntar semifinal mot antingen Los Angeles Dodgers eller Washington Nationals.

Publiken i San Francisco försökte med alla möjliga "fula tricks" att vinna matchen, bl.a. klädde en åskådare ut sig till get. Det vilar nämligen en förbannelse över Chicago Cubs som är orsakad av en get: The Curse of Billy Goat!

Fyra klubbkamrater i Marathon Maniacs, 50 States Marathon Club50 States Sub-4 Marathon Club och Marathon Globetrotters.

Stephanie Dewald (tvåa f.v) sprang tre marathon (!) förra weekenden i Nevada och Kalifornien då hon sprang runt Lake Tahoe.

Steve Hughes (trea f.v) sprang precis sin 400:e mara, men är förbjuden av läkarna att fortsätta med marathonlöpning p.g.a. skador och krämpor. På frågan om vad han ska göra istället? "Jag hoppade stavhopp i min ungdom och det vill jag ta upp igen!"

Eliot Ephraim kryddar sin marathonkarriär med att då och då även genomföra ett Iron Man. I helgen ska han springa sin 49:e amerikanska delstat i samband med Des Moines Marathon i Iowa. En delstat som för övrigt var min 50:e och sista delstat. Eliots sista delstat är Delaware där han tävlar om två veckor. Späckat schema!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-10-12 23:33


Chicago Marathon med Springtime Travel (Dag 3)

Chicago Marathon, för god för att kolsyras!

   Tävlingsrapport: Världens bästa marathonlopp i världens allra vackraste stad. Punkt.

Dagens Soundtrack: Hard to say I'm sorry - Chicago

Chicago Marathon = Better than child birth!

Tidig morgon i Chicago med ett trettiotal laddade löpare från Springtime Travel. Atleter med en energi kraftig nog att lysa upp ett hundratal villasamhällen om strömmen skulle gå!

Karin Andersson till höger satsade på en Dagens Dubbel i Chicago: Sitt allra första marathonlopp och... en jämn födelsedag. Stort grattis Karin!!

Springtime Travels mest rutinerade gäng. Tillsammans har de åkt typ åttahundratjugotre miljoner gånger på löparresor och träningsläger med Springtime!

Buckingham Fountain firar 90 år om några månader, det vill säga nästan exakt lika många foton som återstår i detta blogginlägg:

Två pacers för 20 dollar = Fynd!

Säg "hej" till publiken Kerstin!

Yes!

"Minny" fick ett minne för livet i form av medaljen. Chicago Marathon - Check!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2016-10-11 17:34


Chicago med Springtime Travel - Lake Michigan (Dag 2)

Allt flyter i Chicago! 

   Chicago Cubs har tagit andra raka hemmasegern mot San Francisco Giants och är nu endast en seger ifrån semifinalen i basebollslutspelet. I morgon väntar en välförtjänt vilodag för våra basebollhjältar innan nästa match spelas i Kalifornien.

Några som däremot inte får vila i morgon är marathonlöparna som åker med Springtime Travel. Fyrtiotvå km står ju på agendan när de springer igenom 29 grannskap i Chicago, bland annat Wrigleyville där den vackra basebollarenan Wrigley Field är belägen.

Även i normala brukar det bästa publiktrycket under Chicago Marathon vara just i närheten av denna basebollarena och jag tror knappast stämningen blir sämre av två raka hemmasegrar...

Dagens Soundtrack: I don't want to live without your love - Chicago

Morgonjogg med Springtime Travels löpare utmed Lake Michigan.

Billy Goat Tavern är bland mycket annat berömda för att ha planetens mest kända Cheezborger!

Saturday Night Live: https://www.youtube.com/watch?v=Y1tFx5xKrSI

Välkänd vy från filmen Blues Brothers.

The Cloud Gate = Bönan!

Det kanske allra bästa sättet att utforska Chicago på är med båt. Eftersom löparna i Springtime Travel skött sig exemplariskt på morgonjoggarna så fick de ta resten av dagen ledigt från träning för att istället avnjuta en sigtseeingtur i 90 minuter.

Alla följande foton är taget från en båt tillhörande företaget Wendella. Båtturen med duktig guide kostar 35 dollar och tar 1 1/2 timme i anspråk. Ett måste i Chicago!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2016-10-09 06:03< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560


Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser