Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

Samborombon, tio år utan tango!

Evert Taubes beskrivning håller än i dag; Samborombon är verkligen en by förutan gata!

   Fotobiblioteket på datorn växer i en obehaglig takt. Under tråkiga långflygningar (Läs: Billiga flygbiljetter = Inget Internet = inget okynnessurfande på sociala media) brukar jag rensa ut alla "hyllvärmare" för att ge mer plats åt framtida foton. Risken är emellertid överhängande att man fastnar i något gammalt fotoalbum och "reser tillbaka i tiden" istället för att flitigt organisera om bilderna.

Så skedde naturligtvis även på den senaste flygresan till Asien. Istället för att frigöra några gigabyte på hårddisken så hamnade tankarna någon annanstans, denna gång långt ute på Pampas. En tillbakaresa som även är anledningen till detta inlägg. När jag skriver detta är det ju faktiskt på dagen tio år sedan som en löparkompis och jag gav oss iväg med våra nyinförskaffade Merida-cyklar till Stillahavskusten för att göra en resa i Evert Taubes fotspår. 

Evert Taubes låtarkiv är ju nästan lika stort som mina fotoalbum på hårddisken och bl.a. skrev han två låtar som kom att bli den röda tråden för vår resa genom Sydamerika: "Vals i Paraiso" och "Fritiof och Carmencita"

Med start i tvillingstäderna Valparaiso/Vina del Mar skulle vi under de kommande veckorna färdas över Anderna och genom det väldiga Pampas fram till Samborombon på Atlantkusten, eller rättare sagt Cerro de la Gloria. Staden var ju så förbenat svår att rimma på så Evert Taube valde istället helt sonika att döpa om staden efter havsbukten Bahia de Samborombon. (Jag har även besökt en liten by som heter just Samborombon, men den har knappt ens en gata.) Resan timades även in så att den skulle sammanfalla med trettioårsdagen av Evert Taubes bortgång.

Resan började bra, trodde jag. Vi hade i god tid köpt två varsina stöttåliga mountainbikes från Merida som skulle ge oss all den hjälp vi behövde för att ta oss över det drygt tretusen meter höga bergspasset genom Anderna.

Vi lyckades även packa ner våra dyrgripar i cykelboxar och få dem i god tid till tåget som skulle transportera oss från Hälsingland till Arlanda. Det var då "katastrofen" kom och hälsade på i en form av en oskyldig liten kommentar från äventyrarkollegan Lars Jonsson: "Jag har skaffat en ny kamera så jag kan visa kort för löparkompisarna när jag kommer hem till..." Lars hann inte ens avsluta meningen förrän jag skrek: "NEEEEEEJ!!! Visakortet!"

Tryggt i förvar hemma i Ljusdal låg nämligen mitt Visakort. Det spelar ju ingen roll hur välorganiserad packningen är när man ändå inte har kontanta medel att kunna genomföra resan...

När första chocken hade lagt sig och jag kunde börja tänka klart igen så lyckades jag till slut ändå arbeta fram en plan för att få ner mitt Visakort till Arlanda. Problemet var att SJ, då som nu, inte prioriterar tåglinjen genom Norrlands inland. Det var istället regionaltrafiken i kombination med tre nära släktingar och två konduktörer som fick rädda mitt Sydamerikaprojekt:

Min ömma moder fick leta rätt på Visakortet för att därefter ge det till min morbror (snabbare bakom ratten!). Han fick i sin tur överlämna kortet till en konduktör på nästa tåg till Gävle där min kusin väntade på perrongen. Min kusin tog emot Visakortet och sprang sedan iväg till ett tåg som trafikerade sträckan mellan Gävle och Arlanda. Där letade han upp konduktören och förklarade ärendet för honom medan jag själv stod jag på perrongen på Arlanda och bet på naglarna. Stafetten lyckades emellertid och jag hann precis få mitt Visakort innan det var dags att checka in cyklarna på Arlanda.

Resten av resan gick däremot som på räls (förutom att cyklarna stannade kvar en extra natt i Rio de Janeiro och inte hann med transfern till Santiago). Vi fick dessutom bästa möjliga avslutning på resan då vi väl framme i Samborombon (Cerro de la Gloria) av en ren tillfällighet träffade ett barnbarn till Carmencitas syster. Då barnbarnet var av manligt kön blev det emellertid ingen tango.

I år är det för övrigt exakt 100 år sedan som Evert Taube lämnade Argentina för att flytta hem till Sverige. Så länge kommer det dock ej att dröja innan jag själv är tillbaka på Pampas, för redan nästa år räknar jag med att rulla omkring på de gigantiska gräsvidderna i Argentina. Under tiden vill jag gärna Visa-kort från min förra resa genom landet...

Dagens Soundtrack: Jakob Hellman - Fritiof och Carmencita

Äventyrarkollegan Lars Jonsson från Ljusdal konstaterar att han har fått en "drömstart modell Stig-Helmer i Sällskapsresan". Ankomsten på Santiago var kanske inte den ultimata då det saknades två viktiga detaljer i vår packning: De nyinköpta Merida-hojarna!

Nancy från flygbolaget Varig har plockat fram A4-arket med foton på olika typer av bagage, dock ej något som liknade våra cykelboxar. Ett dygn senare hade cyklarna ändå letat sig fram till Chile och vi kunde påbörja vår resa tvärs igenom Sydamerika.

En timme innan utcheckningen på hotellet var cyklarna äntligen på plats och nu gällde det att så snabbt som möjligt få ner all utrustning i sadelväskorna, därav Lars Jonssons något bekymrade anlete.

Stillahavskusten utanför Vina del Mar, en av mina absoluta favoritsträckor utmed Stilla havet. Det finns faktiskt en mara här som brukar gå i början av december: http://www.maratoncostapacifico.cl

Säl-lan har väl Stillahavskusten varit vackrare?

Chile = Vin!

Efter två dagar med någorlunda graderade uppförsbackar i Anderna väntade den tyngsta dagen i sadeln upp till Tunel Cristo Redentor, tunneln genom Anderna på 3200 meters höjd.

Anderna på den Chilenska sidan.

Halvvägs upp till toppen av Anderna var lyckan total för min kompis, tillika grävmaskinist, Lars Jonsson. Till en början trodde jag han hade drabbast av höghöjdssjuka i form av lungödem när han började skrika och vifta mot berget, men det var något helt annat som hade påkallat hans uppmärksamhet: En grävmaskin!

The only way is up...

De välkända serpentinvägarna upp till toppen av Anderna (Routa 7) där man sedan färdas genom en vägtunnel.

Efterlängtad höjdkurva: Tunel Cristo Redentor

På grund av trafiken på denna väg är all cykeltrafik förbjuden och man tvingas lifta med en speciell transport som tar icke-bilister över till den argentinska sidan.

När jag cyklade samma sträcka sex år tidigare (Montevideo, Uruguay - Vina del Mar, Chile) kunde man fortfarande cykla igenom den parallella gångtunneln. Den gången fick jag sällskap av två herrelösa jyckar som höll mig sällskap ända från argentinska gränsbyn Las Cuevas och fem km igenom tunneln över till den chilenska sidan. Där blev jyckarna däremot gripna av den chilenska gränspolisen och transporterade tillbaka till Argentina. Så går det när man inte har rätt inresedokument med sig!

Las Cuevas på 3200 meters höjd. Det bor inte många människor här, men det finns ändå ett...

..vandrarhem!

Efter tre dagar med ständig klättring uppåt har vi här lika många höjdmeter att färdas neråt i geografin.

Aconcagua ligger där i bakgrunden, men vi hade fått nog av höjdmetrar...

Puente del Inca, en gammal bekanting från 1999. Sex år tidigare tillbringade jag natten inne på ett militärregemente i denna by.

Nedförsbacke fram till vinmetropolen Mendoza. Just här nåddes mitt all-time-high vad gäller hastighet på cykel. Drygt 81 km i timmen med våra cyklar. Sccchhh! Berätta inte detta för morsan!

På den tiden man var ung och dum och använde vanliga cykelskor när man trampade. Nu för tiden skulle jag inte cykla en enda meter utan riktiga cykelskor. Man får en helt annan kraft när man sitter fast i pedalerna, inte minst när man bekämpar uppförsbackar.

Tips: Till er som funderar på långfärdscykling så rekommenderar jag vändbara pedaler. Det vill säga pedaler som har en sida utan knäppning. Då kan man haka ur skon när man cyklar i citytrafik där man av säkerhetsskäl ej vill sitta fast i pedalerna.

Anderna på den argentinska sidan.

Usppallata, en av mina absoluta favoritbyar. Insprängd i Anderna på drygt 2000 meters höjd hittar man här en by som erbjuder solsken 364 dagar om året och är något av en oas i det annars så karga Anderna.

Det finns dessutom ett antal kändisar som har bott här under en längre period. Klassikern Sju år i Tibet  spelades till stora delar in i området och då bodde filmsällskapet (inklusive Brad Pitt) i Uspallata.

Uspallata, Argentina

Potrerillos, Argentina

Potrerillos, Argentina

Lujan de Cuyo, Argentina

Mendoza, Argentina. Lika mycket som jag älskar Uspallata i Anderna älskar jag denna vinmetropol vid foten av Anderna. Mendoza är en riktig höjdare som bl.a. värnar hårt om siestan mitt på dagen.

När jag 1999 cyklade igenom Sydamerika spenderade jag bl.a. en hel vecka med familjen Cardozo i Mendoza.

Carolina (med barnet i famnen) var det då fortfarande det enda ogfita barnet i den tolv personer stora syskonskaran och eftersom vi var jämngamla var det hon som tog mig ut varje kväll på diverse upptåg.

När jag lämnade Carolina för att cykla igenom Anderna och avsluta min cykelresa sade jag åt henne att jag vid nästa besök i Mendoza skulle rida in på en vit häst och fria till henne. Vilket jag gjorde... Efter tre dagar i Anderna tröttnade jag på ensamheten, parkerade min cykel på en bensinmack och tog cykeln tillbaka till Mendoza. Jag kunde emellertid inte hitta en vit häst (kom igen Argentina, ni har ju för tusan fler hästar än fotbollsspelare!) så det slutade med att jag köpte en vit käpphäst i en leksaksaffär och red in på när hon satt och lunchade. Frieriet kom av sig helt och hållet...

Tips: Om ni ska fria till argentinska kvinnor så rekommenderar jag att ni rider in på en RIKTIG vit häst. Den här funkade inte och jag är därmed fortfarande singel.

Familjen Cardozo inklusive två svenskar på besök. Varje söndag träffas familjen Cardozo (tolv barn och.. fyra miljoner barnbarn och barnbarnsbarn?) för att gå i kyrkan och därefter grilla tillsammans. Otroligt roliga tillställningar, nästan i stil med en VM-final i fotboll!

Nästa generation Cardozo!

Familjen Cardozo med undertecknad i den nedre raden.

Familjen Cardozo har ett rullande schema för sina grillningar. Var tolfte söndag ska endera sonen eller den ingifte sonen ansvara för att det ligger nygrillade läckerheter på grillen!

Anderna i bakgrunden, men ett helt annat landskap på bilden. Mellan storstäderna Mendoza och San Luis bereder ett tort landskap ut sig som bjuder på tryckande hetta och luftfuktighet. Resans tuffaste avsnitt.

All chans till skugga utnyttjades under resan. Just här hittade Lars Jonsson en "King Size bed" medan undertecknad fick...

..dela plats med en annan luffare!

Routa 7 genom Argentina.

Vid San Luis byter landskapet karaktär och härifrån är det mer välkända argentinska vyer ända fram till Atlanten.

Återbesök hos några andra bekanta som inhyste mig under min första cykling genom Argentina. Denna familj föder bl.a. upp hästar för ryttartävlingar.

Villa Mercedes, en stad i Argentina som enligt envisa källor framförallt är känt för att Sundance Kid & Butch Cassidy genomförde sitt sista bankrån precis där. (Osäker källa, kan någon bekräfta detta?)

Boca Juniors, det argentinska fotbollslaget med de svenska färgerna, har precis vunnit Argentinska ligan (De spelar två argentinska mästerskap om året!) och de har naturligtvis fans över hela Argentina. De här är ju Maradonas gamla klubb.

Själv avskyr jag Boca Juniors lika mycket som Chelsea i den engelska ligan och håller istället benhårt på de ständiga antagonisterna River Plate, eleganten Ariel Ortegas gamla klubb.

Familjen Bridger i Villa Mercedes, nära vänner sedan mitt första besök i landet. En familj med sju barn varav Andres är den allra yngsta. Första gången jag träffade Andres Bridger (längst fram) så var han alldeles nyfödd. Nu är han så pass gammal att jag säkert får stryk av honom!

Det mindre roliga med de argentinska vägarna är att man ofta måste göra en avstickare på några kilometrar för att komma in i städerna. En sträcka man nästa dag måste åka igen för att komma tillbaka till utgångspunkten.

Det roliga med argentinska städer är... att de är just det; roliga!

Katedralen i Lujan, ett av Sydamerikas allra största pilgrimsmål. Det var just på denna plats som Nossa Senhora de Lujan stannade på och fick någon slags uppenbarelse om att bygga en kyrka på platsen.

Nossa Senhora de Lujan är resenärernas skyddshelgon och man träffar ofta katolska människor som alltid bär en medaljong med hennes motiv. Även jag själv färdas alltid med en medaljong av Senhoran. Varför chansa..?

Resans enda punktering skedde naturlgtvis där man minst önskade den, ovanpå en bro på en trafikled i centrala Buenos Aires...

Julafton 2005 hos Marcelo & Mariana Tiburzi och deras jyckar i Buenos Aires.

Fyllhund?

Marcelo & Mariana Tiburzi i Buenos Aires.

Marcelo drev en restaurant i i Argentinas exklusiva skidort Las Lenas i slutet av nittiotalet och det var där jag träffade honom då jag under ett tillfälligt break från cyklingen valde att rida häst med ett tjugotal argentinska vänner upp till ett bergspass på 4000 meters höjd i Anderna. Målet för vår ritt var att besöka resterna av det flygplan som krachlandade i Anderna 1972.

Ni har säkert sett filmen Alive: http://www.imdb.com/title/tt0106246/

Julafton i Buenos Aires, härifrån återstod endast två dagsetapper till Samborombon vid kanten av den blåa Atlanten...

Juldag i Buenos Aires med en temperatur som är något behagligare än vad den är vid samma tidpunkt i Sverige.

Stolt gaucho till häst!

Trettio km kombinerad grus/sandväg till Cerro de la Gloria (Samborombon). Sista chansen till skugga!

Vi hade bra asfalterade vägar ända fram till denna "genväg". Med facit i hand hade jag hellre åkt runt hela Sydamerika för att ha sluppit denna vägj-vel!

Bron över Canal 15 och härifrån återstode endast en dryg kilometer till resans slut.

Canal 15, ett av flera kanalbyggen där Evert Taube periodvis var anställd under hans sejour i Argentina mellan 1910-1915.

Cerro de la Gloria = Samborombon!

Estancia San Martin är platsen där Evert Taube träffade "Carmencita". I själva verket hette hon Cecilia och hon dansade INTE tango, för det räknades under denna tidsepok som en dans för mindre ärbara kvinnor.

Läs gärna mer om Taubes tid på Pampas i denna artikel signerad Edvard Matz:

http://www.popularhistoria.se/artiklar/med-taube-pa-pampas/

Evita dansade emellertid med all säkerhet tango! 

María Eva Duarte de Perón ligger begravd på den minst sagt spektakulära kyrkogården La Recoleta i centrala Buenos Aires.

La Recoleta, Buenos Aires

Lars Jonsson framför Casa Rosade i Buenos Aires, presidentens bostad. 

Som tidigare nämnts har fotbollslaget Boca Juniors svenska färger pga att första båten som seglade in i hamn när klubben bildades var svenskflaggad. Men även Casa Rosada har svensk anknytning, i dubbel bemärkelse.

Casa Rosada var ursprungligen två separata byggnader som ritades av arkitekterna Carl Augus Kihlberg och Henrik Åberg. I slutet av artonhundratalet sammanlänkades de emellertid och blev så småningom det nya presidentpalatset i Argentina.

Cykelresan över och dags för min kära Merida att göra en ny flygtur, denna gång till grannlandet i norr där en ny resa väntade utmed stränderna i nordöstra Brasilien.

Gammal tidningsartikel från min resa 1999 som förutom cykelresan genom Sydamerika även inkluderade bussar genom Boliva, Peru och Ecuador, Inkaleden till fots, cykel genom Nordamerika, backpacking i Japan, Sydkorea och Fillipinerna, Mt Fuji Halvmarathon upp till toppen av det 3776 meter höga berget i Japan, buss genom Centralamerika och Columbia, Venezuela och Brasilien. 

Jag hade mer energi på den tiden...

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-12-01 06:42


Annons

Rayong Marathon, Thailand - Marathonförlossning!

Burt Reynolds never ran a marathon!

   FAMILJESIDAN (NYFÖDDA): Enligt nyhetsbyrån TT nedkom bloggens huvudperson tidigt på söndag morgon lokal tid med sin 150:e mara på Rayong International Marathon Hospital i Thailand. Enligt barnmorskan Dr Garmin var den nyfödda skapelsen 42,84 km lång och vägde 4006 kalorier.

Förlossningen var lång och utdragen. Redan innan första värken uppstod nämligen komplikationer. Kejsarsnitt var däremot aldrig aktuellt p.g.a. ett rådigt ingripande av Dr Gustavsberg. Det krävdes emellertid en bal toalettpapper (64 rullar av modellen varförskadetvarasåinih-lvetesvårtattöppnaentoarulleutomlands?) innan man till slut kunde rulla in patienten på förlossningsavdelningen.

Enligt Dr Garmin var patienten hela tiden vid medvetande trots att han knappt var kontaktbar mellan de sista värkarna. Patienten klagade bl.a. på den starka belysningen i förlossningsavdelningen och brist på A/C. Personalen gjorde emellertid sitt allra bästa och såg till att patienten fick vätska med täta intervaller.

En representant från Rayong International Marathon Hospital säger i en kommuniké att de desvärre ej hade möjlighet att påverka den starka belysningen under förlossningen. De låter även hälsa att det starka skenet endast var ett bekymmer för de som hade en långsammare förlossning. Samtliga patienter som hade skött sina knipövningar exemplariskt fick en snabb och smärtfri nedkomst denna dag.

Enligt barnmorskan Dr Garmin mår patienten förhållandevis bra efter den utragna förlossningen. Barnmorskan själv lider däremot av posttraumatisk stress efter det svåra arbetet och uttalar sig så här om händelsen. "Jag har aldrig sett en patient med så fula fötter. Han hade blåsor större än Greklands budgetunderskott och blånaglar som inte ens en kärleksfull moder med kronisk gråstarr skulle kunna uppskatta. Trampdynorna såg dessutom ut som om de hade brunnit och någon hade försökt släcka branden med en yxa!"

Sjukhuset låter meddela att Navelsträngen (naglarna) numera är klippt och att även placentan (blodblåsorna) är avlägsnad. Patienten är därmed redo för en ny förlossning, en tilldragelse som är planerad att ske på lördag natt i Singapore. Han påstår själv att han då varken tänker använda sig av syrgas eller epiduralbedövning (inga skor).

Bloggens huvudperson vill framföra sitt varmaste tack till chefen och förlossningspersonalen i Rayong som gjorde ett fantastiskt jobb. Dessutom ett speciellt tack till Dr Flipbelt och Dr SoulElectronics som i ett utmärkt samarbete bjöd på musikunderhållning under hela tilldragelsen.

Dagens soundtrack: Bruce Springsteen - Born to run

Att springa marathon när kvicksilvret visar på över 30 grader är långt ifrån en räkmacka...

Rayong Marathon (typ tre timmar öster om Bangkok och en timme ifrån flygplatsen i Pattaya) var trots värmen en positiv överraskning.

Man får ut mycket för startavgiften i Rayong Marathon. Två t-shirts, thaibuffé i samband med nummerlappsutdelningen, frukost på morgonen och lunch efter loppet!

Tim Weber, en tysk marathonlöpare jag träffade i Costa Rica för ett år sedan, fanns även på plats i Thailand. Tim var oförskämd nog att slå alla i sin klass över 10 km och han fick därmed straffet att bära på en trofé som var större än hans ryggsäck!

Frukost innan start.

Klubbar representerade i Rayong. Bli gärna medlem i Marathon Globetrotters (ingen medlemsavgift): www.marathonglobetrotters.org (ny hemsida lanseras i december!)

03:30 på morgonen och.. kvicksilvret visar redan 27 grader...

Tydliga kilometermarkeringar och tätt med vätskekontroller i Rayong International Marathon. Funktionärerna blandade dessutom is i vattnet så man fick kylda drycker utmed banan.

Anders Hansson från Solvikingarna har sprungit ett större antal maror bl.a. i Sydostasien. Härnäst väntar Chiang Mai Marathon om några veckor.

Havet, så nära men ändå så långt bort...

Sista kilometern in i mål...

Upploppet!

Anders Hansson från Solvikingarna vilar ut efter målgången. Den här dagen krävdes det dessutom en sol-viking för att uthärda hettan i Thailand.

Med fem kilometer kvar av loppet tvingades jag köpa en hatt för att överhuvudtaget överleva tillställningen.

Tim Weber gör som Björn Borg och kysser sin trofé. Jag tvivlar däremot på att Björn Borgs taxi såg ut så här när han lämnade centercourten i Wimbledon...

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-11-30 05:18


Langkawi - Malajtjänst

Men landa någon annanstans för i h-lvete! Den där pilsnern kostade mig elva kronor, d.v.s. hela veckopengen.

   Skjut mig i foten, jag får inte bort Westlifes "klassiker" My Love ur huvudet! Ända sedan den spelades dygnet runt på mitt vandrarhem i George Town, Malaysia, har den legat där i hjärnan och gnagt som ett skavsår precis under trampdynan i slutet av ett marathonlopp. Jag har till och med tvingats att ladda hem den (sprid inte detta vidare!) på iTunes så jag kan köra den på repeat.

I väntan på nästa mara (Rayong Marathon i Thailand på söndag) har jag alltså idkat vandrarhemsliv i världsarvet George Town på Penang Island. Och.. gjort mitt allra yttersta för att hitta det bästa sättet att ta sig dit. Något som med facit i hand kom att ta mig två "arbetsdagar". (Lugn, jag ska ta ut kompledigt i jul.)

Ursprungstanken (jag är tågnörd) var att ta tåget till Bangkok, men det fick stanna vid en tanke. Stor efterfrågan på den enda dagliga kommunikationen med Thailands huvudstad skrinlade mina planer. Buss 22 timmar till Bangkok var ett annat alternativ, men det skulle innebära ett helt dygn utan Internet (!) Hemska tanke, någon på sociala media kanske skulle sakna mig. Någon?

Flyg är billigt i Sydostasien och så fick det naturligtvis bli. Då återstod bara två frågor: Var skulle jag hoppa på planet och var skulle jag landa? Penang har en internationell flygplats bara runt hörnet, men direktflyg till Rayong/Pattaya (flygplatsen närmast min nästa marathondestination) är dyra till skillnad mot de biljetter man köper via exempelvis Kuala Lumpur och Bangkok.

När jag precis hade bestämt mig för att stanna kvar ytterligare en dag i George Town för att sedan flyga sträckan Penang - Kuala Lumpur - Pattaya/Rayong, brakade vandrarhemmets Internet ihop under en timme. Det vill säga tillräckligt med tid för att komma på ytterligare ett alternativ: Färja (tre timmar)  till Langkawi och därefter flyg Langkawi - Kuala Lumpur - Rayong. 

En lång (och varm) resa som skulle innebära att jag vid ankomsten till flygplatsen luktade allt annat än jordgubbar och Champagne. Då var alltså nästa följdfråga: Hur ser flygplatsen ut på Langkawi, kan man duscha där? Internet har naturligtvis svar på allt. En sökning på min nätfavorit (och högra hand) Sleeping in Airports avslöjade att så var fallet.

Av den anledningen inkluderade min färdväg mellan punkt A och B i stort sett hela alfabetet.

Dagens Soundtrack: Westlife - My Love...

Flygvapenövning (?) i Langkawi, Malaysias skatte- och turistparadis.

Dagens Dubbel?

Trygg på rygg?

George Town, Penang, ett av två världsarv i Malaysia. Nog vinner väl Hälsingegårdarna i Järvsö med omnejd (vårt senaste svenska världsarv) på poäng? Kan någon faxa över lite Falu rödfärg så ska jag få still på Malaysia!

George Town, Penang Island

Kina + Indien + Storbrittanien = George Town, Penang Island = Världsarv!

Häxpipor..?

Malaysia levererar... gädd-drag!

Indiska pannkakor... Sorry morsan, men de här är nog de vassaste vetemjölskotletter som någonsin har mellanlandat på mina smaklökar!

Indiska pannkakor - Amerikanska pannkakor 6-0, 6-0, 6-0...

Fransyska på hjul! Långdistanscykling är på stadig frammarsch i Frankrike. Nittio procent av alla cyklister jag mötte på min cykelresa i våras från Aten till Stockholm var just fransmän. Den här fransyskan har cyklat ända ifrån Rumänien till Sydostasien.

Svensk-fransk försyst- brödring i George Town, Penang Island.

De tre fransmännen längst ner möttes på de asiatiska vägarna och hamnade av en slump på mitt vandrarhem i George Town. Paret längst fram har pensionerat sig vid 40 års ålder och ska efter en halvårslång ryggsäckssemester pröva på långdistanscykling nästa år.

Fransmän = livsnjutare!

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-11-26 22:10


Penang Bridge International Marathon, Malaysia

Jag kan avslöja redan nu att den här klädseln är direkt olämplig för långdistans i Sydostasien...

   Penang Bridge International Marathon i Malaysia, ytterligare ett bevis på att vi hälsingar ska hålla oss norr om Dalälven.

Hälsingar är ju byggda för ett arktiskt klimat. Vi ska stå på en iskall bandyarena, dricka medhavd kylarvätska ur läderportfölj och skrika glåpord till domaren. (Är det någon som vet om ramsan "domaren har druckit t-sprit" fortfarande existerar?) 

I jakten på nya marathonländer tvingas man emellertid att gå i klinsch med kvicksilvret för att utöka samlingen. Något som för min del nästan alltid leder till ett besök i "väggen". Under förra året knallade jag in i väggen i bl.a. Brasilien, Jamaica, Curacao och Oman, så jag har åtminstone rutin på att hantera situationerna. För eller senare kommer man ju fram till mållinjen.

I Brasilien (Bahia Marathon i Salvador) knäcktes jag av värmen redan efter tre kilometer, ett mönster som kom att upprepa sig även i Malaysia. Efter fyra kilometer tog jag helt slut och i det läget kunde jag ha sålt min egen mor i utbyte mot en monsunvind på 800 sekundmeter.  

Det skulle dröja ända till brofästet på Penang Bridge vid 18 km då jag äntligen kunde sträcka ut benen igen i någonting som åtminstone påminde om löpning. Den minimala brisen i Malackasundet gjorde det ju något lättare att andas. (Hade motsvarande "bris" stömmat ut från min AC på hotellrummet hade jag däremot skällt ut hotellchefen och brottat ner honom/henne och därefter tatuerat in en brödrost på hans/hennes mage. Och då snackar jag om en brödrost med plats för fyra brödskivor!)

Vid 27 km kom nästa dråpslag: Blåsor under fötterna. Även om det med facit i hand bara visade sig vara två stycken så kändes det just då som att jag hade 857.000 blåsor som torterade mig varje gång jag försökte ta ett löpsteg. Det var alltså färdigsprunget för min del och jag fick promenera de sista femton km till målet.

En lång natt och knappast någon av de intressantaste aktiviteter jag har upplevt med en nummerlapp på bröstet. Av förklarliga skäl så kan man ju inte njuta av de vackra vyerna vid Malackasundet när det är totalt becksvart ute. Å andra sidan är ju det här ett problem som många tropiska destinationer har att brottas med. För att kunna erbjuda någorlunda säkra arrangemang i värmen så tvingas man ju starta loppen väldigt tidigt. Honolulu Marathon startar exempelvis fem på morgonen.

Penang Bridge Marathon var annars ett ganska bra arrangemang (förutom det vanskliga fyrverkeriet innan starten av loppet) och man får ut mycket för startavgiften. Logistiken är dessutom ganska enkel.

Man kan naturligtvis boka biljett hela vägen till Penang, men det är oftast billigare att flyga Stockholm - Kuala Lumpur och därefter köpa flygbiljett på plats (eller i förväg) till Penang. Jag flög med Turkish Airlines (byte i Istanbul) till Kuala Lumpur för 4500 och köpte sedan en enkelbiljett till Penang med Malaysian Airlines för 600 kronor (vissa bolag erbjuder flyg för under 200 kronor för denna sträcka, kolla upp Malindo Air). I Penang har jag bott på ett utmärkt lågprishotell Apple 1 Hotel mittemot Queensbay Mall (där starten/målet är beläget) för mindre än 300 kr natten.

Dagens Soundtrack: Bridge to your heart - Wax

Danmark fick revanch på Sverige i Penang Bridge Marathon. Efter fyra km brakade jag in i väggen. Vagn Kirkelund till vänster är för övrigt en av medlemmarna i...

..Marathon Globetrotters! Trots att våra klubbfärger är identiska med Bollnäs bandylag så ska ni ändå överväga att gå med i klubben. Fritt medlemskap dessutom: 

http://www.marathonglobetrotters.org (I början av december är vår nya hemsida i bruk, men fram tills dess får ni nöja er med denna.)

Trots att marathonloppet startade 01:30 på natten så var det ett imponerande startfält som gav sig iväg för att springa fram och tillbaka över Penang Bridge i Malaysia.

Arrangemanget var bra förutom en detalj: Fyrverkeriet vid starten.

Långdistans är i normala fall en fredlig aktivitet men här kändes det som att man var förflyttad till ett minfält mitt under Vietnamkriget. Helgalet.

Första sträckan av loppet var allt annat än sevärd. Å andra sidan var ju sikten begränsad under större delen av tävlingen då soluppgången inte var förrän strax före sju på morgonen.

Det är "något" bättre publiktryck i Chicago och New York, men den här gruppen gjorde i alla fall sitt bästa för att få fart på löparna.

Efter 18 km på Penang Island började passagen fram och tillbaka över bron, en sträcka på totalt 20 km.

Not today...

Klassiker! Det finns två skyltar som alltid dyker upp i vartenda marathonlopp världen över: "Run like you stole something" och "Chuck Norris never ran a marathon".

Penang Bridge!

Förutom den första milen där det endast var vätskekontroller var femte kilometer så är det ganska tätt med vattenhål utmed banan. Totalt 14 kontroller med vatten och sportdryck. Dessutom tre stationer med frukt, bröd och gel. De flesta stationerna på bron hade även ispåsar att erbjuda löparna.

Om jag någonsin får en son (och om jag ser att det kommer att bli en buspojk) så tänker jag döpa honom till Kurangkan Laju!

Och får jag en dotter ska hon få heta exakt så här:

Skaffar jag däremot en akvariefisk ska guppien få heta Motosikal Sila Ikut Bahu Jalan.

Sjukvårdspersonal redo att rycka ut. Hög luftfuktighet = Blåsor, skavsår och.. mjäll?

Tillbaka på Penang Island och 38 km därmed avverkade. Det pågick även en halvmara och ett lopp på 10 km under natten/morgonen. Starttiderna var synkade med marathonloppet så att de långsammare marathonlöparna fick sällskap på bron av halvdistansarna.

Milloppet i gång!

Blytunga ben i slutet av loppet. Blåsor under fötterna efter 27 km satte effektivt stopp för min egen löpning, men jag var i gott sällskap denna natt. Det var väldigt många som hade det jobbigt i den tropiska värmen.

Jag missade OS-kvaltiden "marginellt" men jag får ju en ny chans att kvala in till Rio redan nästa helg i Rayong, Thailand. 

Eftersom Northug tävlade i en svensk dress i Bruksvallarna så kände jag av trycket att återgälda detta. Jag lyckades emellertid inte upprepa Northugs placering i resultatlistan...

Man får mycket valuta för startavgiften i Penang Bridge Marathon, bl.a. två tröjor.

Penang Bridge Marathons hemsida: http://www.penangmarathon.gov.my/main/

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-11-22 21:52


Malaysia - En maratonresa...

Femton timmar ombord på tre olika flygplan, tre timmar på tåg, en timme i två olika taxibilar och åtta timmars väntan på flygplaster för att springa 42 km. Klart att det är värt det, speciellt när förmånen är att man får kuta över denna tjusgia bro i Malaysia.

   Kopparstöld. Resan mellan tågstationen i Ljusdal och nationens största flygplast Arlanda är inte mer än tre timmar lång och borde i normala fall gå som på räls. Ändå har erfarenheten visat sig att det ofta är en krokig väg till säkerhetskontrollen inne på Arlanda.

Att spontanåka med SJ (köpa en biljett dagen innan eller på samma dag) är något som endast en bankrånare har råd med och av den anledningen förlitar jag mig sedan några år tillbaka alltid på regionaltrafiken. Trots två tågbyten (Gävle och Uppsala) är vinsten så pass hög att det är värt mödan. Ofta är dessutom regionaltrafiken betydligt pålitligare när det gäller att hålla tider än "folkets järnvägar" (?) SJ.

Den här gången spelade det emellertid ingen roll om man åkte regionalt eller med SJ. Ett signalfel orsakat av kopparstöld på sträckan mellan Uppsala och Stockholm gjorde nämligen resan till flygplatsen onödigt intressant och stället för att vänta ett ljusår på ersättningsbussar blev det därför en delad taxiresa till Arlanda tillsammans med två strandade Gävletjejer på väg till Riga. Måtte jag i mitt nästa liv återfödas på promenadavstånd ifrån Arlanda!

I natt väntar Penang Bridge Marathon i Penang, Malaysia. Starten på en resa som även inkluderar Rayong Marathon i Thailand nästa helg och Singapore Marathon veckan därpå.

Bli gärna medlem i Marathon Globetrotters (fritt medlemskap) så får ni tillgång till nästan trehundra medlemmars samlade kunskap om internationella långlopp. Där kan ni bl.a. få tips av Brent Weigner från Wyoming som den gångna helgen sprang marathon i Guyana och som i morgon avverkar sitt 92:a marathonland i samband med Surinam Marathon.

Turkish Airlines, min favorit i luften.

Då andra flygbolag drar ner på sin service eller tvingar kunderna att fippla med sina kontanter eller kreditkort i sina redan trånga säten så erbjuder turkarna maximal service uppe i det blå.

Redan när man kliver ombord på planet så välkomnas man av en kock (gäller alltså inte enbart Lionel Messi på bilden), vilket är startskottet på en rejäl matfrossa. Jag är (något som min matchvikt på 88 pannor avslöjar) oerhört skicklig på att rensa matbrickorna ombord på mina flighter, men på Turkish Airlines flygningar får jag gång på kapitulera.

Inför nästa flygning med Turkish Airlines tänker jag göra en omvänd gastric bypass. Jag behöver en större magsäck!

Penang Bridge Marathon i Malaysia. Om allt går som planerat inkasserar jag mitt 55:e marathonland när/om jag korsar mållinjen i Penang tidigt på söndagen. Starten går nämligen redan 01:30 vilket kan behövas med tanke på att kvicksilvret gärna vill visa en bra bit över trettio i Malaysia.

Dunjacka från Haglöfs som väger endast 335 gram. Näst efter mina genitalier är det här min absolut käraste ägodel!

Jag har fått förmånen att testa denna produkt från Haglöfs i syfte att hitta den där perfekta jackan att dra på sig mellan cykelpassen. Ett av mina stora problem under mina cykelresor har ju varit att hitta ett varmt ytterplagg som inte väger någonting och inte tar upp utrymme i packningen. När man hoppar av cykeln för att ta en bensträckare vill man ju ha en jacka att snabbt dra  på sig för att behålla värmen. Det här dunjackan verkar vara den ultimata lösningen. 

Jag har (utan att cykla) hunnit testa den under en vecka i ett novemberkallt Hälsingland och redan blivit upp över öronen förälskad (jodå, den har ju även huva så jag slipper frysa om öronen) i denna jacka. För första gången någonsin ser jag nu fram emot att cykla även när kvicksilvret har en konstant nedförsbacke under vintermånaderna. 

Under kommande cykeltur kommer jag även att testa trådlöst. Jag cyklar aldrig med musik i storstadsmiljö, men så fort jag befinner mig på "säkra" vägar med rejält tilltagna vägrenar (transportsträckor) så är det skönt att ha någonting i öronen annat än bruset av vinden och trafikbullret.

Soul Electronics har en trådlös modell som jag ska testa på mina framtida cykelresor. Trasslet med kablar varje gång jag kliver av cykeln verkar därmed vara ett minne blott. De första testerna har gett mersmak och jag är grymt imponerad av ljudet. 

L-G Skoog har redan testat modellen: http://www.runnersworld.se/blogs/lgskoog/mitt-161-e-rw-blogginlagg.htm

Ljusdal Running Club (här i form av Jonas Robertsson) går "all in" i alla möjliga sammanhang. Klubben firar i dag 30 år (!) och har sedan starten 1985 haft lördagsträning i vått och torrt. Midsommarafton, julafton eller Tjugondag Knut har ingen inverkan på klubbens träningsiver. Lördag = träning!

Punktligt klockan åtta varje lördag sticker gruppen (10 - 20 personer) iväg på sin träningsrunda. Ett pass som avslutas med bastu och kaffe. Eftersom sammanhållningen är den allra bästa träffas klubben även i andra sammanhang som exempelvis fotbollslandskamper i TV-soffan.

På bilden är det förberedelser inför första kvalmatchen till EM mellan Sverige och Danmark. Klubbens löpare (ej undertecknad) gjorde sig väl förtjänta av "tallriksmodellen" på fotot då de tidigare under dagen hade avverkat ett två timmar långt träningspass.

Ljusdal Running Club har en kul mix av löpare som arbetar inom alla möjliga fält, bl.a. så springer prästen i församlingen i klubbens färger. Av den anledningen så var det mest intressanta under landskampen mellan Sverige och Danmark inte om Zlatan skulle spräcka sin måltorka mot danskarna utan om klubbens löpare skulle kunna lägga band på sig och inte svära så f-rbannat mycket. 

Resultatet var väl si och så, men Jörgen Östh (en av klubbens snabbaste löpare) kunde åtminstone kvittera sina "synder" när han i ett svenskt anfall klämde in både jävlar och Herre Gud i en och samma mening!

Svensk seger mot danskarna, men hur kommer det att gå i EM?

Personligen ser jag mest fram emot att se nästa generation svenska fotbollsspelare under OS i Rio de Janeiro. Till skillnad mot den nuvarande svenska nationalelvan så har jag ju fått en "personlig relation" till U21-gänget som alltid bjuder på sig själva. Just nu känns ju det svenska landslaget ungefär som en trupp till Izvetsija-turneringen (finns den fortfarande kvar?) där man måste googla namnen på alla spelarna.

Nuvarande landslag borde (i kombination med generationsväxling) genomgå några timmar mediaträning. Att direkt efter slutsignalen mot Danmark (spelare som förbundskapten) börja hacka på media ger bara en sur eftersmak till hela EM-kvalet. Visa att ni är proffs!

Å andra sidan hade backen Mikael Lustig åtminstone en poäng i sin kommentar om att även svensk media borde genomgå en generationsväxling. Det är ju utelsutande Zlatan man ser på alla presskonferenserna. Mig veterligen ingår det ju minst tio andra spelare i truppen...

Sverige klart för EM och Ljusdal i topp av bandyallsvenskan. Hösten har börjat bra!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-11-21 09:46< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Anders Forselius


Marathonsamlare med över 50 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. Innehavare av det inofficiella världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Dessutom långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Under 2015/2016 kommer jag att cykla ifrån Olympia i Grekland till Olympiska Spelen i Rio de Janeiro. En resa som går igenom fyra kontinenter och ett antal olympiska städer. Dagliga rapporter från cykelresan levereras på denna blogg. Häng med!

+46 72 501 2560


Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser