Anders Forselius | Runner's World
Annons

Medlem / Prenumerant

Logga in
Bli medlem

Anders Forselius

#24 Olympia - Olympia: Sverige!

Föreläsning för Särö Montessoriskola strax söder om Göteborg. Sveriges vassaste elever! I mitt nästa liv ska jag gå på denna skola, så får det bli.

   Dag 39: Lund - Halmstad 137 km

   Dag 38: Trelleborg - Lund 45 km

Kaffe & kanelbullar av världsklass, wifi i varje gatuhörn och pannkakor på torsdagar = Sverige! Det känns alltså fantastiskt bra att återigen rulla runt på de svenska vägarna, något som inte minst min mage håller med om.

Mina två dagar igenom Skåne och Halland har dessutom inneburit en grymt bra timing där jag har lyckats träffa ett antal gamla kompisar under färdvägen. Inte minst min namne Anders Forselius i Halmstad. En AT-läkare, pokerspelare, thaiboxare, breakdansare, fallskärmshoppare, grävmaskinist och en av Sveriges bästa surfare. På lördag åker han för övrigt till Nicaragua för att surfa i VM.

Jag kom i kontakt med Anders Forselius av en ren tillfällighet för några år sedan då han fick en massa amerikanska vänförfrågningar på Facebook ämnade för mig. Eftersom han själv har bott i USA trodde han först att det rörde sig om gamla vänner från förr, men när dessa personer började snacka marathon förstod han att det fanns en annan med samma namn.

Vi blev alltså vänner på Facebook och för drygt ett år sedan firade jag jul med hans familj i Södertälje då jag blev strandad på Arlanda. Sista tåget till Norrland hade gått och av den anledningen blev det Janssons frestelse på en husbåt i Södertälje istället för hemma i Hälsingland. 

Eftersom Halmstad har landets bästa surfvågor har Anders valt att förlägga sin AT-tjänst i Halland och det var där jag hade möjlighet att återse min namne. Ingen Janssons frestelse denna gång, men väl korvgrillning på högsta nivå, takterass på fjärde våningen... 

Halmstd innebar även kaffe med Linda Fasth på Sydamerikaresebyrån, den person i resebranschen som förmodligen har det allra största tålamodet (det krävs ett enormt stort tålamod för att sälja en flygbiljett till mig!). Dessutom en "kronologisk massage" av massören/långdistansaren Anette Kroon. Halmstad levererar!

I morgon väntar Göteborgsvarvet och under dagen finns jag utanför Garmins monter på nummerlappsutdelningen, kom gärna förbi och säg hej. Eller ännu bättre... ge mig en påse kanelbullar!

Skåne, Sveriges vackraste landskap vid sidan av Hälsingland.

Skåne

Hallandsåsen ser inte så märkvärdig ut, men...

..är betydligt tuffare än en fartbula!

Lagan i Laholm.

Fylle-bro..? Ahhh... Best Man på ett bröllop!?!

Min namne Anders Forselius är förutom att vara en av Sveriges bästa surfare dessutom grym på att grilla.

Linda Fasth & Totte på Sydamerikaresebyrån i Halmstad. Linda pratar portugisiska flytande och kan allt som är värt att veta om Sydamerika. Totte pratar inte portugisiska men är en jäkel på att apportera tennisbollar!

Anette Kroon på Kroonologisk massage. Efter 39 dagar i cykelsadeln fick mina ben äntligen en välförtjänt 300-milaservice av Anette. Stort tack!!

Halmstad

Hämta och lämna, hämta och lämna... Ibland är det svårt att få livspusslet att gå ihop när man är långfärdscyklist...

Tvilingarna Erik & Emma Norén i Särö, Halland, har fått förtroendet att sitta barnvakt åt mig när jag befinner mig på Västkusten i helgen.  

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-05-22 12:34


Annons

#23 Olympia - Olympia: Östtyskland

Arge snickaren? Snart 500 år sedan Luther spikade upp sina 95 teser på porten till slottskyrkan i Wittenberg.

   Dag 37: Wittstock - Rostock 138 km

   Dag 36: Berlin - Wittstock 98 km

   Dag 35: Wittenberg - Berlin 112 km   

   Dag 34: Leipzig - Wittenberg 95 km

Jag har sagt det förut; låt Östtyskland återuppstå varje gång det är ishockey-VM! DDR överlever ju ändå aldrig första omgången så det handlar ju bara om en vecka varje år...

I mitten av sjuttiotalet när man var en liten snorunge var Ishockey-VM en av de absolut största höjdpunkterna. Man satt fastnaglad framför tv-apparaten i 60 minuter med kulramen bredvid sig och räknade puckarna som ramlade in bakom den polske eller östtyske målvakten. Man förbannade dessutom Honken & Co. i det svenska målet om de lyckades somna till och släppa in en puck trots den massiva svenska pressen. 10-0 lät ju betydligt bättre än 10-1.

Naturligtvis var det en oerhörd lättnad när kalla kriget äntligen var över och Östeuropa blev tillgängligt på ett helt annat sätt, men.. nog kändes det som att VM-turneringen i ishockey dog den dagen muren föll? Sverige - Polen och Sverige - Östtyskland... nostalgi! (Kuriosa: Jag läste för länge sedan att det förste polske ishockeyproffset som skrev på för en dåvarande västtysk klubb såldes för den häpnadsväckande summan av sju par skridskor! Jag har för mig att det var 1976, men någon får gärna rätta mig.)

Det här var andra gången som jag cyklade igenom forna DDR så därför nöjde jag mig med att endast "slicka" utkanten av Berlin och Potsdam. Ni som aldrig har varit i Berlin tidigare får inte glömma att besöka Sanssouci Park i Potsdam. Jag tvivlar på att det finns något liknade slottsområde i vårt solsystem.

Besöket i Berlin stannade alltså vid en snabbvisit till Olympiastadion anno 1936. Ett besök som emellertid kolliderade med hemmafavoriterna Hertha Berlins möte med Eintracht Frankfurt = Trångt.

Mer info om OS 1936 på SOK:s hemsida. Där kan ni bl.a. läsa om att tradtionen med att springa med den Olympiska facklan ifrån Olympia föddes under sommarspelen i Berlin:

http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/berlin1936.5.18ea16851076df6362280009722.html

Nu på morgonen fortsätter resan på svensk mark, färjan ifrån Rostock gjorde nämligen sitt jobb och dumpade av mig i Trelleborg. Dagens etapp går förmodligen till Helsingborg. Någon som har en soffa och ett välfyllt kylskåp i krokarna runt Helsingborg i natt? Och gärna en tvättmaskin, jag har inte tvättat mina cykelbyxor sedan "kalla kriget"...

Östtyskland, tänk att det är snart tjugofem år sedan (landet upphörde 3:e oktober 1990) som vi fick höra deras nationalsång. Man hörde den så otroligt ofta (och i alla möjliga sammanhang) att man efter ett tag blandade ihop den med vår egen nationalsång.

Ok, här har ni en ny möjlighet att höra den: https://www.youtube.com/watch?v=DTV92wqYjfA

Jag var alltså inte förste svensk (f-n!) att halka omkring i de här krokarna. Gustav II Adolf var definitivt före mig innan han gick in i dimman.

Minnesstenen är rest i Bad Düben strax söder om Wittenberg-Lutherstadt.

Även en gata är uppkallad efter vår gamle konung i Bad Düben och dessutom är bron...

..blå/gul! Tillfällighet? 

Bad Düben, Tyskland

Porten till slottskyrkan i Wittenberg där Luther spikade upp sina 95 teser. Han borde ha hängt upp ett USB-minne istället  så hade han fått plats med betydligt fler teser. 

Wittenberg-Lutherstadt, Tyskland

Leipzig, visst ekar det "kalla kriget" över det namnet..? I mitt nästa liv ska jag köra Trabant och ha en kolonilott i Leipzig. True story.

Leipzig, Tyskland

Potsdam, Tyskland

Potsdam, Tyskland

Glienicker Brücke, gränsen mellan väst och öst. Det var här man utväxlade fångar och spioner under kalla kriget. Det var lite kallt även denna dag, men man riskerade åtminstone inte att bli skjuten när man trampade över bron.

Olympiastadion i Berlin, dagen till ära invaderad av fobollsfans från Berlin och Frankfurt och...

..en långfärdscyklist ifrån Hälsingland. Oddsen är jämna.

Alla skyltar innehållandes Hitlers namn monterades ner efter kriget medan Jesse Owens gick en motsatt väg: Jesse Owens - Hitler 6-0, 6-0, 6-0!

Minnet av Tyskland? Alléer, fantastiska cykelbanor och obefintligt WIFI på landets alla caféer och restauranger. Tyskland är världsledande vad gäller cykelbanor men en bananrepublik vad gäller publikt Internet.

Neuruppin, Tyskland

Neuruppin, Tyskland

Güstrow, Tyskland. En gammal medeltida stad strax söder om Rostock. En plats som även har ett café med en fantastisk rabarberkaka. Faxar ni över 27 miljoner dollar så lovar jag att berätta vad caféet heter!

Güstrow, Tyskland

Pilsnabba cykelbanor?

Min uppfattning om vindsnurror? Jag tycker de är grymt snygga och ett välkommet ögongodis på de annars tråkiga vindpinade avsnitten runt om i världen. Bygg fler!

Rostock, Tyskland

Rostock, Tyskland

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-05-19 07:20


#22 Olympia - Olympia: Kur & Kör bakom järnridån

Karlovy Vary, tjeckiens äldsta kurort som förutom ett överflöd av skönhet även kan skryta med världens kanske allra vackraste halvmara. (Karlovy Vary halvmarathon krockar dessvärre med Göteborgsvarvet i år.)

   Dag 33: Schneeberg - Rötha (Leipzig), Tyskland 92 km (Totalt 2752 km)

   Dag 32: Karlovy Vary, Tjeckien - Schneeberg, Tyskland 86 km

   Dag 31: Horovsky Tyn - Karlovy Vary, Tjeckien 112 km   

   Dag 30: Domazlice - Horovsky Tyn, Tjeckien 14 km


Fram tills nu har den östtyske häcklöparen Thomas Munkelt (guldmedalj på 110 meter häck under OS i Moskva 1980) varit den mest kände personen ifrån den östtyska byn Borna. Hädanefter kommer Borna emellertid att vara mer känd för att Göteborgskören Röstrum har gett hals på denna ort!

Världen är alltså inte bara liten, den krymper. Oddset på att springa på ett gäng göteborgare i denna del av världen är väl ungefär lika stor som att Storuman vinner Champions League. Kul var det i alla fall att få träffa alla dessa goa ambassadörer ifrån västkusten. Åtminstone en av dessa (lycka till Andreas!) ska springa årets upplaga av Göteborgsvarvet, så kanske man ramlar på dessa musikaliska talanger redan nästa vecka.

Annars har det mesta varit utförsbacke i cykelsadeln trots alla uppförsbackar. En grym förkylning har dränerat all min energi. Jag tänker inte dra paralleller till födslovärkar vid trillingfödsel, men det känns som att lungorna har blivit påkörda av en oskattad, vinterdubbad långtradare fullastad med gjutjärnskaminer och med en chaufför iförd Real Madrid-tröja.

Men förhoppningsvis vänder det emellertid snart igen och då ska det bli fart på mina gamla åderbråck. Om allt går som planerat lämnar jag Rostock på måndag kväll med kompasskursen mot fäderneslandet.

Nu får ni emellertid ursäkta mig för jag måste till badrummet och antagligen hosta upp ytterligare ett organ. Jag tror det är tolvfingertarmen som ryker denna gång för det är väl bara den som är kvar...

Typisk landskapsbild i Tjeckien. Landet är så där retfullt småkuperat med få linjalraka sträckor, men... definitivt värd alla svordomar! 

Marianske Lazne, en annan berömd tjeckisk kurort. Många celebriteter har gått på spa i staden, bl.a...

..den engelske kungen Edvard VII och österrikiske kejsaren Franz Joseph I.

Marianske Lazne, en stad som även kan erbjuda den civiliserade sporten golf.

Teplicka, Tjeckien. Det kryllar alltså av gamla häftiga städer i vart och vartannat gatuhörn av landet. Vissa något förfallna, men ändå alltid med hög "kullerstenfaktor". Allt känns äkta.

Karlovy Vary, en av Johann Wolfgang Goethes tre favoritstäder. Förutom Rom och Weimar kunde han endast tänka sig att bosätta sig i Karlovy Vary. Jag håller med.

Karlovy Vary har ett system med tretton olika "depåstopp" i form av hälsosamt mineralvatten med varierande temperaturer. Man skiter som en bergsgorilla efter att ha gått igenom alla vätskestationerna, men det är väl ett tecken på att det är en bra hälsobrunn..?

Veronika & Petr Chamutyova med dottern Hannah. Båda läkare i Karlovy Vary, men även hängvinva cyklister och.. dessutom mitt värdpar för natten i Karlovy Vary.

Via långfärdscyklingen kom jag i kontakt med detta sympatiska par i norra Tjeckien och hade som alltid en supertrevlig afton. Långfärdcyklister brukar alltid ha bra historier att leverera ifrån vägarna och mina nya vänner var definitivt inget undantag ifrån regeln.

Vill ni vara värd för en långfärdscyklist en kväll så rekommenderar jag att ni registrerar er på www.warmshowers.org. Det kryllar av cyklister som vill upptäcka Sverige och de uppskattar all extra support de kan få, även om de så bara handlar om att de får komma in och ta en varm dusch.

Fyrtioåtta graders feber (?) och en tuff dag i sadeln med bl.a. gränspassagen mellan Tjeckien och Tyskland. Ingen av mina bättre dagar i cykelsadeln, men vyerna var åtminstone perfekta.

Petr Chamutyova hade jobbat järnet på sjukhuset hela veckan och han kunde därmed ta ut en kompdag för att cykla. Bra för mig som fick en perfekt guide under den första timmen av etappen mellan Karlovy Vary och Schneeberg.

Rapsfälten är alltid närvarande i Tjeckien.

Horni Blatna, Tjeckiens sista by innan gränspassagen mot Tyskland.

- F-n, det var ju kul att snickra ihop en kyrka. Vi bygger en till på samma plats! (Schwarzenberg, Tyskland)

Sachsen, Tyskland

Sachsen, Tyskland

Robert Schumann, tysk kompositör och dirigent som föddes i Zwickau, söder om Leipzig.

Zwickau, Tyskland

Dagligen har jag sett en eller flera gamla trabanter som rullat omkring på de östtyska vägarna. Kan man inte låta Östtyskland återuppstå under varje ishockey-VM..?

Schumann-Platz, Zwickau, Tyskland

Svensk midsommarafton + Amerikansk 4:e juli + Finländskt fredagsmys i bastun = Kristi himmelsfärdsdag i Tyskland!

I princip allting är stängt under denna tyska helgdag och istället korkar man upp redan tidigt på morgonen. Lätt feberstinn kändes det som att jag hade hallucinationer när jag redan tidigt på morgonen mötte lövade höskrindor på vägarna med partysugna tyskar. Dessutom drog många runt på en liten vagn med pilsner och andra drycker. 

De inbitna ger ju sig den på att Kristus löste en enkelbiljett upp i stratosfären just denna dag, men tyskarna gör även de vad de kan för att glida in i dimman...

Altenburg, ett vargtjut söder om Leipzig.

"Röstrum", den (enligt mina öron) just nu bästa kören i hela solsystemet!

Under avdelningen osannolika möten rankar jag det här ganska högt när jag fick höra tre personer prata göteborgska i ett gatuhörn i en liten östtysk by 30 km söder om Leipzig. Det visade sig att de var del av "Röstrum" som var där för att ha ett körslag under lördagen.

Tjugo minuter senare fick jag träffa hela styrkan under deras middag och.. blev även tillägnad skönsång i form av: Har du kvar din gamla cykel? Titta på denna video så förstår ni att deras musikaliska uppvisning är på samma nivå som Springsteens konserter på Ullevi 1985 och Simon & Garfunkels konsert i Central Park 1981!

https://www.youtube.com/watch?v=MYac9h187To

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-05-15 22:21


#21 Olympia - Olympia: Bröllop i Zakopane

An der schönen blauen Donau..? Skitsnack, vattnet är ju brunt!

   Dag 29: Regensburg - Domazlice, Tjeckien 92 km (totalt 2448 km)

   Dag 28: Mainburg - Regensburg, Tyskland 65 km

   Dag 27: Munchen - Mainburg, Tyskland 77 km

Det är kanske inte först och främst positivia tankar jag har om löpningen när det återstår en mil av marathonloppen, men så fort jag har nålat av mig nummerlappen och dragit av en salva svordomar i duschen (skavsår svider som f-n i närkontakt med duschstrålar!) så kommer jag på andra tankar.

Löpningen har ju med facit i hand gett mig ett ovärderligt kontaktnät över hela världen och vänner för livet. Trots alla skavsår och blånaglar och "förlorade söndagar" som jag kunde ha tillbringat på golfbanan kommer jag därmed ändå att för all framtid stå i stor tacksamhetsskuld till löpningen.

Bästa bevis på detta är bröllopsinbjudningarna. Jag kommer inte ihåg när jag senast var på ett bröllop med "normala vänner", men de tre senaste har varit direkt relaterade till löpning.

För två år sedan träffade jag göteborgaren Roger Andersson (ordförande i Svenska Marathonsällskapet) under Tallinn och Oslo Marathon. Möten som ledde till att jag senare samma år var hans bröllopsvittne på Landvetters flygplats.

Jag sprang Paris Marathon med brassen Walter Dias 2013. Drygt ett år senare var jag hans best man när han gifte sig i Brasilien.

I helgen besökte jag Zakopane för att närvara vid två av mina amerikanska vänners bröllop: Darius Janczewski & Katie Evans. Båda bor till vardags i Missoula, Montana, men Darius är ursprungligen polsk medeldistanslöpare. Faktum är att han var så pass bra att han fightades med den för oss svenskar bekante Malinowski (duellen med Gärderud under OS 1976) på löparbanorna och gjorde det så pass bra att han var uttagen att representera Polen i OS 1980 i Los Angeles. Ni som är pålästa kommer emellertid ihåg att öststaterna bojkottade detta OS och det blev därmed ingen OS-start för Darius.

Darius fick så småningom ett stipendium att studera i USA och på den vägen hamnade han så småningom i vackra Missoula i västra Montana. Det var under Missoula Marathon 2011 som jag träffade DJ för första gången och året senare blev jag inbjuden att bo hos honom under marathonveckan. Där lärde jag även kännan hans blivande fru Katie och det var hennes idé att hålla bröllopet i den polska idyllen Zakopane.

På grund av Darius bakgrund som löpare kryllade det av fartfantomer på bröllopet. Antoni Niemczak var en av dessa, en löpare som blev slagen på målfoto i Chicago Marathon 1990. Han har även samlat på sig andraplatser i New York Marathon och i sju andra tävlingar. Det gick så långt att han fick smeknamnet "Mr Second". Trots tungt favoritskap i Stockholm Marathon 1986 hade han däremot en tyngre dag på jobbet (kramp) och slutade totalfyra. Ingen andraplats den gången åtminstone.

Apropå Stockholm Marathon så fick jag en ny bröllopsinbjudan i går, denna gång ifrån en långdistansande kompis i New York. Dessvärre är jag tvungen att tacka nej då vigseln äger rum samma dag som Stockholm Marathon. Finns det en möjlighet att skjuta fram årets Stockholm Marathon en vecka..?

Sofia ifrån Regensburg visar upp sitt mästerverk, sockerkaka gjord på rödvin!

Sofia har varit utbytesstudent i Sverige i sex månader och höll då till på Karolinska. Numera är hon alltså tillbaka i Tyskland och hon erbjöd mig ett gästrum i sin lägenhet som hon delar med fem andra rumskamrater.

Alko-fen..? Tand-fen har jag hört talas om, men.. lägger man sina mjölktänder i en ölsejdel i Bayern?

Donau strax söder om Regensburg. Tyskarna är fenomenala på att skaka fram cykelleder mest överallt.

Abensberg, Tyskland

Cykelled utmed Donau

Regensburg, Tyskland, hemmaplan för den förre påven Benedictus XVI. Den dåvarande ärkebiskopen hade sitt "kontor" i Regensburg innan han headhuntades till en högre befattning i Rom.

Cham, Tyskland

Under min lagstadgade fikarast (Genevekonventionen paragraf 33:9) mitt på dagen i Cham kom en journalist förbi min parkbänk och undrade om jag ville bli "morgondagens ansikte" i tidningen, vilket innebär att man får äran att hälsa till vem som helst på planeten. Konversationen:

- Jag får alltså hälsa till vem som helst?

- Ja!

- Då vill jag hälsa till Leo Messi i Barcelona. (Till saken hör att Cham tillhör tyska Bayern)

- Va..? Nja... kan du ta någon annan, Bayern München förlorade ju med 0-3 mot Barca i går...

- Ok, låt mig fundera... Ahhh... Katarina Witt, den vackra östtyska konståkerskan, mitt livs stora kärlek när jag kom i puberteten!

- Katarina Witt..? Ja men.. hon var ju socialismens ansikte under kalla kriget!

- Messi eller Witt, du får välja själv!

- Ok, det får bli Katarina Witt...

Domazlice, Tjeckien

Bröllop i polska skidorten Zakopane med mina polsk-amerikanska vänner Darius & Katie.

Kvällen innan bröllopet ordnade de polska vännerna en grillafton. En tillställning som gjorde mig övertygad om att polackerna har superkrafter. Jag tvivlar på att ens kryptonit biter på våra Östersjögrannar...

Best man & brudgum. Darius (t.h) och hans bror är som ni kan se väldigt lika i utseendet. Så lika att Polens bästa löparklubb en gång i tiden värvade Darius bror av misstag!

Det häftigaste hotell jag någonsin har bott på. Kommer ni förbi Krakow och Zakopane i södra Polen ska ni försöka leta upp detta bygge:  (Pris: 200 kronor natten för enkelrum)

Brudens tre döttrar

Brudgummens tvillingsöner Danny & Billy. Danny står till... hmmm... vänster... nej, jag ger upp!

Nya amerikanska vänner boendes i Missoula, Montana. Efter ett par minuters konversation visade det sig att vi hade mängder av gemensamma bekanta. Världen är inte bara liten, den krymper.

Två skapliga marathonlöpare. Antoni Niemczaktill höger har som bäst sprungit 2:09:41 på maran (två i både Chicago och New York Marathon) medan hans kompis har sprungit på 2:15. Det kryllade av sub-3 löpare på bröllopet.

Bruden tillsammans med Khristopher Carlson, en människorättsspecialist som arbetar för Förenta Nationerna och som har besökt många krigszoner i främst Afrika. 

Kul grej med bröllopsmiddagen: Borden döptes om efter platser som Darius & Katie hade besökt tillsammans. Själv hamnade jag i...

Madrid! Va..? Jag skyr ju Real Madrid lika mycket som sista milen i en mara!

Skriv ut Permalink Kommentarer (1)

2015-05-11 14:38


#20 Olympia - Olympia: 1972

Så fort det här slottet läggs ut på Hemnet tänker jag buda på "torpet". (Schloss Lustheim, Bayern)

Efter en intensiv vecka i Hälsingland med lägenhetsflytt för min ömma moder (jag älskar dig morsan för att du åtminstone inte spelar piano!) och långweekend i Prag med marathonlopp, sitter jag återigen i cykelsadeln. Åtminstone i tre dagar. Jag måste snart lämna min packning igen och bege mig till Zakopane i södra Polen för att närvara vid ett bröllop.

Cykelresan går därmed vidare ifrån München där min senaste etapp avslutades, via tjeckien (Plzen) mot Berlin, Göteborg (Göteborgsvarvet) och Stockholm (Stockholm Marathon). Därefter väntar Nordamerika.

Ett obligatoriskt stopp i München var naturligtvis den imponerande Olympiaparken där de flesta olympiska anläggningarna ifrån 1972 är belägna. (Var lite svårt att avgöra segling inne på området även fast det finns små dammar).

Sexton svenska medaljer varav fyra guldmedaljer var ett fantastiskt svenskt facit. Spelen kommer dessvärre alltid att kommas ihåg för terrordådet som tog 17 människoliv.

En annan intressant anekdot ifrån dessa spel var ryssen Borzov som vann både 100 och 200 meter. Mycket tack vare att de amerikanska favoriterna på 100 meter tog fel på starttid och missade sitt mellanheat! Läs gärna mer om OS 1972 på SOK:s hemsida:

http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/munchen1972.5.18ea16851076df6362280009626.html

Mina nya tyska hjältar! Leon till höger är hängiven långfärdcyklist och har bl.a. cyklat i Turkiet, Iran, Armenien och Georgien. Av den anledningen är han och hans flickvän med i Warmshowers.org, en organisation vars medlemmar erbjuder andra cyklister husrum eller en varm dusch för natten.

När jag kom tillbaka till Munchen anlände jag sent på kvällen till tågstationen. Ett kort meddelande till Leon (som jag fann via Warmshowers) innebar att jag en stund senare hade ett gästrum för natten och roligt sällskap!

Olympiastadion i München

De olympiska ringarna pryder anläggningen och självklart är det ingen tillfällighet att de går i gult och grönt precis som Ljusdals Bandyklubb. Anfallsglada Bayern München (som tidigare spelade på Olympiastadion) har många likheter med Ljusdals Bandyklubb...

Innandömet av Olympiastadion. Numera (inte i kväll dock) spelar Bayern München på Allianz arena i München.

Det var allt annat än knapert med svenska medaljer 1972, här inne fick vi bl.a. en guldmedalj via Ulrika Knape.

Stor eloge till München (och hela Tyskland) som har ett fantastiskt nät av cykelbanor och leder. Jag har inget minne av att jag någon gång vistades på en vägbana när jag trampade in och ut genom Bayerns huvudstad.

Cykellederna i Bayern är (för det mesta) tydligt utmärkta. Ibland tvingas man stanna till och kasta ett öga på sin GPS, men överlag så vet man att man hamnar där man önskar.

Slottsanläggningen Schleissheim (belägen i Lustheim strax norr om Munchen) är typ... magnifik!

Sädesärlor (?), våren är här!

- Öhh.. morsan, jag är trött, får jag åka med en sväng?

- Jag lovar att göra läxorna och att bära in ved!

- Lurad! Vi har inga läxor och vi har dessutom bergvärme.Tänk att du alltid går på den finten!

Freising, Bayern.

Nålen i höstacken; hitta WIFI i Tyskland! 

I dagens "äventyrarsamhälle" är man ganska beroende av Internet och i stort sett kan man finna WIFI i stort sett över hela planeten om man besöker ett café eller en restaurant. Det här gäller emellertid inte Tyskland...

Skriv ut Permalink Kommentarer (0)

2015-05-06 12:02< Nyare inläggÄldre inlägg >

[Mer om]Anders Forselius


Marathonsamlare med över 50 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. Innehavare av det inofficiella världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Dessutom långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Under 2015/2016 kommer jag att cykla ifrån Olympia i Grekland till Olympiska Spelen i Rio de Janeiro. En resa som går igenom fyra kontinenter och ett antal olympiska städer. Dagliga rapporter från cykelresan levereras på denna blogg. Häng med!

+46 72 501 2560


Följ Runner's World twitter_symbol fb_symbol

Sök på runnersworld.se


Få vårt nyhetsbrev!


Annonser