Chicago Marathon - En religiös upplevelse - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


Chicago Marathon - En religiös upplevelse

13 okt 2014
av: Anders Forselius

Only a shit load of miles left... Kreativiteten i Chicago är överlägsen alla andra lopp. Varken New York eller Boston kommer i närheten av den genialitet som finns i Windy City.

   Chicago Marathon bevisade återigen att man är världens bästa marathonlopp. Välslimmad organisation, tusentals funktionärer/duracellkaniner som skriker sig hesa samtidigt som de tittar löparna i ögonen och levererar vätska, publik som verkar ha laddat hela året för denna happening och dessutom en fantastiskt kul löpning genom 29 "neighborhoods" i världens vackraste stad = All inclusive!

New York Marathon är fortfarande världens häftigaste marathonlopp, men vad gäller helhetsintrycket är det klar fördel Chicago. Marathonloppet är ett under av lättillgänglighet och det enda man behöver slösa energi på är löpningen.

Expon är strategiskt placerad i McCormick Place som är världens tredje största konferensbyggnad. En lokal som "sväljer" alla löpare och ger energi istället för att vara energikrävande. Många väljer faktiskt att besöka expon både lördag och söndag då den är på bekvämt promenadavstånd ifrån hotellen. Det finns naturligtvis även en hel armada av transferbussar om man vill spara på stegen.

Vad gäller loppet behöver man inte vara på plats ett ljusår före starten utan det räcker med att strosa iväg en timme innan startskottet. Det finns dessutom funktionärer överallt som hjälper löparna att hitta rätt fålla etc. Spontant känns det som att det finns lika många funktionärer som marathonlöpare. Var kom alla ifrån? Och hur mycket syrgas gick det åt för att få dem att supporta löparna loppet igenom? Imponerande, vilka hjältar.

Publiken är naturligtvis större i New York, men å andra sidan är kreativiteten vassare i Chicago. Budskapen på alla skyltar gör att resan från startlinjen till målsnöret krymper väsentligt. Chicago har dessutom ytterligare ett ess i skjortämen i form av "Chicago Marathon 27th Mile Post-Race Party". Ett stort festområde där löparna efter loppet kan slå sig ner i gräset tillsammans med anhöriga och lyssna på livemusik samt avnjuta sin välförtjänta finishers beer.

Marathonsäsongen har alltså dragit igång på allvar och om tre veckor väntar New York Marathon. En tävling som har något som Chicacgo däremot inte kan erbjuda: Frank Sinatras klassiker "New York, New York" när starten går på Verrazanobron.

Tidig morgon i Chicago och löparna i Springtime Travel är redo att uträtta stordåd...

Reseledare Janicke Ekelberg från Norge satte prydligt pers igen med 3:22, trots att hon enligt sig själv hade "morratryne" (morgontryne?) på detta foto. 

Björn Dahlström till vänster på fotot kunde senare vittna om att klädvalet var det bästa tänkbara: - Alla skrek "Go Sweden!"

Marathon Maniacs har numera 10 000 medlemmar fördelade över hela planeten. I Chicago fanns 250 på plats.

Angie Whitworth Pace demonstrerar ryggtavlan på "Tambourine Man", en löpare som alltid spelar tamburin under slutskedet av loppet.

Marathon Manics, en förening vars inofficiella motto är: Vi registrerar oss istället för att träna. (Många av medlemmarna byter alltså ut tråkiga långpass mot marathonlopp)

45 000 löpare på startlinjen kunde glädja sig åt att regnvädret tog en omväg förbi Chicago. Istället blev det en perfekt höstdag med solsken.

Chicago Marathon = 42 km lång komedi!

Nebraska Cornhuskers (College football) = Tummen upp!

Kansas City Royals (baseball): Tummen ner!

Sweden x 2! (Spana in hans mössa!)

Marathon kräfva denna mat...

Tack för den här gången Chicago, vi ses nästa år!


Kommentarer


2014-10-19 13:21   Anders Forselius

Tack Inger! Jag har ännu ej sprungit i Berlin eller London av olika anledningar, men loppen finns definitivt på min lista.
Om du tänker på själva banan så upplevde jag (trots alla backar i slutet) Boston som den lättaste trots att Chicago är helt platt. Tokyo är också väldigt lättsprungen medan New York har några partier som är lite tuffare. Överlag är emellertid New York betydligt lättare än exempelvis Stockholm.
Boston, Chicago, New York och Tokyo har alla sina egna karaktärer men de har en sak gemensamt: De är helt fantastiska! Jag önskar att varje marathonlöpare någon gång har möjlighet att springa dessa tävlingar.
Lycka till med ditt uppdrag!

 

2014-10-14 15:00   Anders Forselius

Håller fullständigt med dig Kristina, Chicago Marathon är det perfekta marathonloppet. Det enda man behöver fundera på är att transportera fötterna 42 kilometer framåt. Man är dessutom så upptagen av att läsa skyltarna att man helt glömmer bort smärtan. Grattis till andra maran!

 

2014-10-13 23:53   Anders Forselius

Tack Malin! Jag springer med en vattentät Nikon Coolpix AW110. Tidigare konsumerade jag typ 4 - 5 kameror varje år då jag använde mig av icke vattentäta. Den här kan jag spilla Gatorade på utan att det påverkar den. Kör hårt!

 Följ oss

Loppkalendern

22 aug
Stockholm
23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken