Baltimore Marathon, Maryland - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


Baltimore Marathon, Maryland

19 okt 2014
av: Anders Forselius

Baltimore = Ravenstown! Baltimore är Marylands största stad och var en gång i tiden även amerikansk huvudstad. Än viktigare är att Baltimore vet hur man arrangerar marathonlopp.

   När jag avverkade mina 50 States under 2011/2012 tvingades jag springa marathon var och varannan helg för att inte reta upp den amerikanska immigrationen i onödan få projektet att gå ihop så fort som möjligt. Under en intensiv period fick jag därmed höra den amerikanska nationalsången spelas i stort sett varje söndagsmorgon.

I själva verket hörde jag Star-Spangled Banner så många gånger att jag till slut var osäker på om det var den svenska eller amerikanska. Ungefär som det kändes när Östtyskland fortfarande existerade och man hörde Auferstanden aus ruinen så flitigt i idrottssammanhang att man mentalt adopterade den som den svenska.

Den här gången, fem minuter innan starten av Baltimore Marathon, kändes det lite extra speciellt att lyssna på den amerikanska nationalsången. Det var ju här som Francis Scott Key skrev den för exakt tvåhundra år sedan. Det kändes även lite speciellt av en annan anledning, Baltimore är ju vid sidan av den lilla staden Clinton i New Jersey något av min amerikanska hemmahamn sedan några år tillbaka. Jag har mina golfklubbor hos makarna Sjöquist i Clinton, men så fort jag vill uppleva lite storstadspuls brukar jag ställa kursen mot Baltimore. En stad som vid sidan av sin rika historia även är ett Mecka för idrottsintresserade. Basebollaget Orioles och fotbollslaget Ravens har ju sina vackra arenor nästan vägg i vägg på bästa tänkbara plats i centrum av staden. 

Baltimore har alltså mycket att erbjuda de turister som är intresserade av att besöka staden. Ett axplock: Edgar Allan Poes grav, basebollspelaren Babe Ruths uppväxthem, Fort McHenry där nationalsången skrevs och mycket mer.

Baltimore erbjuder även uppförsbackar vilket marathonlöparna fick erfara från första metern av loppet. Men tack vare stor publik och ett superarrangemang där vätskekontrollerna nästan påminner om ett svenskt julbord försvann kilometrarna ändå i en rätt hyfsad takt. Jag hade ju dessutom mitt "marathon crew" (vänner boendes i Baltimore) ute på banan för att supporta mig. Jag var alltså tvungen att röra på benen för att inte fullständigt skämma ut mig (läs: hamna på Facebook i promenadfart) inför mina vänner.

Trots usel form och tuff bana gick loppet över förväntan och rent spontant känns det som att jag gärna återkommer till Baltimore Marathon, inte minst för att få avnjuta en chipspåse halvvägs in i loppet...

Uppladdning inför Baltimore Marathon = Ravens Coffee!

Pastamiddag med mitt "marathon crew". Även Sonny var med och supportade, hans rumpa syns längst ner i vänstra hörnet.

Sonny tillsammans med min värd i Baltimore, Christine Compton. Sedan drygt fyra år tillbaka har jag couchsurfat hemma hos Christine i Baltimore.

Klubbkamrater i Marathon Maniacs.

Lisa Gesualdo (tvåa från höger) sprang marathon i alla 50 delstater samtidigt som underteckand (2011/2012) och vi sprang därmed bokstavligt talat på varandra i varje hörn av Amerika.

Många löpare som springer "50 States" hamnar i samma "cykel" som andra löpare och det är därmed bara en tidsfråga innnan man känner halva startfältet.

Go Vikings!

"Hurry up, the Kenyans are drinking your beer!!!" 

Mitt Marathon Crew redo med kameran.

Baltimore Marathon var ett 42 km långt smörgåsbord, jag har aldrig upplevt en mara med ett liknande utbud. Enligt min Garmin rök det 3700 kalorier under dagen, men jag är säker på att jag fick tillbaka minst hälften under loppet.

Oops!

Oriole Park at Camden Yards, basebollaget Baltimore Orioles vackra hemmaarena, och dessutom upplopp för marathonloppet.

Medalj och ölöppnare = Dagens dubbel!


Kommentarer


2014-10-20 00:43   Anders Forselius

Streets of Baltimore är ett perfekt soundtrack Tompa, jag har just lyssnat på den på Youtube. Tack för bidraget!!

 Följ oss

Loppkalendern

22 aug
Stockholm
23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken