#8 Olympiabloggen: Kung Zlatan av Albanien - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#8 Olympiabloggen: Kung Zlatan av Albanien

4 apr 2015
av: Anders Forselius

Det 1047 meter höga Llogarapasset i Albanien avbockat!

   Dag 9: Orikum - Lushnjê 84 km (Totalt 697 km)

   Dag 8 Himaré - Orikum:  57 km (Totalt 613 km)


På perfekt engelska frågade den lille albanske grabben mig var jag kom ifrån och när jag svarade "Sweden" var hans kommetar... Ja, vad var hans kommentar?

A) Ahhhh... Bokhyllan Billy!

B) Ahhhh... Ljusdals Bandyklubb, SM-guld 1975!

C) Ahhhh.... Råröda lingon från ICA!

D) Ahhh... Zlatan!

Jag förstår att det är många av er som gissade på svarsalternativ "B", men det rätta svaret är faktsikt alternativ "D", d.v.s. Zlatan.

Jag trot inte ens att vi mest inbitna svenska fotbollsknarkare förstår hur mycket denne man har marknadsfört Sverige under sina fotbollsår ute i Europa. Så fort jag berättar (när jag befinner mig i Europa och Asien) att jag är svensk så kommer Zlatan nästan alltid på tal.

Däremot, oavsett var på planeten jag har befunnit mig, har aldrig någon sagt: - Ahhhh... Svenska Kungahuset!

Jag har absolut inget personligt emot medlemmarna av familjen Bernadotte, utan jag kan mycket väl tänka mig att svinga en bira på Drottningholm tillsammans med prinsarna. Men visst är väl monarki ändå ett förlegat begrepp...? Bara för att monarki har tillhört den svenska traditionen i flera hundra år så innebär det väl inte per automatik att det är rätt modell? Ett tag var det ju tradition även att bränna häxor på bål, men det har man ju som bekant slutat med.

Mitt förslag är därför att man istället ger apanaget till Kung Zlatan och jag är övertygad om att alla albanska smågrabbar håller med mig...

För övrigt kan från cykelsadeln rapporteras att både rumpa och ben känns bra, trots tre mycket tuffa dagar i Albanien. Llogarapasset är forcerat och nu blir det ett par något lättare cykeletapper genom norra Albanien innan backarna i Montenegro väntar.

Julio och Markus har koll på Sverige, d.v.s. Zlatan!

Undvik den här macken, här kostar det kulor!

Himaré, Albanien

10%..? Tacka vet jag ett IPA-öl på 7 - 8 %!

Christine Compton, mitt följe på Europaturen, kämpar med en backe som enligt min GPS visade en lutning på 16% där det var som allra brantast.

Dhermi, en av alla albanska skönheter utmed Adriatiska Havet.

Voni, Albanien

"Såren" på berget är vägen uppför det 1047 meter höga Llogarapasset. Hela turnéns kanske allra tuffaste klättring, men även ett av de allra vackraste vägavsnitten.

- Men schyssta då, låt mig komma fram!

- Neeeeej! Din f-rbannade fegis, hämta inte förstärking!

- Jag ger mig; gem, set, match...

Bregottfabriken - Forselius 6-0, 6-0, 6-0

Llogarapasset i bakgrunden

Dhermi, Albanien

Llogarapasset kommer allt närmare...

In i dimman!

Resan som börjar på havsnivå kräver några timmar i anspråk med cykel.

900 meter avverkade och nu återstår endast 1.5 km till toppen av Llogarapasset.

Nedförsbacke!

Orikum, Albanien

Hamnstaden Vlore i bakgrunden. Från Vlore kan man ta färja över till Brindisi i Italien om man så önskar.

Amerikansk/fransk förbrödring. Fransmännen till höger är på väg till Istanbul. Dagen innan träffade vi även en fransman på väg från Paris till Peking. Fransmännen verkar fly landet, är de rädda för Zlatans efterslängar..?
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken