#7 Olympiabloggen: Albanien = Kärlek! - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#7 Olympiabloggen: Albanien = Kärlek!

3 apr 2015
av: Anders Forselius

 Albanien, en nygammal kärlek som har blossat upp igen.   

   Dag 7: Sarande - Himaré, Albanien 53 km (Totalt 556 km)

Det tog bara två kilometer innan svordomarna tog slut i Albanien. En verbal krutrök bestående av ömsom positiva som negativa ramsor: Jäklar vad vackert! Men ska inte den här förbannade jävla rövbacken ta slut någon gång? Satan vilken utsikt! 

Albanien är ett underbart land, inte minst med cykel. Vyerna är helt obetalbara och människorna sådär perfekt nyfiket trevliga. Det skadar dessutom inte att prisnivån motsvarar typ tidigt trettiotal hemma i Sverige då det kostade fem öre att gå på bio. 

För sju år sedan när jag trampade igenom Albanien för första gången, såg vägarna ut som om A5 i Östersund precis hade haft artelleriövning i området. Glädjande nog pågick det emellertid stora vägarbeten vid denna tidpunkt. Resultatet blev fullständigt lysande. Kustvägen genom landet är rena rama inbjudningskortet till alla cyklister. Perfekt asfalt och relativt liten trafik. Den största faran är faktiskt att cykla på en get!

Det krävs dock ett tjockt pannben för att cykla igenom landet. Vad jag vet (kan någon googla?) så finns det inte en enda meter som är platt i Albanien. Enligt obekräftade källor har landet till och med dispens från UEFA att spela landets hemmamatcher på en lutande arena.

Albansk ordpalör: När en alban säger att vägen är platt så menar han egentligen att du måste ringa SOS-Alarm och begära syrgas. När en alban säger att det är en uppförsbacke så menar han i själva verket att du måste ha hjälp av ett team sherpas och fjorton jakar för att skjuta på cykeln. (Ordet nedförsbacke finns för övrigt inte i det albanska språket.)

I morgon ska ni få en rapport om ett av världens vackraste vägavsnitt; det tio km långa Llogara-passet i Albanien. Det spelar ingen roll hur mycket ni tjatar, ni får vänta till i morgon!

Sarande, den vackra hamnstaden i södra Albanien och nästa stora turistdestination för solhungrande svenskar!?! Ni når Sarande med en en båt från Korfu, dagliga avgångar.

Cykelpolaren Christine Compton poserar med Sarande i bakgrunden. Observera att hennes cykel är mycket skitigare än min!

Första depåbesöket på resan, cykelstödet behövde justeras. Om jag tvärdör av nikotinförgiftning så är det mannen på bilden som ni ska åtala!

Ett vargtjut nordost om Sarande visar Albanien upp sitt rätta jag. Visste ni förresten att uppförsbackarna uppfanns i Albanien..? (Wikipedia)

400 spänn på Hemnet!

Adriatiska Havet

Korfu i bakgrunden. Det går alltså båtar varje dag mellan Korfu och Sarande och de tar typ fyrtiofem minuter. 17 Euro för en enkelbiljett, 4 Euro om ni vill baxa med er cykeln och gratis att ta med sig golfdrivern. Eventuella fotvårtor måste ni däremot lämna kvar i Grekland.

Någonstans där i mitten ligger den lilla staden Himare, målet med dagens övningar. En pärla som ligger precis vid vattnet.

Förvånansvärt många orörda stränder i Albanien. Än så länge...

Dagens tittartävling: Hitta en raksträcka i Albanien! Första pris: En brödrost med plats för fyra brödskivor.

Dubbelrum med seaside, solveranda och frukost (modell östtysk släggkastare) i vackra Himaré: Sketna 20 Euro! Albanien, glöm aldrig det...
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken