#5 Olympiabloggen: Grekiskt kaffe... - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#5 Olympiabloggen: Grekiskt kaffe...

31 mar 2015
av: Anders Forselius

En bro för mycket? Ja, i alla fall för långfärdscyklister, de får istället ta färjan mellan Peloponnesos och det grekiska fastlandet.

   Dag 5: Agrinio - Preveza, Grekland 96 km (Totalt 410 km)

   Dag 4: Patras - Agrinio, Grekland 82 km (Totalt 314 km)

Regnskurarna verkar äntligen ha emigrerat till något annat land, men trots detta finns det ändå ett rejält orosmoln kvar i Grekland. Jag tänker på kaffe...

I snart en vecka har jag dagligen gått i klinch med grekiska baristas utan att en enda gång fått ett anständigt kaffe som passar mina skandinaviska smaklökar. En vecka är lång tid när man dagligen är van vid att spilla i sig en kubikmeter Gevalia. Men hur beter man sig för att beställa den där muggen (fulla koppen, ingen j-vla fingerborg med Espresso) med vanligt "svenskt" kaffe i Grekland?

Min amerikanska kompis Christine har samma böjelse för kaffe och även hon har numera något desperat över sig varje gång hon går in på ett café. Hon plockar till och med fram mobilappen med Google Translate och låter den inspelade rösten leverera de grekiska fraserna för "mycket" och "vatten". Utan framgång dock.

Baristan nickar alltid lika oförstående och repeterar istället sin meny igen: Grekiskt kaffe, turkiskt kaffe, franskt kaffe och dessutom alla möjliga varianter där det ingår ett halvt mejeri i kaffekoppen. Intressanta produkter, men inget som faller oss i smaken.

I dag var vår desperation i det närmaste total då vi delvis tog över baristans jobb och låg i framstupa sidoläge över disken för att se till att han blandade i tillräckligt mycket vatten i kopparna. Dumt nog stannade vi emellertid inte kvar när han slutförde sitt jobb. Innan kopparna levererades till vårt bord hade han ändå lyckats sätta sin personliga touch på drycken. Skum, massor av skum, och där nere i botten något som skulle föreställa kaffe. 

När inte ens Google Translate kan ge mig "vanligt j-vla svenskt kaffe", vem ska då kunna rycka ut för att evakuera mina skandinaviska smaklökar ifrån den grekiska ättestupan..? Tips mottages tacksamt.

Till grekernas försvar ska dock sägas att den grekiska maten mer än väl kompenserar för kaffebönans tillkortakommande. Det sitter ju fortfarande för många centimetrar runt midjan.

Bron mellan Patras på Peloponnesos och Antirrio på det grekiska fastlandet.

Cykelpolaren Christine Compton andas ut efter dagens andra stora test; en uppförsbacke på 5 kilometer. I Albanien blir det än värre, där väntar bl.a. det ökända Llogarapasset.

Golfsäsongen har startat på allvar i Grekland: Foooooore!

Inskolning i getostfabriken?

- Grekiskt, turkiskt eller franskt kaffe?

- Ja men för i h-lvete, ge mig svenskt kaffe innan jag försmäktar!

Att hitta anständigt kaffe i södra delen av Europa är typ lika lätt som att hitta en brödrost på månen.

Inte ens Google Translate kunde rycka ut för att ge oss anstädigt kaffe!

Tävling! Vinn ett Flipbelt (värdebälte) från Flipbelt Sweden. Två bälten lottas ut.

Tävlingsfrågan: Hur många kilometer står det på min Garmin GPS på när jag parkerar min cykel utanför Stockholm Marathon Expo? (Det gäller alltså sträckan på cykel mellan Aten och Stockholm.)

Skicka in era svar i kommentarsfältet här nedan och ni har fram till 15:e april på er.

Uppge ert namn och vilken stad ni kommer ifrån. Rätta svaret publiceras i ett blogginlägg i samband med Stockholm Marathon Expo den 30:e maj där jag även tillkännager vinnarna.


Kommentarer


2015-04-06 10:02   Anders Forselius

Mats Guldbrand: Jag har testat även denna variant, men då alltid fått en dubbel espresso med enbart marginellt mer vatten. Det närmaste jag kom "vanligt j-vla svenskt kaffe" var något som en grekisk barista kallade French-Americano Coffee, men tydligen var han ensam om denna blandning. Frasen gick inte hem någon annanstans i landet. Keep coming! :)
Jag bör vara i Slovenien om en vecka och precis där går en osynlig gräns mellan espressobältet i söder och det laglösa kaffesörplarbältet i norra Europa. Jag ser med andra ord ljuset i kaffetunneln!

 



Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!



Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken