#44 Olympiabloggen: Risig frukost i Japan - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#44 Olympiabloggen: Risig frukost i Japan

4 mar 2016
av: Anders Forselius

Mt. Fuji, lika snygg som Thomas Brolins frispark mot Rumänien 1994..?

Etapp 97: Kakegawa - Tahara, Japan 77 km

Etapp 96: Shizuoka - Kakegawa, Japan 53 km

Etapp 95: Jurigi - Shizuoka, Japan 58 km

   Fem dagar genom Japan, men fortfarande utan några riktiga "Wow". Och det går ju inte att leva på minnet av Mt. Fuji hur länge som helst.

Framförallt är det bebyggelsen som har varit en besvikelse. De japanska städerna är ju grymt fula och i genomsnitt ser de ut som ett anus på en jordekorre långt ifrån attraktiva. Det finns naturligtvis undantag som exempelvis Kyoto, men överlag så är städerna trista skapelser utan ett riktigt centrum. Med västerländska ögon är man ju van vid antingen en kyrka mitt i byn i Europa eller några saftiga skyskrapor i de amerikanska städerna.

De bästa med de japanska städerna är istället att man kan finna ett 7-Eleven (fritt wifi och skapligt kaffe) i nästan varje gatuhörn. I brist på läckra torg och byggnader får man alltså roa sig med att sitta på golvet på ett snabbköp och läsa om det svenska slutspelet i bandy. 

Regler... Står det att hotellfrukosten startar 06:30 så är det den tidpunkten som gäller. En erfarenhet jag fick när jag tog hissen ner till första våningen på mitt hotell i Shizouka tidigare denna dag. Och eftersom jag nu ändå befann mig i frukostmatsalen och hela buffén var framdukad så vaknade naturligtvis den kaffetörstige rebellen i mig. Stort misstag. Innan kökschefen hann stoppa mig 06:27 så hade jag nämligen redan spillt i en kopp kaffe, tagit en skål med ris och rostat fyra brödskivor. Stor diplomatisk kris med många nyfikna ögon i matsalen.

I all hast lyckades frukostvärdinnan hitta en engelsktalande gäst som påpekade mitt grova brott. I sann Saltsjöbadsanda lyckades vi till slut ändå enas om en kompromiss som gick ut på att jag fick breda smör på brödskivorna om jag lovade att inte tugga på brödet förrän 06:30. En livsfarlig internationell incident i still med Kubakrisen kunde därmed undvikas...

Dagens Soundtrack: Breakfast at Tiffany's - Deep Blue Something

Note to myself: Tjuvstarta aldrig en japansk frukost!

Nyttig japansk läxa nummer två: Eftersom expediterna på snabbköpen först måste fråga antingen kejsaren eller åtminstone sin styrelseordförande i 7-Eleven om jag möjligtvis får ladda min GPS några minuter så är det bättre att diskret ta saken i egna händer.

När jag under första dagens cykeltur ställde frågan till en expedit så var det en förhandling i stil med att skriva en ny konstitution. Till sist gick emellertid expediten med på att jag fick använda uttaget i tio minuter. En tidsrymd som med facit i hand inte sträckte sig till elva minuter...

Horai Bridge i Shimada. Med sina 897 meter är den därmed världens längsta promenadbro byggd i trä.

Horai Bridge, Shimada.

Långfärdscyklistkollegan Christine lägger ner lika mycket tid som mig på nätet, fast på vettiga saker. Istället för att okynnessurfa på sociala media spenderar hon sin tid med att plugga in kommande dagsetapper genom Japan. Det var naturligtvis Christin som hittade världens längsta promenadbro i trä i Shimada och här poserar hon framför Meijitunneln (1876), den första japanska "betal-tunneln" för gångtrafikanter.

De berömda Sakuraräkorna fiskade i Fuji River. Mt. Fuji i bakgrunden.

Jag lovar, det blir inga fler bilder på Mt. Fuji efter denna!

Brunstig Brax..?

Domherrar av något slag.

Sorry, där sprack mitt löfte. Mt. Fuji dök upp även i hörnet av detta foto.
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken