#42 Olympiabloggen: Indiana - Munkar & Nunnor - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#42 Olympiabloggen: Indiana - Munkar & Nunnor

19 okt 2015
av: Anders Forselius

Chicago, för god för att kolsyras!

Dag 85: Wrigley Field, Chicago, Illinois - Valparaiso, Indiana 96 km

Dag 86: Valparaiso, Indiana - Pierceton, Indiana 139 km

Dag 87: Pierceton, Indiana - Fort Wayne, Ohio 49 km

Dag 88: Fort Wayne, Ohio - Lima, Ohio 113 km

Dag 89: Lima, Ohio - Mansfield, Ohio 140 km

Dag 90: Mansfield, Ohio - Canton, Ohio 113 km

Dag 91: Canton, Ohio - Lisbon, Ohio 58 km

Dag 92: Lisbon, Ohio - Pittsburgh, Pennsylvania 113 km

Efter att ha startat med en blåmursmunk till frukost passade det naturligtvis utmärkt att kvittera ställningen med en lunch på nunnekloster. Dessvärre glömde jag fullständigt bort den där detaljen med att man byter tidszon i västra Indiana med resultatet att jag kom fram till klostret Ancilla klockan 1 istället för 12. Därmed missade jag för första gången Syster Judys förnämliga måltider.

Det här var fjärde gången som jag stannade till vid Ancilla på min väg till eller ifrån Chicago. Ett kloster beläget i ett lugnt hörn av Indiana och som en gång i tiden var ett tillhåll för Al Capone och hans polare. Ingen casinoverksamhet numera, men det är ändå full rulle på "tjejerna". En av nunnorna berättade att hon hoppade fallskärm för första gången när hon precis hade fyllt 80 år!

Första gången jag besökte klostret blev jag mycket god vän med Syster Nola som då var 95 år. Vi hade mailkontakt (jodå, även nunnor knarkar megabyte) ända fram till hennes död ett par år senare. Vid ett tillfälle hörde hon inte av sig på ett par månader så jag började bli orolig för hennes hälsa. Av den anledningen ringde jag upp klostret och fick till slut tag i henne. "Jag är väldigt ledsen att jag inte har hört av mig, men jag har ju varit så upptagen. Jag har gått med i en ny studiecirkel!"

Inom kort kommer jag att runda av den här cykelresan genom Nordamerika i Washington D.C. Anledningen heter Marine Corps Marathon som i år arrangeras för 40:e gången i den amerikanska huvudstaden. Loppet går på söndag och det är nästan 800 km kvar i cykelsadeln för att ta sig dit. Det kan alltså krävas mer än en blåbärsmunk som bränsle för att ta sig dit i tid...

Harry Caray var en legendarisk sportkommentator i Chicago och restaurangen med hans namn är minst lika legendarisk. Den ligger i Chicago downtowns äldsta byggnad, den enda byggnad som överlevde den stora branden 1871.

Harry Caray's har några riktigt häftiga dyrgripar att visa upp, bl.a. lite prylar ifrån "Tillbaka till framtiden II". Dessutom en baseboll (the ball from hell) som indirekt orsakade en förlust för Chicago Cubs 2003. Bollen köptes så småningom in av restaurangen för över en miljon svenska kronor och sprängdes därefter i luften!

Almanackan från "Tillbaka till framtiden II".

I nästan en månad har min cykel varit parkerad i garaget tillhörande en marathonlöpande (och Ironman) kompis från Chicago. Eliot Ephraim är dessvärre även en hängiven supporter av basebollaget Chicago White Sox.

Världens vackraste stad!

Välbekant skylt som jag har cyklat förbi fyra gånger på väg till eller ifrån Chicago. Hemligheten bakom en bra cykelresa till Chicago är att limma Lake Michigan och utnyttja alla fina cykelvägar i staden för att undvika den massiva trafiken.

Taktiken för att hitta en soffa för natten eller åtminstone en skaplig tältplats är att diskret fråga någon vilt främmande människa om den möjligtvis vet någon plats där man kan sätta upp ett tält för natten. Under tiden som personen funderar lägger man in ett helt artelleri med saker som kan tänkas öppna dörren till ett amerikanskt hem. Exempelvis att nämna det där med var man kommer ifrån.

Sverige har öppnat många dörrar för mig i Amerika. Den här gången var det emellertid en annan detalj som ordnade mig en tältplats mitt i centrum av Valparasio i Indiana. Jag hotade nämligen en man som hade texten Vikings (Valparaisos collegelag heter Vikings) på jackan med att stämma honom. "Du kan ju alltid försöka" svarade han och förklarade att han var advokat! Minuten senare gav han mig adressen till hans kontor och en tillåtelse att slå upp mitt tält där för natten.

Två graders värme utanför tältet men maten var åtminstone het. 

Indiana är den där platta korridoren väster om bergskedjan Appalacherna. En dröm för varje långfärdscyklist.

2008 träffade jag nunnorna på Ancilla i Indiana för första gången. Jag blev inbjuden på lunch med tjejerna och fick med facit i hand en av mina häftigaste eftermiddagar någonsin. Trots att vi stod på varsin planhalva vad gäller religionen så hade vi ändå så mycket annat gemensamt, inte minst enkelheten.

Uppmärksamma läsare ser att jag definitivt kunde ha blivit korgosse 2008. I skrivande stund har jag slutspelsskägg och är ej längre aktuell för några tjänster inom kyrkan.

Syster Nola (nunnan som har handen på min axel) var 95 år vid mitt besök och vi kom faktiskt att ha mailkontakt ända fram tills att hon gick bort ett par år senare.

The Lincoln Highway var den första transkontinentala vägen genom USA. En väg som byggdes på initiativ av skaparen av Indy 500, Carl Graham Fisher. Vägen var klar 1913.

Efter två nätter i tält och 72 timmar utan en dusch var behovet av bekvämlighet stort och det blev en motellnatt. Dagen efter var jag redo att trampa igång så fort solen dök upp, men planen höll i endast två kilometer. Det var då Mr Punktering kom och knackade på. En olycka som hade sällskap av sina polare Mr Trasig Reservslang och Fru Obrukbart Reparationskit.

Istället för ett långt förmiddagspass fick jag istället hänga på dörren till cykelaffären.

Fort Wayne, Indiana

Ohio, en delstat som i princip bara dyker upp i politiska sammanhang vart fjärde år. Ohios väljarbarometer återspeglar ganska väl vad som kommer att ske på det nationella planet i presidentvalet. Ohio är alltså den delstat som varje presidentkandidat lägger ner extra mycket krut på.

Van Wert, Ohio

Gamla polare på Van Wert Fire Department i Ohio.

Jag har vid två tillfällen bott på brandstationen i Van Wert och den första gången fick jag testa den över 30 meter höga brandstegen med Nick Steyer (t.h på bilden).

Nick Steyer och undertecknad framför brandstegen vi inspekterade sju år tidigare.

Gammal bild från 2008 då jag hissades upp trettio meter i skyn tillsammans med Nick.

Undertecknad kunde år 2008 konstatera att brandstegen fungerade som den skulle och att vyn var ganska skaplig, men.. att benen darrade!

Höga höjder har aldrig varit min starka sida vilket bilden illustrerar ganska väl.

2008 hamnade jag dessutom på första sidan i Van Wert Times Bulletin p.g.a. mitt besök hos stadens brandstation. 

Trots att jag har sett filmen The Big Year säkert tjugo gånger så kan jag inte identifiera fiskmåsen på bilden. Någon?

Upper Sandusky, Ohio. Staden med planetens största kanelbullar?

Pro Football Hall of Fame, Canton, Ohio

Övernattning hos nya vänner i Canton, Ohio...

..som gav mig en get i present!

Nygamla vänner i Lisbon, Ohio. Jag bodde hos denna familj även 2010.

Pittsburgh, Pennsylvania

Uppmärksama läsare ser att vi har samma frisörer...
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken