#41 Olympiabloggen: Clinton - Presidentkandidat och gott kaffe! - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#41 Olympiabloggen: Clinton - Presidentkandidat och gott kaffe!

13 sep 2015
av: Anders Forselius

Clinton, så mycket mer än en presidentkandidat. Här finns den godaste omeletten och det bästa kaffet. Dessutom vyn över "The Red Mill" som sägs vara New Jerseys mest plåtade motiv efter Frihetsgudinnan.

   För er som ska åka med Springtime Travel till New York Marathon så finns det fortfarande platser över till dagsturen genom New Jersey på måndag morgon. Förutom Clinton gör vi nedslag i bl.a. Washington Crossing och universitetsstaden Princeton.

New Jersey har av någon anledning alltid haft dåligt rykte bland amerikanarna. Man menar att det endast är en enda stor "Exit" ifrån motorvägen. Det finns emellertid väldigt mycket skönhet i "The Garden State", inte minst närmare Delawarefloden i den västra delen av delstaten.

Jag får ofta frågan av nyfikna amerikanare om vilka delstater som tillhör mina favoriter och jag nämner alltid New Jersey vilket alltid möts av förvånade blickar. Personligen anser jag att State of Washington på västkusten är den allra vackraste i hård konkurrens med exempelvis Idaho, Kalifornien, Montana, Colorado och Oregon. 

Det som gör New Jersey unikt är emellertid att man kan hitta så många fridfulla oaser endast en timmes resa ifrån metropolerna New York och Philadelphia. Själv älskar jag den lilla byn Clinton i Hunterdon County, få städer kan ju erbjuda denna mix av det totala lugnet och närheten till storstadspuls.

Här följer några smakprov på människor och miljöer som man kan möta när man besöker en stad som Clinton:

Mark är ägare av Citispot Tea & Coffee och jag träffade honom av en tillfällighet på hans café under en cykeltur runt USA 2008. Mark presenterade mig för i stort sett alla hans kunder den morgonen inklusive en kvinna som jag sedermera dejtade under två år. När förhållandet tog slut flyttade jag över mina golfklubbor till den svenska familjen Familjen Falkeborn-Sjoquist och jag har därmed varit staden trogen sedan 2008.

Mark har förutom ett supergott kaffe även ett fantastiskt läge på sitt café med utsikt över The Red Mill.

Jennifer Schoenherr i mitten är ägare av The Fine Diner i Clinton, en restaurant som kan skryta med planetens allra godaste omelett. Jag har testat omelett så många gånger världen över, inte minst på grekiska tavernor, utan att hitta någon som smakmässigt (och volymmässigt!) ens är i närheten av denna. 

Det är som sagt bara en timmes bussresa ifrån Manhattan till Clinton och det är absolut värt denna timme för att njuta av den lilla staden och omeletten. (The Fine Diner har alltid måndagsstängt och de stänger 15.00 på dagarna.)

Jennifer flankeras på bilden av Ken & Susie Nerger som i det närmaste har varit mina familjemedlemmar i snart fem år. 

Den lilla staden till trots så finns där även en cykelaffär. Gardner & Rachel har sålt mig ett par cyklar genom åren och de brukar även serva min cykel när jag passerar staden.

Chris är ekonomisk rådgivare på Edward Jones och arbetar i samma byggnad som Café Citispot. Av den anledningen snubblar jag på Chris varenda gång jag besöker Clinton. 

Även Chris är hängiven cyklist och hans senaste projekt var en "Everesting". Det vill säga genomföra det antal höjdmetrar som motsvarar Mt Everest under en enda cykeltur! Reglerna är ganska enkla för denna nya aktivitet. Man väljer ut ett berg, uppförsbacke eller en kulle och åker upp och ner för denna tills man har uppnått den totala stigningen av 8848 höjdmeter.

Chris valde ut sitt "favoritberg" i New Jersey och cyklade under 18 timmar (!) upp och ner för denna 36 gånger. Läs mer om Everesting här: http://www.everesting.cc

Familjen VanNatta var några av de allra första som jag lärde känna när jag började besöka Clinton mer regelbundet för några år sedan. Karyn (längst fram) hade vid denna tid en boxer vid namn Oscar som älskade långpromenader. Varje gång jag besökte staden brukade jag dagligen ta med honom på löprundor i Clinton.

Oscar springer numera omkring på "andra planhalvan", men istället har Buddy dykt upp i bilden. En ståtlig grabb som även han uppskattar promenaderna utmed Raritan River i Clinton.

På bilden finns även Karyns föräldrar Joyce & Jim. Joyce lagar fantastisk god mat och jag försöker alltid tima in mina besök hos Karyns föräldrar i samband med lunchen... Hennes make Jim var Pitcher (kastare) i basebollaget Los Angeles Dodgers i sin ungdom, men tillbringar nu större delen av tiden på golfbanan precis i närheten. Om jag inte missminner mig så har han hunnit med 8 (!) hole-in-ones.

Irländskt hantverk har dessutom satt Clinton på kartan. Glaskonstnären Bill Healy flyttade ifrån Irland i sin ungdom och har hunnit arbeta 23 år i New Jersey varav de senaste sex åren i Clinton. http://www.billhealydesigns.com/index.html

Bill Healy har ingen tanke på att flytta tillbaka till Irland och knappast någon som flyttar till Clinton lämnar staden, den har ju faktiskt allt man behöver. Dessutom är det bara en timmes resa till antingen New York eller Philadelphia. Storstäderna finns bara runt hörnet av denna idyll.

Clinton, New Jersey

The Red Mill är numera ett museum och där kan man bl.a. få sig en lekton av bysmeden...

Slutresultatet som jag fick ta med mig hem till Sverige! Gör om det här IKEA om ni kan!

Senast denna styrka möttes var faktiskt i Hälsingland i början av juli. I en stad som börjar på B och har ett konkurrerande bandylag till Ljusdal. Ok, det var utanför Bollnäs, på en ö där makarna Falkeborn-Sjoquist har sin sommarstuga.

Ylva Falkeborn-Sjoquist är ursprungligen ifrån Bollnäs och tillsammans med sina syskon har hon en sommarstuga + bastu mitt ute på ö i Voxsjön.

Ylva & Hans har tre sönder varav mellansonen Mårten bor tillsammans med äldsta dottern Christina Nerger vars föräldrar är med på detta foto. 

Ni som var med på Springtime Travels busstur genom New Jersey förra året i samband med New York Marathon känner igen Hans Sjoquist till höger på fotot.

Endast en timmes bussresa med Transbridge Lines från småstadsidyllen Clinton ligger Manhattan. Av en tillfällighet lyckades jag träffa f.d. klasskompisen Carina Friberg (Adolfsson) från Ekonomisk Linje vid Slottegymnasiet i Ljusdal. I år är det trettio år sedan vi tog studenten, men fortfarande finns inga spår av artros i våra kroppar... (Själv anser jag emellertid att Carina är aningen dement som inte kommer ihåg att vi även gick i lekskolan tillsammans).

Frukost med Ljusdalingarna (numera Västerås) Jonnie & Carina Friberg och Carinas föräldrar Henry (Grattis på födelsedagen!) & Margareta Adolfsson.

Funderar ni på att åka till New York så är det alltså den här helgen ni ska göra det. Säkerheten är i det närmaste total när det är så här många ljusdalingar på plats!

Den amerikanska östkusten är rena smörgåsbordet när det gäller baseboll. Är man i New York åker man antingen till Queens och tittar på New York Mets (precis utanför tennisanläggningen för U.S. Open) eller mer kända Yankees som håller till i The Bronx.

9/11 är alltid extra känslosamt i USA och naturligtvis hyllades alla offren för terrorattacken även i The Yankee Stadium.

Toppmöte i American League (East Division) mellan New York Yankees och Toronto Blue Jays. Kanadensarna vann hela matchserien och är nu nästan klara för slutspelet. De har fem matcher till godo på Yankees som med tanke på förlusterna förmodligen får kämpa om ett Wild Card till slutspelet.

Amerikanarna är otroligt duktiga på att involvera även icke idrottsintresserade till sina sportevenemang och det kryllar av underhållning under matcherna. Spana in när teamet som krattar innerplanen dansar till tonerna av Village People: https://www.youtube.com/watch?v=ScCLH_Qew9Y&feature=youtu.be

Liberty Bell i Philadelphia. 

Kommer ni ihåg episoden med "Licking the Liberty Bell" från första säsongen av "How I met your mother"? https://www.youtube.com/watch?v=2uKF9JpGCPU

Nix, jag slickade inte Liberty Bell, men enligt vakterna var det faktiskt en person som hade försökt göra det!

"Sweeping the Philadelphia Phillies"... 

Samtidigt som Yankees och Blue Jays pucklade på varandra i New York så pågick en matchserie mellan Philadelphia Phillies och Chicago Cubs i Philadelphia. En matchserie bestående av fyra matcher och där Cubs vann de första två.

För att reta motståndaranhängarna är det vanligt att ett lag som har vunnit de första matcherna i en matchserie tar med sig soparna till arenan för att "sopa bort motståndarlaget". Det funkade emellertid inte denna gång och Philadelphia lyckades vända matchen i slutet av matchen.

Pitchern Wood frestar slagmannen med en boll som med råge flyger i över 150 km/timmen.

Chicago Cubs har så här långt haft ett fantastiskt år och kommer nog med all säkerhet att få ett Wild Card till slutspelet trots att man förlorade just denna match. Totalt spelas hela 162 (!) matcher i grundserien.
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken