#40 Olympiabloggen: Back to the future - Getter & Baseboll - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#40 Olympiabloggen: Back to the future - Getter & Baseboll

8 sep 2015
av: Anders Forselius

Chicago, världens allra vackraste stad och den plats som kanske har det allra roligaste idrottsutbudet inklusive det bäst organisearde marathonloppet. Chicago Marathon är ett måste och ni är väl anmälda..?

Dag 84: Andersonville - Wrigley Field  11 km

Dag 83: Prospect Heights - Andersonville, Illinois  34 km

Dag 82: Beloit, Wisconsin - Prospect Heights, Illinois  135 km

Dag 81: Monroe - Beloit, Wisconsin  55 km

Dag 80: Dubuque, Iowa - Monroe, Wisconsin  103 km

Dagens Soundtrack: Go Cubs Go - Steve Goodman

Det tar tid att tråckla sig fram till Chicago med cykel. Smidigast tar man sig dit om man åker norr eller söder om staden och följer Lake Michigan. Där har man hyfsade cykelleder hela vägen till centrum av staden.

Men.. då ska man inte tima in cyklingen med Northwestern Universitys hemmamatcher i fotboll. Collegefotboll (den amerikanska varianten) är ofattbart stor och drar ofta fullsatta arenor. Dagen till ära kom Stanford på besök.

Tailgating, d.v.s. de gigantiska partyt som försigår utanför arenorna är en institution i USA. Det finns fler grillar per capita utanför de amerikanska unviersiteten en matchdag jämfört med ett svenskt sommarstugeområde i början av juli!

Northwestern University i norra Chicago ingår i "Big Ten Conference" där mina favoriter Nebraska Cornhuskers ingår. Serieindelningen (det finns flera conferenser) är något som knappast någon vanlig person förstår sig på då det även ingår ett rankingsystem för att få fram finallagen i slutet av säsongen.

Med andra ord så är det inte säkert att ditt lag, även om de vinner varenda match under säsongen, spelar den stora finalen.Totalt förvirrande, men sporten i sig är fantastisk om man bara förstår några väsentliga regler.

Någon som är betydligt bättre insatt än mig i rankingsystemet får gärna kommentera detta och förklara systemet. Det är ju lättare att följa Superettan i fotboll...

Även Stanford hade många fans på plats i Chicago. Northwestern vann till slut matchen med 16-6.

Lake Michigan, mitt största vattenhinder så här långt på resan. Någonstans där borta ligger delstaten med samma namn. Illinois var delstat nummer 17 på min "Driving around America Tour".

Andersonville i norra Chicago, en gång i tiden en blå/gul bosättning i Windy City. De svenska spåren har slätats ut i stadsdelen, men man kan fortfarande hitta "Swedish Bakery", Swedish-American Museum, Restaurant Svea etc.

Dagen till ära arrangerade det svensk-amerikanska museet en tillställning som faktiskt gick under namnet "Biking like a Viking". Avdelningen timing!

Två vikingar i form av undertecknad till vänster och Frej till höger = Dagens dubbel!

Oden och Frej laddar upp inför cykelresan genom Andersonville och dess ytterområden.

Janice Nason var min värd under besöket i Andersonville. Via couchsurfing.com kom jag i kontakt med henne och fick därmed uppleva häftiga Andersonville från i det närmaste första parkett.

Oden & Frej har en sista genomgång av Biking like a Viking innan cykelresan startar genom Andersonville. Skandinaverna återtog därmed tillfälligt kontrollen över Chicago.

Wrigley Field, den i dagsläget mest klassiska basebollarenan tillsammans med Fenway Park i Boston. Det luktar baseboll lång väg i norra Chicago och alla hoppas på att den 108 år långa torkan tar slut i år och att Chicago Cubs återigen vinner World Series.

Cubs har mycket gemensamt med Hammarbys fotbollslag och supportrarna är på samma nivå. De rankas (p.g.a. alla motgångar) som basebollvärldens allra trognaste supportrar och kanske lyckan vänder i år. Enligt "Back to the future 2" så förutspåddes ju 2015 bli det år då Chicago Cubs äntligen står som vinnare igen.

"Labour Day Weekend" i USA i kombination med tidiga eftermiddagsmatcher i Chicago. Fullsat med över 40 000 personer på läktaren!

Wrigley Field, Chicago

En basebollmatch spelas i nio innings (båda lag ska vara utelag och innelag nio gånger såvida inte hemmalaget redan har vunnit matchen i början av nionde inningen) och tar typ 3 timmar i anspråk.

Förutom träningsmatcherna på våren spelar man 162 matcher under säsongen och har man då lyckats vinna sin division får man spela ytterligare ett antal matcher i slutspelet. I slutet av hösten när slutspelet äntligen är över är det många trötta armar som får vila ut...

Anthony Rizzo är homerun-kung i Chicago Cubs men har i år fått hård konkurrens av flera yngre spelare. Cubs ser för första gången på länge ut att nå slutspelet och kanske det äntligen finns fog för de skyltar som dyker upp i varje hörn av Chicago med texten "It's gonna happen this year!"

Det krävs även duktiga pitchers (kastare) för att nå hela vägen. Den här killen, Jake Arrieta, har en av de hetaste armarna för närvarande och han leder statistiken "Mest vunna matcher" av samtliga pitchers med sina 18 vunna matcher. Det finns alltså statistik för i princip allt i baseboll.

Längst upp i Wrigley Field finns dessutom en hyfsad utomhusbar där man förutom kylda drycker kan åtnjuta vyn över världens vackraste stad. En anledning god som någon att hålla på Cubs...

I brännboll får man kasta upp bollj-veln själv, i baseboll är man däremot hänvisad till en elak pitcher som gör allt de kan för att jävlas med en. Bollar som med råge går över 150 km i timmen och inte sällan även kastas med en skruv gör livet tufft för slagmännen.

Reglerna: Pitchern ska försöka kasta tre bollar i "strike-zonen" utan att slagmannen når bolluslingen. Om detta händer är slagmannen bränd. Kastar pitchern däremot fyra bollar som går utanför strike-zonen får slagmannen gå gratis till första bas. När tre spelare har blivit brända (lyra = bränning) byter lagen sida. Solklara regler!

Halvvägs in i sjunde inningen (slutet av matchen) är det dessutom allsång i baseboll. Hela publiken reser sig upp och stretchar sina ben samtidigt som de sjunger. Varför får man aldrig se detta under en allsvensk fotbollsmatch..?

Spana in denna video: https://www.youtube.com/watch?v=aKWWeQxbjck där bl.a. Ozzy Osbourne och Will Ferell leder "allsången".

Mediabevakningen är total och man följer varenda del av matchen, även det som sker vid sidan av planen.

För andra matchen i rad slog hemmalaget motståndarna Arizona Diamondbacks, vilket innebar att många tog med sig sina kvastar (!) till nästa dags match mot samma lag. Det normala är att man spelar serier om tre - fyra matcher mot samma lag och lyckas man vinna de första matcherna brukar de vinnande lagets supportrar ta med sig kvastar till arenan för att "sopa bort motståndarna" i raka matcher!

Nästa dags match var helt utsåld, men man har nästan lika roligt utanför Wrigley Field i Chicago som har sportbarer runt hela arenan med tv-apparater.

Rivaliteten med främst grannen Chicago White Sox och St Louis Cardinals görs knappast tydligare än denna skylt...

Och så var det ju det där med geten... Under 1945 valde tavernaägaren Billy Sianis att ta med sig sitt favoritdjur, geten Murphy, till Wrigley Field när de spelade World Series. Trots att geten hade en egen biljett så nekades den entré till arenan. Det var då Billy Sianis härsknade till och uttalade en förbannelse över Cubs.

Trots ledning av World Series förlorade man matchserien och har allt sedan dess inte varit i närheten av de framgångar man hade i början av nittonhundratalet. Läs gärna mer om förbannelsen här: http://www.billygoattavern.com/legend/curse/

För två år sedan träffade jag Billy Sianis brorson Sam Sianis för första gången. Sam Sianis har vid flera tillfällen inbjudits av Chicago Cubs att promenera ut på stadion med en avkomma till geten Murphy för att bryta förbannelsen!

Sam Sianis och geten Socrates, en avkomma till Murphy...

Den osannolika historien om "the curse of Billy Goat"!

Även restaurangen Harry Caray's i Chicago är ett måste för alla basebollälskare. Där inne finner man resterna av den baseboll som Steve Bartman fångade innan den hann glida ner i handsken på en Cubs-spelare i samband med slutspelet 2003.

Steve Bartman blev i samma sekund norra Chicagos mest hatade person. Steve Bartman sålde senare sin baseboll för över ofattbara 113.000 dollar till restauranten Harry Caray's som genast lät spränga bollen i luften!

Läs mer om incidenten här: https://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Bartman_incident

Eller titta på videon från händelsen: https://www.youtube.com/watch?v=vq8G81oOHhY

The ball from hell!

En f.d. baseboll...

Kopia på checken. Världens dyraste baseboll?

Eliot Ephraim är en marathon-kompis boendes i norra Chicago och vi lärde känna varandra under våra erövringar av "50 states" för några år sedan. Sin bostadsadress vid Wrigley Field till trots, så är han en hängiven supporter av Chicago White Sox. Han har bl.a. en stol från den förra arenan som revs på bekostnad av den nya U.S. Cellular Field, White Sox nya arena.

Jag kommer från och med nu att göra ett tillfälligt avbrott i cykelturen för att springa lite långlopp och under tiden kommer min cykel att stå parkerad i Eliots garage i Chicago. Han har dock hotat med att utföra exorcism på cykeln med tanke på min support för Chicago Cubs...


Kommentarer


2015-09-08 19:31   Anders Forselius

L-G: Säg åt Lena att du "bara ska gå ut och köpa kvällstidningen" och så följer du med mig på cykel mellan Chicago och New York! Jänkarna behöver oss! :)

 

2015-09-08 15:53   Anders Forselius

Johan Korsvik: Strunta i fotbollsmatchen! Det tar väl ungefär 90 minuter + tilläggstid att läsa detta inlägg och alla länkar... :)

 Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken