#39 Olympiabloggen: Iowa - Field of Dreams! - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#39 Olympiabloggen: Iowa - Field of Dreams!

3 sep 2015
av: Anders Forselius

"Drömmarnas Fält" i Iowa. Basebollälskare från hela världen vallfärdar numera till inspelningsplatsen för den Oscarsnominerade filmen från 1989 med Kevin Costner i huvudrollen.

Dag 79: Decorah - Field of Dreams - Dubuque, Iowa  94 km

Dag 78: Adams, Minnesota - Decorah, Iowa  103 km

Dag 77: Blue Earth - Adams, Minnesota  125 km

   Som jag nämnt tidigare är mellanvästern ett enda stort smörgåsbord av gästvänlighet, ett minfält av positiva överraskningar. Det här gäller även i övriga delar av USA, men det är ändå något speciellt med människorna som växer upp bland majsfälten i Nebraska, Iowa, Minnesota och Wisconsin. 

Det är just öppenheten bland amerikanarna gör att man aldrig tröttnar på att trampa igenom landet. Ju mer man upplever av USA och människorna, desto mer inser man att man i själva verket knappt har sett någoting alls. Man vill ha mer. Långfärdscykling igenom USA och Kanada är alltså starkt beroendeframkallande...

Hur ser då en typisk dag i cykelsadeln ut? Kolla in bilderna och klockslagen så får ni en någorlunda koll på vad som händer en vanlig på de amerikanska vägarna.

Dagens Soundtrack: The Promised Land - Bruce Springsteen

Lördag 07:23: Jag tar adjö av mina vänner i Blue Earth (Joe, Dave and Mike) som har tagit mig under sina vingar två nätter i södra Minnesota. Dave övertygade mig dessutom om att ta en sväng igenom Iowa istället för att trampa raka spåret österut till Wisconsin.

Lördag 09:25: Födelsedagskalas i södra Minnesota.

Förmiddagens femtio km långa cykeltur mellan Blue Earth och Albert Lea blev betydlig kortare då ett sällskap vinkade in mig på kaffe och tårta mitt bland majsfälten. Tro mig, Minnesota är för god för att kolsyras!

Lördag 18:58: Minnesota har ett fantastiskt nät av cykelleder och de har till och med flest antal km cykelleder av samtliga amerikanska delstater. Just den här leden går mellan Rose Creek och Le Roy i södra Minnesota. 

Lördag 20:02: Familjesammankomst med "min" nya familj Bissen i Adams, Minnesota.

Fred Bissen har satt tolv kottar till världen plus ett antal barnbarn och barnbarnsbarn. Familjen Bissen samlades på en campingplats i Adams, Minnesota, för att fira sin 95-åriga far och det passade mig alldeles utmärkt som kom förbi campingplatsen i samma veva. God mat, goda drycker och fantastiskt trevligt sällskap resten av kvällen.

Det här var, om jag har räknat rätt, min sjätte familjesammankomst som jag har snubblat över på de amerikanska vägarna. Amerikanska campingplatser bjuder alltid på många nya spännande möten.

Ett femtiotal personer från klanen Bissen fanns på plats i Adams, Minnesota. Bissen utvandrade ifrån Luxemburg i slutet av artonhundratalet och slog sig ner (precis som många andra ifrån Luxemburg) i de östra delarna av Minnesota och Iowa.

Familjefadern, den 95 år unge Fred Bissen är en hängiven Minnesota Twins-fan. Jag gick därmed fullständigt bet på att konvertera honom till Chicago Cubs. Få se om jag lyckas bättre vid nästa års familjesammankomst..?

Det finns rejäla kvinnor i amerikanska mellanvästern!

Söndag 07:20: Efter att ha plockat ner mitt tält och blivit bjuden på en rejäl frukost tog jag adjö av familjen Bissen och trampade vidare mot Iowa. Med all säkerhet återkommer jag emellertid till Adams i Minnesota när de har fyllt på kylskåpet igen...

Söndag 10:25: Träd, en syn jag snart kommer att längta efter. Iowa = majsfält!

Söndag 11:13: En sjö är alltid utmärkt för fiske eller...

...golf! 

Le Roy ligger precis på gränsen mellan Minnesota och Iowa och var därmed min sista chans att slå en golfdrive i Minnesota. Det här var min femtonde delstat i "Driving across America".

Söndag 13:25: Iowa består förutom "Fields of Opportunities" även av en j-vla massa uppförsbackar och majsfält.

Söndag 14:31: Lime Springs i Iowa har presic som många andra amerikanska småstäder funnit sin nisch: Best town by a dam site!

Det kryllar av skandinaver i mellanvästern och framförallt är det våra kära grannar från Norge som är bäst på att promota sitt ursprung.

Decorah i nordöstra Iowa är något av delstatens norska huvudstad och har bl.a. ett norskt museum och ett High School lag som heter...

...Deocrah Vikings!

I Decora bor även fru Kittleson, en 86 år purung kvinna som har cyklat igenom USA en gång och även deltagit i RAGBRAI (ett enomrt populärt cykellopp tvärs igenom Iowa) hela tretton gånger.

Det var David Kittleson i Blue Earth, Minnesota, som föreslog att jag skulle bo hos hans mor i Decorah. Hans morsa är pigg som en tonåring och cyklar 12 miles (20 km) på en cykelled runt Decorah minst en gång i veckan. Gör om det svenska tonåringar!

Måndag 11:16: Frankville, Iowa. 

Måndag 12:05: All världens forskare kan därmed sluta leta efter svaret. The Big Bang uppstod mitt ute bland majsfälten i Iowa!

Måndag 14:17: Majs...

Måndag 18:09: Majs...

Måndag 18:43: Styrelsen för Guttenberg Golf & Country Club i Iowa.

Mitt uppdrag att slå en golfdrive i alla femtio amerikanksa delstater kunde ha fått ett abrubt slut om jag inte hade träffat dessa härliga människor. Då jag slog iväg min sista golfboll i en sjö i Minnesota behövde jag nya golfbollar och av den anledningen stannade jag till vid Guttenberg Golf & Country Club och hade den stora lyckan att möta hela styrelsen för golfklubben.

Guttenberg ligger på Mississippiflodens västra flank och man kan därmed se över till grannstaten Wisconsin (mer känt som Packers Country p.g.a. fotbollslaget Green Bay Packers).

Som Minnesota Vikings-fan förklarade jag för medlemmarna att jag ville slå en boll över till Wisconsin och om möjligt träffa ett Packers-fan. Tjugo minuter senare fick jag skjuts ut i golfbilen till hål nummer 5 som ligger närmast Mississippifloden...

Måndag 19:23: På väg ut mot hål nummer 5 för att om möjligt slå en golfboll över Mississippifloden till Wisconsin...

Måndag 19:28: Peggat och klart!

Måndag 19:40: Uppdraget slutfört! Jag träffade lyckligtvis inget Packers-fan men jag kunde lägga till min 16:e delstat i "Driving across America". Iowa - Check!

Golfspel, middag och ett par kalla = All inclusive! Det är svårt att förutbestämma dagarna i amerikanska mellanvästern, men nästan uteslutande bjuds man på positiva överraskningar. En av medlemmarna i golfklubben bodde dessutom endast en kilometer ifrån golfbanan så därmed fick jag även husrum för natten.

Tisdag 07:48: Ken & Margie Deutmeyer på sina ägor i Guttenberg i Iowa. Makarna gjorde i ordning sitt gästrum för natten och därmed kunde jag sträcka ut mina gamla ben i en skön säng istället för i ett tält.

Tisdag 10:38: Mississippifloden. Iowa till vänster och Wisconsin till höger.

Tisdag 11:56: I östra Iowa finns ett katolsk bälte med människor från bl.a. Tyskland, Österrike och lilla Luxemburg.

Tisdag 12:50: New Vienna, Iowa

Tisdag 12:59: New Vienna, Iowa. Katedralerna i östra Iowa syns på mils avstånd där de sticker upp bland majsfälten.

Tisdag 13:00: New Vienna, Iowa

Tisdag 14:45: Field of Dreams Movie Site, Dyersville, Iowa.

Inspelningsplatsen för den Oscarsnominerade filmen från 1989 med Kevin Costner i huvudrollen har blivit något av ett pilgrimsmål för basebollälskare från hela världen. Många vill besöka platsen och åtminstone kasta en boll och springa runt den lilla basebollarenan mitt ute bland majsfälten någon gång i livet.

Samma dag jag besökte Field of Dreams träffade jag en äldre man ifrån Kanada och hans två vuxna söner på arenan. Drömmarnas Fält var hans favoritfilm och han fick nu äntligen besöka arenan.

Field of Dreams, baseboll & majs!

"Drömmarnas Fält" handlar om de åtta basebollspelarna i Chicago White Sox (bl.a. legendariske Shoeless Joe Jackson) som stängdes av för att de hade riggat en match i World Series 1919 (Basebollens "Super Bowl").

Tisdag 21:02: Musikunderhållning på Hotel Julien i Dubuque, Iowa. 

Efter en tuff dag i cykelsadeln med många uppförsbackar och en irriterande hög luftfuktighet var det här precis vad som behövdes.

Tisdag 21:32: Via www.warmshowers.org (couchsurfing för långfärdscyklister) kom jag i kontakt med advokaten Douglas Henry och hans fru. Jag hade därmed ett gästrum som väntade på mig i Dubuques och slapp därmed campa bland majsfälten i Iowa.

Dubuque är Iowas äldsta stad och därifrån går en bro över till grannstaten Wisconsin. Ny delstat, nya möjligheter..?
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken