#37 Olympiabloggen: Deadwood - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#37 Olympiabloggen: Deadwood

23 aug 2015
av: Anders Forselius

James Butler Hickok, mer känd som Wild Bill Hickok. Men vilka kort innehöll hans allra sista pokergiv..?

Dag 72: Wall - Kennebec, South Dakota  206 km

Dag 71: Piedmont - Wall, South Dakota  112 km

Dag 70: Spearfish - Deadwood - Piedmont, South Dakota  75 km

Dag 69: Moorcroft, Wyoming - Spearfish, South Dakota  108 km

Dag 68: Gillette - Moorcroft, Wyoming  53 km

   Det kan vara långa sträckor mellan städerna även i South Dakota, men inte alls i närheten av de avstånd som råder i Wyoming. Det känns, oavsett vad man ska företa sig (borsta tänderna, plocka lingon eller tömma grovtarmen), som att man ALLTID först måste kolla väderleksrapporten i Wyoming. Vad som helst kan ju hända under tiden man exempelvis lägger ner en limpskiva i brödrosten, tar en löprunda eller slår en hink bollar på driving-rangen.

I South Dakota känner man sig inte alls lika styrd av femdygnsprognoserna. Dyker det upp en tornado eller något annat oväntat skitväder så känns det som att det alltid finns ett tak eller en trädkrona i närheten. I Wyoming kan det ju vara flera ljusår mellan buskarna.

I skrivande stund befinner jag mig i den lilla byn Kennebec mitt i South Dakota. Jag har därmed äntligen tagit mig in i Central Time Zone och är endast sju timmar bakom den svenska klockan. Än viktigare är att jag bara har fem mil kvar till Missourifloden, den vattendelare som på allvar skiljer mellanvästern ifrån Vilda Västern. På Missouriflodens östra sida i South Dakota tar ju prärien slut och man kan därmed återigen finna ett Starbucks i nästan varje gatuhörn. Kaffetarmen jublar.

Dagens Sountrack: Badlands - Bruce Springsteen

Död mans hand!

Skjut mig i foten om jag någonsin nämner "cykla i Wyoming" igen!

Wyoming kan bjuda på fantastisk skönhet i form av exempelvis Yellowstone, men delstaten är även mycket krävande om man sitter i cykelsadeln. Ändlösa vidder utan minsta skugga och med oberäkneliga väderomslag. Wyoming är utan tvekan en stor utmaning.

Strax väster om Sundance dyker Devils Tower upp, känd från bl.a. "Närkontakt av tredje graden".

Harry Alonzo satt 18 månader bakom galler i Sundance för häststöld. Han tog därefter namnet Sundance Kid och slog sig ihop med bl.a. Butch Cassidy.

- Psst... Harry, hur många månader tror du man får om man stjäl två cykeldäck i Wyoming? Mina ringar börjar bli slitna...

För fyra år sedan träffade jag John Williams och hela hans familj (typ fyrtio personer) som hade släktträff i Spearfish. Helt apropå blev jag inbjuden på släktträffen och vi har haft kontakt ända sedan dess.

John är en hängiven cyklist som bl.a. korsat Sydostasien på en tall-bike. En turné som gav många höjda ögonbryn i exempelvis Vietnam.

Jag kommer fortfarande inte ihåg hur jag lyckades ta mig av denna pedal-missil för fyra år sedan!

John Williams har dragit ner något på cyklandet numera (även fast han åkte tandem under bröllopet!) och har istället startat en omtyckt glassaffär "Leones Creamery" med sin fru Rebecka till höger och sin svägerska Hanna i mitten.

Om glassen är god..?

..helt outstanding!

De tre ägarna testar nya smaker med jämna mellanrum och har bl.a. tillverkat mjukglass med smak av öl. Just denna gång var det däremot en mer traditionell smak.

Om man så önskar kan man köpa en glass till en kompis (eller någon man exempelvis vill flirta med) och då kommer mottagarens namn upp på denna tavla. Via mun-till-mun eller sociala media får mottagaren så småningom reda på att han/hon har en innestående glass att ta ut på Leones Creamery i Spearfish. Smart!

Deadwood, så mycket mer än en TV-serie.

Saloon no. 10, platsen där Wild Bill Hickok spelade sitt sista parti poker.

Wild Bill Hickok ligger begravd bredvid en annan Västern-profil, nämligen Calamity Jane.

Black Hills kan förutom Deadwood även erbjuda otroligt vackra cykelleder men är naturligtvis mest känd för Mt. Rushmore.

Ett vargtjut norr om Deadwood ligger Sturgis, hem för världens största motorcykelträff.

I normala fall samlas runt en halv miljon knuttar i början av augusti, men eftersom årets upplaga var 75-årsjubileum så uppskattades siffran till 700 000 - 1 000 000 motorcyklister!

Endast ett fåtal knuttar kvar i Sturgis i slutet av augusti. I normala fall är det dubbla led med bågar utmed gatorna:

Sturgis Motorcycle Museum

Black Hills Cemetery, krigskyrkogårdar är dessvärre ingen ovanlig syn i USA.

Campingplats de luxe!

Elektricitet är numera ett måste för de flesta långfärdscyklister. Varje kväll ska det laddas upp en GPS, dator, mobiltelefon och kamera.

Rapid City, den stora inkörsporten till Black Hills och Mt. Rushmore är en häftig stad som bl.a. har en unik samlig av skulpturer föreställandes samtliga tidigare 42 presidenter. Så snart Obama har gjort sitt kommer även han pryda centrum av Rapid City.

Vilken svensk stad blir först med att visa upp en samling av samtliga statsministrar?

Teddy Roosevelt

Franklin D Roosevelt

Worlds Smallest Biker Bar! New Underwood, South Dakota

Wall i South Dakota har inte ens tusen personer bofasta men är ändå känd över hela Amerika. Anledningen är Wall Drug, en galleria/apotek med tonvikt på souvernier, som lockar till sig förbipasserande bilister med isvatten!

På den tiden då bilarna inte var utrustade med luftkonditionering var detta väldigt lockande och många bilister stannade därför till för att svalka av sig och.. spendera pengar.

Kaffe för 5 cent (45 öre), men det kan väl ändå inte stämma..?

Yes!

Wall Drug på den lilla affärsgatan i Wall, South Dakota.

Wall, South Dakota

Wall är dessutom inkörsporten till Badlands National Park.

Mitt ute i ingenstans ligger 1880-town, en liten by/kuliss som bl.a. lockar till sig besökare med hjälp av rekvisita från filmen Dansar med Vargar. Filmens spelades ju in i South Dakota.

Kevin Costners kuse Cisco (gestaltad av Buck) betar numera på den "andra planhalvan".

Många bönder lånade ut sina hästar till filminspelningen av "Dansar med Vargar" och det var inte ovanligt att en del av dessa därefter lockade till sig turister med hjälp av budskapet: "Min häst var med i Dansar med Vargar!". Till slut tröttnade emellertid en av farmarna i området och satte upp en egen skylt: "Min häst var INTE med i Dansar med Vargar!".

Prärien i South Dakota


Kommentarer


2015-08-29 03:33   Anders Forselius

L-G: När jag sprang fort... Om jag minns rätt så var det strax före den senaste istiden... :) Jag ska göra ett seriöst ryck med att få fart på benen igen i höst. Vi får snacka taktik i New York, ses snart!

 

2015-08-26 15:12   Anders Forselius

Tack Johan Renström! Amerikanarna är otroligt öppna och man träffar nya spännande människor varje dag när man färdas med cykel. Bästa exemplet var kanske från 2011 när jag på den amerikanska nationaldagen rullade in i Sioux Falls, South Dakotas största stad.
Jag slog mig ner på en uteservering mitt i staden för att dricka kaffe, men bara några minuter senare blev jag avbruten av servitrisen. Hon frågade om jag hade lust att sätta mig bredvid paret som satt två bord längre bort. Självklart bytte jag plats och efter några minuters konversation visade det sig att jag satt bredvid borgmästaren och hans fru!

 

2015-08-25 19:51   Johan Renström

Härliga bilder och lysande resereportage. Man kommer så nära det vanliga folket. Själv tycker jag tv-serien Deadwood var bättre än dansa med vargar.

 

2015-08-25 14:46   Anders Forselius

Tack Johan Korsvik! Det är ta mig f-n det finaste jag hört sedan jag konfirmerade mig (och fick nya golfklubbor på köpet), tack!

 Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken