#36 Olympiabloggen: Buffalo Bill & Big Horn - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#36 Olympiabloggen: Buffalo Bill & Big Horn

18 aug 2015
av: Anders Forselius

Rafting på Shoshone River utanför rodeons huvudstad Cody i Wyoming. En viking längst fram i båten, vad kan gå fel?

Dag 67: Buffalo - Gillette, Wyoming  113 km

Dag 66: Ten Sleep - Buffalo, Wyoming  104 km

Dag 65: Greybull - Ten Sleep, Wyoming  89 km

   Minst en gång varje år hettar det till i baren på Hotel Irma i Cody. Ofta handlar slagsmålen om en kvinna, men i bland kan det ske av någon mindre oväntad anledning. Jag vet inte vad årets slagsmål handlade om, men när jag cyklade igenom Cody för sju år sedan startade "årets slagsmål" med att en lindrigt nykter gäst på skämt skrek ut "last call for alcohol!" redan tre timmar innan baren stängde. Man kan skämta om mycket i Wyoming, men absolut inte om barens öppettider!

Det var Buffalo Bill (William F Cody) som grundade Cody och en av de allra första byggnaderna var just Hotel Irma som döptes efter hans dotter. Cody ligger strax öster om Yellowstone National Park och det här var naturligtvis en av anledningarna till att Cody kom till. Det behövdes ett samhälle i området för att ta hand om framtida turister.

Cody är USA:s inofficiella cowboy-huvudstad och man erbjuder bl.a. rodeo varje kväll under sommaren. Dessutom kan man skryta med ett av planetens allra häftigaste museer i form av Buffalo Bill Historical Center, ett jättekomplex bestående av fem museer under ett och samma tak.

Buffalo Bill använde Cody som sin bas för sin Vilda Västern Circus och i början av nittonhundratalet var han faktiskt världens mest kände person. Nummer två på den listan var tydligen den brittiska drottningen Victoria. De båda hann dessutom träffas då Buffalo Bill besökte London för att visa upp sin Vilda Västern Cirkus för storpublik. En speciell gåva från drottningen pryder numera baren på hotell Irma som ett tack för hans besök i London. En bardisk i körsbärsträ som naturligtvis har samlat på sig några kulhål under årens lopp.

På grund av sjukdom vistades Buffalo Bill på sjukhus i Denver (närmast större staden) på ålderns höst och det var även där han dog. Men var ligger han begravd? Hans grav finns på ett högt berg i Golden strax väster om Denver, men är det verkligen där han ligger? Envisa rykten gör nämligen gällande att några cowboys från Cody red ner till Denver och lyckades byta ut hans kropp innan gravsättningen. De begravde sedan Buffalo Bill på en hemlig plats i de omgivande bergen runt Cody. Frågar man vilken som helst boendes i Cody så stämmer denna version...

Det kryllar alltså av turister på gatorna varje år som använder Cody som bas för att utforska Yellowstone National Park. Många trivs så bra i staden att de förlänger sin vistelse och när de väl lämnar cowboystaden så har många en nyinköpt Stetson-hatt på huvudet. Man vill inte riktigt släppa taget om Cody och därför följer det med en hatt till exempelvis New York, Los Angeles, Japan, Tyskland eller var man nu kommer ifrån. Jodå, det finns även en Stetson i Ljusdal.

Sommartid kan man även ägna sig åt rafting i Cody på Shoshone River som rinner genom staden. Av en ren tillfällighet träffade jag Bob Campos, en av de anställda på River Runners i Cody, när jag efter mitt besök i Yellowstone rullade in i rodeometropolen. Ett möte som slutade med en inbjudan att bo hos hans familj i grannstaden Greybull och dessutom rafting på Shoshone River påföljande dag.

Bob Campos och hans fru Karen bodde båda i tätbefolkade områden i Kalifornien innan de flyttade till den lilla staden Greybull 85 km öster om Cody och de har absolut ingen tanke på att flytta tillbaka trots de hårda vintrarna.

- I Greybull behöver man aldrig låsa bilen, förklarar Bob.

Jag tror inte man längre hänger hästtjuvar i delstaten, men jag tror att alla eventuella biltjuvar tänker sig för både en och två gånger innan de försöker stjäla en bil i cowboystaten Wyoming...

Dagens Soundtrack: 500 miles - The Proclaimers

Olympia, Washington, USA till Gillette, Wyoming, USA – Google Maps

Nästan 2500 km på mätaren och om allt går som planerat rullar jag in i South Dakota i morgon.

Rich, ägaren av River Runners, till vänster och Bob Campos till höger.

Rafting på Shoshone River

Bob kommer ifrån Oakland utanför San Francisco och hans fru är ifrån San Diego. Hårda dispyter i familjen när det snackas baseboll. Oakland Atlethics, San Diego Padres, Detroit Tigers (dottern) eller Arizona Diamondbacks (äldste sonen). Yngste sonen har ännu ej gjort sitt val, men i skrivande stund älskar han mest Ranch-dressing som han har till alla möjliga maträtter!

Familjen Campos i Greybull, Wyoming

Hotel Irma i Cody, Wyoming

Bardisken av körsbärsträ som pryder baren i Hotel Irma är skänkt av dåvarande brittiske drottningen Victoria.

Buffal Bill Historical Center i Cody

Buffalo Bills grav i Golden utanför Denver i Colorado. Eller..?

Fem museer under ett och samma tak varav ett innehållandes en enorm samling av vapen.

Ett museum innehåller västernkonst.

För att få med sig en del av Cody hem till sitt respektive land (eller delstat) är det många som köper sig en Stetson-hatt innan de åker hem.

Även undertecknad har en Stetson hemma på hyllan i Hälsingland.

Ten Sleep, Wyoming

Dirty Sally's, Ten Sleep, Wyoming. 

Ten Sleep är den sydvästra infarten till Big Horn Mountains vars högsta pass ligger på 2946 meter.

Big Horn i Big Horn Mountains...

Big Horn Mountains

Skobyte i Big Horn Mountains. Av den totala sträckan på 104 km så ingick nästan 40 km där jag fick leda cykeln. Lutningen låg ofta på mellan 5 - 7 grader.

2946 meters höjd. Den högsta drive jag någonsin har slagit i Wyoming. På den här höjden sägs bollarna gå 30% längre, vilket i mitt fall innebar att bollen antagligen landade i Uruguay. True story.

Kanondrive, det blev en eagle!

Occidental Hotel i Buffalo, Wyoming. Precis som Hotel Irma i Cody kan man hitta kulhål i interiören även på detta hotell!

Familjen Cotant i Buffalo, Wyoming. Bill är tandläkare och köpte en klinik i Buffalo precis när han var klar med utbildningen. Både han och frun Becky gick på college i Nebraska och är därned (precis som jag) stora fans av Nebraska Cornhuskers i college-fotboll.

113 km utan påfyllning (och dagen till ära tung motvind). Sträckan mellan Buffalo och Gilette innehåller inga som helst spår av civilisation och är därmed ett litet äventyr för långfärdscyklister. Man måste kolla upp vädret innan man sticker ut på denna etapp.

Det varnades för åska på eftermiddagen och den hann ikapp mig när jag hade endast tre km kvar till Gillette. I samma minut som jag rusade in på McDonalds blev det full storm utanför. 

Jag fick dessutom punktering precis innan jag rullade in på McDonalds. Hade jag fått den tre km tidigare vet jag inte vad jag hade gjort. Det här var det värsta ovädret jag någonsin har upplevt på nära håll.

"Sun Tea". Smart sätt att få sig en koffeinkick utan att behöva vara i samma tidszon som ett Starbucks. Kall vattenflaska + tepåse + solsken = gott!

Det öde landskapet i Wyoming mellan Buffalo och Gillette. 113 km utan några som helst tecken på civilisation. Wyoming är en utmaning på allra sätt och vis.
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken