#35 Olympiabloggen: Yellowstone - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#35 Olympiabloggen: Yellowstone

14 aug 2015
av: Anders Forselius

Tvåtusenfyrahundrafemtio höjdmeter och minst lika många svordomar. Men det var definitivt värt mödan att skjuta på cykeln tolv kilometer upp till toppen av Dead Indian Pass i Wyoming. Brutalt vackert är ett understatement.

Dag 64: Cody - Greybull, Wyoming  84 km

Dag 63: Fox Creek - Cody, Wyoming  115 km

Dag 62: Corwin Springs, Montana - Yellowstone - Fox Creek, Wyoming  112 km

   - Hörde du om vandraren som blev dödad av en grizzlybjörn för två dagar sedan?

Tack för kaffet tänkte och cyklade vidare mot campingplatsen. Exakt den upplysning jag behövde innan jag skulle slå upp tältet för natten. I och för sig så låg min campingplats en liten bit utanför Yellowstone National Park, men det är å andra sidan något som en hungrig grizzlybjörn skiter fullständigt i!

Strax innan campingplatsen mötte jag en motorcyklist som scanade av omgivningarna med sin kamera. Jag förstod direkt vad det handlade om. En björn (black bear) hade rusat över vägen och befann sig nu i buskarna trettio meter framför oss. Jag hann inte se denna skapelse men hörde när den drog iväg. Däremot såg jag en svartbjörn dagen innan så jag visste att de kunde dyka upp rakt framför cykelhjulet.

Yellowstone är en fantastisk park, men det bästa med parken är nästan dess omgivningar. Vägarna som leder in i Yellowstone tillhör samtliga de allra vackraste som kontinenten har att erbjuda. Den här gången valde jag att cykla in genom "North Entrance" utanför Gardiner i Montana och ut genom "North East Entrance" vid Cooke City i Montana. En resa som bland annat innebar möten med alla bisonflockar som trivs speciellt bra i Lamar Valley i parkens norra del. Förra gången jag trampade genom Yellowstone såg jag sju bison då jag höll en sydligare rutt genom parken. Det var betydligt fler denna gång.

Det är strikta regler vad gäller campingplatserna i och runt Yellowstone. För att undvika björnattacker tvingas varje campare att låsa in allt som luktar (mat, parfym etc.) i speciella behållare som finns i anslutning till varje tältplats. Av den anledningen är det sällan det sker incidenter med björnar på nätterna. Även jag klarade mig helskinnad, men å andra sidan är jag så grymt slimmad (true story) nu efter dryga 200 mil genom USA så att de väljer någon fet knutte på motorcykel istället.

För er som planerar att besöka Yellowstone rekommenderar jag varmt att ni har rodeo-metropolen Cody som bas och därefter utforskar parken från alla vädersträck. Och ni får definitivt inte missa Chief Joseph Scenic Byway som tar er genom några av planetens allra vackraste områden.

Jag avslutar med att be om ursäkt för alla de fjorton miljoner semesterbilder från Yellowstone som jag publicerar i detta inlägg. Man kan emellertid inte göra Yellowstone National Park rättvisa genom att publicera typ tre foton, parken är ju för god för att kolsyras!

Dagens Soundtrack: How the West was won (Familjen Macahan)

- Psstt... Mr Bison, kan du göra några tricks? Kan du rulla runt..?

- Yeahhh! Jag visste att du kunde!

- Är ni klara grabbar? Nu rammar vi knuttarna på motorcyklarna, Go Buffalos!

- Jag vill ha mjölk morsan!

Sista vargen blev skjuten i Yellowstone 1926. När man 70 år senare planterade in varg i området blev bisonstammen starkare.

Nix, inget flugfiske. Däremot jakt på en märkt fisk som har dött och enligt pejlaren ska finnas precis där.

Så här ser en fiskare däremot ut...

Efter Yellowstone National Park väntade en minst lika spektakulär resa genom Shoshone National Forest.

Chief Josephs Byway i Wyoming, en av Nordamerikas allra vackraste vägar!

Världen är inte bara liten, den krymper. Personerna på fotot träffade en av mina amerikanska cykelvänner i South Dakota några dagar tidigare!

Dead Indian Pass, högsta punkten på Chief Joseph Byway i Wyoming. Höjd: 2450 meter

En flyende Nez Perce-stam tvingades lämna kvar en sårad krigare på toppen av passet. En krigare som så småningom sköts av det jagande kavalleriet. Därav namnet Dead Indian Pass.

Tack!!

Bison mixat med tamboskap, s.k. "beefalo".

Cody, Wyoming långt i bakgrunden. Härifrån väntade öde prärie utan ett enda träd i 50 km.

Wyoming bjuder på osannolika kontraster. Och värme...

Dirty Annie, Wyoming levererar!


Kommentarer


2015-09-03 22:08   Anders Forselius

Peter Ahlvik: Visst är det David Kittelson från University of Minnesota! Jag bodde hos hans familj i Blue Earth för några dagar sedan och därefter hos hans mor i Decorah, Iowa. Vad kul! Han är en inbiten cyklist och vi satt som små barn på golvet framför hans Amerika-karta där han hade sin rutt inlagd från den resa då han cyklade igenom USA för några år sedan. En mycket, mycket sympatisk människa!

 

2015-09-03 22:03   Anders Forselius

Johan Rehnström: Vi läste nog exakt samma böcker och såg samma serier! :) Det låg alltid en bok av James Fenimore Cooper på nattduksbordet och på helgerna tittade man alltid på Familjen Macahan och Kampen om Colorado. Livet var så mycket enklare när det bara fanns två tv-kanaler...
Om du aldrig har besökt Little Big Horn så ska du lägga in det på din lista. Det är den absolut intressantaste historiska plats (Gettysburg, Pearl Harbor och Antietam inkluderat) jag besökt i USA.

 

2015-09-03 21:41   Johan Renström

Jag var indian som barn så jag gillar verkligen dina bilder. Den första bok jag läste handlade om Sitting Bull:)

 Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken