#33 Olympiabloggen: Sköna Helena - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#33 Olympiabloggen: Sköna Helena

6 aug 2015
av: Anders Forselius

Montana, Big Sky Country!

Dag 59: Ovando - Helena, Montana  138 km

Dag 58: Missoula - Ovando, Montana  85 km

Geografilektion: Det bor bara en dryg miljon människor i Montana och det på en yta lika stor som Norge. Endast delstaterna Alaska och Wyoming har därmed en lägre befolkningstäthet.

I huvudstaden Helena bor det knappt 30 000 personer vilket innebär att Helena är den sjätte största staden i Montana. Störst är Billings med nästan 110 000 personer. Det här är ett ganska vanligt fenomen i USA att det ofta är en "mindre ort" som är delstatens huvudstad.

Kanske det här är en taktik man borde applicera även på Sverige? Varför är det så självklart att regeringen trängs på Rosenbad när det finns så mycket ledig yta i exempelvis Norrland? Trots att Norrland upptar nästan 60% av Sveriges yta så är det endast 12% av Sveriges befolkning som bor där. Någonting säger mig att en flytt av huvudstaden i nordlig riktning är bra både för Sverige och Stockholm.

Själv röstar jag på Östersund som ny huvudstad. Minimikravet på den nya "Sverige-ettan" borde vara ett allsvenskt fotbollslag (eller bandylag) och det har ju jämtarna nästa år. Andra förslag?

Precis som Östersund så har Montanas huvudstad Helena massor av berg runt knuten. Continental Divide skär rakt igenom västra Montana och för att ta sig till östkusten finns det inga smärtfria alternativ att ta sig runt bergskammen. I mitt fall handlade det om att bekämpa det 1869 meter höga Flesher Pass, en aktivitiet som dessutom skulle utföras i starkt solsken.

Lyckligtvis gör dagens teknik att det är mentalt mycket lättare att ta sig över ett bergspass än vad det var när jag började långfärdscykla för snart tjugo år sedan. Nu vet jag exakt hur lång stigning respektive lutning jag har framför mig och jag vet dessutom på metern hur långa backarna är. Tiderna är därmed över då man frågade någon förbipasserande och fick ett svar av typen "du är snart på toppen" eller "det är nog bara fem - tio km kvar till toppen". När man skjuter på en cykel i en backe med 7 % lutning i hög värme är det stor skillnad på fem och tio kilometer...

Efter en vilodag i Helena väntar nu ett längre cykelpass till Bozeman. Där väntar även närkontakt med löpardojjorna i samband med ett lopp på 5 km på lördag. Trots alla nya röda blodkroppar jag sög i mig på toppen av Fleshers Pass tillhör jag ej favoriterna.

Dagens soundtrack: Öppna landskap - Ulf Lundell

Kapten Meriwether Lewis & Seaman.

På dåvarande presidentens order genomförde Lewis & Clark en kartläggning av nordvästra USA under en expedition 1804-06. Med på expeditionen fanns även jycken Seaman, en Newfoundlandhund som förärades med att få en creek uppkallad efter sig i Montana.

Lewis & Clark

Blackfoot River, Montana

Montana

Blackfoot River, Montana

40,3 grader, all time high på min resa genom Nordamerika. Med tre liter is i min Camelbak gick det ändå att transportera sig framåt trots att landskapet var kliniskt befriat från skugga.

Highway 200 mellan Missoula och Helena i Montana, ett helt öppet landskap med väldigt få "vattenhål". Varken telefontäckning eller Starbucks på flera ljusårs avstånd.

Ovando: 50 människor & 100 hundar!

Ovando var trots sin låga befolkningssiffra ändå en stor positiv överraskning. Många cyklister passerar just Ovando på sin färdväg från kust till kust och behöver någonstans att bo just här.

Ovando erbjuder därför fri camping eller... en donation på fem dollar om man väljer att bo i A) Tipi B) Prärievagn eller C) Fängelse (K-märkt byggnad mitt i byn)

Valet föll på B) Prärievagnen.

Prairie Wagon Hilton!

The Stray Bullet, en av Ovandos två restauranger. Ett matställe som nu drivs av femte generation kvinnor.

Fjärde generationens restaurangägare som nu har lämnat över ansvaret till dottern.

Kvinnan till vänster är förutom kocka även lärare i Ovandos grundskola. Endast sex elever i år, men... så länge det bara finns en enda elev kommer skolan att drivas vidare. När eleverna i Ovando är redo för High School bussas de istället vidare till "tätorterna" Linoln eller Drummond. Två städer som har närmare 1000 invånare.

Det är alltid fashinerande att åka förbi små byar i USA. Trots att orterna vid första anblick kan se helt döda ut så brukar det alltid finnas en väl fungerande diner (restaurant) och ett High School med ett lag i amerikansk fotboll. I många fall är det emellertid samma spelare i både skolans basebollag och fotbollslag.

John Steinbeck hade rätt, det är något speciellt med Montana. Ovando är ett av många lysande exempel på den livskraft som finns i USA:s tredje minst tätbefolkade delstat.

Ovando, Montana

Highway 200, Montana

Om ni inte har läst boken "The Big Year" är det dags att ni gör det. Dagens fågelskörd bestod av... Kan någon hjälpa mig att namnge fiskmåsarna på bilden?

Vithövdad fiskmås..?

Gam-fiskmås..?

Continental Divide, det vill säga den bergsrygg/vattendelare som klvyer Nord, Central & Sydamerika. En bergskam som bjuder på lika stora delar kärlek som fruktan.

Flesher Pass i västra Montana ligger på 6131 fot, det vill säga...

...1869 meter enligt min GPS. De sista tre kilometrarna hade en stigning på 6 - 7 % vilket för de flesta långfärdscyklister (jag inkluderad) innebär avstigning och promenad.

Canyon Creek, strax norr om Montanas huvudstad Helena.

En timmes vila och glasskonsumtion var allt som behövdes för att vindarna skulle vända till min nackdel i Canyon Creek. Vindarna är totalt oförutsägbara runt Helena beroende på geografin i området.

The State Capitol Building, Helena, Montana

Laura Fox bor i Missoula i västra Montana och är bara en av alla de fantastiska människor som har erbjudit mig gästrum när jag har passerat förbi deras hem i Nordamerika.

Lauras man Dan Fox var en hängiven bergsklättrare som dessvärre dog i en alltför tidig ålder pga cancer. Jag träffade Laura får tre år sedan och hon bad mig då sprida en del av makens aska i höga bergspass. 

Randall & Teresa Green är båda fastighetsmäklare, cyklister & bergsklättrare. Deras hus är beläget på en kulle i närheten av The State Capitol Building och det är där jag har tillbringat mina två nätter i Montanas huvudstad.

Randall var bergsklättrarkompis med den avlidne Dan Fox vars aska jag bär med mig sedan tre år tillbaka. 

Helena, Montanas huvudstad
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken