#32 Olympiabloggen: Missoula, långfärdscyklingens huvudstad - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#32 Olympiabloggen: Missoula, långfärdscyklingens huvudstad

3 aug 2015
av: Anders Forselius

Adventure Cycling Association har sitt huvudkontor i Missoula i Montana och den vackra universitetsstaden räknas därför som långfärdscyklingens okrönta huvudstad. En av grundarna till organisationen är fotografen Greg Siples som under alla sina år på Adventure Cycling har plåtat i runda svängar 4800 cyklister inklusive undertecknad.

   Om jag tvingades att välja en stad att bo i för resten av mitt liv så är svaret ganska enkelt: Missoula, Montana. Förutom att vara den enda liberala oasen i hela Montana så kryllar den ju av utomhusaktiviteter. En äventyrsmetropol i stil med Queenstown på Nya Zeeland.

Som säte för långfärdscyklingen lockar den dessutom till sig långväga resenärer från i stort sett hela världen. Under sommaren ser man därför fullastade cyklar utanför några av alla de caféer eller microbryggerier som finns över hela staden. 

Många som besöker staden stannar dessutom kvar där för gott. För två veckor sedan campade jag i södra Idaho mittemot en tjej från Chicago som cyklade igenom USA med ett speciellt uppdrag på agendan. Hon ville hitta en ny stad att bosätta sig i och svaret fanns i västra Montana. Så fort hon har avslutat sin cykeltur tänker hon flytta dit för gott. En historia hon delar med bl.a. det par jag träffade under en "floating" på Clark Fork River i förrgår. Ett yngre par som tröttnade på att bo i en storstad och ville ha nära till utomhusaktiviteter. Missoula var svaret även på deras önskan.

Löpningen är dessutom av förklarliga skäl mycket populär i Missoula. Löparklubben Run Wild Missoula har exempelvis 1600 medlemmar (!) och ett dussintal egna tävlingar som den oerhört populära Missoula Marathon.

I Run Wild Missoula finns inflyttade löpare från i stort sett hela USA, men även från exempelvis Tyskland, Polen och Frankrike. I framtiden kanske även Sverige är representerat i Missoula...

Hur mycket väger min cykel inklusive all packning? Svaret kom när fotografen Greg Siples hissade upp min hoj i taket = 91 lbs, det vill säga lite drygt 41 kg medräknat min lilla Camelbak på ryggen.

Det här var fjärde gången jag cyklade igenom Missoula och den andra gången jag blev fotad av Greg Siple. Så här såg det ut när jag passerade Missoula 2011 i samband med Missoula Marathon, därav nummerlappen.

Fotot från mitt besök i Missoula 2012. Samma cykel och utrustning som i år, men.. ny golfdriver.

Intressant lösning på portarna till Adventure Cycling Associations kontor.

Adventure Cyclings uppdrag:

Nästan fyrtio personer är anställda på kontoret i Missoula. Man ger bl.a. ut en månatlig tidning till alla de närmare 50 000 medlemmarna över hela världen.

Greg Siples personliga fotografier hamnar så småningom på väggarna (eller i pärmar) på kontoret i Missoula. Där kan man även läsa om respekive cyklists resa. Många intressanta anekdoter, kolla in all "extra utrustning" på bilderna!

Musikinstrument är det populäraste "onödiga föremål" som cyklister har med sig.

De här grabbarna cyklade igenom USA i jakt på spelningar i varje stad de passerade:

 

Greg Siples personliga favorit är emellertid "Gräsklipparmannen" som släpade med sig sin gräsklippare igenom landet. För ett mål mat och tältplats erbjöd han sig att klippa värden/värdinnans gräsmatta!

Förutom de foton som Greg Siples tar så plåtas dessutom varenda långfärdscyklist som kliver in genom dörren. Foton med en kortare beskrivning på var respektive person startade sin resa och vart den är på väg.

Adventure Cycling Association ger dessutom ut utmärkta kartor med speciella rutter över hela USA. Informativa kartor med tips på var man exempelvis kan campa eller hitta en cykelbutik i respektive stad. Höjdkurvor och distansen mellan städerna finns dessutom på kartorna.

Adventure Cycling hette tidigare Bikecentennial och var ett projekt för att genomföra en cykelresa igenom landet i samband med USA:s tvåhundraårsjubileum 1976.

Det här var alltså fjärde gången som jag stannade till vid ACA:s kontor i Missoula. Signaturen med röd penna avslöjar att jag bl.a. besökte Missoula 5:e juli 2011...

...liksom den 3:e juli 2012.

Missoula är alltså kanske mest förknippat med cykling, men även löpningen är enormt populär i staden. Vill man vila benen efter sina träningspass är "floating" på Clark Fork River en utmärkt aktivitet.

Mina vänner i Montana gör sig redo för fem timmars floating (8 km) till centrum av Missoula.

Flytande kylskåp passade bra på årets varmaste dag med över 35 graders värme.

Gummiringar är populärast på Clark Fork River, men även brädor är vanliga. Den här familjen lämnade storstaden Chicago för att komma närmare naturen.

Naturligtvis har man även en tjusig basebollarena i Missoula. All inclusive!
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken