#31 Olympiabloggen: Montana - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#31 Olympiabloggen: Montana

30 jul 2015
av: Anders Forselius

Highway 12 går bland annat igenom Nez Perce Indian Reservation i Idaho och rankas som en av Amerikas absolut vackraste vägar.

Dag 57: Lochsa Lodge, Idaho - Missoula, Montana  93 km

Dag 56: Syringa - Lochsa Lodge, Idaho  117 km

Dag 55: Clearwater River - Syringa, Idaho  137 km

- Visst är det tisdag i dag?

- Räcker det inte med att jag håller reda på vilken j-vla årstid det är..?

Efter en tid i cykelsadeln börjar dagarna, veckorna och snart även månaderna att flyta ihop. Man har bra koll på klockan då det är viktigt att veta när solen går upp och framförallt när den går ner. Om det är en tisdag eller söndag spelar däremot mindre roll. 

Tim Creamer är en nyligen pensionerad fotograf med stort intresse för cykling. Han har bl.a. cyklat Paris - Brest - Paris (1200 km) men satsar nu på sin första kontinentala cykelresa genom USA. Under två dagar hann vi korsa varandras vägar i Idaho och det var han som ställde frågan. Eftersom det inte existerar Internet värd namnet utmed Highway 12 genom Idaho kunde vi heller inte konsultera vår gemensamme vän Mr Google. Vi fick helt enkelt fråga en i personalen på Lochsa Lodge där vi båda campade denna natt. 

Svaret på frågan var tisdag och Tim hade alltså gissat rätt. Men i samma stund vi fick vår nyfikenhet stillad så insåg vi båda att... det faktiskt inte spelade någon roll alls. Vi hade ju fortfarande en brant uppförsbacke framför oss (gränsen mellan Idaho och Montana vid Lolo Pass snuddar 1600 meter) och över trettio grader enligt termotern. Något som inte skulle påverkas oavsett vilken veckodag det var...

Dagens soundtrack: The Last Farewell - Roger Whittaker

Olympia, Washington, USA till Missoula, Montana, USA – Google Maps

Washington, Oregon, Idaho & Montana. Resan går vidare...

Vetefälten i östra Washington, vyer man aldrig tröttnar på.

Vad gäller djurlivet sett ifrån cykelsadeln så är Coyotes det mest exotiska jag brukar se under cykelresorna genom USA. Jag har endast hört vargar på avstånd när jag har tältat i Klippiga Bergen.

Jag har följt i de amerikanska upptäckarna Lewis & Clarks fotspår många gånger genom nordvästra USA och har varit lika tacksam varje gång att infrastrukturen är mycket bättre 2015 än vad den var under deras expedition 1804-06...

Chief Joseph, ledare av Nez Perce stammen, försökte fly med sitt folk men tvingades kapitulera strax innan friheten i Kanada:

The Nez Perce Trail

Clearwater River, Highway 12, Idaho

Det kryllar av långfärdscyklister på de amerikanska vägarna just nu som försöker ta sig från kust till kust i USA. Lauri från Chicago är en av dessa som i skrivande stund bara har ett par dagar kvar till kuststaden Astoria i Oregon.

Cykelorganisationen Adventure Bicycling har sitt kontor i Missuola, Montana, och ger ut utmärkta kartor med diverse populära rutter igenom USA. Lauri på bilden följde den kanske allra populäraste rutten som delvis går igenom upptäckarna Lewis & Clarks fotspår ända fram till Astoria.

Tjugonio ungdomar från hela USA ansökte om att få cykla ifrån amerikanska östkusten till västkusten i ett led att stödja cancerforskningen. Den här morgonen klev hela sällskapet in på restaurangen i Syringa utmed Highway 12 i Idaho med vetskapen om att de hade en 124 miles (200 km) lång etapp framför sig.

Missoula, den vackra universitetsstaden i västra Montana lockar till sig folk ifrån hela världen och är en stad som jag själv mycket väl kan tänka mig att ha som hemmaplan om jag tvingas slå mig ner någonstans i framtiden.

Den enormt populära Missoula Beer Run arrangeras en gång i månaden och har i normala fall ett femtiotal löpare som springer 3 eller 5 miles. Därefter träffas man på något av alla de microbryggerier som finns i Missoula (8 stycken just nu!) och socialiserar.

Man arrangerar dessutom alltid Missoula Beer Run två dagar (fredagen) innan Missoula Marathon. Något som är otroligt populärt bland tillresta marathonlöpare som nu har chansen att lära känna andra löpare under den lättsamma joggen på fem km.

De år jag har sprungit Missoula Marathon (2011 & 2012) var det ca 100 löpare som slöt upp under Missoula Beer Run. I år kom det 500 löpare!

Pat Cross kom på den utmärkta idén till Missoula Beer Run för sex år sedan och har hunnit arrangera i runda tal 90 Beer Runs. Det här var hans sista som "Chancellor" (kansler).

Pat Cross tackades av innan kvällens Beer Run som just denna dag startade utanför Silver Dollar Bar i Missoula.

Några av de femtiotalet löpare som kom till start i juli månads upplaga av Missoula Beer Run.

Missoula ligger på nästan tusen meters höjd. Det finns alltså en anledning till att ni ser berg i bakgrunden på fotot.

Darius Janczewski kommer ursprungligen ifrån Polen och har en bakgrund som medeldistanslöpare. Han tävlade bl.a. mot legendaren Bronislaw Malinowski (polacken som kom tvåa efter Anders Gärderud vid OS i Montreal 1976).

Darius var själv uttagen att representera Polen vid OS 1984 men tvingades dessvärre se spelen på TV då öststaterna bojkottade OS i Los Angeles.

Darius är en utmärkt kompis och det är alltid han som lånar ut ett gästrum när jag stannar till i Missoula.

Missoula Beer Run

Ethel MacDonald = Iron Lady!

Ethel är förutom löpare även en hängiven långfärdscyklist. Just nu har hon cykeln i Barcelona då hon precis har tramapt runt Spanien. Hon ger sig snart tillbaka till Spanien för att återuppta sin resa vidare mot Paris.

Ethel är (jag gör ett undantag från regeln om att aldrig nämna en kvinnas ålder) 77 år ung och den förmodligen allra populäraste löparen/cyklisten i hela Missoula.

Anders x 2! Forselius till vänster och Brooker till höger. 

Anders Brooker var länge tävlingsledare för Missoula Marathon men nöjer sig numera med att vara speaker på upploppet. Anders driver löparkliniken/affären The Runners Edge i centrum av Missoula.

Missoula Marathon rankades för några år sedan av amerikanska Runner's World som USA:s absolut bästa marathonlopp. Förutom vacker bana och ett helt igenom perfekt arrangemang har loppet en stor dos charm. Rekommenderas!! 

http://www.missoulamarathon.org

The Runners Edge i Missoula. Löpningen är enormt populär i Missoula, mycket tack vare denna affär och personalen som arbetar där.

Kordinaterna för Missoula i Montana. Ratta in dessa på er GPS och ge er iväg dit!

Risken är emellertid stor att ni blir kvar där. Missoula har en enorm dragningskraft på de personer som passerar staden...
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken