#30 Olympiabloggen: Kameler & Zombies - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#30 Olympiabloggen: Kameler & Zombies

26 jul 2015
av: Anders Forselius

Washington, The Evergreen State, är nästan helt gul i dess östra delar. Vetefälten är av modellen enorma!

Dag 54: Dayton, Washington - Clearwater River, Idaho  122 km

Dag 53: Walla Walla - Dayton, Washington  50 km

Dag 52: Arlington, Oregon - Walla Walla, Washington  174 km

   Columbiafloden och vetefälten (Washington & Oregon) ligger nu till handlingarna och strax framför mig har någon illbatting planterat en bergskedja. Klippiga Bergen väntar alltså de närmaste dagarna vilket borde innebära något svalare temperaturer än den sommarbölja som jag (och alla brandmän) har bekämpat den senaste veckan. Trots den tuffa värmen kommer jag ändå att sakna den nordvästra delen av landet.

USA är ett fantastiskt vackert land och de allra flesta delstater har något helt unikt att erbjuda. Oregon har förutom Stilla havets allra vackraste kustremsa (!) även den förtjusande dalgången utmed Columbiafloden. En sträcka de delar med grannen i norr, delstaten Washington.

Enligt mina ögon är det just Washington som är den allra vackraste (i hård konkurrens) amerikanska delstaten. Den har i princip allt att erbjuda förutom bra baseboll (Seattle Mariners är ju rejält på dekis). Regnskog, floder, berg och enorma vetefält kryddar landskapsbilden och man tröttnar aldrig på vyerna.

Många långfärdscyklister väljer dessutom att starta just i Washington eller Oregon. Anledningen är att man då kan åtnjuta bra vindar ifrån väst och en något skonsammare klättring över bergen. Redan i morgon får jag se hur skonsamt det blir...

Dagens Soundtrack: Himlajord - Magnus Johansson (Svenska Eliten sjunger Taube)

Olympia, Washington, USA till Clearwater River Casino & Lodge – Google Maps

Washington, Oregon och... Idaho!

The Everyellow State..?

Columbiafloden, älskad och saknad. De närmaste dagarna väntar emellertid en annan blöt jätte i form av Snake River. Ett substitut gott som något.

Columbiafloden precis på gränsen mellan Oregon och Washington.

När jag tre år tidigare passerade igenom "vattenmelonens huvudstad" Hermiston i Oregon åt jag middag med Nancy & Ken Gummer. Två cyklister som mer än gärna ger sig ut på långturer i Amerika.

I år kom de och överraskade mig när jag passerade igenom Hermiston och hade då med sig ytterligare en cyklist i form av födelsedagsbarnet Ariel Zemb (mitten av fotot). Avdelningen "Världen är inte bara liten, den krymper..."

Så ska det vara!

Twin Sisters, välkänt landmärke på gränsen mellan Washington och Oregon.

Highway 12 rankas som en av Amerikas absolut vackraste vägar vilket alla långfärdscyklister kan vittna om. Framförallt är det sträckan genom Washington, Idaho och Montana som driver upp betyget.

Dayton Court House, Washington

Waitsburg i östra Washington, en stad jag cyklade igenom redan för sju år sedan. Det kryllar av amerikanska småstäder som trots endast tusentalet invånare har kolossalt mycket charm att erbjuda.

Waitsburg, Washington

Efer en het diskussion på restaurangen The Q Wood-Fired Grill i Waitsburg kom vi fram till att (trots att en tidigare quarterback i New England Patriots och en av de första aktörerna som spelade Batman växte upp i staden) Waitsburgs störste kändis ändå är Izzy. En kamel som snart ska göra skådespelardebut i en film om zombies.

Dagens Dubbel!

Kamelen Izzy stortrivs i östra Washington. 36 grader enligt kvicksilvret, en siffra som har förföljt med mig hela veckan utmed Columbiafloden.

Camelbak (eller vilket märke man nu använder sig av) är ett absolut måste för långfärdscyklister. Förutom att det är en livförsäkring i form av en "airbag" om olyckan är framme så är den dessutom ett utmärkt mobilt kylskåp.

Ett par gånger varje dag stannar jag till på exempelvis McDonalds och fyller hela vattenpåsen (3 liter) med is och toppar med vatten. Resten av dagen kan jag därefter åtnjuta iskallt vatten och härlig kyla för ryggen.

Vill jag dessutom transportera känslig föda (typ en smörgås eller liknande) så förvarar jag dessa produkter närmast ispåsen = kylskåp!

Fredagskvällen avslutades med Sabbat hos nya vänner i Dayton, Washington. Makarna Lorang har eget jordbruk och bjöd på otroliga delikatesser, inte minst sabbatsbrödet.

Exakt sådär önskar jag också att jag kunde böja ryggen efter mina dagliga cykelpass...

Tidig morgon hos familjen Lorang innebär bl.a. mjölkning av getter.

Precis sådär ska en slipsten spene dras!

Resultatet av morgonmjölkningen, tre liter getmjölk på två getter. Hur i h-lvete får de plats med "tetrapacken" i sina små getkroppar?

Filtrering...

Två flaskor som märks med ett A (AM) för morgonmjölkningen. På eftermiddagen blir det ytterligare en omgång getmjölk. Flaskorna åker sedan in i frysen i exakt två timmar för att förstöra de dåliga bakterierna men rädda de bra rackarna och därefter kan resultatet bli detta:

Getost av alla möjliga varianter.

Tara Lorang (frun i hushållet) är förutom sjuksköterska även en virtuos inom osttillverkningen. Tro mig, mina smaklökar fick multipla orgasmer av all god mat under sabbatsfredagen!

Dagens Murtaugh: Jag älskar amerikanarna, men.. inte när de står i kön inne på Starbucks. Förutom att de ska ha fyra miljoner olika smaker i sitt förbannade kaffe så ska de även ha en viss temperatur på javan. 

Är det mer än två personer i kön inne på Starbucks vänder jag på klacken och går ut därifrån. I'm getting too old for this shit...

..apropå kaffe: "Small coffee" i Oregon = större än en senapsflaska!
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken