#28 Olympiabloggen: Stilla Havet & Goonies - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#28 Olympiabloggen: Stilla Havet & Goonies

21 jul 2015
av: Anders Forselius

Bron över Columbiafloden mellan Megler och Astoria fungerar även som delstatsgräns mellan Washington och Oregon. Om man istället för att trampa över bron istället simmar rakt västerut så hamnar man däremot i Japan.

   Jäkla späckhuggare att luras! Illussionen krossades ju fullständigt när jag klev in på turistkontoret i Astoria, Oregon. Den vänliga kvinnan bakom disken upplyste mig om allt värt att veta och inte minst vilka filmer som hade spelats in i staden. Point Break, The Goonies och Rädda Willy bara för att nämna några. 

Med sitt finger svävande över den lokala kartan berättade kvinnan om var respektive film spelats in och avslutade samtalet med: "..och precis där spelade man in avslutningsscenen i Rädda Willy. Du vet den där scenen där Willy hoppade över till friheten. Ja, man förstärkte ju naturligtvis hoppet senare i klipprummet..." Willy är alltså en fejk. Jag ger mig fan på att den där j-kla braxen inte ens klarar 1:30 i höjd!

Efter att under sex veckor ha "ömsat skinn på hemorrojderna" hemma i Sverige har resan till OS i Rio de Janeiro startat igen. Denna gång är det alltså Nordamerika som gäller med start i Olympia på västkusten och målgång i Montreal i slutet av september.

Oavsett hur många cykelresor man tidigare har gjort så tar det alltid några dagar att bli "bekväm i sadeln". Inte fysiskt i form av skavsår, utan bekvämlighet vad gäller rutinerna. Att exempelvis veta exakt var man har respektive pryl i packningen för att slippa slösa bort tid på att gräva i varenda väska när något saknas.

Det tar dessutom några dagar innan man får till diciplinen på allvar. Det är ju väldigt frestande att glida in på Starbucks och okynnessurfa på nätet istället för att pedala vidare. Kaffe & WIFI är ju som bekant betyligt roligare än uppförsbackar och motvind.

Nu närmast väntar närkontakt med den väldiga Columbiafloden och dess biflöden österut genom Oregon, Washington och Idaho. 

Dagens Murtaugh: Jag har tältat tre nätter i rad, vilket innebär att jag redan har tangerat antalet tältnätter jag hade när jag cyklade sträckan New York - Seattle - New York för fyra år sedan. Min kropp behöver en king size bed! I´m getting too old for this shit...

Vi börjar där vi slutade senast, nämligen i Aberdeen (Washington), Kurt Cobains uppväxtstad. Under den här bron ska grunge-hjälten ha tillbringat många nätter. Avdelningen: Jag ska aldrig mer klaga när jag reser upp mitt tält...

Precis vid denna bro har Aberdeen tillägnat honom en park. Platsen ligger bara två kvarter ifrån det hus där han växte upp.

Observera att någon inte uppskattade F-ordet och därför mejslade ut några bokstäver.

Kurt Cobains luftgitarr...

Strax söder om Aberdeen ligger ett utmärkt café med namnet Luna Rana vars ägare har som policy att bjuda alla jorden-runt-cyklister på kaffe!

Cyklar man en sträcka motsvarande ett marathonlopp söder om Aberdeen så kommer man till Raymond, en häftig stad som har hittat sin speciella nisch att locka till sig turister...

South Bend, världens ostron-huvudstad!

Världens största ostron finns att beskåda i South Bend i Washington.

Stilla havet gjorde äntligen skäl för namnet.

För första gången på tre år tvingades jag slå upp tältet och.. det kändes riktigt bra.

Jag har blivit expert på att couchsurfa och tillbringa nätter på brandstationer runtom i Amerika så av principskäl åker bara tältet upp om alla andra alternativ är uttömda.

Brittiska vänner som cyklar från Vancouver i Kanada till Mexikanska gränsen. Tjejerna har bara tre veckors semester och måste kruta på typ 130 km om dagen för att klara målet.

Halvvägs över Columbiafloden (bron är över 6 km lång!) kommer man alltså in i Oregon och.. slipper då betala moms! Grannstaten Washington har 9,9 % i påläggsmoms medan Oregon kör med en nolla i kolumnen.

Stort nordiskt inslag i Astoria i Oregon. Finskt på bilden.

Många äldre volontärer sköter turistinformationerna i USA. Billigt för städerna och.. bra för besökarna. De äldre volontärerna har all tid i världen att prata och de har ju dessutom samlat på sig mycket kunskap om sina städer genom åren. Kanske läge att recycla PRO..?

I Astoria har många filmer spelats in, bl.a. The Goonies (Dödsskallegänget) som i år firar 30 år. Andra kända filmer är exempelvis "Rädda Willy" och "Point Break".

The Goonies House i Astoria. 

Astoria, Oregon

Yngsta amerikanska kontinentalcyklisterna..? En familj ifrån Georgia med bl.a. två tvillingar på 12 år valde att ta en cykelsemester från huvudstaden Washington D.C. på östkusten till Astoria på västkusten. 

Deras blogg: https://www.crazyguyonabike.com/directory/?user=gypsyfamily

Tittar ni noga på bilden så ser ni en... trandem? En cykel för tre, vad blir de´..?

Mt Hood, Oregon

..och från en annan vinkel där det majestätiska berget vakar över Portland som ligger på andra sidan av brofästet.

Columbiafloden med Portland i bakgrunden.

Mina värdar (inklusive Lucy) i Portland. Båda ska representera USA i mountainbike-orientering i Liberec i Tjeckien nästa vecka.

Olympia, Washington, USA till Clatskanie, Oregon, USA – Google Maps

Den körda sträckan så här långt genom USA: Olympia, Washington - Portland, Oregon.

Panathenaic Stadium till Stockholm – Google Maps

Och den nyligen avslutade turnén genom Europa.
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken