#27 Olympiabloggen: Kurt Cobain! - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#27 Olympiabloggen: Kurt Cobain!

18 jul 2015
av: Anders Forselius

Kurt Cobain avporträtterad i sten. Enligt en av bandmedlemmarna i Nirvana var monumentet emellertid så fult att han lovade att slå sönder den om den placerades ut i en offentlig miljö. Av den anledningen fick den i åratal stå bakom ett skynke i en bilverkstad!

För sju år sedan passerade jag Aberdeen (huvudstaden i delstaten Washington) för första gången och stövlade då in på stadens turistinformation totalt ovetandes om vad staden mest var känd för. På min fråga om det fanns något av intresse i staden fick jag full valuta direkt av den äldre kvinnan bakom disken: 

- Kurt Cobain och.. jag var hans barnvakt när han var liten!

Nystart på min olympiska turné, denna gång väntar Nordamerika och självklart börjar touren i Olympia, huvudstaden i delstaten Washington.

Vi tar det från början... Efter sex veckor som kolonitomte (det är ingen dans på rosor att vara ägare av en kolonilott, jag vill helst klippa ner rosorna!) var det dags att ladda cykelväskorna igen. Det stora landet i väst väntade...

Cattis Olsson (min hovleverantör av kompressionsstrumpor http://www.bauerfeind.se) dyker upp precis överallt i min färdväg. Denna gång sprang jag på henne på Arlanda tillsammans med sin sambo Jesper Marmstad. Toscana väntar.

Nytt roligt inslag på Arlanda: Klimatanläggningar. Man kan alltså kliva in i någon av dessa tre hytter och få en försmak av vad temperaturen är i exempelvis...

..Grönland: Två minusgrader!

Mellanlandning i Chicago. Basebollsäsongen har snart kommit halvvägs och mina favoriter Cubs har i skrivande stund en plats i slutspelet i form av ett Wild Card. Många matcher återstår dock.

Som så många gånger förr har jag påbörjat eller startat en cykeltur genom Nordamerika i Olympia, delstatshuvudstaden i Washington. Då passar det perfekt att ha släktingar precis bredvid flygplatsen i Seattle. Foto: Cheryl Baker & Buddie

Min tremänning Paul Baker gör som alltid ett fantastiskt jobb i köket och han har dessutom alltid ett välfyllt kylskåp med lokala ölsorter. 

Delstaten Washington producerar 70% av all humle i USA (Idaho och Oregon står för resterande del) och av den anledningen finner man mängder av microbryggerier i exempelvis Seattle och Portland.

Seattle Seahawks lyckades inte försvara sin titel då de förlorade årets upplaga av Super Bowl. För undertecknade spelar det emellertid en underordnad roll då sympatierna ligger i Maryland hos mina hjältar Baltimore Ravens.

Tre jyckar huserar numera hos familjen Baker i Renton, strax söder om Seattle. Huset är alltså...

...ingen tax-free zone!

Cheryl & Paul trivs betydligt bättre i sin 34 fot (10 meter) långa husbil och påstod att de inte hade några som helst planer på att följa med mig på cykel till östkusten. Istället gav de mig lift till Olympia där min nya resa startade.

"Come as you are" går äntligen hem i Aberdeen.

Kurt Cobains hemstad har haft ett komplicerat förhållande till sin grunge-hjälte p.g.a. hans drogproblem. Staden har emellertid vaknat upp och hyllar numera honom med denna skylt vid infarten till Aberdeen. Passande nog pågick även en Kurt Cobain-festival när jag rullade in i staden.

Kurt Cobain..?

Kurt Cobains uppväxthem i Aberdeen.

Den amerikanska kusten har numera utrustats med tsunami-varnare, så här ser de ut.

Min värd i Aberdeen, sjukgymnasten Lauri Paulsen.

Lauri tillhör cyklistorganisationen www.warmshowers.org och erbjuder därmed sitt gästrum till förbipasserande långfärdscyklister. Jag skrev henne ett mail på förmiddagen och fick genast en inbjudan att tillbringa natten i hennes hus.

Lauri är en hägiven cyklist och tillhör en grupp inom kommunen som bl.a. har tagit fram en ny cykelkarta och dessutom påverkat staden attt bygga cykelbanor.

Avslutningsvis ett tack till mina samarbetspartners. Livet som äventyrare är betydligt enklare när man har riktig utrustning.

I mitten en Garmin Edge 1000 som har underlättat livet väsentligt. Nu vet jag exakt var på kartan jag hittar en anständig kopp kaffe från Starbucks...

Johan Stegfors är agent för X-Kross sportglasögon, Flipbelt (värdebälten för löpning) och magneter för nummerlappar.

Genom Johans försorg har jag numera en perfekt syn när jag cyklar runt i världen eller springer marathon. Kort och gott; grymma glasögon för alla väderlekar!

Tack vare Haglöfs är jag dessutom skyddad när regnet kommer och.. jag är ganska säker på att skurarna snart kommer trots att termometern har visat 30C ganska länge på den amerikanska västkusten.

Wilson Golf ser dessutom till att jag varje dag kan slå en spikrak (!) golfdrive någonstans i världen. Wilson D200 är marknadens lättaste driver och därmed ett perfekt redskap för en långfärdscyklist som hela tiden måsta räkna gram.

Annonskraft i Ljusdal ser till att jag har ett perfekt tee att pegga upp mina bollar på...

Och Fjällvägen genom södra Norrland (en av Sveriges absolut vackraste vägar!) ser till att jag har tryck på tröjorna. 

För er som är på väg norrut på semestern rekommenderar jag att ni lämnar Fjällvägen (Riksväg 83) i Vallsta och följer Ljusnans norra sida till Järvsö. Oförskämt vackra vyer utlovas!

Och.. ett stort tack till alla fantastiska människor som erbjuder mig husrum där jag drar runt med cykeln. På bilden familjen Olsson från Bergshammar utanför Nyköping som spontant bjöd in mig att tillbringa natten i deras hus efter endast en minuts (!) bekantskap!
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken