#26 Olympiabloggen: Stockholm Marathon - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#26 Olympiabloggen: Stockholm Marathon

31 maj 2015
av: Anders Forselius

Panathinaikostadion i Aten till Stockholm Stadion blev en cykelresa på 45 dagar inklusive mellanlandningen på Coop i Smålandsstenar för att köpa en butterkaka.

   Dag 45: Södertälje - Stockolm Stadion 56 km (Totalt 3926 km)

   Dag 44: Bergshammar - Södertälje 75 km

   Dag 43: Malmslätt - Bergshammar (Nyköping) 110 km

Sssssh! Lyssna... Vädergudarna försöker säga något: F-L-Y-T-T-A F-R-A-M S-T-O-C-K-H-O-L-M M-A-R-A-T-H-O-N-!

I genomsnitt är det nog ganska bra väder under Stockholm Marathon, men det beror ju å andra sidan på att det kan vara sexhundra plusgrader det ena året medan temperaturen nästa år ligger på den absoluta fryspunkten.

Jag får alltid frågor från utländska löparkompisar om vad jag tycker om Stockholm Marathon och mitt svar är alltid: Oförutsägbart väder, enorm publik, väldigt vacker bana och ett utmärkt arrangemang. I nämnd ordning. Jag önskar jag kunde ta det där med vädret sist eller.. helst inte alls. Vädret påverkar ju loppet så oerhört mycket, inte minst publikmässigt.

Det här var den 10:e gången jag sprang Stockholm Marathon och det är som alltid fantastiskt kul att nåla på sig nummerlappen och njuta av den vackra huvudstaden, den månghövdade publiken och sällskapet av alla entusiatiska medlöpare. Men av alla de tio upplagor som jag har sprungit har det emellertid mest handlat om regn och kyla. Endast vid ett par tillfällen har det varit riktigt varmt.

Stockholm Marathon är så synonymt med den stora publiken och den gör sig ju som allra bäst när kvicksilvret är i rätt ände av termometern. Regn/kyla = mindre publik/utebliven folkfest.

Är det alltså inte dags att börja leta en alternativ helg längre fram under sommaren för Stockholm Marathon? Som norrlänning vore det ju dessutom extremt tacksamt att få några extra veckor på sig att träna inför detta kraftprov.

Vårarna och höstarna är fullständigt nersmetade med klassiska marathonlopp både i Europa och i resten av världen. På sommaren brukar det däremot alltid vara tunnsått med tunga arrangemang, så varför inte flytta fram loppet till exempelvis första helgen i juli? När Stockholm startade en gång i tiden gick ju loppet alltid i augusti. Vädergudarna har talat.

Ett annat tips är att arrangören inte använder startpistol i fortsättningen. I samband med att startern avlossade pistolen började det nämligen regna. Kunde han inte rikta startpistolen mot marken istället för att skjuta hål på regnmolnen..?

Stort tack till alla funktionärer och all den tappra publik som supportade oss löpare under årets upplaga av Stockholm Marathon!

Göta Kanal, betydligt bättre i verkligheten än som film...

Det är alltid en speciell känsla att cykla över ett vattendrag och då spelar det ingen roll om det är Mississippi, Donau, Nissan eller Göta Kanal.

Norrköping

SMHI, institutionen som borde ställas till svars för allt skitregn de sände över Stockholm i samband med marathonloppet!

Bröderna Almberg, Leif & Tommy. Två f.d. vandrarhemsvärdar i Stavsjö (Kolmården) som jag alltid brukar hälsa på när jag trampar till eller ifrån Stockholm. Den här gången passerade vi varandra på vägen strax innan Jönåker i Södermanland.

Delar av familjen Olsson i Bergshammar. Lotta & Dan till höger tog en kvällspromenad med fyrfotingen Nilla och.. passade på att bjuda hem en långfärdscyklist över natten. 

Tanken var att jag skulle tillbringa natten på den dygnet-runt-öppna macken Nyköpingsbro utanför Nyköping, men istället fick jag en spontan och MYCKET välkommen inbjudan att tiiblringa natten hos denna häftiga familj. Stort tack! (Och stort tack till Nilla som timade in sin kvällspromenad med mitt schema...)

Det roliga med långfärdscykling är att man inte har någon helst aning alls om hur dagen kommer att utveckla sig eller var man kommer att tillbringa natten. Men.. det löser sig alltid.

Ett stort tack till familjen Olsson i Bergshammar och alla andra familjer som har supportat mig. Tack!

Mitt tillfälliga hem söder om Stockholm. Ett "slagskepp" där jag även firade jul för ett och ett halvt år sedan då jag var gäst hos...

..Ann Forselius och hennes familj. På detta foto flankeras Ann Forselius i mitten av Linda & Roger Andersson. Roger är ordförande i Svenska Marathonsällskapet och anser att många fler borde bli medlemmar:

http://www.marathonsallskapet.se

Robert Bishton, amerikansk klubbkamrat i Marathon Globetrotters som samlar på marathonländer. Danmark (Köpenhamn Marathon föregående vecka) & Sverige innebar hans 48:e respektive 49:e land. Zimbabwe blir hans 50:e marathonland.

För att gå med i Globetrotters krävs att ni har sprungit i fem länder:

http://www.marathonglobetrotters.org

Gubbar som lubbar...

En marathonlöpare som lyssnade på mitt råd och sprang supertrevliga Texas Marathon på nyårsdagen i Kingwood utanför Houston. Supertrevlig mara som avgörs i fyra varv i en vacker park. Texas Marathon har även en av världens största medaljer som väger över ett kilo!

Jonas Högsberg hade bråttom i Stockholm Marathon och satte nytt pers med 3:43. Stort grattis Jonas!

Johan Stegfors säljer inte bara X-Kross sportglasögon och Flipbelt, numera säljer han även "medaljhängare" och...

..magneter för nummerlappar. En intressant lösning för att avveckla problemet med säkerhetsnålarna som river sönder tröjorna när man nålar på sig nummerlappen.

Gry Isaksson ser så här glad ut när hon kollar in senaste väderleksrapportern ifrån Yr.no, varken regn eller kryptonit biter på Gry!

Thomas  Cahling, klubbkamrat i Ljusdal Running Club, hade även han en hektisk dag under Stockholm Marathon: Löpning på dagen och FA-Cup final på kvällen.

Dagens Dubbel! Jon Carsson är en gammal marathonkompis ifrån London som jag har sprungit tillsammans med i bl.a. Pisa Marathon och Bryssel Marathon. Även Jon hade bråttom tillbaka till hotellet för att se sitt favoritlag Arsenal vinna med 4-0 över Aston Villa. 

Per Spik sysslar med i princip allt som rör löpning. Nästa projekt är att sälja Honey Power till svenskar, en ekologisk energiprodukt för uthållighetssporter.

När Per pluggade på GIH var han kurskamrat med bandytränaren Lännart Nilzon från Ljusdal. Lännart sprang sin 13:e Stockholmsmara och fick i år sällskap av sonen Axel som i normala fall är bandymålvakt.

Frågeformuläret till Garmins besökare på Stockholm Marathon Expo:

1) Vad heter Garmins nya löparklocka med handledsbaserad pulsmätning? 2) Hur många kilometer var min cykelresa ifrån Olympiastadion i Aten till Stockholm Stadion enligt min GPS? Svaret var...

...Forerunner 225 och 3926 km!

Ett stort grattis till Stefan Zetterberg som gissade allra bäst i tävlingen. Stefan vinner ett Vivofit 2 från Garmin. Nästan lika bra gissade Lina Nilsson och hon får ett Flipbelt i tröstpris. Stort grattis till er båda!

Årets motiv på marathonmedaljen, ett motiv till att springa även nästa år!?!


Kommentarer


2015-06-01 10:35   Anders Forselius

Tjena Hasse! Det blev så stressigt på morgonen inför Stockholm Marathon att jag aldrig hann testa magneterna, men det kommer i nästa lopp.
Ja, resan har varit fantastisk så här långt, inte minst med tanke på att det är ett olympiskt tema och jag därmed försöker cykla in i gamla OS-städer. Intressant att se vad som "hände sedan" med alla dessa olympiska anläggningar.
Härnäst väntar Nordamerika, men först ska jag njuta av sommaren i Hälsingland. Ha en fin sommar! /Anders

 Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken