#23 Olympiabloggen: Östtyskland - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#23 Olympiabloggen: Östtyskland

19 maj 2015
av: Anders Forselius

Arge snickaren? Snart 500 år sedan Luther spikade upp sina 95 teser på porten till slottskyrkan i Wittenberg.

   Dag 37: Wittstock - Rostock 138 km

   Dag 36: Berlin - Wittstock 98 km

   Dag 35: Wittenberg - Berlin 112 km   

   Dag 34: Leipzig - Wittenberg 95 km

Jag har sagt det förut; låt Östtyskland återuppstå varje gång det är ishockey-VM! DDR överlever ju ändå aldrig första omgången så det handlar ju bara om en vecka varje år...

I mitten av sjuttiotalet när man var en liten snorunge var Ishockey-VM en av de absolut största höjdpunkterna. Man satt fastnaglad framför tv-apparaten i 60 minuter med kulramen bredvid sig och räknade puckarna som ramlade in bakom den polske eller östtyske målvakten. Man förbannade dessutom Honken & Co. i det svenska målet om de lyckades somna till och släppa in en puck trots den massiva svenska pressen. 10-0 lät ju betydligt bättre än 10-1.

Naturligtvis var det en oerhörd lättnad när kalla kriget äntligen var över och Östeuropa blev tillgängligt på ett helt annat sätt, men.. nog kändes det som att VM-turneringen i ishockey dog den dagen muren föll? Sverige - Polen och Sverige - Östtyskland... nostalgi! (Kuriosa: Jag läste för länge sedan att det förste polske ishockeyproffset som skrev på för en dåvarande västtysk klubb såldes för den häpnadsväckande summan av sju par skridskor! Jag har för mig att det var 1976, men någon får gärna rätta mig.)

Det här var andra gången som jag cyklade igenom forna DDR så därför nöjde jag mig med att endast "slicka" utkanten av Berlin och Potsdam. Ni som aldrig har varit i Berlin tidigare får inte glömma att besöka Sanssouci Park i Potsdam. Jag tvivlar på att det finns något liknade slottsområde i vårt solsystem.

Besöket i Berlin stannade alltså vid en snabbvisit till Olympiastadion anno 1936. Ett besök som emellertid kolliderade med hemmafavoriterna Hertha Berlins möte med Eintracht Frankfurt = Trångt.

Mer info om OS 1936 på SOK:s hemsida. Där kan ni bl.a. läsa om att tradtionen med att springa med den Olympiska facklan ifrån Olympia föddes under sommarspelen i Berlin:

http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/berlin1936.5.18ea16851076df6362280009722.html

Nu på morgonen fortsätter resan på svensk mark, färjan ifrån Rostock gjorde nämligen sitt jobb och dumpade av mig i Trelleborg. Dagens etapp går förmodligen till Helsingborg. Någon som har en soffa och ett välfyllt kylskåp i krokarna runt Helsingborg i natt? Och gärna en tvättmaskin, jag har inte tvättat mina cykelbyxor sedan "kalla kriget"...

Östtyskland, tänk att det är snart tjugofem år sedan (landet upphörde 3:e oktober 1990) som vi fick höra deras nationalsång. Man hörde den så otroligt ofta (och i alla möjliga sammanhang) att man efter ett tag blandade ihop den med vår egen nationalsång.

Ok, här har ni en ny möjlighet att höra den: https://www.youtube.com/watch?v=DTV92wqYjfA

Jag var alltså inte förste svensk (f-n!) att halka omkring i de här krokarna. Gustav II Adolf var definitivt före mig innan han gick in i dimman.

Minnesstenen är rest i Bad Düben strax söder om Wittenberg-Lutherstadt.

Även en gata är uppkallad efter vår gamle konung i Bad Düben och dessutom är bron...

..blå/gul! Tillfällighet? 

Bad Düben, Tyskland

Porten till slottskyrkan i Wittenberg där Luther spikade upp sina 95 teser. Han borde ha hängt upp ett USB-minne istället  så hade han fått plats med betydligt fler teser. 

Wittenberg-Lutherstadt, Tyskland

Leipzig, visst ekar det "kalla kriget" över det namnet..? I mitt nästa liv ska jag köra Trabant och ha en kolonilott i Leipzig. True story.

Leipzig, Tyskland

Potsdam, Tyskland

Potsdam, Tyskland

Glienicker Brücke, gränsen mellan väst och öst. Det var här man utväxlade fångar och spioner under kalla kriget. Det var lite kallt även denna dag, men man riskerade åtminstone inte att bli skjuten när man trampade över bron.

Olympiastadion i Berlin, dagen till ära invaderad av fobollsfans från Berlin och Frankfurt och...

..en långfärdscyklist ifrån Hälsingland. Oddsen är jämna.

Alla skyltar innehållandes Hitlers namn monterades ner efter kriget medan Jesse Owens gick en motsatt väg: Jesse Owens - Hitler 6-0, 6-0, 6-0!

Minnet av Tyskland? Alléer, fantastiska cykelbanor och obefintligt WIFI på landets alla caféer och restauranger. Tyskland är världsledande vad gäller cykelbanor men en bananrepublik vad gäller publikt Internet.

Neuruppin, Tyskland

Neuruppin, Tyskland

Güstrow, Tyskland. En gammal medeltida stad strax söder om Rostock. En plats som även har ett café med en fantastisk rabarberkaka. Faxar ni över 27 miljoner dollar så lovar jag att berätta vad caféet heter!

Güstrow, Tyskland

Pilsnabba cykelbanor?

Min uppfattning om vindsnurror? Jag tycker de är grymt snygga och ett välkommet ögongodis på de annars tråkiga vindpinade avsnitten runt om i världen. Bygg fler!

Rostock, Tyskland

Rostock, Tyskland
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken