#22 Olympiabloggen: Kur & Kör bakom järnridån - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#22 Olympiabloggen: Kur & Kör bakom järnridån

15 maj 2015
av: Anders Forselius

Karlovy Vary, tjeckiens äldsta kurort som förutom ett överflöd av skönhet även kan skryta med världens kanske allra vackraste halvmara. (Karlovy Vary halvmarathon krockar dessvärre med Göteborgsvarvet i år.)

   Dag 33: Schneeberg - Rötha (Leipzig), Tyskland 92 km (Totalt 2752 km)

   Dag 32: Karlovy Vary, Tjeckien - Schneeberg, Tyskland 86 km

   Dag 31: Horovsky Tyn - Karlovy Vary, Tjeckien 112 km   

   Dag 30: Domazlice - Horovsky Tyn, Tjeckien 14 km


Fram tills nu har den östtyske häcklöparen Thomas Munkelt (guldmedalj på 110 meter häck under OS i Moskva 1980) varit den mest kände personen ifrån den östtyska byn Borna. Hädanefter kommer Borna emellertid att vara mer känd för att Göteborgskören Röstrum har gett hals på denna ort!

Världen är alltså inte bara liten, den krymper. Oddset på att springa på ett gäng göteborgare i denna del av världen är väl ungefär lika stor som att Storuman vinner Champions League. Kul var det i alla fall att få träffa alla dessa goa ambassadörer ifrån västkusten. Åtminstone en av dessa (lycka till Andreas!) ska springa årets upplaga av Göteborgsvarvet, så kanske man ramlar på dessa musikaliska talanger redan nästa vecka.

Annars har det mesta varit utförsbacke i cykelsadeln trots alla uppförsbackar. En grym förkylning har dränerat all min energi. Jag tänker inte dra paralleller till födslovärkar vid trillingfödsel, men det känns som att lungorna har blivit påkörda av en oskattad, vinterdubbad långtradare fullastad med gjutjärnskaminer och med en chaufför iförd Real Madrid-tröja.

Men förhoppningsvis vänder det emellertid snart igen och då ska det bli fart på mina gamla åderbråck. Om allt går som planerat lämnar jag Rostock på måndag kväll med kompasskursen mot fäderneslandet.

Nu får ni emellertid ursäkta mig för jag måste till badrummet och antagligen hosta upp ytterligare ett organ. Jag tror det är tolvfingertarmen som ryker denna gång för det är väl bara den som är kvar...

Typisk landskapsbild i Tjeckien. Landet är så där retfullt småkuperat med få linjalraka sträckor, men... definitivt värd alla svordomar! 

Marianske Lazne, en annan berömd tjeckisk kurort. Många celebriteter har gått på spa i staden, bl.a...

..den engelske kungen Edvard VII och österrikiske kejsaren Franz Joseph I.

Marianske Lazne, en stad som även kan erbjuda den civiliserade sporten golf.

Teplicka, Tjeckien. Det kryllar alltså av gamla häftiga städer i vart och vartannat gatuhörn av landet. Vissa något förfallna, men ändå alltid med hög "kullerstenfaktor". Allt känns äkta.

Karlovy Vary, en av Johann Wolfgang Goethes tre favoritstäder. Förutom Rom och Weimar kunde han endast tänka sig att bosätta sig i Karlovy Vary. Jag håller med.

Karlovy Vary har ett system med tretton olika "depåstopp" i form av hälsosamt mineralvatten med varierande temperaturer. Man skiter som en bergsgorilla efter att ha gått igenom alla vätskestationerna, men det är väl ett tecken på att det är en bra hälsobrunn..?

Veronika & Petr Chamutyova med dottern Hannah. Båda läkare i Karlovy Vary, men även hängvinva cyklister och.. dessutom mitt värdpar för natten i Karlovy Vary.

Via långfärdscyklingen kom jag i kontakt med detta sympatiska par i norra Tjeckien och hade som alltid en supertrevlig afton. Långfärdcyklister brukar alltid ha bra historier att leverera ifrån vägarna och mina nya vänner var definitivt inget undantag ifrån regeln.

Vill ni vara värd för en långfärdscyklist en kväll så rekommenderar jag att ni registrerar er på www.warmshowers.org. Det kryllar av cyklister som vill upptäcka Sverige och de uppskattar all extra support de kan få, även om de så bara handlar om att de får komma in och ta en varm dusch.

Fyrtioåtta graders feber (?) och en tuff dag i sadeln med bl.a. gränspassagen mellan Tjeckien och Tyskland. Ingen av mina bättre dagar i cykelsadeln, men vyerna var åtminstone perfekta.

Petr Chamutyova hade jobbat järnet på sjukhuset hela veckan och han kunde därmed ta ut en kompdag för att cykla. Bra för mig som fick en perfekt guide under den första timmen av etappen mellan Karlovy Vary och Schneeberg.

Rapsfälten är alltid närvarande i Tjeckien.

Horni Blatna, Tjeckiens sista by innan gränspassagen mot Tyskland.

- F-n, det var ju kul att snickra ihop en kyrka. Vi bygger en till på samma plats! (Schwarzenberg, Tyskland)

Sachsen, Tyskland

Sachsen, Tyskland

Robert Schumann, tysk kompositör och dirigent som föddes i Zwickau, söder om Leipzig.

Zwickau, Tyskland

Dagligen har jag sett en eller flera gamla trabanter som rullat omkring på de östtyska vägarna. Kan man inte låta Östtyskland återuppstå under varje ishockey-VM..?

Schumann-Platz, Zwickau, Tyskland

Svensk midsommarafton + Amerikansk 4:e juli + Finländskt fredagsmys i bastun = Kristi himmelsfärdsdag i Tyskland!

I princip allting är stängt under denna tyska helgdag och istället korkar man upp redan tidigt på morgonen. Lätt feberstinn kändes det som att jag hade hallucinationer när jag redan tidigt på morgonen mötte lövade höskrindor på vägarna med partysugna tyskar. Dessutom drog många runt på en liten vagn med pilsner och andra drycker. 

De inbitna ger ju sig den på att Kristus löste en enkelbiljett upp i stratosfären just denna dag, men tyskarna gör även de vad de kan för att glida in i dimman...

Altenburg, ett vargtjut söder om Leipzig.

"Röstrum", den (enligt mina öron) just nu bästa kören i hela solsystemet!

Under avdelningen osannolika möten rankar jag det här ganska högt när jag fick höra tre personer prata göteborgska i ett gatuhörn i en liten östtysk by 30 km söder om Leipzig. Det visade sig att de var del av "Röstrum" som var där för att ha ett körslag under lördagen.

Tjugo minuter senare fick jag träffa hela styrkan under deras middag och.. blev även tillägnad skönsång i form av: Har du kvar din gamla cykel? Titta på denna video så förstår ni att deras musikaliska uppvisning är på samma nivå som Springsteens konserter på Ullevi 1985 och Simon & Garfunkels konsert i Central Park 1981!

https://www.youtube.com/watch?v=MYac9h187To


Kommentarer


2015-05-19 08:06   Anders Forselius

Du och jag Alfred.. ehh.. L-G! Ses i Stockholm? P.S En pinne borta mot United, nu är platsen i CL nästan idiotsäker!

 Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken