#21 Olympiabloggen: Bröllop i Zakopane - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#21 Olympiabloggen: Bröllop i Zakopane

11 maj 2015
av: Anders Forselius

An der schönen blauen Donau..? Skitsnack, vattnet är ju brunt!

   Dag 29: Regensburg - Domazlice, Tjeckien 92 km (totalt 2448 km)

   Dag 28: Mainburg - Regensburg, Tyskland 65 km

   Dag 27: Munchen - Mainburg, Tyskland 77 km

Det är kanske inte först och främst positivia tankar jag har om löpningen när det återstår en mil av marathonloppen, men så fort jag har nålat av mig nummerlappen och dragit av en salva svordomar i duschen (skavsår svider som f-n i närkontakt med duschstrålar!) så kommer jag på andra tankar.

Löpningen har ju med facit i hand gett mig ett ovärderligt kontaktnät över hela världen och vänner för livet. Trots alla skavsår och blånaglar och "förlorade söndagar" som jag kunde ha tillbringat på golfbanan kommer jag därmed ändå att för all framtid stå i stor tacksamhetsskuld till löpningen.

Bästa bevis på detta är bröllopsinbjudningarna. Jag kommer inte ihåg när jag senast var på ett bröllop med "normala vänner", men de tre senaste har varit direkt relaterade till löpning.

För två år sedan träffade jag göteborgaren Roger Andersson (ordförande i Svenska Marathonsällskapet) under Tallinn och Oslo Marathon. Möten som ledde till att jag senare samma år var hans bröllopsvittne på Landvetters flygplats.

Jag sprang Paris Marathon med brassen Walter Dias 2013. Drygt ett år senare var jag hans best man när han gifte sig i Brasilien.

I helgen besökte jag Zakopane för att närvara vid två av mina amerikanska vänners bröllop: Darius Janczewski & Katie Evans. Båda bor till vardags i Missoula, Montana, men Darius är ursprungligen polsk medeldistanslöpare. Faktum är att han var så pass bra att han fightades med den för oss svenskar bekante Malinowski (duellen med Gärderud under OS 1976) på löparbanorna och gjorde det så pass bra att han var uttagen att representera Polen i OS 1980 i Los Angeles. Ni som är pålästa kommer emellertid ihåg att öststaterna bojkottade detta OS och det blev därmed ingen OS-start för Darius.

Darius fick så småningom ett stipendium att studera i USA och på den vägen hamnade han så småningom i vackra Missoula i västra Montana. Det var under Missoula Marathon 2011 som jag träffade DJ för första gången och året senare blev jag inbjuden att bo hos honom under marathonveckan. Där lärde jag även kännan hans blivande fru Katie och det var hennes idé att hålla bröllopet i den polska idyllen Zakopane.

På grund av Darius bakgrund som löpare kryllade det av fartfantomer på bröllopet. Antoni Niemczak var en av dessa, en löpare som blev slagen på målfoto i Chicago Marathon 1990. Han har även samlat på sig andraplatser i New York Marathon och i sju andra tävlingar. Det gick så långt att han fick smeknamnet "Mr Second". Trots tungt favoritskap i Stockholm Marathon 1986 hade han däremot en tyngre dag på jobbet (kramp) och slutade totalfyra. Ingen andraplats den gången åtminstone.

Apropå Stockholm Marathon så fick jag en ny bröllopsinbjudan i går, denna gång ifrån en långdistansande kompis i New York. Dessvärre är jag tvungen att tacka nej då vigseln äger rum samma dag som Stockholm Marathon. Finns det en möjlighet att skjuta fram årets Stockholm Marathon en vecka..?

Sofia ifrån Regensburg visar upp sitt mästerverk, sockerkaka gjord på rödvin!

Sofia har varit utbytesstudent i Sverige i sex månader och höll då till på Karolinska. Numera är hon alltså tillbaka i Tyskland och hon erbjöd mig ett gästrum i sin lägenhet som hon delar med fem andra rumskamrater.

Alko-fen..? Tand-fen har jag hört talas om, men.. lägger man sina mjölktänder i en ölsejdel i Bayern?

Donau strax söder om Regensburg. Tyskarna är fenomenala på att skaka fram cykelleder mest överallt.

Abensberg, Tyskland

Cykelled utmed Donau

Regensburg, Tyskland, hemmaplan för den förre påven Benedictus XVI. Den dåvarande ärkebiskopen hade sitt "kontor" i Regensburg innan han headhuntades till en högre befattning i Rom.

Cham, Tyskland

Under min lagstadgade fikarast (Genevekonventionen paragraf 33:9) mitt på dagen i Cham kom en journalist förbi min parkbänk och undrade om jag ville bli "morgondagens ansikte" i tidningen, vilket innebär att man får äran att hälsa till vem som helst på planeten. Konversationen:

- Jag får alltså hälsa till vem som helst?

- Ja!

- Då vill jag hälsa till Leo Messi i Barcelona. (Till saken hör att Cham tillhör tyska Bayern)

- Va..? Nja... kan du ta någon annan, Bayern München förlorade ju med 0-3 mot Barca i går...

- Ok, låt mig fundera... Ahhh... Katarina Witt, den vackra östtyska konståkerskan, mitt livs stora kärlek när jag kom i puberteten!

- Katarina Witt..? Ja men.. hon var ju socialismens ansikte under kalla kriget!

- Messi eller Witt, du får välja själv!

- Ok, det får bli Katarina Witt...

Domazlice, Tjeckien

Bröllop i polska skidorten Zakopane med mina polsk-amerikanska vänner Darius & Katie.

Kvällen innan bröllopet ordnade de polska vännerna en grillafton. En tillställning som gjorde mig övertygad om att polackerna har superkrafter. Jag tvivlar på att ens kryptonit biter på våra Östersjögrannar...

Best man & brudgum. Darius (t.h) och hans bror är som ni kan se väldigt lika i utseendet. Så lika att Polens bästa löparklubb en gång i tiden värvade Darius bror av misstag!

Det häftigaste hotell jag någonsin har bott på. Kommer ni förbi Krakow och Zakopane i södra Polen ska ni försöka leta upp detta bygge:  (Pris: 200 kronor natten för enkelrum)

Brudens tre döttrar

Brudgummens tvillingsöner Danny & Billy. Danny står till... hmmm... vänster... nej, jag ger upp!

Nya amerikanska vänner boendes i Missoula, Montana. Efter ett par minuters konversation visade det sig att vi hade mängder av gemensamma bekanta. Världen är inte bara liten, den krymper.

Två skapliga marathonlöpare. Antoni Niemczaktill höger har som bäst sprungit 2:09:41 på maran (två i både Chicago och New York Marathon) medan hans kompis har sprungit på 2:15. Det kryllade av sub-3 löpare på bröllopet.

Bruden tillsammans med Khristopher Carlson, en människorättsspecialist som arbetar för Förenta Nationerna och som har besökt många krigszoner i främst Afrika. 

Kul grej med bröllopsmiddagen: Borden döptes om efter platser som Darius & Katie hade besökt tillsammans. Själv hamnade jag i...

Madrid! Va..? Jag skyr ju Real Madrid lika mycket som sista milen i en mara!
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken