#20 Olympiabloggen: 1972 - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#20 Olympiabloggen: 1972

6 maj 2015
av: Anders Forselius

Så fort det här slottet läggs ut på Hemnet tänker jag buda på "torpet". (Schloss Lustheim, Bayern)

Efter en intensiv vecka i Hälsingland med lägenhetsflytt för min ömma moder (jag älskar dig morsan för att du åtminstone inte spelar piano!) och långweekend i Prag med marathonlopp, sitter jag återigen i cykelsadeln. Åtminstone i tre dagar. Jag måste snart lämna min packning igen och bege mig till Zakopane i södra Polen för att närvara vid ett bröllop.

Cykelresan går därmed vidare ifrån München där min senaste etapp avslutades, via tjeckien (Plzen) mot Berlin, Göteborg (Göteborgsvarvet) och Stockholm (Stockholm Marathon). Därefter väntar Nordamerika.

Ett obligatoriskt stopp i München var naturligtvis den imponerande Olympiaparken där de flesta olympiska anläggningarna ifrån 1972 är belägna. (Var lite svårt att avgöra segling inne på området även fast det finns små dammar).

Sexton svenska medaljer varav fyra guldmedaljer var ett fantastiskt svenskt facit. Spelen kommer dessvärre alltid att kommas ihåg för terrordådet som tog 17 människoliv.

En annan intressant anekdot ifrån dessa spel var ryssen Borzov som vann både 100 och 200 meter. Mycket tack vare att de amerikanska favoriterna på 100 meter tog fel på starttid och missade sitt mellanheat! Läs gärna mer om OS 1972 på SOK:s hemsida:

http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/munchen1972.5.18ea16851076df6362280009626.html

Mina nya tyska hjältar! Leon till höger är hängiven långfärdcyklist och har bl.a. cyklat i Turkiet, Iran, Armenien och Georgien. Av den anledningen är han och hans flickvän med i Warmshowers.org, en organisation vars medlemmar erbjuder andra cyklister husrum eller en varm dusch för natten.

När jag kom tillbaka till Munchen anlände jag sent på kvällen till tågstationen. Ett kort meddelande till Leon (som jag fann via Warmshowers) innebar att jag en stund senare hade ett gästrum för natten och roligt sällskap!

Olympiastadion i München

De olympiska ringarna pryder anläggningen och självklart är det ingen tillfällighet att de går i gult och grönt precis som Ljusdals Bandyklubb. Anfallsglada Bayern München (som tidigare spelade på Olympiastadion) har många likheter med Ljusdals Bandyklubb...

Innandömet av Olympiastadion. Numera (inte i kväll dock) spelar Bayern München på Allianz arena i München.

Det var allt annat än knapert med svenska medaljer 1972, här inne fick vi bl.a. en guldmedalj via Ulrika Knape.

Stor eloge till München (och hela Tyskland) som har ett fantastiskt nät av cykelbanor och leder. Jag har inget minne av att jag någon gång vistades på en vägbana när jag trampade in och ut genom Bayerns huvudstad.

Cykellederna i Bayern är (för det mesta) tydligt utmärkta. Ibland tvingas man stanna till och kasta ett öga på sin GPS, men överlag så vet man att man hamnar där man önskar.

Slottsanläggningen Schleissheim (belägen i Lustheim strax norr om Munchen) är typ... magnifik!

Sädesärlor (?), våren är här!

- Öhh.. morsan, jag är trött, får jag åka med en sväng?

- Jag lovar att göra läxorna och att bära in ved!

- Lurad! Vi har inga läxor och vi har dessutom bergvärme.Tänk att du alltid går på den finten!

Freising, Bayern.

Nålen i höstacken; hitta WIFI i Tyskland! 

I dagens "äventyrarsamhälle" är man ganska beroende av Internet och i stort sett kan man finna WIFI i stort sett över hela planeten om man besöker ett café eller en restaurant. Det här gäller emellertid inte Tyskland...
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken