#19 Olympiabloggen: Käcka svenskar i Prag..? - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#19 Olympiabloggen: Käcka svenskar i Prag..?

1 maj 2015
av: Anders Forselius

Ur slag i Prag, men det spelar ju ingen roll. Upplevelsen är viktigare än sluttiden i Europas kanske allra bästa marathonlopp.

   Första delen av min olympiska cykelturné avklarades för en vecka sedan då jag nådde München. Därefter har jag haft ett inplanerat break på en vecka i Sverige för att vara god son = bära möbler. 

Jag vet inte vad som är värst, att cykla igenom Alperna eller att bära tunga möbler. Spontant röstar jag dock på det senare. Med dagens teknik vet man ju exakt var  alptopparna är belägna och var nedförsbackarna kommer. Det jag lärde mig under veckan hemma i Sverige är att det aldrig kommer "nedförsbackar" när man hjälper sin ömma moder att byta lägenhet. Det kommer alltid fler uppförsbackar... (Läs: Hänga upp tavlor på betongväggar) Lyckligtvis har jag händiga kompisar i min bekantskapskrets, så.. stort tack Lars Jonsson och Kerstin Karell!

Innan jag återupptar min resa ifrån München på måndag eftermiddag väntar dessutom en av årets absoluta höjdpunkter, Prag Marathon. Jag befinner mig alltså återigen i Prag och timingen kunde väl knappast vara bättre. Bandy-VM.. ehh.. förlåt; hockey-VM startar ju som bekant i afton och naturligtvis ska vi ha lekstuga med Jagr & Co.

Av någon anledning lyckas nästan alltid mina besök i Tjeckien infalla med hockey-VM. Jag lyckas dessutom alltid tima in tungviktarmötet Tjeckien - Sverige när jag befinner mig på fel territorium. En gång tillbringade jag natten på en campingplats i norra Tjeckien och fick uppleva matchen framför en TV i den trånga restaurangen på området. En lokal som var överfull av vad som mina ögon då upplevde som tjeckiska släggkastare. Jag befann mig alltså i klar minioritet och varje glädjeyttring fick dämpas för att inte irritera pöbeln.

Det var då det hände, Sverige vann matchen på övertid. För sent insåg jag att jag var den ende i restauranten som hade armarna i luften och skrek. Jag har aldrig gjort mig känd som en sprinter, men den kvällen bör jag ha varit aktuell för Jamaicas stafettlag när jag lämnade lokalen. 

Misstaget kommer emellertid inte att upprepas i kväll om Sverige vinner matchen. Tror jag.

   Sammanfattning av resan så här långt (Aten - München):

Aten dagen före takeoff: Resans absolut tråkigaste moment, att skruva ihop cykeln och få all packning jämnt fördelad på cykeln. Ett moment lika roligt som att springa naken genom ett fält med brännässlor...

Panathinaikostadion i Aten, skådeplats för de första moderna olympiska spelen 1896 och även målgång för Aten Marathon.

Ni tänker väl springa Aten Marathon i år? Ryktet säger att det ska vara en oförskämt snygg reseledare från Ljusdal med i år... 

Mer info om Aten Marathon med Springtime Travel: http://springtime.se/resor/athen-marathon-8-nov-2015/

Vaktavlösning vid den okände soldatens grav vid Syntagmatorget i Aten.

Klassiska Olympia på Peloponnesos. En plats där man kan känna historiens vingslag.

Vackraste bron så här långt. Förbindelsen mellan hamnstaden Patras på halvön Peloponnesos och det grekiska fastlandet.

Albanska kusten, hur länge får den vara så här orörd? Albanien kommer att vara Europas nästa tungviktare på charterfronten.

Llogarapasset i södra Albanien. En klättring från havsnivån med över 1000 meter. En av resans tuffaste utmaningar, men samtidigt en av de allra vackraste.

Llogarapasset närmare toppen. Fotot är taget på dryga 900 meters höjd.

Enligt Wikipedia så uppfanns uppförsbackarna i Albanien. True story.

Shkoder, en albansk storstad som är en galen mix av allting. Albanien är ett fantastiskt cykelland som numera kan erbjuda i det närmaste perfekta vägar.

Sveti Stefan, en av alla brutalt vackra platser i Montenegro.

Split, Kroatien. Huvustad i provinsen Dalmatien och en av mina absoluta favoritstäder.

Adriatiska havet sedd från kroatiska fastlandet. Kroatien har så mycket mer att erbjuda än Dubrovnik och cigarettrök på restaurangerna.

Resans kanske största överraskning, månlandskapet på den kroatiska ön Pag.

Kroatien

Italienska Dolomiterna (Alperna).

Innsbruck, Olympisk arrangör både 1964 och 1976. Dessutom kan staden skryta med att ha den tuffaste uppförsbacken (Innsbruck - Seefeld) jag någonsin har bekämpat.

Mittenwald, fiolbyggarmetropol längst ner i södra Tyskland och... världens vackraste by?

Vägen mellan Garmisch-Partenkirchen och München. Bayerns huvudstad erbjuder förutom anfallsglad fotboll ett vägnät med minst lika bra cykelleder.

Långfärdscykelförbrödring på restaurangen Local (belägen ett vargtjut ifrån Karlsbron) som är vida känt för sina lokala råvaror och sin pilsner. 

Rachel Hugens i mitten och hennes make Patrick (längst till höger på fotot) upplät sitt hem åt mig ett par dagar i Boise, Idaho, för tre år sedan. De hade även tjecken Carlos Gutierrez på besök förra året. I år är det ombytta roller och Carlos agerade värd åt mina amerikanska vänner under några dagar i Prag.

Rachel & Patrick har cyklat mest överallt, inte minst i Tibet och Afrika. Nu har de precis gett sig ut på en två år lång cykeltur runt jordklotet.

Det finns en "couchsurfing" för långfärdscyklister som heter www.warmshowers.org och där hittar man tillfälliga värdar över hela planeten och.. vänner för livet!

RunCzech, arrangören av bl.a. Prag Marathon, jobbar för fullt inför helgens aktiviteter.

Arrangören har 32 anställda för att kunna hantera sin löparserie (Running League) med sju tävlingar. Bland övriga tävlingar märks bl.a. Prag Half Marathon och Karlovy Vary Half Marathon. Den senare är enligt mig en av världens bästa tävlingar alla kategorier.

Febril verksamhet inför Prag Marathon. 10 000 löpare ifrån 80 länder ska under söndagen bl.a. få förmånen att korsa Karlsbron i centrala Prag. 


Kommentarer


2015-05-01 22:47   Anders Forselius

Tack Nils-Johan! Fortsättning följer...

 Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken