#18 Olympiabloggen: Garmisch-Partenkirchen - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#18 Olympiabloggen: Garmisch-Partenkirchen

22 apr 2015
av: Anders Forselius

Tyskarna är fenomenala på att skaka fram cykelleder, till och med i storstäderna. Under dagen åkte jag på cykelleder i stort sett hela vägen de sista fem milen in till världsmetropolen Munchen. Dags att vakna Stockholm..?

   Dag 26: Mittenwald - Garmisch-Partenkirchen - München, Tyskland 109 km (totalt 2213 km)

Trots sovmorgon till 07:00 (i normala fall går larmet 06:15) var det mental motvind hela dagen. Dunbolstret kändes ju så där extra skönt när jag vaknade upp på det härliga Pension Karner i världens vackraste by Mittenwald på morgonen. 

I stort sett varenda dag på resan, förutom etappen genom grekiska Peloponnesos, har det bjudits på slitsamma höjdkurvor, inte minst de tre sista dagarna genom Alperna.

Den sista backen mellan Innsbruck och Seefeld var dessutom den allra tuffaste jag någonsin har bekämpat. I vanliga fall brukar man ju kunna butta på cykeleländet när det blir extrem lutning på backarna, men det hjälpte inte denna gång. I tre kilometrar hängde jag på cykeln i något som bara kan  liknas med ett framstupa sidoläge med pannan "fastklistrad" mot sadelväskan. Tyst räknade jag för mig själv varje steg jag tog med cykeln. Jag försökte göra 25 dubbelsteg åt gången innan jag var tvungen att vila en minut för att få ner pulsen.

Lyckligtvis lever man dock numera med fina mentala verktyg som exempelvis GPS och webbsidor som www.mapmyrun.com så man vet alltså exakt när backj-veln ska ta slut samt vid vilken höjdmeter. Det går ju trots allt att motivera sig att fortsätta mot toppen om man vet exakt var den är belägen.

Det var alltså svårt att brotta av sig dubolstret på morgonen och hoppa upp i sadeln igen, men det var absolut värt det. Morgonens första etapp gick nämligen till Garmisch-Partenkirchen, vintersportmetropolen som arrangerade OS 1936. 

Sverige gjorde bra ifrån sig under dessa spel och kom trea i nationstävlingen, slagen endast av värdnationen Tyskland och.. just det, Norge. Våra grannar levererade bl.a. guld i backhoppning genom Birger Ruud (Sven Eriksson Selånger tvåa) och i skridsko genom Ivar Ballangrund som tog tre guld och ett silver.

Norska konståkerskan Sonja Henie tog dessutom sitt tredje raka OS-guld och drog sig därefter tillbaka endast 24 år gammal med 10 VM-titlar, 6 EM-guld och 3 OS-guld. Vid den här tidpunkten var hon världens mest kända idrottskvinna.

På femmilen i längdskidor hade norrmännen däremot inte en chans mot svenskarna som tog de fyra första placeringarna. Sverige hade det desto tyngre i ishockeyn och förlorade redan i gruppspelet mot de blivande olympiska mästarna... Storbrittanien!

Mer om OS 1936 på denna utmärkta länk: http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/garmischpartenkirchen1936.5.18ea16851076df63622800010170.html

Avslutningsvis; ni som funderar på om det verkligen var en tillfällighet att min ankomst till München skedde samtidigt som Bayern München gjorde fem mål mot Porto på 40 minuter kan sluta fundera. Det var faktiskt bara en tillfällighet...

I samband med min första tågluffning i slutet av åttiotalet spenderade jag resans första natt i Mittenwald. En liten alpby som jag redan då var övertygad om att det var planetens vackraste by. Nu vet jag det med all säkerhet...

Mittenwald, Tyskland

Mittenwald, Tyskland

Linda Johnston, en skotte som via olika affärsrörelser så småningom ville leva ett lugnare liv med maken David. Valet föll på ett B&B i Mittenwald med Alptoppar rakt framför huset. Ett fantastiskt Bed & Breakfast med en imponerande frukostbuffet. Linda kliver faktiskt redan upp 05:30 för att baka bröd, plocka in ägg etc. 

Ni kan ta tåget hela vägen från Stockholm (med byte i Hamburg) till Mittenwald, eller naturligtvis ta cykeln. Byn är absolut värt ett besök och ni har ju dessutom ett häftigt tåg som går mellan Mittenwald, Seefeld och Innsbruck, om ni vill se även andra vyer. Eller ta kabinbanan upp i bergen och fotvandra. Utsikten är emellertid starkt beroendeframkallande.

Här är hemsidan om ni vill besöka Pension Karner i Mittenwald: http://www.pensionkarner.com/Wilkommen.html

Jag har ju ett hedersuppdrag att sprida ut askan av Alex Blackburn, en tolvårig kille från Kalifornien som dog i en virussjukdom och vars sista önskan var att få sin aska spridd över hela världen. Numera ligger han även i Mittenwald, världens vackraste by.

Linda Johnston fick genomföra uppdraget. Lindas egen far hette för övrigt Alex...

Hela vägen mellan Mittenwald och Garmisch-Partenkirchen är punktmarkerad av alptoppar. 

Garmisch-Partenkirchen, den fjärde orten som fick arrangera ett vinter-OS.

130 000 människor såg backhoppningen under spelens avslutningsdag 1936!

Vinterspelen i Garmisch-Partenkirchen var ju dessvärre även en del av Hitlers propagandamaskin som senare samma år fortsatte på samma spår under OS i Berlin.

Inuti i den olympiska anläggningen finns även ett litet museum som redovisar det mesta av det som hände under de olympiska spelen 1936.

Tyngden på dalskidan..?

Finska öldrickare!

En känga åt de som tyckte att det var bättre förr..?

Nyårsbackhoppningen ifrån Garmisch, vilken klassiker! Till och med min gamla farmor som i övrigt var totalt ointresserad av idrott satt klistrad framför sin gamla svart-vita tv och var i det närmaste okontaktbar.

Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

Floden Loisach i södra Tyskland, ett vattendrag som är omringat av fina vandrings- och cykelleder.

Lyckligtvis var det här ett undantag, oftast såg leden istället ut så här:

Floden Loisach rinner bl.a. igenom den lilla byn Eschenlohe

Eschenlohe, Tyskland

München, ett Mecka för cykling. Biltrafik till vänster, cykel i mitten och löpning till höger. Under dagen mötte jag flera hundra (kanske tusen?) cyklister på de tyska cykelvägarna.
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken