#14 Olympiabloggen: Balkan, en rökare! - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#14 Olympiabloggen: Balkan, en rökare!

14 apr 2015
av: Anders Forselius

Bron över till månen? Pag, Kroatiens största ö, har vissa likheter med vår planets närmaste polare i yttre rymden.

   Dag 19: Pag - Sveti Jurej, Kroatien 78 km (totalt 1549 km)

   Dag 18: Vodice - Pag, Kroatien 113 km (totalt 1471 km)

Sydösteuropa = Rökning!

Jag misstänker att lungcancer är betydligt vanligare än tonårsfinnar på Balkan. Alla röker och i alla möjliga sammanhang. Säga vad man vill om alla kroater, albaner, monenegriner och greker, men simultanförmåga har de. Grabben med cementblandaren, verkstadsmekanikern, brevbäraren, alla har de en cigarettfimp i käften medan de utför sina sysslor. Jag misstänker att även hjärtkirurgerna har en fimp i munnen när de utför kranskärlsoperationer...

Det finns alltså alltid en viss tvekan när man går in på en restaurant för att avnjuta en kopp java och okynnessurfa på nätet på Balkan. Risken för akut nikotinförgiftning är mycket hög.

Senast i går tvingades jag och min äventyrarkollega inta en kopp kaffe i en restaurant (hade restaurangen i själva verket varit en kärnreaktor hade strålinspektionen stängt av den per omgående!) vars luft var så dålig att jag förmodligen fick i mig ett nikotinintag som motsvarade en hel Tipsextra-säsong för en storrökare.

Hur står personalen ut att arbeta i en sådan miljö? Och hur får de ren lokalen? Tvingas de anställa rökdykare som lokalvårdare? 

Min kompis har en intressant teori om varför rökningen är så utbredd på Balkan och det handlar om kaffet. I Slovenien och norrut på den europeiska kartan dricker vi ju kaffe i stora muggar som tar sin tid att tömma. På Balkan nöjer man sig däremot med en fingerborg espresso eller i värsta fall den där "dyn" som de kallar turkiskt eller grekiskt kaffe. De tar alltså mindre än en minut att tömma sin espresso och då behöver man någonting annat att uppehålla sina händer med, typ en cigarett...

Åldersstatistiken visar i alla fall att en kroat har en genomsnittsålder på 76 år med en sloven lever fyra år längre. Jag misstänker att rökning är en starkt bidragande faktor till detta. Man märker ju direkt när man passerar gränsen till Slovenien att folk lever helt annorlunda. 

Om allt går som planerat passerar jag gränsen till just Slovenien i morgon eftermiddag. Mina lungor jublar...

Zadar, kroatisk hamnstad och...

..musikinstrument! 35 pipor (rätta mig om jag har fel) inbyggda i strandpromenaden låter vattnet spela musik för de förbipasserande. Men när vattnet efter fem minuter fortfarande inte hade spelat "New York, New York" med Frank Sinatra gav jag upp och lämnade "vattenorgeln".

Just det ja.. en liten påminnelse om vad som kommer att hända om tvåhundra dagar:

https://www.youtube.com/watch?v=8qxb9YuZFco&feature=youtu.be

Ni följer väl med till New York Marathon, världens häftigaste mara..? Gå in på www.springtime.se och sätt upp er på väntelistan eller anmäl er till nästa år.

Zadar, Kroatien

Zadar, Kroatien.

Byggnaden till höger är av sengustaviansk stil med vissa inslag av barock och rokoko medan spiran är uppförd i gotisk stil. Inuti tornet står det dessutom en bokhylla från IKEA av modellen "Billy". True story.

Zadar, Kroatien

Veckans buspojk...

Isoleringstejp är inte bara ett utmärkt redskap till att linda bandyklubbor med...

Heja Brage, ni är snart tillbaka i Allsvenskan på Djurgårdens bekostnad!

Undrar om Brage tycker lika illa om UEFA som kroaterna..?

Tillbaka till Pag... 

Enligt min storebror (som var fem år vid det tillfället och därmed påläst) var månlandningen bara en bluff. Kanske var det i själva verket på den kroatiska ön Pag som Apollo 11 landade..?

Pags mest värdefulla invånare. Av detta fantastiska djur får man...

..en fantastisk ost! Pags stora specialitet.

Och så här ser den ut uppskivad. Fullständigt utsökt! Om denna ost istället hade varit en formel 1-bil så hade den definitivt rattats av Lewis Hamilton.

Pag, Kroatien

Pag, Kroatien

Saltutvinning i Pag

Pag, staden med samma namn som ön.

Pag, Kroatien

Pag, Kroatien

Kroatiska fastlandet, en färjetur på femton minuter. Drömmen om en kopp kaffe på morgonen dog precis där. Inte ett Starbucks på flera ljusårs avstånd.

Adriatiska havet

Färjan mellan fastlandet och Pag. Det var alltså där som Neil Armstrong och hans besättning i Apollo 11 landade 1969... eller?
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken