#13 Olympiabloggen: Split vision - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#13 Olympiabloggen: Split vision

13 apr 2015
av: Anders Forselius

Split, Dalmatiens huvudstad och enligt min mening Kroatiens allra vackraste. Dock i hård konkurrens med.. tja, i stort sett varje kroatisk stad.

   Dag 17: Split - Vodice, Kroatien 88 km (Totalt 1358 km)

   Dag 16: Ploce - Split, Kroatien 117 km (Totalt 1270 km)

Hela vägen från Aten till Prag har jag sällskap av en amerikansk kompis på cykel. En gammal bekant sedan fem år tillbaka som bl.a. har trampat igenom USA och Centralamerika. 

I fjortonhundra fall av tjugoåtta så föredrar jag att cykla ensam, men den här gången såg jag fram emot att få lite sällskap genom Balkan. I stort sett har det fungerat mycket bra, men ibland blir det ändå heta diskussioner. Senast i morse uppstod verbal krutrök när vi skulle inleda dagsetappen:

- Kan vi inte studera kartan först innan vi åker, jag vill ju veta exakt vilken rutt du tar ut ur staden? (Reseföljet Christine som är noga med att vi reser tillsammans och inte som två individer på väg mot samma mål)

- Ja men du har ju för i h-lvete haft hela morgonen på dig att studera kartj-veln! Jag har stått här och väntat i tio minuter! (Undertecknad som är sur för att han varje morgon är startklar tio minuter efter det att han slagit upp ögonen medan reseföljet behöver en timme på sig att packa och smörja in sig med solkräm.)

- Ja men hur ska jag veta att du redan har startat när du aldrig säger något?? (Christine har en bra poäng där, kommunikation är ju ganska viktigt...)

- Ja men jag hade ju för f-n hjälmen på mig, trodde du att jag skulle gå ut med soporna?

Minuten senare går vi igenom kartan tillsammans och rullar därefter iväg genom Dalmatiens vackra huvudstad Split.

Uppförsbackarna på Balkan i all ära, men det tuffaste så här långt har alltså varit att lägga egot åt sidan och kompromissa om allt, inte minst färdvägen.

Vad gäller den fysiska ansträngningen så har jag ett vassare tempo än Christine på flacka partier och i backar med normal lutning, upp till max 5 %. När backarna däremot har en lutning på 7 - 10 % är det ombytta roller. Förklaringen är att jag själv gärna attackerar backen så länge det går men får sedan acceptera att "taktiken inte lyckades denna gång heller".

Mitt resefölje å andra sidan tuffar på i uppförsbackarna med en trygg 4-4-2 uppställning (modell Lasse Lagerbäck & mysfredagar) och därför passerar hon mig alltid innan toppen.

Ni som har kört Vasaloppet vet vad jag talar om. Ni vet de där 70-åringarna som man skrattar åt i starten och tänker att "det där kalklasset kommer ju inte ens till Smågan innan de drar snöret". Men någonstans runt Oxberg kommer alla dessa gubbj-vlar ändå och glider förbi i spåret, helt oberörda. Med samma takt som de hade från första stavtaget i Sälen.

Min reskamrat är alltså inte bara seg på morgnarna, hon är än segare i de tuffa motluten. I morgon väntar en etapp genom den kuperade kroatiska ön Pag, en etapp som borde passa henne utmärkt. Det vill säga om hon kommer upp på morgonen...

Split vision? Vilken lins passar dagens kroatiska väderförhållanden allra bäst..?

Linser från X-Kross har gjort livet som långfärdscyklist/marathonlöpare/vindfångare betydligt enklare. Väldigt mycket enklare. Grymma brillor!

Ploce, Kroatien

Kroatiska kusten

Min äventyrarkollega har precis bekämpat en uppförsbacke och får nu utdelning för ansträngningen. 

I normala backar med en max lutning på 4 - 5 % så är det alltid jag som får vänta in Christine, men så fort backen har en lutning på 7 - 10 % så är det ombytta roller.

Brist på golfbollar! Jag behöver mer ammunition, kan någon vänlig själ faxa över en skeppslast?

Omis, Kroatien

Dalmatiens stolthet!

Split, Dalmatien, Kroatien

Split, Dalmatien, Kroatien

Trogir, Dalmatien, Kroatien

Trogir, Dalmatien, Kroatien

Trogir, Dalmatien, Kroatien

Trogir, Dalmatien, Kroatien

Trogir sedd från 300 meters höjd = serpentinvägar inkluderat många svordomar.

Sibenik, Kroatiens äldsta stad

Sibenik, Kroatien

Vodice, Kroatien
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken