#12 Olympiabloggen: Bosnien - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#12 Olympiabloggen: Bosnien

11 apr 2015
av: Anders Forselius

Kroatien levererar skönhet! Och cypresser...

   Dag 15: Zaton, Kroatien - Neum, Bosnien - Ploce, Kroatien 89 km (Totalt 1153 km)

Äntligen fick jag förklaringen till att det står cypresser parkerade i varje "gathörn" av Montenegro och Kroatien. Enligt Pär Englund (tack för kul info!) beror det på att traktens män tidigare var tvungna att visa sin respekt för sina blivande fruar genom att plantera en cypress som tack till brudarnas familjer!

Den här seden borde man ju naturligtvis även importera till Sverige. Men cypresser, hur sexigt är det? Kan inte de svenska brudgummarna istället visa sin respekt genom att leverera exempelvis ett gäddrag till svärfar och en bandyklubba till svärmor? Ok, jag ska fundera vidare på detta och finslipa detaljerna. Över till något helt annat:

Bosnien har (fram med förstoringsglaset!) en liten kustremsa inklämd i den kroatiska kustlinjen. Tjugofyra kilometer bosnisk seaside som samtidigt är en liten nagel i ögat på det kroatiska transportministeriet.

Kroatien bygger nämligen en motorväg genom hela landet som enligt planen ska gå hela vägen ner till gränsen mot Montenegro. Den bosniska regeringen var däremot inte jättepositiva till motorvägens dragning igenom Bosnien. Därför har kroaterna istället valt att leda om vägen via en bro över till den kroatiska ön Peljesac. Kort och gott: I framtiden kan man (om allt går som planerat) åka igenom Kroatien utan att behöva visa upp passet.

Men självklart ska ni ju ända göra en turné igenom Bosnien om ni ändå är i krokarna. En av de mest fascinerande städerna på det europeiska fastlandet är ju den bosniska huvudstaden Sarajevo. En förtjusande metropol med rik historia. Staden har ju dessutom även arrangerat OS då man vann värdskapet 1984 i konkurrens med japanska Sapporo och den svenska treklövern Göteborg, Falun & Åre.

Läs mer om OS i Sarajevo 1984 här:  http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/sarajevo1984.5.18ea16851076df63622800010041.html

Den här gången hann jag dessvärre inte med ett återbesök i Sarajevo utan det blev bara en kort mellanlandning i kuststaden Neum. En bosnisk pärla som precis som övriga städer i landet kan det där med att leverera utsökta kryddade korvar. Bosnien, glöm aldrig det!

Den bosniska kuststaden Neum.

Och så en världsnyhet från Bosnien...

I stil med Slaget vid Poltava 1709, Kreugerkraschen 1932, Högertrafikomläggningen 1967, Slaget vid Lutzen 1632 och 1987 då Bengt Öste drog en brax i Kattegatt kan man nu även skriva in Bosnien 2015 i historieböckerna:

Efter att ha haft bedrövlig avföring ända sedan jag kom hem från fotbolls-VM i Brasilien förra året lossnade det äntligen för tarmsystemet när jag rullade in på bosniskt territorium.

De som apotekets preparat inte kunde råda bukt på kurerades istället med albanskt brännvin och starkt bosniskt kaffe. Bröderna Salmonella & Co. kan stå emot det mesta inklusive kryptonit, men mot dåligt hemkoka ifrån Montenegro och Albansk Raki hade inkräktarnas immunförsvar inte en chans. De fick alltså nog av Balkan och flydde min kropp. Regnskogarna är därmed räddade och pappersmassafabrikerna kan återgå till tvåskift...

Forselius - Campylobacter 0-6, 0-6, 7-5, 7-5, 6-0

Slano, Kroatien

Adriatiska havet

Mali Ston, Kroatien

Mali Ston, Kroatien

Mali Ston, Kroatien

Buk-Vlaka, Kroatien

Buk-Vlaka, Kroatien

Komin, Kroatien

Neretvafloden, Komin, Kroatien

V

Vägen Splittras...

Neretvafloden flyter bland annat igenom Mostar i Bosnien, men har sitt utlopp i Adriatiska havet vid den lilla staden Komin i Kroatien.

Varje dag har jag ramlat på långfärdscyklister och fram till denna stund sju fransmän. Ett Scweiziskt par på väg till Japan ändrade emellertid statistiken och...

...sju italienare kvitterade fransmännens fullständiga dominans!

I konkurrens med bl.a. Göteborg/Falun/Åre fick Sarajevo värdskapet för OS 1984. Kriget var dock inte hälsosamt för alla dess anläggningar...

Olympiska museet i Sarajevo (Foton från ett tidigare besök i staden)

De oförskämt goda bosniska korvarna håller emellertid fortfarande stilen!
Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken