#10 Olympiabloggen: Svettige Stefan - Anders Forselius | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black

Anders Forselius


Marathonsamlare med 60 länder och samtliga 50 amerikanska delstater i bagaget. F.d. innehavare av världsrekordet i den udda grenen "Marathon i flest länder under ett år" med 33 länder. Långdistanscyklist och golfspelare med en kronisk slice. Med cykeln & löparskorna som verktyg kryssar jag runt bland gamla och nya olympiska städer och lämnar rapporter i "Olympiabloggen". Nästa etappmål är OS i Rio de Janeiro.

+46 72 501 2560

Mest lästa


#10 Olympiabloggen: Svettige Stefan

9 apr 2015
av: Anders Forselius

Det är inte enbart i Stefan som man blir Sveti, hela Montenegro bjuder på tuffa backar. Landets banprofil påminner om en dåligt hyvlad Herrgårdsost.

   Dag 13: Ulcinj - Tivat, Montenegro 87 km (Totalt 983 km)

Montenegro, landet med 625 000 invånare och lika många uppförsbackar. Men trots dessa geografiska fartbulor är jag beredd att förlåta det lilla bergsriket. Landet är ju ett av de vackraste som världskartan har att erbjuda trots att det bara är marginellt större än en Baja-Maja på Hultsfredsfestivalen.

Det är inte mer än nio år sedan som Montenegro med några tusen rösters övervikt beslutade sig för att lämna polaren Serbien åt sitt eget öde och bli självständigt. Sedan några år tillbaka ligger man dessutom i förhandlingar med EU om ett framtida medlemskap, men det dröjer nog minst fem år till innan man får skriva på övergångspappret. Trots detta är det Euro som gäller i landet.

Valutor rör till det när man korsar gränser var och varannan dag. Hur mycket ska man ut? Hur mycket gör man av med varje dag och hur många dagar tar det att trampa igenom landet? Tro mig; man blir inte rik på växlingskurser som långfärdscyklist, man får istället försöka att minimera valutaförlusten.

Varje gång jag kommer till en ny gräns har jag därför med mig en rejäl buffert med Euro och Dollar. Valutor som är bra att ha om man har räknat något nätt på de utgifter man har framför sig när man cyklar igenom landet. Som budgetresenär vill man ju helst undvika mer än ett bankomatuttag i respektive land, allt för att slippa ekonomiska örfilar i form av löjligt höga uttagsavgifter utomlands.

I morgon väntar Kroatien och då är det återigen dags att gå i klinch med en ny valuta, denna gång Kuna.

Livet vore alltså så mycket enklare om det bara fanns en valuta att hålla reda på i Europa, eller än bättre; hela planeten.

Bar, Montenegro. Ortodoxa kyrkan verkar vara långt ifrån Barskrapad...

Adriatiska Havet

Klostret i Rezevici, Montenegro.

Om jag kan tänka mig att bli munk? Ja för tusan, men bara på det villkoret att jag får tillgång WIFI, Viasat Sport, vinkyl och klartecken på att släpa med mig nunnor på rummet. Var skriver jag på?

Om jag någonsin blir farsa tänker jag döpa min förstfödde (oavsett om det är en hon, han eller trädgårdstomte) till Sveti Stefan!

Sveti Stefan, Montenegro med Budva i bakgrunden.

Petrovac, Montenegro

Budva, Montenegro

Två nya fransmän på turné. Fransmännen verkar alltså fly landet i drivor. Är de upprörda över Zlatans spottloska..?

Den avgörande pusselbiten i ett gammalt olöst mordfall? Kan någon faxa över detta foto till Leif Gustav Willy Persson..?

Ända sedan 23:e mars har jag suktat efter en kopp anständigt kaffe serverat i en rejäl kaffemugg. I Sveti Stefan levererades den och jag kan därmed äntligen raka av mig slutspelsskägget.

Eller ska jag behålla fjunet på hakan, för visst ser jag ut som Olof Mellberg? Erik Hamrén; ring mig, jag vill ha en plats i fyrbackslinjen hemma mot Montenegro!

Torgny?

Montenegro = tunnlar!

Kvällens husbonde, en montenegrin som talar flytande svenska. Bogoslav Vujinovic arbetade nämligen på Restaurant Baldakinen i Stockholm under 60- och 70-talet. Nu driver han ett pensionat i Tivat i norra Montenegro.

"Vill ni ha kaffe" frågade han på perfekt svenska och tog sedan fram "lilla vännen"! Att det ska vara så förbenat svårt att få en oskyldig kanelbulle till kaffet på Balkan...

Tivat, Montenegro

Tivat, Montenegro

Tivat, Montenegro

Tivat, Montenegro


Kommentarer


2015-04-09 09:53   Anders Forselius

Tack Pär Englund! Jag vill hemskt gärna se Kotorbukten och det här är faktiskt andra gången som jag har valt Tivat istället för Kotor. Anledningen är den där tuffa backen man måste över för att komma till Kotor.
Precis som 2008 hade jag inga krafter kvar när jag kom till vägskälet och då var det lätt att välja den fyra km platta cyklingen till Tivat istället. Nästa gång Per, nästa gång! :)

 Följ oss

Loppkalendern

23 sep
Mölndal
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
28 sep
Lidingö
29 sep
Göteborg
Se alla våra rekommenderade lopp

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken