Varför tävla? | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Lopp

Varför tävla?

24 aug 2011

Ungefär hälften av alla som springer tävlar aldrig. De missar något eftersom loppen fungerar som motivation och delmål för löpträningen. Här är fem anledningar till att ställa sig på startlinjen.

Motivation
Genom att boka in ett datum i kalendern kommer träningen att kännas roligare och mer meningsfylld.

Upplevelse
Alla tävlingar är olika. En del går i stora städer på asfalt, andra på stigar i skogen. Alla lopp har sin egen charm, till exempel levande musik, öronbedövande publik eller vacker natur. Det finns mängder med tävlingar av olika karaktär runt om i Sverige och världen. I Runner’s World berättas ofta om olika löptävlingar som kan ge dig en uppfattning om vad just du skulle uppskatta.

Kontakter
På tävlingar och tävlingsmässor träffar man många trevliga och likasinnade personer. Efter några tävlingar börjar man också känna igen sina ”medlöpare”. Man har alltid löpningen gemensamt och det blir lätt att växla några ord före och efter loppet. ”Hur går det med träningen?”, ”Hade du några krafter kvar den sista kilometern?” ”Vad hade du för medelpuls idag?” ”Funkar den där skon bra?” Ofta utvecklas dessa trevliga små samtal till vänskapsrelationer.

Träningseffekt
Motionärer har många gånger svårt att pressa sig hårt på intervallpass. Därför blir tävlingar som att slå två flugor i en smäll: Man får ett ordentligt träningspass samtidigt som man vänjer sig vid tävlingssituationen. Man blir aldrig så pirrig och laddad inför ett intervallpass som man kan bli inför en tävling, hur liten och prestigelös den än må vara. 

Tillfredsställelse
Få inte prestationsångest. I löpning tävlar du främst mot dig själv och det är förmodligen mest du som bryr dig om och ser fram emot dina förbättringar. Om du till exempel förbättrar din tid på Midnattsloppet från föregående år har du gjort en fantastisk prestation, oavsett hur lång tid du tar på dig att genomföra loppet. Du kommer att känna dig nöjd i målfållan, det kan vi lova, och den känslan är härlig!

Just nu finns det gott om tävlingar att vara med i så se till att våga tävla. Det svala sensommarvädret inbjuder dessutom ofta till bra förutsättningar och tider. Lycka till! 
(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotre med siffror i fältet här

Kommentarer


2011-08-30 23:12   Johanna Rasmussen

Motivation: tävla gör träningen kravfylld och trist.
Kontakter: jag vill vara ensam med min kapacitet och tankar när jag löper. Träffar däremot gärna andra via forum och bloggar!
Träningseffekt: Beror nog på karaktären. Jag gör fina intervallpass ändå. Enstaka gånger med en vän.
Tillfredsställelse: Det är svårt att ge sitt bästa i ett trångt fält, vid ett visst klockslag, genom att trängas på en tunnelbana el dyl en timme bara för att nå banan, du glömde en banan, whatever. De bästa passen kommer när man minst anar det.

Från: Glad icketävlande :)

 

2011-08-25 09:21   Göran Månsson

Jag tycker om själva upplevelsen runt omkring tävlingen.
Nu i sommar har jag sprungit Kisa stadslopp, Vimmerby stadslopp, Cityloppet i Linköping och nu på lördag blir det midnattsloppet i Göteborg. Det ska bli riktigt kul. Det största hittills för min del.
I höst blir det troligtvis Hässelbyloppet och kanske Bulelöpet.

 

2011-08-25 08:43   Thomas Björk

Kroppen fylls med adrenalin innan startskottet och när det smäller så släpps allt löst. Jag körde tråkiga milpass i våras och hade svårt att få upp farten. När jag sedan körde seedningsloppet till GöteborgsVarvet så satte jag nytt PB på 5 km, 10 km och kvartsmara. Tiden på kvartsmaran var bättre än mitt tidigare PB på milen. Det hade inte varit möjligt utan tävlingsmomentet.
När man sedan kör ännu längre lopp så blir kamratskapen på banan enormt viktig. Att motivera kroppen till att springa och prestera bra efter 7-8 timmar är mycket lättare i ett tävlingsmoment än under träning.

 

2011-08-24 15:56   Anders Nilson

Håller inte med, tycker att det är mycket mindre ångest att bara träna hårt och tycka det är skönt :-)

 


Följ oss

Loppkalendern

26 maj
Åseda
26 maj
Göteborg m. omnejd
28 maj
Borlänge
28 maj
Kalmar
28 maj
Vänersborg
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken