Träna smartare - minska stressen! | Runner's World
rw.se_sitelogo_new_black
Träning

Träna smartare - minska stressen!

15 feb 2014

Det är viktigt att ha en klar målsättning med sin träning för att inte tappa fokus och träna oregelbundet och ineffektivt. Men det är också viktigt att må bra, ha kul och reducera - inte addera - stress i vardagen genom träningen. Såhär tränar du smartare.

Förutom en bättre hälsa och ett allmänt ökat välbefinnande kan löpningen erbjuda just det som många människor saknar i vardagstillvaron, nämligen att objektivt registrera våra framsteg och förbättringar. Vår löpförmåga är i högsta grad mätbar och dessutom lätt att jämföra med andra löpares.

Man behöver faktiskt inte ens delta i någon tävling för att få ett kvitto på hur pass duktig man är på att löpa. Alla som har någon som helst förankring i löpningen, vet vad som fordras för att löpa milen på 40, 50 eller 60 minuter. Dessutom kan man lätt jämföra sig mot andra löpare i sin egen ålder och av sitt eget kön.

Löpningens mätbarhet gör det enkelt att sätta upp tydliga mål. Initialt handlar det ofta om att lyckas avverka en viss distans, men ganska snart kommer också tidsmål in i bilden. Vi är många som helt enkelt vill löpa snabbare.

Det är inga som helst svårigheter att finna färdiga träningsplaner som kan hjälpa oss uppnå våra uppsatta tidsmål. Dessa träningsplaner ger naturligtvis viktig vägledning, men att följa dem till punkt och pricka kan ibland upplevas som klart stressande och göra träningen till ytterligare ett måste i en redan fullspäckad vardag. Det är därför viktigt att vi betraktar dem mer som grova skisser än exakta ritningar.

Löpträning är en kreativ process som hela tiden fordrar att vi finjusterar och anpassar innehållet efter dagsform och yttre omständigheter. Istället för att låsa fast oss vid en rigid träningsplan måste vi lära oss att synkronisera träningsbelastningen med jobb, resor och vardagslivet i övrigt. Vi behöver vara smarta för att inte träningen ska addera mer stress i tillvaron.


Vill du läsa hela den här artikeln?

Det här är början av en artikel från Runner's World nummer 2 2014.
Du kan läsa hela artikeln och tidningen digitalt genom följande:Följ oss

Loppkalendern

22 aug
Stockholm
23 aug
Örebro
24 aug
Sälen
25 aug
Göteborg
25 aug
Gällivare
Se alla våra rekommenderade lopp

@runnersworldswe

Följ oss på Instagram!

Få vårt nyhetsbrev!Så maxar du din upplevelse

Läs tidningen digitalt - överallt

Alla aktiva prenumeranter får tillgång till den digitala utgåvan - läs när och var du vill!
Läs digitala utgåvan Fler nummer av Runner's World

Håll koll med vårt nyhetsbrev

Regelbundet skickar vi ut ett nyhetsbrev med uppdateringar och nyheter.

Utnyttja dina förmåner

Träningsdagbok

Vi valde att samarbeta med Shapelink.com när vi byggde vår kraftfulla träningsdagbok. Den innehåller allt du kan tänka dig i statistikväg och givetvis importmöjligheter från Garmin, Nike+ och Polar. Som prenumerant på Runner's World får du automatiskt guldmedlemstatus i vår träningsdagbok. Det innebär utökad funktionalitet av dagboken. Till Träningsdagboken